22/03/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδος: Δελτίο τύπου για ιδιωτικοποίηση νερού

Με το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιχειρείται να ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια της βουλής ανοίγει η κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 επιτρέπεται να είναι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον, μετονομάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, γεγονός που μας υπενθυμίζει πως τέτοιες ανεξάρτητες επιτροπές ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των αγορών απελευθερωμένων δημόσιων υπηρεσιών υπό λειτουργική έννοια.

Τόσο η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και οι λοιπές δημοτικές επιχειρήσεις νερού συμπεριφερόμενες ως φυσικά και κρατικά μονοπώλια παρουσιάζουν κερδοφορία παρέχοντας φτηνά και αποτελεσματικά την υπηρεσία τους. Συνεπώς δεν υφίστανται τα επιχείρηματα για δήθεν ελλειμματικό δημόσιο προϋπολογισμό αλλά και για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αφού οι πολίτες έχουν αντιληφθεί από προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις ότι η ποιότητα των υπηρεσιών χειροτέρεψε.

Είναι απολύτως σαφές πως ο ανταγωνισμός που θα δημιουργηθεί σε συνδυασμό με το χαράτσι επί του τζίρου που θα καλείται να πληρώνει κάθε εταιρεία υδάτων στη χώρα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων προς τον καταναλωτή.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός πως σε όσες χώρες ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική υποβαθμίστηκε η ποιότητα της υπηρεσίας, ενώ το κόστος των καταναλωτών αυξήθηκε έως και 245%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά οτι το σχέδιο νόμου έχει κριθεί αντισυνταγματικό με 3 αποφάσεις του ΣτΕ(2014 και 2022), ενώ σε πρόσφατη συνεδρίαση της η επιτροπή συμμόρφωσης στο Σύνταγμα καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Ως Προοδευτικοί Οικονομολόγοι διατυπώνουμε απερίφραστα τη διαφωνία μας στο νομοσχέδιο και θεωρούμε ως ελάχιστο επιστημονικό και κοινωνικό καθήκον της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ προς το λαό της χώρας να απευθύνει κάλεσμα απόσυρσης του.

Από την Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδαςcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Νερό, Ύδρευση, ΠΟΕ