24/02/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Ανέκαθεν οι εκλογικές διαδικασίες, αποτελούσαν ταυτόχρονα και έναν επιταχυντή κοινωνικών, εργατικών, φορολογικών και λοιπών εξελίξεων. Οδεύοντας πλέον προς την εκλογική διαδικασία, η Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει σχέδιο φορολογικού νόμου όσον αφορά το φορολογικό μας πλαίσιο, το οποίο θα αγγίζει πολλούς μεν τομείς (έμμεση φορολογία – Φ.Π.Α., Φ.Π.Α. στην Οικοδομή, καθολική επιβολή χρήσης POS, ρυθμίσεις σε θέματα αιγιαλού, νέο πλαίσιο νόμου επί μετασχηματισμών επιχειρήσεων), με ιδιαίτερη έμφαση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και την κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα.

Έχει γίνει πεποίθηση πλέον πως οι φοροελαφρύνσεις και οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές στα πρώτα φορολογικά κλιμάκια εισοδήματος, εκτός από τους πραγματικά και δικαίως ωφελούμενους, δημιουργούν επίσης και έναν μεγάλο αριθμό οιονεί φτωχών, των οποίων τα επαγγέλματα, ως κλάδοι, μόνο για χαμηλά εισοδήματα δεν προϊδεάζουν. Συνεπώς, υφίσταται μία εμφανής στρέβλωση της φορολογικής βάσης, η οποία σε συσχέτιση με τα υφιστάμενα τεκμήρια, εμφανίζει ένα «πολυπληθές» σώμα φορολογουμένων, το οποίο, επί σειρά ετών, περιέργως πως, φορολογείται συνεχώς βάσει τεκμηρίων. Και αυτό σε μεμονωμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να υφίσταται, όταν όμως αποτελεί μία γενικευμένη πρακτική, με εργασιακές ομάδες να «ρέπουν» προς την τεκμαρτή φορολόγησης, είναι εμφανές πως το σύστημα δεν αποδίδει. Συνεπώς, ορθώς νομίζουμε, πως η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα νέο σύστημα, όπου θα υπάρχουν πολυμεταβλητά κριτήρια, έτσι ώστε ο πραγματικά έχων μικρά εισοδήματα θα επιβαρύνεται ελάχιστα έως καθόλου, ο δε αποκρύπτων εισοδήματα εμφανιζόμενος ως πένης, θα τύχει και της ανάλογης φορολογικής αντιμετώπισης και του ρίσκου που ηθελημένα αναλαμβάνει.

Από την άλλη μεριά, οι φορολογικοί συντελεστές επί ενοικίων, όντας κλιμακωτοί, αλλά απέχοντας είκοσι ολόκληρες μονάδες ο πρώτος από τον δεύτερο, δημιουργούν μία πολύ μεγάλη στρέβλωση στην ενοικίαση ακινήτων, όπου ο έχων εισοδήματα από ενοίκια μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ, ή μετακυλεί ένα μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό του εξωφρενικού φόρου στον ενοικιαστή, ή, αν δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει, αποσύρει το ακίνητο από την αγορά. Αυτό δεδομένου ότι συναθροιζόμενων και των λοιπών επιβαρύνσεων του ακινήτου και κυρίως του ΕΝΦΙΑ, η συνολική επιβάρυνση τείνει στο ήμισυ του ενοικίου, κάτι που εκτός από παράδοξο, είναι και παντελώς παράλογο, δεδομένου ότι κανείς δεν μοιράζεται τα εισοδήματά του με οποιονδήποτε άλλο, έστω και αν αυτός ο άλλος είναι το κράτος. Φυσικά, η χρυσή αγελάδα του φορολογικού μας συστήματος, είναι τόσο προσοδοφόρα για το Δημόσιο, που οι εισπράξεις του Δημοσίου από φόρους μισθωμάτων, από το 2010 και μετά αυξήθηκαν κατά περίπου 600%, ποσοστό το οποίο διατηρείται ακόμα και σήμερα. Βέβαια το ερώτημα στο ποιος πληρώνει τελικά το «μάρμαρο», είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να απαντηθεί, επειδή ο εμφανώς φορολογικά θιγόμενος είναι ο εκμισθωτής, σε πολλές όμως περιπτώσεις, ο «αφανής φορολογικός ήρωας», είναι ο μισθωτής.

Ξεκινάμε λοιπόν την Εβδομάδα που πέρασε, με την πολύ συζήτηση που έφερε, κάτι που όλοι υπερθεματίζουν… αρκεί να μην τους αγγίζει. Έτσι, οι φανατικοί υποστηρικτές, όταν νοιώθουν την «καυτή ανάσα» του επικείμενου ελέγχου, προσπαθούν αφενός μεν να ορθώσουν πολλαπλούς περιορισμούς ως προς πιθανό έλεγχο των ιδίων (π.χ. θα προσδιορίζουμε εμείς από ποιους θα ελεγχόμαστε), αφετέρου δε, επαναφέρουν άμεσα στην επικαιρότητα το θέμα της φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών και δη αυτή των τεχνιτών (ή πετάμε την μπάλα στην εξέδρα). Μα φυσικά και μιλάμε για το Πόθεν έσχες και μία ακόμα αναστολή «Πόθεν έσχες: Αναστέλλονται οι διαδικασίες καταχώρισης καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2023»: Ανακοίνωση στη σελίδα pothen.gr

Εν όψει της επικείμενης κατάθεσης σχεδίου νόμου για το «Πόθεν Έσχες» προς ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων, αναστέλλονται οι σχετικές διαδικασίες καταχώρισης καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2023 στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για το θέμα αυτό μετά την δημοσίευση του νέου νόμου.

Καλάθια πάνε και έρχονται, άλλα κάπως φθηνά, άλλα δήθεν φθηνά και «Market pass - Από σήμερα οι αιτήσεις ανά ΑΦΜ, δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥ 1425/17.1.2023 σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου έναρξης και λήξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 (Market Pass)

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει:

Άρθρο 1

Χρόνος έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022

1. Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 εκκινεί την 21η Φεβρουαρίου 2023.

2. Η υποβολή των αιτήσεων εκκινεί την 21η Φεβρουαρίου 2023 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3 και 4 και την 22α Φεβρουαρίου 2023 για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 5, 6, 7, 8, 9 και 0.

3. Η παραγωγική λειτουργία της ειδικής εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 115 του ν. 5007/2022 λήγει την 31η Αυγούστου 2023.

4. Κατά τα λοιπά ισχύει η υπ' αρ. 1170/19.1.2023 (Β' 242) κοινή υπουργική απόφαση.

«Όσα παίρνει ο άνεμος» ή «10ετής παραγραφή οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ - Βήμα προς βήμα η διαδικασία»: Με όφελος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εργοδότες εφαρμόζεται πλέον η 10ετής παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ, η οποία αφαιρεί ένα σημαντικό «βάρος» χρεών από τους πολίτες, ενώ παράλληλα «ανοίγει» την πόρτα προς τη συνταξιοδότηση για υποψήφιους συνταξιούχους που οφείλουν στο ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση διάταξης νόμου ( άρθρο 6 του Ν. 4997/2022, 43/2022 εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, Γεν. έγγραφο 75110/14-2-2023) η οποία προβλέπει ότι μειώνεται σε 10 χρόνια (από 20 που ίσχυε παλαιότερα) ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν.

Για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους (οφειλές τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΤΣΜΕΔΕ κλπ):

· ο έλεγχος της παραγραφής πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αιτήσεως του ασφαλισμένου, προκειμένου να παρέχεται η συγκατάθεσή του για την αποποίηση του χρόνου ασφάλισης που αντιστοιχεί στην παραγεγραμμένη οφειλή.

· οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπον αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται.

· για την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο ασφαλισμένος μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηλεκτρονικό ραντεβού, αποφεύγοντας πολύωρες αναμονές και συνωστισμό. Συγκεκριμένα, μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας www.efka.gov.gr/rv, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων taxisnet. Στη συνέχεια, με απλά βήματα επιλέγει το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και κλείνει αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που επιθυμεί. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθει λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθεί άμεσα και με ασφάλεια.

Για οφειλές εργοδοτών από απασχόληση μισθωτών (οφειλές τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ):

· Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται κλείνοντας ηλεκτρονικό ραντεβού www.efka.gov.gr/rv, στις κατά τόπο αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης νέας εσωτερικής διαδικασίας, η οποία θα επιτρέπει τον χαρακτηρισμό με μαζικό και αυτόματο τρόπο των εν λόγω οφειλών ως παραγεγραμμένων.

· Κατ’ εξαίρεση όταν πρόκειται για χορήγηση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ΚΕΑΟ.

«Βελτιώσεις στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών - Αλλαγές στον Ν.4738/2020 με τροπολογία»: Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων ΤΕΘΑ, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα και άλλες διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου» τροποποιούνται- συμπληρώνονται διατάξεις του ν.4738/2020 σχετικά με τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών στα εξής κατά βάση σημεία:

α. παρέχεται:

· η δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή στην ανωτέρω διαδικασία και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα,

· υπό τις ειδικότερες προϋποθέσεις, η δυνατότητα εξαίρεσης ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής κατά την υποβολή αίτησης οφειλέτη για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του,

β. ορίζεται η Φορολογική Διοίκηση αρμόδια για τη διαγραφή οφειλών βεβαιωμένων σε αυτήν συμπεριλαμβανομένων των οφειλών υπέρ τρίτων,

γ. προβλέπεται, σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης της σύμβασης αναδιάρθρωσης, με καταβολή από τον οφειλέτη ή συμψηφισμό, η χορηγηση έκπτωσης στο σύνολο των τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και αντιστοιχούν στον υπολειπόμενο αριθμό δόσεων της ρύθμισης,

δ. τίθεται προθεσμία δύο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ των υπό ψήφιση διατάξεων, για τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπέρ τρίτων για τις οριζόμενες κατηγορίες οφειλετών. (άρθρα 7-11)

Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις του αρ. 293 του ν.4738/2020 οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων Φορολογικής Διοίκησης πριν Γ Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 13).

«Το ψηφισθέν νομοσχέδιο με τις διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ, την υποχρέωση γνωστοποίησης στην ΑΑΔΕ των εκπτώσεων λόγω κύκλου εργασιών και τον εξωδικαστικό μηχανισμό»: Αναρτήθηκε το κείμενο του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» όπως ψηφίσθηκε μαζί με την τροπολογία. Δείτε το ψηφισθέν εδώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά με τις Αστικές Εταιρείες: «Διευκρινίσεις σχετικά με υποχρέωση εγγραφής των Αστικών Εταιρειών στο Γ.Ε.ΜΗ.»: Με το με Αριθ. Πρωτ.: 16702/22-02-2023 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εγγραφής των Αστικών Εταιρειών στο Γ.Ε.Μ.Η. και στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ, ως εξής:

Στα άρθρα 741-784 του ΑΚ ρυθμίζεται η λειτουργία της αστικής εταιρείας, η οποία είναι ένωση δύο ή περισσότερων προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα που αναλαμβάνουν αμοιβαία την υποχρέωση να επιδιώξουν με κοινές εισφορές κοινό σκοπό. Ο σκοπός της αστικής εταιρείας είναι κυρίως οικονομικός, μπορεί όμως να είναι και οποιοσδήποτε άλλος π.χ. ιδεολογικός.

Το άρθρο 52 του N. 4919/2022 προβλέπει ότι η εταιρεία 741-783 του ΑΚ εγγράφεται στο Μητρώο μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ.), το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Η λειτουργία του Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. θα αποτελεί αποκλειστικά σημείο δημοσιότητας των υπόχρεων εγγραφής σε αυτό (Σωματεία, Ιδρύματα, Επιτροπές Εράνων και Αστικές Εταιρείες). Σε κάθε περίπτωση, η εγγραφή στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. δεν συνεπάγεται την κτήση νομικής προσωπικότητας από αστική εταιρεία.

Η αστική εταιρεία δύναται να αποκτήσει νομική προσωπικότητα εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 784 του ΑΚ, ήτοι η τήρηση έγγραφου τύπου, η επιδίωξη οικονομικού σκοπού και η τήρηση των όρων δημοσιότητας των ομόρρυθμων εταιρειών. Σύμφωνα με το άρθρο 784 ΑΚ: «Η εταιρία του κεφαλαίου αυτού, αν επιδιώκει οικονομικό σκοπό, αποκτά νομική προσωπικότητα, εφόσον τηρηθούν οι όροι της δημοσιότητας που ο νόμος τάσσει για το σκοπό αυτό στις ομόρρυθμες εμπορικές εταιρίες. Η προσωπικότητα αυτής της αστικής εταιρίας εξακολουθεί να υπάρχει ωσότου περατωθεί η εκκαθάριση και για τις ανάγκες της εκκαθάρισης». Συνεπώς, η απόκτηση της νομικής προσωπικότητας, η οποία συνίσταται στη δυνατότητα συμμετοχής της αστικής εταιρείας στις συναλλαγές ως αυτόνομο υποκείμενο δικαίου, δεν είναι υποχρεωτική, αλλά έγκειται στη βούληση των μελών της αστικής εταιρείας, εφόσον φυσικά πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις του άρθρου 784 ΑΚ.

Ο οικονομικός σκοπός συνίσταται σε συναλλακτική δραστηριότητα η οποία έχει ως αναγκαία ή δυνητική συνέπεια δικαιοπρακτική ή αδικοπρακτική ευθύνη ή παροχές, οι οποίες στα συναλλακτικά ήθη κατά κανόνα αμείβονται. Στους οικονομικούς μη εμπορικούς σκοπούς συγκαταλέγεται π.χ. η άσκηση καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο μέτρο που δεν καθίσταται αρμοδιότητα εμπορική, με δεδομένο ότι η αστική εταιρεία του άρθρου 784 ΑΚ δεν μπορεί να επιδιώκει εμπορικό σκοπό.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 περ. η) του N. 4919/2022 , στο ΓΕΜΗ εγγράφεται μόνο η Αστική Εταιρεία του άρθρου 784 ΑΚ, δηλαδή η αστική εταιρεία με νομική προσωπικότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 270 του N. 4072/2012.

Συνεπώς, οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. οφείλουν να εγγράφουν στο Γ.Ε.ΜΗ. μόνο τις Αστικές Εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν οικονομικό σκοπό.

«myPROPERTY: Φόρος Δωρεάς, Γονικής Παροχής κινητών και χρημάτων χωρίς συμβόλαιο - Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις»: Χρηστικό οδηγό 50 ερωταπαντήσεων δημοσίευσε η ΑΑΔΕ για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Φόρου Δωρεάς, Γονικής Παροχής κινητών και χρημάτων χωρίς συμβόλαιο.

«myDATA: Διαβίβαση χαρακτηρισμού εξόδου επιχείρησης από Λογιστή και ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ»: Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαβίβαση χαρακτηρισμού εξόδου επιχείρησης από τον λογιστή και τη διαβίβαση δεδομένων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ έδωσε η ΑΑΔΕ επικαιροποιώντας τα σχετικά αρχεία ερωταπαντήσεων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο αρχείο Συχνών ερωτήσεων απαντήσεων - Εγγραφή στο myDATA REST API – Εξουσιοδοτήσεις, προστέθηκε η νέα ερώτηση

13. Ε Πώς διαβιβάζεται χαρακτηρισμός εξόδου επιχείρησης από Λογιστή;

Α Η διαβίβαση χαρακτηρισμού εξόδου επιχείρησης από τον λογιστή πραγματοποιείται είτε μέσω της πλατφόρμας my DATA από την ενότητα «Αναζήτηση και Χαρακτηρισμός Παραστατικών» (aade.gr / Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις / myDATA - Ηλεκτρονικά Βιβλία ΑΑΔΕ / Αναζήτηση και Χαρακτηρισμός Παραστατικών), αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα όρια χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρισης, είτε μέσω Λογιστικού Προγράμματος (ERP). Όσον αφορά την διαβίβαση του χαρακτηρισμού μέσω ERP και ειδικά στην περίπτωση που η Επιχείρηση υπερβαίνει τα όρια ακαθάριστων εσόδων σύμφωνα με το αρ. 6 παρ.3 της Α.1138/2000, η διαβίβαση των χαρακτηρισμών Εξόδων και των Εγγραφών Τακτοποίησης υλοποιείται μόνο από τον κωδικό API, είτε του εξουσιοδοτημένου Λογιστή / Λογιστικό Γραφείο, είτε του εξουσιοδοτημένου Λογιστή Μισθωτού, συμπληρώνοντας στο αρχείο xml, στο πεδίο entityVatNymber τον ΑΦΜ της επιχείρησης (παραπομπή στην ερώτηση 96 των Συχνών Ερωτήσεων – Απαντήσεων myDATA * Επιχειρησιακά θέματα).

Στο αρχείο Συχνών ερωτήσεων απαντήσεων - Επιχειρησιακά θέματα προστέθηκε η ακόλουθη ερώτηση

105. Ε Πώς διαβιβάζω ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ;

Α Η διαβίβαση δεδομένων ασφαλιστικών εισφορών πραγματοποιείται με το παραστατικό 14.5 ΕΦΚΑ και λοιποί Ασφαλιστικοί Οργανισμοί. Στο πεδίο «ΑΦΜ Εκδότη» συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ), στο πεδίο «Σειρά» συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του Λήπτη ώστε να επιτευχθεί η μοναδικοποίηση του παραστατικού, στο πεδίο «Α/Α» δύναται να καταχωρηθεί ο μήνας (π.χ. για τον Ιανουάριο συμπληρώνεται 1) και στο πεδίο «Ημερομηνία Έκδοσης» συμπληρώνεται είτε η τελευταία ημέρα του μήνα που αφορά, εφόσον καταχωρείται στα βιβλία ανά μήνα, είτε η ημερομηνία καταβολής του ποσού πληρωμής, στην περίπτωση που η καταχώρηση στα βιβλία γίνεται με την πληρωμή των εισφορών.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Λογιστής - Φοροτεχνικός Ά τάξης, MBA, myData Specialist και «Νέα αναβαθμισμένη μέθοδος διαβίβασης εξόδων από τον λήπτη». Σύμφωνα με τον ειδικό αρθρογράφο «Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να δοθούν διευκρινίσεις για νέο τρόπο χαρακτηρισμού των δεδομένων από τον λήπτη στην πλατφόρμα myDATA.

Σχετικό κείμενο έχει αναρτηθεί στο δοκιμαστικό περιβάλλον της εφαρμογής myData στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

Με τις νέες οδηγίες αναμένεται να ορίζεται ότι ο λήπτης δεν χαρακτηρίζει πλέον τις γραμμές του εκδότη αλλά το σύνολο του παραστατικού.».

Επιστημονική Ομάδα Epsilon Net και «Συμβολαιακή γεωργία – Εκπνέει ο χρόνος υποβολής στοιχείων συμβάσεων»: Δικαιούχοι του κινήτρου της απαλλαγής κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί του φόρου εισοδήματος από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας του άρθρου 15 του Ν. 4935/2022 είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες (κατά κύριο επάγγελμα) αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την 31/12 του έτους για το οποίο χορηγείται η απαλλαγή. Με την σφραγίδα της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net.

Κα. Μάγδα Κρυστάλλη, Λογίστρια, Φοροτεχνικός και «Παροχές σε είδος – υποβολή για το ΦΕ 2022»: Όπως αναφέρει η αρθρογράφος «Ο Ν. 4172/2013 ορίζει έναν γενικό κανόνα για το τι θεωρείται παροχή σε είδος και επιπλέον εξειδικεύει συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών, για τις οποίες είναι αναγκαίο να προσδιοριστεί η αγοραία αξία τους, προκειμένου να αποτελέσουν φορολογητέο εισόδημα.

Με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ.1 του Ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του Ν. 4646/2019, τίθεται ο γενικός κανόνας για το τι θεωρείται παροχή σε είδος ως εξής: «1.Με την επιφύλαξη των διατάξεων των παραγράφων 2, 3, 4 και 5 και του άρθρου 14, οποιεσδήποτε παροχές σε είδος λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος ή συγγενικό πρόσωπο αυτού κατά την έννοια της περίπτωσης στ΄ του άρθρου 2, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημά του στην αγοραία αξία τους, εφόσον η συνολική αξία των παροχών σε είδος υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογικό έτος και μόνο για το υπερβάλλον ποσό.». Διαβάστε το σύνολο του άκρως ενδιαφέροντος και επίκαιρου άρθρου σε μία εξαντλητική του προσέγγιση από την κα. Μάγδα Κρυστάλλη.

Τέλος και της τελευταίας εργασιακής εβδομάδας του «μικρού» Φλεβάρη και από αυτά που θα συζητηθούν την Εβδομάδα που μας έρχεται, η προσπάθεια της ΑΑΔΕ για ένα τέλος ή έστω τη σμίκρυνση της ατέλειωτης γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει όλο αυτό το «μαρτύριο του πωλητή», δεδομένου, ενώ σε άλλες χώρες η απόφαση του «πουλάω», εφόσον υπάρχει αγοραστής για ακίνητο, μέχρι την υλοποίηση της μεταβίβασης δεν ξεπερνά την εβδομάδα, στη χώρα μας θέλει πολλές – πολλές εβδομάδες. Η οικοδομή και το ακίνητο γενικά είναι πυλώνας ανάπτυξης για τη χώρα μας, σε κάθε δε περίπτωση, με το να αποθαρρύνουμε τον κάθε ξένο επενδυτή εμπλέκοντάς τον σε ατέρμονες διαδικασίες, δεδομένου ότι μετά την πώληση θα καταστεί και αυτός χορηγός ΕΝΦΙΑ, μόνο έσοδα δεν προσδίδει στο Ελληνικό Δημόσιο. Πάντως, η ΑΑΔΕ, επιχειρεί να περιορίσει την ατέρμονη γραφειοκρατία, ξεκινώντας από την κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής φόρου κληρονομίας - γονικής παροχής και δωρεάς, του άρθρου 105 του Ν. 2961/2001 και την ενημέρωση των αλλαγών του εντύπου Ε9 μέσω άντλησης στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty.

Ένα λαμπερό τριήμερο βρίσκεται μπροστά μας, με μια «μεστή» άνοιξη στο τέλος του χειμώνα, το τριήμερο να προβλέπεται ζεστό και η καθαρά Δευτέρα, με τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα και την ατέλειωτη διασκέδαση να μας γνέφουν. Όπου και αν πάτε, να περάσετε πολύ όμορφα, μαζί με τους αγαπημένους σας.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα