10/02/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Σε προηγούμενη ανάρτηση της στήλης μας, κάναμε λόγο για μία ακόμα φορά, για τις εθνικές μας «επιτυχίες» πάνω στο θέμα του Brain Gain και όχι μόνο, δεδομένου ότι η χώρα μας ως οιονεί φορολογικός και όχι μόνο παράδεισος, έγινε πύλη εισόδου «χιλιάδων» παλιννοστούντων, εύπορων συνταξιούχων από όλο τον κόσμο, ατόμων εξαιρετικά υψηλών εισοδημάτων, cyber nomads, αιτούμενων χρυσής βίζας, και λοιπών. Η στήλη έδωσε στοιχεία με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της καθόλα αξιέπαινης προσπάθειας και των δικών μας σχολίων και συγκεκριμένα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των μεταναστών που αποφάσισαν να έρθουν στην Ελλάδα και πάλι για να εργαστούν, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο είναι πλέον ιδιαίτερα ευνοϊκό (πάντα κατά το Υπουργείο Οικονομικών), τετραπλασιάστηκε από τον Ιούνιο του 2022, ενώ χιλιάδες είναι και οι εκκρεμείς αιτήσεις (τις οποίες δεν έχει απορρίψει η αρμόδια Επιτροπή της Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού και στοιβάζονται στα τριμελή διοικητικά δικαστήρια). Συνολικά, περισσότεροι από 4.500 όψιμοι μετανάστες εγκατέλειψαν το εξωτερικό για να εργαστούν στην Ελλάδα και να καρπωθούν των «εξαιρετικών» φορολογικών προνομίων που δίνει το άρθρο 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. Αιρετικά εδώ να σημειώσουμε, πως αν αναλογισθούμε ότι οι μετανάστες των μνημονίων υπολογίζονται σε περίπου 500 – 600 χιλιάδες, άτομα κυρίως εξαιρετικά υψηλής μόρφωσης, οι 4.500, αποτελούν ποσοστά 0,75% έως 0,90%, τα οποία δεν καταλαβαίνουμε για πιο λόγο μας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους ως προς το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά τους λοιπούς «προσκεκλημένους» μας για μια θέση στον «φορολογικό» παράδεισο της χώρας, στα τρία χρόνια εφαρμογής της ρύθμισης για τα φορολογικά κίνητρα με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – επενδυτών, έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα 124 φυσικά πρόσωπα, ή βλέποντας την άλλη, μισοάδεια όψη του ποτηριού, μισό αεροπλάνο της Aegean air.

Τέλος, όσον αφορά τη «στρατιά» των παγκόσμιων συνταξιούχων που θα μετέτρεπαν τη χώρα μας σε έναν παγκόσμιο οίκο ευγηρίας jet set, έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες και 120 είναι υπό επεξεργασία.».

Στον απόηχο των πιθανώς «αιρετικών» μας προσεγγίσεων, ήρθε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, από την επιστημονικά υπεύθυνη του έργου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ρεβέκκα Παιδή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα ποσοστό 5% των Ελλήνων του εξωτερικού (ένας στους είκοσι) προγραμματίζει την επιστροφή του στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ποσοστό 24% (ένας στους τέσσερις) εκτιμά ότι το ενδεχόμενο της επιστροφής είναι σχετικά πιθανό μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό από την Ελλάδα, «δεν έχουν έντονη μια εθνική ή θρησκευτική ταυτότητα, αισθάνονται περισσότερο πολίτες του κόσμου, είναι ικανοποιημένοι, στην πλειοψηφία τους, από το βιοτικό επίπεδο στη χώρα όπου διαμένουν και έχουν μια αίσθηση διαφορετικότητας ως προς τους συνομηλίκους τους που έχουν μείνει στην Ελλάδα, δηλαδή αισθάνονται ικανότεροι». Αυτή η νέα διασπορά είναι στην πλειοψηφία της μορφωμένη, πλέον μεταναστεύει εντός της ΕΕ καθώς με την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη είναι πιο εύκολη η μετακίνηση στη χώρα καταγωγής ενώ απουσιάζει από τους ανθρώπους αυτούς η αίσθηση νόστου που είχαν στο παρελθόν οι Έλληνες μετανάστες. Όσον αφορά τα στοιχεία της έρευνας, σε αυτή συμμετείχαν 565 άνθρωποι που διαμένουν στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες. Η βιβλιογραφική έρευνα ξεκίνησε το 2020, προ πανδημίας, ενώ το ερωτηματολόγιο διατέθηκε στο κοινό από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελλάδα, όσον αφορά την σύγχρονη μετανάστευση, βιώνει μια νέα πραγματικότητα. Πέραν της εξακολουθούμενης, έστω και σε αρκετά μικρότερη μορφή οικονομικής και εργασιακής δυσπραγίας, υφίσταται το φαινόμενο της παροχής αρκετά καλής έως και εξαιρετικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς να υφίστανται οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας και οι ανάλογες αμοιβές που καταβάλλονται στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, στο θέμα κινήτρων για τη συγκράτηση του παραγόμενου και εξαγόμενου ανθρώπινου κεφαλαίου, ίσως θα πρέπει να μπουν και άλλα αναλογικά κριτήρια και φραγμοί εξόδου. Διαφορετικά, θα ακούμε για πολλά ακόμα χρόνια τους εκάστοτε αριστεύσαντες σε Πανεπιστημιακές σχολές, όταν ερωτώνται δημοσιογραφικά για τα όνειρά τους, να απαντούν πως είναι η μόνιμη μετεγκατάστασή τους στο εξωτερικό, μετά από τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Μόνο που για τις σπουδές αυτές, χωρίς κοινωνική στην περίπτωση ανταπόδοση, συνεισέφεραν όλοι οι Έλληνες και κατ΄ ελάχιστον αναλογικά οι γονείς τους.

Αρχή της Εβδομάδας που πέρασε και ο όψιμος χειμώνας μας επισκέφθηκε, λίγο πριν το τέλος και του τελευταίου μήνα της εποχής. Με τα προβλήματα να αναστατώνουν το λεκανοπέδιο, δεδομένου ότι σε αυτό κατοικεί σχεδόν η μισή Ελλάδα, η αναστάτωση στα εργασιακά δεδομένα λόγω σημαντικών προβλημάτων στις μετακινήσεις ήταν μεγάλη, συνεπώς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων πήρε θέση. «Κακοκαιρία - Ισχυρή σύσταση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για εφαρμογή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό»: «Σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζομένους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πριν από την επανάληψη εργασιών που διακόπηκαν λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών), που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχή στολή προστασίας κλπ.) Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση, παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζομένων διανομέων.».

Χαλεποί καιροί ελέω και πληθωρισμού, αλλά και αδιάκριτων αυξήσεων τιμών σε καταναλωτικά αγαθά χωρίς πραγματική και ανάλογη κοστολογική αύξηση και «ΙΕΛΚΑ: 1 στους 2 καταναλωτές αναμένει και άλλους κλάδους να ενταχθούν στο καλάθι του νοικοκυριού»: Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) πραγματοποιεί κυλιόμενη έρευνα καταναλωτών σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας, με δείγμα 1.000 καταναλωτές. Η τελευταία έρευνα πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 28 έως 31 Ιανουαρίου 2023 και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα το καλάθι του νοικοκυριού. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας εξακολουθεί να είναι η πρωτοβουλία του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των Αλυσίδων σουπερμάρκετ για το «καλάθι του νοικοκυριού». Όπως καταγράφεται στο σχήμα 1, το πρώτο 3μηνο της λειτουργίας αυτής της πρωτοβουλίας, το 64% του κοινού δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα από το καλάθι. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση μετά την πρώτη εβδομάδα της πρωτοβουλίας, οπότε και το ποσοστό του κοινού που αγόραζε από το καλάθι ανερχόταν στο 39%. Μεσοσταθμικά το κοινό το οποίο αγοράζει προϊόντα από το καλάθι δηλώνει ότι το 16,3% των αγορών του προέρχονται από προϊόντα του καλαθιού (περίπου 1 ευρώ ανά 7 ευρώ αγορών). Η πλειοψηφία του κοινού 39% πραγματοποιεί έως 10% από το καλάθι, το 11% από 11 έως 20% και το υπόλοιπο 24% πάνω από 20%. Όσον αφορά τις αγοραστικές τάσεις, όπως καταγράφεται στο σχήμα 2, 17% του κοινού επισκέφθηκε κάποιο κατάστημα σουπερμάρκετ διαφορετικό από το συνηθισμένο του προκειμένου να βρει προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού. Το στοιχείο αυτό είναι υγιές για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, δείχνει ότι υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τον ανταγωνισμό στην αγορά και ότι η κινητικότητα του καταναλωτικού κοινού το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί.

Περαιτέρω: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Σχετικά με τη δήλωση τρόπων πληρωμής/εξόφλησης των τιμολογίων»: Στον Οδηγό του Προγράμματος, καθώς και στα βοηθητικά έντυπα / οδηγίες χρήσης της ψηφιακής πλατφόρμας, περιγράφονται αναλυτικά τα στοιχεία που θα δηλωθούν κατά την εξαργύρωση και θα τεκμηριώσουν την πληρωμή της ιδιωτικής δαπάνης.

Επισημαίνεται ότι οι σχετικές προδιαγραφές αναφέρονται στο τι πρέπει να καταγραφεί στη δήλωση εξαργύρωσης (ψηφιακή πλατφόρμα Προγράμματος) και όχι στο τι θα αναγράφεται πάνω στο φυσικό/ηλεκτρονικό τιμολόγιο που έχει ήδη εκδοθεί.

Το τιμολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που προβλέπονται από τις οικείες φορολογικές διατάξεις. Το Πρόγραμμα δεν επιβάλλει συγκεκριμένες προδιαγραφές επί της μορφής/στοιχείων του τιμολογίου (όπως σφραγίδα του Προγράμματος κλπ.). Αντίθετα επιβάλλει τη σύνδεση του τιμολογίου, των πληρωμών για την εξόφλησή του και των σχετικών επιταγών του προγράμματος μέσω της δήλωσης εξαργύρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος υποχρεούται να φυλάξει το παραστατικό, καθώς και την τεκμηρίωση της εξόφλησής του, και να τα έχει διαθέσιμα προς επίδειξη σε τυχόν έλεγχο που θα πραγματοποιήσει το Πρόγραμμα.

Κατά την εξαργύρωση μίας επιταγής, στη δήλωση λοιπών πληρωμών εξόφλησης ενός τιμολογίου ζητείται η καταχώρηση του Τύπου Πληρωμής (π.χ. έμβασμα) καθώς ο μοναδικός κωδικός που εκδίδει το τραπεζικό ίδρυμα/ ίδρυμα πληρωμής και χαρακτηρίζει μοναδικά/ ταυτοποιεί τη συγκεκριμένη συναλλαγή (transaction_ID).

Οι μοναδικοί κωδικοί συναλλαγών (transaction_IDs) εμφανίζονται στα extrait των κινήσεων και στις αναλυτικές πληροφορίες του web banking πελάτη και προμηθευτή.

«Άνοιξε η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες»: Άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Τη δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις 24.11.2022, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη στείλει σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα ή αν έχουν υποβάλει σχετική δήλωση στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Η δήλωση είναι προσβάσιμη με τους κωδικούς TaxisNet στη διεύθυνση:

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epektases-tes-eidikes-adeis-prostasias-tes-metrotetas

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναφέρουν στη δήλωση πότε έλαβαν ή θα λάβουν την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, δηλαδή α) είτε σε συνέχεια της αρχικής λήξης της, β) είτε μετά την παρεμβολή κανονικής άδειας έτους 2022, γ) είτε μετά τη μεσολάβηση πραγματικής εργασίας στον εργοδότη, καταγράφοντας και τα ακριβή χρονικά διαστήματα κανονικής αδείας ή πραγματικής εργασίας.

«Τη Δευτέρα ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας νέων, με επιχορήγηση 14.800 €»: Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για τον Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία».

Ο στόχος της δράσης, διάρκειας 12 μηνών, είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.500 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 14.800 € και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1η δόση 4.000 €, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του α’ εξάμηνου από την έναρξη
  • 3η δόση 5.400 €, μετά τη λήξη του β’ εξάμηνου από την έναρξη

Δικαιούχοι της δράσης είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ ηλικίας 18-29 ετών, που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης και πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση https://www.ependyseis.gr

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 - 2020».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr

«Ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας βρεφών σε επιχειρήσεις»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα (με τη δημοσίευση της σχετικής Πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις), και τον δεύτερο κύκλο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Δείτε το σύνολο της ανακοίνωσης, στον παραπάνω σύνδεσμο.

«e-ΕΦΚΑ: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τους απασχολούμενους πολίτες τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία»: Με το με Αρ. Πρωτ. 65620/Σ.20297/9-2-2023 έγγραφο του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία και συγκεκριμένα, με το άρθρο 62 του Ν. 4950/2022 (ΦΕΚ 128 Α΄/2-7-2022) τροποποιείται το άρθρο 16 του Ν. 4783/2021 (ΦΕΚ 38 Α΄/12-3-2021) που φέρει πλέον τον τίτλο: «Διαδικασία προσωρινής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία». Ειδικότερα:

Με την προαναφερόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θεσμοθετούνται τα εξής:

1) Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν.4251/2014 (Α΄ 80/1-4-2014) δύναται να υποβάλλει, μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας, καθώς και ο ΑΦΜ του εργοδότη, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).

2) Με τη συγκεκριμένη διαδικασία αίτησης, όπως περιγράφεται ανωτέρω, μπορούν να διαμείνουν και να απασχοληθούν και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα και το καθεστώς διαμονής τους δεν έχει ρυθμιστεί.

3) Οι υπηρεσίες μιας στάσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 16 του Ν. 4783/2021 όπως αυτό τροποποιείται με το άρθρο 62 του Ν. 4950/2022, σε συνέχεια των αιτήσεων των παρ. 1 έως 3, εκδίδουν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης του εργοδότη, συγκεντρωτική κατάσταση των αιτούντων εργοδοτών και των πολιτών τρίτων χωρών της παρ. 1, και την αποστέλλουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες Διαβατηριακού Ελέγχου της Αστυνομίας, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα των συγκεκριμένων πολιτών, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 4 του Ν. 4251/2014 .

4) Μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ηλεκτρονικών συνδέσεων των δημοσίων υπηρεσιών με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) Μετανάστευση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο υποστηρίζει τη λειτουργία της ανωτέρω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης κοινοποιούν, διά της ηλεκτρονικής οδού, σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τις συγκεντρωτικές καταστάσεις των αιτούντων εργοδοτών και των πολιτών τρίτων χωρών. Η κοινοποίηση αυτή πραγματοποιείται, ώστε να είναι δυνατή, μεταξύ άλλων, η αυτόματη έκδοση του ΑΜΚΑ από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, η έκδοση ΑΜΚΑ για τους απασχολούμενους κατά παρέκκλιση πολίτες τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, θα γίνεται αποκλειστικά από την Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ, μέσω της ως ανωτέρω προβλεπόμενης διαδικασίας, και όχι από τις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που έχουν δοθεί με τα υπ αρ. πρωτ. 140325/1-7-2020, 239687/02-10-2020 Γενικά Έγγραφα της Διεύθυνσης Ασφάλισης, σχετικά με την μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4251/2014, όπως αυτός ισχύει σήμερα και την απόδοση ΑΜΚΑ στα εν λόγω πρόσωπα.

«600 και 2.000 ευρώ τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δήλωσης Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ νέα απόφαση του υπ.Εργασίας με την οποία τροποποιείται η 80016/31-08-2022 σχετικά με την «Κατηγοριοποίηση παραβάσεων και καθορισμός ύψους προστίμων που επιβάλλονται από την Επιθεώρηση Εργασίας για παραβάσεις: α) κοινής εργατικής νομοθεσίας, β) βίας και παρενόχλησης στην εργασία, γ) συστήματος ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και δ) για ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και υγείας και ασφάλειας στην εργασία» (Β’ 4629).

«Απόδειξη νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων που θα δηλωθούν από τους παραγωγούς στο ΟΣΔΕ 2023 – Μισθωτήρια, Α.Τ.ΑΚ και ΚΑΕΚ (κτηματολόγιο)»: Δελτίο Τύπου Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Σε συνέχεια ερωτημάτων αγροτών και οργανώσεων τους και λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του κτηματολογίου στη χώρα καθώς και την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία διευκρινίζουμε τα ακόλουθα, για την σωστή προετοιμασία των αγροτών και τα οποία θα περιληφθούν στην σχετική εγκύκλιο του ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Α. Μισθωτήρια αγροτεμαχίων

1. Όλα τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

2. Χειρόγραφα μισθωτήρια που αφορούν περιπτώσεις εκτός των περιπτώσεων 1 γίνονται αποδεκτά στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του ΚΑΕΚ και του Α.Τ.ΑΚ ανά περίπτωση.

3.Εξακολουθούν να ισχύουν οποιασδήποτε κατηγορίας πολυετή χειρόγραφα μισθωτήρια αγροτεμαχίων τα οποία έχουν υποβληθεί παλαιότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και βρίσκονται σε ισχύ το 2023.

Β. Αναγραφή - ΚΑΕΚ : Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου

1. Για τις περιοχές που υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο θα αναγράφεται ο κωδικός του κτηματολογίου (ΚΑEΚ) στην Αίτηση ΑΕΕ 2023

2. Στις περιοχές που είναι υπό ανάρτηση ή κατάρτιση όμοια θα αναγράφεται ο κωδικός του κτηματολογίου (ΚΑEΚ)

Γ. Αναγραφή Α.Τ.ΑΚ : Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου

1. Ο έλεγχος της χρήσης του ΑΤΑΚ – συνεχίζεται να είναι ένα στοιχείο απλοποιημένου ελέγχου της νόμιμης κατοχής.

2. Θα γίνονται δεκτά αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

2.1 Για αγροτεμάχια στα οποία αναγράφεται ο ΚΑΕΚ,

2.2 Για αγροτεμάχια μέχρι 40 στρέμματα για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμο το ΑΤΑΚ, ο μισθωτής καταθέτει υπεύθυνη δήλωση για τους λόγους μη διαθεσιμότητας(π.χ. μη ολοκλήρωση αποδοχής κληρονομιάς, κάτοικος εξωτερικού κλπ). Δεν θα γίνονται δεκτά νέα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ σε αυτή την κατηγορία εάν δηλώνονται, το 2023, για πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ.

Με συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ μέσω Web Services απλοποιείται ο τρόπος ελέγχου για να μην είναι γραφειοκρατικός και πολύπλοκος και να δημιουργεί προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων σε παραγωγούς που έχουν στην διάθεσή τους τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σε περιπτώσεις εντοπισμού δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβαίνει σε περαιτέρω αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών εγγράφων.

Δ. Δημόσιες εκτάσεις : Οι δημόσιες εκτάσεις θα υπάρχουν στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ (LPIS) ώστε να το γνωρίζουν οι παραγωγοί κατά την ψηφιοποίηση, ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Δημόσιο και να αποφεύγονται τα λάθη.

«e-ΕΦΚΑ: Αναπροσαρμογή ασφαλιστικών εισφορών από 01.01.2023 - Απεικόνιση ΑΠΔ – Πίνακες»: Με την εγκύκλιο 10/9-2-2023 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις της με αριθμό πρωτ.Δ.15/Δ΄/9801/30.01.2023 (υπό δημοσίευση) απόφασης Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4387/2016 (Φ.Ε.Κ.85/Α’) όπως ισχύουν, αναπροσαρμόζονται, από 01.01.2023, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2022 (9,6452611330377%) αφενός το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) και αφετέρου τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e - Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α., καθώς και του κλάδου Εφάπαξ Παροχών (πρόνοιας) e - Ε.Φ.Κ.Α.

«Παράταση προθεσμίας δήλωσης αδειών στο ΕΡΓΑΝΗ II μέχρι 10 Μαρτίου»: Παρατείνεται έως και την 10-03-2023, η προθεσμία της υποχρεωτικής δήλωσης των αδειών, του μηνός Ιανουαρίου, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ II, εκ μέρους των επιχειρήσεων – εργοδοτών, για τους εργαζομένους τους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

«Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εγχειρίδιο Χρήσης για τη Φάση ένταξης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και Security»: Αναρτήθηκε στο Εργάνη Εγχειρίδιο Χρήσης για την επιχείρηση/εργοδότη Εργάνη ΙΙ – Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας (Έκδοση 10.02.2023) για τη Β' φάση εφαρμογής του μέτρου.

Η Δεύτερη Φάση, Υπο Φάση ΙΙ εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά σταδιακά από 16.02.2023, με την ένταξη σε αυτήν, δύο επιπλέον κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, ήτοι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις παροχής ιδιωτικής προστασίας & Δραστηριότητες υπηρεσιών συστημάτων προστασίας, με τους σχετικούς ΚΑΔ όπως αυτοί εμφανίζονται αναλυτικά στην Ενότητα 2.4. του παρόντος εγχειριδίου και ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων που αυτές απασχολούν. Η Κάρτα Εργασίας, θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, με σκοπό να διασφαλίσει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, τη νόμιμη χρήση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. Εργάνη της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Δείτε το εγχειρίδιο εδώ.

«Οι νέες Ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023 Μη Μισθωτών, Ελ. Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων, Αγροτών. Πίνακες e-ΕΦΚΑ»: Όπως είναι γνωστό με τις διατάξεις των άρθρων 31 , 35 , 36 , 37 και 45 του Ν.4670/2020 , από την 1.1.2023 έως 31.12.2024 οι ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων για όλους τους κλάδους ασφάλισης προσαυξάνονται κάθε χρόνο, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση αρνητικής τιμής παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Από 01.01.2025 και εφεξής οι εισφορές θα προσαυξάνονται κατά έτος, κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.4387/2016 όπως ισχύει. Με την αριθ. πρωτ. Δ.15/Δ/9801/30.1.2023 Υπουργική Απόφαση μεταξύ άλλων ορίζεται η αναπροσαρμογή στα ποσά εισφορών για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες των Κλάδων Σύνταξης, Υγειονομικής Περίθαλψης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών των Μη Μισθωτών ασφαλισμένων, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του έτους 2022.

Με την εγκύκλιο 11/10-02-2023 ο eΕΦΚΑ ενημερώνει για τις νέες εισφορές που ισχύουν από 01.01.2023 για τους κλάδους Κύριας Ασφάλισης, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών για τους Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους. Δείτε αναλυτικά τους πίνακες στην Online τράπεζα.

«Μειώνεται στις 30.000 ευρώ το όριο υπογραφής λογιστή - φοροτεχνικού. Δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Δημοσιεύθηκε η Α.1009/2023 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ. 1008/2011 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών αναφορικά με τον καθορισμό ορίων ακαθαρίστων εσόδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., πάνω από τα οποία υφίσταται υποχρέωση υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό με βάση τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 (Β’ 136).

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει:

1. Τροποποιούμε την παρ. 1 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1008/2011 (Β’ 136) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών ως ακολούθως:

«1. Τα όρια των ακαθαρίστων εσόδων που αναφέρονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 (Α’ 285) ορίζονται στις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ».

2. Τροποποιούμε το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1008/2011 (Β’ 136) απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών ως ακολούθως:

«Κατ’ εξαίρεση, για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ’ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται, όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία.»

3. Η παρούσα απόφαση ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής.

Ένα εξαιρετικά σημαντικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο e-forologia.gr για την Εβδομάδα που πέρασε, από τον κ. Βασίλη Πρασσά. Εξειδικευμένο Σύμβουλο Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net, με θέμα «Αυξάνονται τα Τεκμαρτά Ημερομίσθια από 1.1.23 - Αυξάνονται οι εισφορές για εργοδότες και εργαζομένους / Η τεχνική αλλαγή στον επανυπολογισμό της μισθοδοσίας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο έγκριτος αρθρογράφος «Διαβάζω την εγκύκλιο 8/2023 του ΕΦΚΑ για πρακτική άσκηση των σπουδαστών κολλεγίων και πέφτει το μάτι μου στο ακόλουθο:

Ως γνωστόν: - Από τον Οκτώβριο του 2008 έως την 31.12.2022, το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης ήταν 40,45 €. (Εγκ. 32/08 τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.).

Από την 01.01.2023 και μετά, το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 43,58 € (λόγω της αύξησης των συντάξεων κατά 7,75%).

Αρχίζω και ψάχνω … και βρίσκω το ακόλουθο:

Τα όρια μισθών και τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων, αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό αύξησης, που χορηγείται κάθε φορά στις συντάξεις (του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) και από την ίδια ημερομηνία (παρ. 4β, άρθρου 37, του Α.Ν.1846/1951, όπως σήμερα ισχύει μετά την αντικατάστασή του από την παρ. 4, του άρθρου 26, του ν. 2972/2001).

Και διαπιστώνω ότι αφού εν έτει 2023 διατηρούμε τέτοιες αναχρονιστικές διατάξεις για τον υπολογισμό των εισφορών και αναφέρομαι στα Τεκμαρτά Ημερομίσθια, τότε είμαστε σίγουρα σε λάθος δρόμο και κακώς μιλάμε για α) αυξήσεις μισθών, β) μειώσεις εισφορών, ενώ την ίδια ώρα σιωπούμε στις Αυξήσεις Εισφορών που επιβαρύνουν χιλιάδες εργαζομένους και εργοδότες.

Και παρότι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που να διευκρινίζει τα όσα αναφέρομαι, θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει κι αυτό παρότι ήδη είμαστε σχεδόν 40 ημέρες μετά την υποχρεωτική ισχύ αυτών των διατάξεων…».

Διαβάστε το σύνολο του άκρως επίκαιρου άρθρου στον παραπάνω σύνδεσμο, πάντα με την υπογραφή του κ. Βασίλη Πρασσά.

Από την ΣΟΛ Crowe, Εταιρεία ορκωτών ελεγκτών λογιστών (Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου - Αυγούστου 2022 της ΣΟΛ Α.Ε.), το επόμενο άρθρο με τίτλο «Απαλλάσσονται της φορολογίας εισοδήματος oι πρόσοδοι που αποκτούν οι φορείς γενικής κυβέρνησης από το 'Κοινό Κεφάλαιο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ασφαλιστικών φορέων»: Διαβάστε την τεκμηριωμένη γνώμη της φορολογικής επιτροπής της ΣΟΛ Crowe, σε σχετικό ερώτημα που της τέθηκε, στον πιο πάνω σύνδεσμο.

Μια ακόμα εργασιακή Εβδομάδα τελειώνει. Επειδή συνηθίζουμε να τελειώνουμε τη στήλη με κάποιες καλοπροαίρετες παρατηρήσεις, οι οποίες βλέπουμε να λαμβάνονται υπόψη από αρμοδίους (π.χ. κλίμακες φορολογίας ενοικίων), να σταθούμε αυτή τη φορά στο ύψος του ακατάσχετου του μισθού. Δεδομένων των αυξήσεων που δόθηκαν στους συνταξιούχους και αυτών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους εργαζόμενους, θεωρούμε επιβεβλημένη την αναπροσαρμογή και του ύψους του ακατάσχετου μισθού, δεδομένου του γεγονότος πως το ύψος του έχει καθορισθεί χρόνια πριν και τα δεδομένα αυτού, δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες διαβίωσης μιας οικογένειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα µε το άρθρο 982 παρ. 2 εδ. δ΄ του ΚΠολΔ, εξαιρούνται της κατάσχεσης απαιτήσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών, εκτός εάν πρόκειται για πληρωμή διατροφής ανηλίκου τέκνου ή συζύγου που προβλέπεται εκ του νόμου, οπότε επιτρέπεται κατάσχεση μέχρι του ενός τετάρτου. Επίσης, δεν χωρεί κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία επί μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτό μηνιαίως αφαιρουμένων των νομίμων κρατήσεων είναι μικρότερο των 1.000 Ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ του ποσού που υπερβαίνει το ποσό των 1.000 Ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 Ευρώ, ενώ για ποσά πάνω από τα 1.500 Ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 Ευρώ.

Θεωρούμε λοιπόν, άκρως επιβεβλημένη της αύξηση του πλήρως ακατάσχετου ποσού στα 1.500 ευρώ, με περαιτέρω κλιμάκωση ως τον υφιστάμενο νόμο.

Παρασκευή και η σκέψη όλων μας είναι στραμμένη στα δράμα των σεισμόπληκτων της Τουρκίας και της Συρίας. Τεχνητές πολεμικές εντάσεις, μεγαλοϊδεατισμοί, εθνικός σωβινισμός και ότι άλλο, αντέχουν κάποια δευτερόλεπτα απέναντι στη φύση. Η τραγικότητα της κατάστασης έφερε και την αλλαγή της οπτικής του θέματος και αποκαλύφθηκε τελικά ποιοι είναι φίλοι και ποιοι όχι. Μακάρι η τραγική στιγμή να γίνει τουλάχιστον η αρχή μιας νέας προσέγγισης στην αιώνια αντιπαλότητα των δύο λαών.

Για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, για όσους νιώθουν διάθεση διασκέδασης Αποκριάς αλλά και για όλους σας, να είστε πάντα καλά και να περνάτε υπέροχα, δίπλα σε ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα