17/03/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

ΑΑΔΕ: Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για την Ασφάλεια Δεδομένων

Τελευταία Ενημέρωση: 17/3/2023

1. Ε Πώς μπορώ να συνδεθώ με ασφάλεια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Α Συνδεθείτε στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr και όχι μέσω συνδέσμων (links) που πιθανόν σας έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά ή έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες τρίτων ή μηχανές αναζήτησης.

2. Ε Πώς γνωρίζω ανά πάσα στιγμή ότι έχω συνδεθεί σε αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας;

Α Συνδέεστε στη σελίδα εισόδου (login σελίδα) όπου σας ζητείται να συμπληρώσετε το λογαριασμό χρήστη (username) καθώς και τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης (password). Προτού καταχωρήσετε τα στοιχεία σας, ελέγξτε αν η διεύθυνση αρχίζει με το https (αντί του http) και υπάρχει εικονίδιο με λουκέτο. Με διπλό κλικ στο λουκέτο, θα εμφανιστούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι η γνήσια ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

3. Ε Τι πρέπει να προσέξω πριν συνδεθώ με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Α Για τη μέγιστη προστασία των συναλλαγών σας, πριν συνδεθείτε με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πρέπει να φροντίζετε για τα εξής:

• Να χρησιμοποιείτε ευρέως γνωστό φυλλομετρητή διαδικτύου (browser), ο οποίος είτε είναι προεγκατεστημένος στον προσωπικό σας υπολογιστή είτε προέρχεται από αξιόπιστο κατασκευαστή (όπως Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera).

• Να ελέγχετε τακτικά ότι χρησιμοποιείτε την τελευταία ενημερωμένη έκδοση του φυλλομετρητή.

• Να έχετε εγκαταστήσει λογισμικό αντιϊκής προστασίας (antivirus) από ευρέως γνωστό κατασκευαστή και να ελέγχετε τακτικά ότι είναι ενημερωμένο.

• Να ελέγχετε τακτικά ότι οι ηλεκτρονικές σας συσκευές συνεχίζουν να λαμβάνουν τις τελευταίες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος από τον κατασκευαστή.

4. Ε Ποιος είναι ο ορθός τρόπος αποσύνδεσης από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ;

Εφόσον έχετε συνδεθεί στην αυθεντική σελίδα ηλεκτρονικής υπηρεσίας της ΑΑΔΕ και Α επιθυμείτε την έξοδο από αυτήν, θα πρέπει πάντοτε να επιλέγετε «Αποσύνδεση».

Οι παρακάτω επιλογές εξόδου θα πρέπει να αποφεύγονται:

  • Κλείνοντας τον φυλλομετρητή (browser) με το εικονίδιο κλεισίματος παραθύρου «x»,
  • Εισάγοντας άλλη διεύθυνση στη γραμμή διεύθυνσης (url),
  • Πατώντας το εικονίδιο επιστροφής «back», για εμφάνιση σελίδας άλλης διεύθυνσης.

5. Ε Έχω λάβει ένα μήνυμα από την ΑΑΔΕ. Πώς μπορώ να γνωρίζω εάν είναι γνήσιο;

Α Σχετικά με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται μέσω email, σας ενημερώνουμε ότι η ΑΑΔΕ:

1.Αναγράφει το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username) στο πάνω μέρος κάθε μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας αποστέλλει, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας. Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

2. Δεν θα σας ζητήσει με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password).

3. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα που περιέχει προσωπικά φορολογικά στοιχεία

(π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα eΚοινοποιήσεις της ψηφιακής πύλης myAADE, στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Μητρώο & Επικοινωνία > e-Κοινοποιήσεις.

6. Ε Ποιους βασικούς κανόνες ηλεκτρονικών υπηρεσιών της πρέπει να ακολουθώ για την ασφαλή χρήση των ΑΑΔΕ;

Α Ενδεικτικά, αναφέρουμε:

  • Να μην κοινοποιείτε με κανένα τρόπο τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας.
  • Να μην καταγράφετε τους κωδικούς σας, αλλά να φροντίζετε να τους απομνημονεύετε.
  • Να μη χρησιμοποιείτε κωδικούς πρόσβασης (passwords) που εύκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει, όπως π.χ. ημερομηνίες γέννησης, ονόματα, τηλέφωνα κ.λπ. Καλύτερα να δημιουργείτε κωδικούς αλφαριθμητικούς (συνδυασμός γραμμάτων και αριθμών).
  • Να αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασής σας. Εάν υποψιαστείτε ότι κάποιος τους γνωρίζει, πρέπει να τους αλλάξετε αμέσως.
  • Να μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας στις ηλεκτρονικές σας συσκευές, αλλά να τους πληκτρολογείτε κάθε φορά που επιθυμείτε την πρόσβαση σε κάποια υπηρεσία.
  • Να προσέχετε σε ποιους ιστότοπους (web sites) κάνετε εγγραφή. Όταν κάνετε εγγραφή σε άλλους ιστότοπους από αυτόν της ΑΑΔΕ, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε διαφορετική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail address) από αυτήν που έχετε δηλώσει στην ΑΑΔΕ.
  • Να μην εγκαθιστάτε προγράμματα στις ηλεκτρονικές σας συσκευές ή την ταυτότητα των οποίων δεν είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε.


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ερωτήσεις - απαντήσεις, Συχνές ερωτήσεις, Ασφάλεια δεδομένων