06/03/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην Υπουργός Οικονομικών: «Η οικονομία και η κοινωνία πρέπει να πηγαίνουν μαζί»

Αξιοπρεπείς µισθούς ως συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης της οικονοµίας και όχι ως µέσο επιβίωσης προτείνει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επεξηγώντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για αύξηση του κατώτατου µισθού – µε τιµαριθµική αναπροσαρµογή 10% - στα 880 ευρώ µαζί µε επαναφορά των συλλογικών συµβάσεων εργασίας, ενώ αποµένουν λίγες µέρες για να ανακοινωθεί η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας σχετικά µε την αναπροσαρµογή των κατώτατων αποδοχών.

Με τη συνέντευξή του στο Epsilon7 ο πρώην Υπουργός Οικονοµικών (Ιούλιος 2015–Ιούλιος 2019) παραθέτει, πέρα από τη µισθολογική πολιτική στον ιδιωτικό τοµέα, µια σειρά από αλλαγές προτεραιοτήτων στην οικονοµία και την κοινωνία που θα υπηρετούν ένα «διαφορετικό» µοντέλο ανάπτυξης µε γνώµονα, όπως λέει, ότι «η κοινωνία και η οικονοµία πρέπει να πηγαίνουν µαζί. Πρέπει να αντιµετωπίσουµε άµεσα τις ανισότητες και αυτό είναι καλό και για την κοινωνία και την οικονοµία. Η ανάπτυξη είναι πραγµατικά βιώσιµη, όταν αυτή έχει άµεσα, απτά αποτελέσµατα σε ολόκληρη την κοινωνία, όταν µειώνει της ανισότητες, όταν δίνει σε όλους τη δυνατότητα να είναι συµµέτοχη σε αυτή».

Στα συγκεκριµένα και µείζονα οικονοµικά προβλήµατα που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο δρόµο προς τις εθνικές εκλογές, ο κύριος Τσακαλώτος, µε την ιδιότητα και του Συντονιστή οικονοµικού κύκλου «φωτίζει» τις πολιτικές που θέλει να εφαρµόσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.: Διευκρινίζει ότι τα µέτρα που προτείνει για την ακρίβεια όπως η µείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιµα και του Ε.Φ.Κ. στα καύσιµα δεν είναι µόνιµα αλλά «θα ισχύουν για όσο διάστηµα διαρκεί η κρίση». Προτείνει «ολιστικό πλαίσιο για την αντιµετώπιση του ιδιωτικού χρέους», µε ρύθµιση των οφειλών των πολιτών προς το Δηµόσιο και τις τράπεζες, µε 120 δόσεις και κούρεµα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δηµόσιο και «µε αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήµερα λειτουργούν ασύδοτα». Προκρίνει την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας προκειµένου να ενισχυθούν οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις και να στηριχθούν κοινωνικές πολιτικές, µιλά για επαναξιολόγηση φοροελαφρύνσεων που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και «απευθύνονται κατ’ εξοχήν στις µεγάλες και πολύ µεγάλες περιουσίες», και θεωρεί απαραίτητη την επέκταση του αφορολόγητου ορίου στις 10.000 ευρώ για όλους.

Ο κύριος Τσακαλώτος εντοπίζει «λόγους ανησυχίας» στο ότι το δηµοσιονοµικό µαξιλάρι θα έχει µειωθεί στα 28 δισ. στο τέλος του 2023, καθώς η µείωση αυτή «συνοδεύεται από δηµοσιονοµικά και ταµειακά ελλείµµατα και αύξηση του ονοµαστικού δηµοσίου χρέους». Καλεί µάλιστα τον κ. Σταϊκούρα, όταν µιλά για τη διαχείριση της Νέας Δηµοκρατίας «να λαµβάνει υπόψη του ότι η χώρα ήταν ήδη σε εξαιρετική πορεία και αυτό που κατάφερε ήταν να µην την εκτροχιάσει».

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Μαρτίου ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υπουργός Οικονομικών.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Κατώτατος μισθός, Ρύθμιση οφειλών