02/02/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας: το ΕΚ έτοιμο να διαπραγματευτεί για νέους κανόνες

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν τη διαπραγματευτική τους θέση σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας.

Η διαπραγματευτική εντολή για τις επικείμενες συνομιλίες με τα κράτη μέλη εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 212 κατά και 15 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη αποφασίσουν για τη δική τους διαπραγματευτική θέση, διαδικασία που εκκρεμεί ακόμη.

Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας (δηλ. αν πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) και τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.


Σχετικές πληροφορίες

Η εντολή για διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε στην ολομέλεια από την πρόεδρο Metsola το απόγευμα της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου. Καθώς αντιτάχθηκε στην έγκριση της εντολής χωρίς ψηφοφορία το ένα δέκατο των ευρωβουλευτών εντός 24 ωρών, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην ολομέλεια (άρθρο 71 του Κανονισμού).comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ψηφιακή πλατφόρμα