Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απέναντι στη μείωση της επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις οικονομικές κρίσεις και την παγκόσμια πόλωση, αναζητά έναν καινούριο βηματισμό που θα ενισχύει τις επιδόσεις της στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα και, παράλληλα, θα απαντά στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις των επιχειρήσεων.
Για όλα αυτά, που επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, το Epsilon7 εξασφάλισε αποκλειστική συνέντευξη με τον κύριο Stefano Mallia, Πρόεδρο της Ομάδας των Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, του συμβουλευτικού οργάνου της Ε.Ε. που απαρτίζεται από εκπροσώπους οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε. είναι και η ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ο.Κ.Ε.) στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις (Σ.Ε.Β., Σ.Β.Ε., Ε.Σ.Ε.Ε., Σ.Ε.Τ.Ε., Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και η Γ.Σ.Ε.Ε., ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Ο κύριος Mallia είναι Μαλτέζος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της οικονομικής ανάλυσης και της παροχής επιχειρηματικών συμβουλών. Έγινε μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε. το 2010 και πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών από το 2020. Η Ομάδα των Εργοδοτών εκπροσωπεί πάνω από 20 εκατομμύρια ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - μεγάλες και μικρές- που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ως εκ τούτου οι επισημάνσεις του κυρίου Mallia, ο οποίος για πρώτη φορά μιλά σε ελληνικό ενημερωτικό μέσο έχουν ιδιαίτερη σημασία:
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί ορισμένους θεμελιώδεις στόχους. Πρώτον χρειαζόμαστε ανταγωνιστική πρόσβαση στους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, εργασία, κεφάλαιο και δεδομένα). Δεύτερον πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως το δυναμικό της ενιαίας αγοράς και των ελευθεριών της, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ενιαία αγορά. Τρίτον πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ανοικτό και βασισμένο σε κανόνες εξωτερικό εμπόριο θα καταστεί ένας ακόμη πυλώνας της οικονομίας της Ε.Ε.. Τέλος, η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση -τις οποίες υποστηρίζουμε ένθερμα- πρέπει να επιτευχθούν με οικονομικά αποδοτικό τρόπο που προωθεί την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».
Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Φεβρουαρίου ο κύριος Stefano Mallia, Πρόεδρος της Ομάδας των Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.