03/02/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Η «θεωρία των Παιγνίων», είναι μία επιστημονική διαδικασία κατά την οποία, με χρήση απλών υπολογισμών και λογικής, μπορεί να μελετηθεί- και πιθανότατα να προβλεφθεί -ο τρόπος με τον οποίο άτομα ή ομάδες ατόμων λαμβάνουν αποφάσεις, σ’ ένα ανταγωνιστικό μεταξύ τους, περιβάλλον. Ουσιαστικά, είναι η μελέτη των διαδικασιών λήψης στρατηγικών αποφάσεων. Η πρώτη αναφορά γίνεται από τον John von Neumann με μια εργασία του το 1928 και το βιβλίο που συνέγραψε με τον Oskar Morgenstern «Θεωρία παιγνίων και οικονομική συμπεριφορά», το 1944.

Η «Θεωρία των Παιγνίων» στην Ελληνική πραγματικότητα, έγινε γνωστή κυρίως, από τον υπουργό Οικονομικών, καθηγητή Γιάνη Βαρουφάκη. Ο τέως κ. Υπουργός, ήταν φανατικός θιασώτης μιας εκ των διαφορετικών εκδοχών της θεωρίας, αυτής της «Θεωρίας του Τρελού». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το ένα μέρος μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης παρουσιάζεται στα άλλα μέρη σαν «εκτός ελέγχου» και «έτοιμο για τα πάντα», με στόχο να πείσει τα υπόλοιπα μέρη να δεχθούν τους όρους του. Η θεωρία αυτή, είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελληνική οικονομία, επειδή κανείς δεν πείστηκε τελικά πως η εθνικής μας οικονομία και η δεδομένη κατάρρευσή της, αποτελούσε γενικευμένο και συστημικό κίνδυνο για τη συνολική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και η «θεωρία του Τρελού» εφαρμόζεται συνήθως από αυτούς που δεν έχουν κάτι πλέον να χάσουν, εφαρμόζεται στις μέρες μας από ηγέτες και κράτη τα οποία επενδύουν στον μέγιστο φόβο της δυνατότητάς τους για παγκόσμια καταστροφή. Φυσικά, εντέχνως αποκόπτεται από το όλο οικοδόμημα και η δική τους ταυτόχρονα καταστροφή. Η θεωρία εφαρμόστηκε το 1969 από τον τότε Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον στον πόλεμο του Βιετνάμ (με τη γνωστή κατάληξη του πολέμου για τις Η.Π.Α.), εφαρμόζεται κατά κόρον από τον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν και όλο το επιτελείο του, προεξάρχοντος του Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ και φυσικά, από τον ανέκαθεν ανερμάτιστα πολιτικά ενεργούντα Πρόεδρο Ερντογάν. Η στήλη είναι οικονομική και το συμπέρασμα όλων των ανωτέρω είναι πως η όλη συμπεριφορά αυτών που επενδύουν στη συγκεκριμένη θεωρία, έχει άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καταστροφικά. Ο Robert McNamara, ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας και ο όγδοος Υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Αφού υπηρέτησε για λίγο ως πρόεδρος της Ford, ο McNamara δέχτηκε το διορισμό ως Υπουργός Άμυνας. O Robert McNamara δεν είχε καμία σχέση με στρατιωτική εκπαίδευση, ήταν όμως ένας εξαιρετικός οικονομολόγος του οποίου η θεωρία έλεγε πως ένας πόλεμος δημιουργεί υπερβάλλουσα ζήτηση για οπλικά συστήματα, αυτή δημιουργεί πληθωρισμό και ο πληθωρισμός καταλήγει σε ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Ο γείτονας Ερντογάν δεν γνωρίζουμε αν έχει στο μυαλό του μια τέτοια τεχνοκρατική προσέγγιση, η παγκόσμια όμως αντιπαλότητά του και οι παντελώς εφήμερες συμμαχίες που συνάπτει, αν η εμφανώς υιοθετημένη από μέρους του τακτική της θεωρίας του τρελού από τη θεωρία των παιγνίων δεν δουλέψει, μάλλον θα οδηγήσει τη χώρα του σε συνολική εθνική κατάρρευση, οικονομική και κοινωνική και πλήρη απομόνωση.

Και ξεκινώντας από την καλή είδηση της Εβδομάδας που πέρασε, δεν θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε στην Εθνική μας φορολοταρία και στην κρυφή επιθυμία του κάθε Έλληνα φορολογούμενου να κερδίσει κάτι από τη φορολογική αρχή. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν η κλήρωση της φορολοταρίας Ιανουαρίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία αφορά στις συναλλαγές Δεκεμβρίου. Μπορείτε να δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς και εδώ (με κωδικούς Taxisnet) αν κερδίσατε.

Σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται 556 τυχεροί λαχνοί ως εξής:

 • 1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,
 • 5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,
 • 50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,
 • 500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Στους κερδισμένους να ευχηθούμε καλοφάγωτα.

Συνεχίζοντας με εθνικές «προσφορές», «“Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ': Έναρξη διαδικασίας έκδοσης επιταγών (vouchers) για το Πρόγραμμα»: Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, εκκίνησε σταδιακά η διαδικασία έκδοσης επιταγών (vouchers) από τους δικαιούχους του Προγράμματος Ι “Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ” ξεκινώντας από την Κατηγορία 1.

Για την έκδοση των επιταγών του, ο κάθε δικαιούχος θα πρέπει να εισέλθει στον λογαριασμό του (στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης) και να επιλέξει το πεδίο “Έκδοση & Διαχείριση Επιταγών”, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Επισημαίνεται ότι:

 • Οι δικαιούχοι δύναται να εκδίδουν μία ή περισσότερες επιταγές, με αθροιστική αξία (όλες μαζί) έως το συνολικό εγκεκριμένο ποσό ενίσχυσής τους.
 • Η δυνατότητα έκδοσης επιταγών θα είναι ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος. Προτείνεται, ως καλή πρακτική, οι δικαιούχοι να εκδίδουν τις επιταγές τους, αφού έχουν επιλέξει προϊόν προς αγορά και γνωρίζουν την αξία τιμολόγησης και αντίστοιχης επιχορήγησης (ανά τιμολόγιο).
 • Κατά τις πρώτες ημέρες της έκδοσης των επιταγών, ο χρόνος για την επεξεργασία του αιτήματος αυτού ενδέχεται να υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

Από τα ασφαλιστικά νέα της Εβδομάδας που πέρασε «ΑΠΔ: Ασφάλιση των σπουδαστών κολλεγίων κατά την διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, για τον κίνδυνο ατυχήματος»: Με την εγκύκλιο 8/30-01-2023 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 31, του ν. 5006/2022 (Φ.Ε.Κ.239/τ.Α΄/22.12.2022) «Ασφάλιση σπουδαστών κολλεγίων κατά την πρακτική άσκηση» και γνωστοποιείται ότι με τις κοινοποιούμενες διατάξεις υπάγονται για πρώτη φορά στην υποχρεωτική ασφάλιση του e – Ε.Φ.Κ.Α., για τον κίνδυνο ατυχήματος, οι σπουδαστές κολλεγίων, που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, σύμφωνα με το άρθρο 103, του Ν. 4763/2020 .

Σημαντική είδηση, σχετικά με τις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει συνάψει η χώρα μας: «Συμφωνία επί της αρχής για τη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας»: Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας συμφώνησαν επί της αρχής να προχωρήσουν στη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδας – Ιαπωνίας. Η Σύμβαση θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εσωτερικών διαδικασιών από τις Κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Περαιτέρω, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπ. Οικονομικών της 30 Ιανουαρίου του 2023: «Παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής»: Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022. Επιπροσθέτως, διενεργήθηκε επανυπολογισμός στις βεβαιώσεις αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρεωτικής διατήρησης εργαζόμενων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση, κατά ποσοστό περίπου 42%, των αρχικά βεβαιωθέντων ποσών.

Μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:

1ον. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

2ον. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στέκονται πάντα δίπλα και στηρίζουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, δημοσιεύτηκε η απόφαση Αριθμ. ΓΔΟΥ 12/31-01-2023 σχετικά με την παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 94/2.5.2020 (Β΄ 1645), ΓΔΟΥ 148/3.7.2020 (Β΄ 2729), ΓΔΟΥ 233/10.10.2020 (Β΄ 4471), ΓΔΟΥ 281/13.11.2020 (Β΄ 5047), ΓΔΟΥ 19/25.1.2021 (Β΄ 236), ΓΔΟΥ 232/1.3.2021 (Β΄804), ΓΔΟΥ 420/23.4.2021 (Β΄ 1689) κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τροποποιούνται

Δείτε το σύνολο των τροποποιήσεων, στον σύνδεσμο «Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η απόφαση για την παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών».

Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την υποβολή των δικαιολογητικών των Επιστρεπτέων Προκαταβολών

«Οι νέες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 - Παρατείνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ. Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωσε αρχικά 449 ευρώ τον μήνα και με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ. Αντίστοιχα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ, ο οποίος με το νόμο Κατρούγκαλου πλήρωνε αρχικά 674 ευρώ και με το νόμο Βρούτση περιόρισε τις εισφορές του μόνο στα 210 ευρώ, τώρα θα πληρώνει επίσης 230 ευρώ. Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

«Πόθεν Έσχες: Σε ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου»: Τίθεται από τη Δευτέρα 30.1.2023, σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων». Στη σχετική ανακοίνωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας αναφέρει: "Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις".

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 13.2.2023.

Δείτε την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης και το Σχέδιο Νόμου

«Προκαταβολή για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις όπου έχει εκδοθεί κύρια σύνταξη – 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δυο σημαντικές παρεμβάσεις για τις επικουρικές συντάξεις (σε συνέχεια της επίλυσης του προβλήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων) περιλαμβάνει τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Η πρώτη –και σημαντικότερη- παρέμβαση αφορά στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ΄ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

«Κατ’ εξαίρεση παράταση ασφαλιστικής ικανότητας, έως 31 Μαΐου 2023, για μη μισθωτούς, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία»: Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

 • Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022.
 • Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
 • Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.
 • Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.
 • Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Τι θα ισχύσει για τους μη μισθωτούς

Επιπροσθέτως, ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

«Δήλωση Εισφοράς συναλλάγματος 2022 - Διαθέσιμη η εφαρμογή - Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για τη Δήλωση Εισφοράς συναλλάγματος 2022 (ν.4111/2013). Δείτε τη λίστα με τις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις εδώ.

«Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Διευκρινίσεις για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις (ΚΑΔ 651*)»: Διευκρινίσεις για τον Μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας, Ερωτήσεις-Απαντήσεις για τον κλάδο Οικονομικής Δραστηριότητος (ΚΑΔ 651*) Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις.

Από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γνωμοδοτήσεις του ΣΛΟΤ που δημοσιεύσαμε την Εβδομάδα που πέρασε «ΣΛΟΤ: Πιστωτικά τιμολόγια μεταγενέστερης χρήσης λόγω πρόωρης εξόφλησης»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. Πρωτ.: 3063 ΕΞ / 22.1.2023 γνωμοδότηση από το ΣΛΟΤ με θέμα Πιστωτικά τιμολόγια μεταγενέστερης χρήσης λόγω πρόωρης εξόφλησης.

Αναλυτικά αναφέρει τα ακόλουθα:

Ερώτηση:

Η Εταιρεία μας στα πλαίσια της εμπορικής της διαδικασίας κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου κάνει πωλήσεις εμπορευμάτων. Δίνει την δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν νωρίτερα από τους όρους πίστωσης με έκπτωση α% στην αξία πώλησης που τους αποδίδει την έκπτωση με πιστωτικό τιμολόγιο στην επόμενη χρήση με την εξόφληση. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που αγορές τους συνεχιστούν και το επόμενο έτος δίνει έξτρα έκπτωση συνεργασίας για τις πωλήσεις Δεκεμβρίου με έκπτωση β% στην αξία πώλησης που τους αποδίδει την έκπτωση με πιστωτικό τιμολόγιο στην επόμενη χρήση, αν συντρέχουν οι εμπορικοί όροι.

Η Εταιρεία δεδομένου ότι στις 31/12 δεν γνωρίζει τα ακριβή ποσά των πιστωτικών τιμολογίων που θα εκδοθούν προβαίνει σε πρόβλεψη σύμφωνα με τα ανωτέρω.

 • Σε ποια χρήση θα πρέπει να αναγνωριστεί η αξία της εκάστοτε κατηγορίας πιστωτικών τιμολογίων;
 • Η πρόβλεψη που θα σχηματιστεί δύναται να συμψηφιστεί με τα εν λόγω πιστωτικά ή πρέπει να γίνει αναστροφή αυτής με το νέο έτος;
 • Με ποιους ενδεικτικούς λογαριασμούς θα πρέπει να γίνουν οι παραπάνω κινήσεις για τα δύο έτη; (πιστωτικά τιμολόγια, πρόβλεψη).

Δείτε την απάντηση στον ιστότοπό μας και συγκεκριμένα, στον παραπάνω σύνδεσμο.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός και «Όλα όσα πρέπει γνωρίζουμε για τους φορολογικούς ελέγχους»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Ο έλεγχος εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου που διενεργείται από τη Φορολογική Διοίκηση είναι δυνατόν να έχει τη μορφή φορολογικού ελέγχου από τα γραφεία της Φορολογικής Διοίκησης ή επιτόπιου φορολογικού ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να διενεργεί φορολογικό έλεγχο από τα γραφεία της με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και έγγραφα και πληροφορίες που έχει στην κατοχή της και με βάση τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο, κατόπιν σχετικού εγγράφου της Φορολογικής Διοίκησης. Αντίθετα, ο επιτόπιος φορολογικός έλεγχος διενεργείται στις εγκαταστάσεις του φορολογούμενου κατά το επίσημο ωράριο εργασίας της Φορολογικής Διοίκησης και μπορεί να παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωσή του. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να διενεργεί επιτόπιο φορολογικό έλεγχο και εκτός του επίσημου ωραρίου εργασίας, εφόσον απαιτείται από το είδος των δραστηριοτήτων του φορολογούμενου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στην εντολή φορολογικού ελέγχου. Ωστόσο, η είσοδος στην κατοικία του φορολογουμένου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα (βλ. Γνωμοδότηση Εισ. Αρείου Πάγου αριθμ. 6/2014) και ο έλεγχος πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία δικαστικού λειτουργού (το τελευταίο αυτό εδάφιο προστέθηκε με τον ν. 4410/2016).». Διαβάστε το άκρως ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο άρθρο του κ. Γιώργου Δαλιάνη στο σύνδεσμο του ιστότοπου μας.

Κάπου εδώ τελειώνει και τυπικά η αναφορά μας στην Εβδομάδα που πέρασε. Από τις σημαντικές εξαγγελίες της εβδομάδας αυτής, κάτι το οποίο και θα συζητηθεί εκτενώς και την Εβδομάδα που έρχεται, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, η δεδηλωμένη πλέον πρόθεση της Κυβέρνησης να παρέμβει στη φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και να τροποποιήσει (επιτέλους) την κλίμακα φορολογίας των προσόδων από ενοίκια. Θεωρώντας πως κατ΄ ελάχιστο, έχει συμβάλει και αυτή η στήλη στο καταφανές γεγονός της «ανερμάτιστης» κλίμακας φορολογίας, δεδομένου ότι ο συντελεστής από το 15% εκτινάσσεται άμεσα στο 35%, ως παγκόσμια πρωτοτυπία, η εκλογίκευση με νέα επίπεδα εισοδημάτων, διευρυμένα, που θα αντιστοιχούν σε περισσότερες κλίμακες συντελεστών φορολογίας, θα είναι η λύση. Όλο αυτό θα ωφελήσει, εκτός από τους ιδιοκτήτες, κυρίως τους ενοικιαστές, οι οποίοι πλέον οδεύουν στο 30% του πληθυσμού της χώρας, μειωμένης εξαιρετικά της ιδιοκατοίκησης, γνωστού ότι, σε χώρες με ιδιαίτερα μεγάλους συντελεστές φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία (Μ. Βρετανία), οι ιδιοκτήτες, μετακυλούν τον φόρο στους μισθωτές.

Πρώτη εβδομάδα του Φλεβάρη και με τους μετεωρολόγους να επισείουν την ανάγκη προσοχής μας για τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα που περιμένουμε, με τις διάφορες ιώσεις να μας απειλούν ακόμα αρκούντως σοβαρά και όντας κουρασμένοι από την ουσιαστική ανυπαρξία ανεμελιάς ακόμα και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας, σας ευχόμαστε ένα ακόμα πολύ όμορφο Σαββατοκύριακο, με αυτούς που αγαπάτε και σας αγαπάνε, ώστε να αποσυμπιεστείτε κατά το δυνατόν, ψυχικά και σωματικά. Να είστε πάντα καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα