16/03/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Εργατολόγος

Μπορεί ο εργοδότης να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του εργαζομένου στον χώρο εργασίας;

Ο έλεγχος και η παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων του εργαζομένου στο χώρο εργασίας, η συνακρόασή τους (είτε φανερή είτε μυστική) καθώς φυσικά και η καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας είναι παράνομες.

Δεν ενδιαφέρει εάν ο εργοδότης επιτρέπει τη χρήση των τηλεφώνων της επιχείρησης και για ιδιωτικούς σκοπούς ούτε εάν η τηλεφωνική επικοινωνία έχει προσωπικό ή υπηρεσιακό χαρακτήρα, διότι σε κάθε περίπτωση, ο εργαζόμενος μπορεί να μην συναινεί στην διεύρυνση του κύκλου των αποδεκτών της τηλεφωνικής του επικοινωνίας, ώστε αυτός να συμπεριλαμβάνει και τον εργοδότη.

Ο εργοδότης διατηρεί, βέβαια, ένα εύλογο συμφέρον να ενημερώνεται για τυχόν κατάχρηση της δυνατότητας που παρέχει στον εργαζόμενο για προσωπική χρήση των τηλεπικοινωνιακών μέσων της επιχείρησης ή για την παράβαση της απαγόρευσης χρήσης των μέσων αυτών που ενδεχομένως έχει θέσει.

Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του εργοδότη, υπάρχουν σαφώς ηπιότερα μέσα από την παρακολούθηση του περιεχομένου των συνομιλιών, όπως η καταγραφή ορισμένων μόνο στοιχείων της επικοινωνίας (π.χ. ημερομηνία, χρόνος συνομιλίας) όχι όμως του συνόλου των στοιχείων ούτε στοιχείων από το περιεχόμενό τους.

Τυχόν παραβίαση των ανωτέρω έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων καθώς και με το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα του απορρήτου των επικοινωνιών και επιφέρει ποινικές κυρώσεις σε βάρος των παραβατών (άρθρ. 19 παρ.1 Συντ., ν. 2876/2000, άρθρ. 370 Α, 370Γ ΠΚ).

Δείτε περισσότερα στο www.dikigorosergatologos.grcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργαζόμενοι, Σταθερά τηλέφωνα, Καταγραφή, Προσωπικά δεδομένα