31/01/23 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Νέα μελέτη ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στα νοικοκυριά στην Ελλάδα”

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τη μελέτη τίτλο: “Η άνιση κατανομή του φορολογικού βάρους στανοικοκυριά στην Ελλάδα”, τα ευρήματά της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα κατάτη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικ.Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ποιος πληρώνει τους φόρους στην Ελλάδα; Το ερώτημα αυτό αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα οικονομικής πολιτικής ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα από το 2009. Την περίοδο αυτή η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα, καθώς σημαντικές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών συμβάδισαν με μειώσεις των εισοδημάτων. Η μελέτη εξετάζει τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών από το 2008 και μετά, εστιάζοντας στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και στους έμμεσους φόρους. Συνδυαστικά οι δύο αυτές κατηγορίες αποφέρουν πάνω από το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Αξιοποιώντας βάσεις μικροδεδομένων από Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ και δεδομένα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το εισόδημα και τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξετάζεται η μεταβολή του φορολογικού βάρους και η κατανομή του στα ελληνικά νοικοκυριά και αξιολογούνται πλευρές της διανεμητικής δικαιοσύνης του φορολογικού συστήματος.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημώντου ΕΚΠΑ κ. ΓεωργίαΚαπλάνογλου και εξετάζει τη μεταβολή του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών απότο 2008 μέχρι το 2019, εστιάζοντας στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων καιστους έμμεσους φόρους.

Ακολούθησε συζήτηση επί των ευρημάτων της μελέτης την οποία συντόνισε ο κ. Γιώργος Αργείτης, ΕπιστημονικόςΔιευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑκαι σε αυτή συμμετείχαν ο κ. ΒασίληςΡάπανος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ καιΤακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος τουΚΕΠΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσουκαι ο κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης,Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και ΕπίκουροςΚαθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

To πλήρες κείμενο της μελέτης έχει αναρτηθεί στο site του ΙΝΕ ΓΣΕΕ inegsee.gr

και είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3Rf60nUcomments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φορολογική επιβάρυνση, ΙΝΕ ΓΣΕΕ