«Apodixi please». Θυμάστε την καλοκαιρινή καμπάνια της ΑΑΔΕ; Όπως ανέφερε η Ανεξάρτητη Αρχή προς τους αλλοδαπούς φιλοξενούμενούς μας «Αυτό το μήνυμα έχει ως στόχο να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές στη χώρα μας. Όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. Ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει εάν δεν λάβει έγκυρη απόδειξη πληρωμής.».
Ο αλλοδαπός επισκέπτης της χώρας, πιθανώς να ήθελε να ενστερνιστεί την θέληση της Πολιτείας για περιορισμό της φοροδιαφυγής, ακόμα και του ενεργού τρίτου πολίτη για την καταπολέμησή της. Από εδώ και πέρα όμως μπαίνει η Ελληνική πραγματικότητα, όπου ο ξένος μας έβλεπε τρεις προοπτικές. Να καταλήξει να έχει δύο αποδείξεις στα χέρια του (μία από την ταμειακή και μία από το POS), μία απόδειξη (μόνο από το POS) ή πιθανώς καμία απόδειξη, επειδή όπως του εξηγούσε πειστικότατα ο επιχειρηματίας, η τοποθεσία δεν καλυπτόταν από το διαδίκτυο (άλλο τι έβλεπε αυτός στο τηλέφωνό του), δεν είχε «σήμα» γενικά, δεν ήταν επαρκής η τάση του ρεύματος, χάλασαν λόγω μηχανικής κατάρας όλες οι συσκευές σχετικές με την έκδοση φορολογικών στοιχείων και γενικά, διακοπές ήρθε να κάνει όχι να μαζεύει χαρτάκια από την Ελλάδα.
Φυσικά η πιο πιθανή περίπτωση αν χρησιμοποιούσε χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, ήταν να λάμβανε απόκομμα από POS και μέχρι εκεί. Είναι κατανοητό ότι αν και εμείς ήμασταν στο εξωτερικό και για κάποια αγορά λαμβάναμε απόδειξη από POS, το να ξεκινήσουμε συζήτηση με τον επιχειρηματία για το μήπως έπρεπε να μας δώσει και άλλο χαρτάκι, είχε εξαιρετικά ελάχιστες πιθανότητες. Συνεπώς, σπουδαία μεν η καμπάνια της ΑΑΔΕ, από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε διασύνδεση ταμειακής με POS, δεν ξέρουμε τι επιτυχία είχε.
Για το 2023, αναμένεται να υλοποιηθεί το στρατηγικής σημασίας έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα αποφασιστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή. Με πρόσφατη Απόφαση του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ «ΔιασύνδεσηΦΗΜ με τα EFT/POS τερματικά - Το νέο πρωτόκολλο διασύνδεσης που θα ισχύει από1.1.2023», που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με αριθμό Απόφασης Α.1190/30.12.2022 , τροποποιείται η απόφαση Α.1098/13-7-2022. Σύμφωνα με την νέα απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης διασύνδεσης των ΦΗΜ με τα EFT/POS τερματικά, για τη διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Με βάση τα παραπάνω, ελπίζουμε πως αν επαναληφθεί η καμπάνια της ΑΑΔΕ «Apodixi please» και το φετινό καλοκαίρι, θα τύχει πολύ καλύτερης τύχης και απήχησης.
Ξεκίνημα εργασιακής εβδομάδας και η ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα τρέχει πλέον και στη χώρα μας. «Ηλεκτρονικήέναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω gov.gr. Σε εφαρμογή από 13 Ιανουαρίου 2023»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 282 ΕΞ 2023 ΚΥΑ η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες της νέας Ηλεκτρονικής υπηρεσίας για την έναρξη ατομικής επιχείρησης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) που τίθεται σε εφαρμογή από τις 13 Ιανουαρίου 2023 και μετά.
Από τον τομέα της κατάρτισης: «Επιδοτούμενηκατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: Τα 10βήματα για αίτηση και συμμετοχή στο «Πάω Μπροστά»: Ξεπέρασε τις 53.000 ο αριθμός των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ που «άνοιξε» στις 22 Δεκεμβρίου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 155 εκατομμυρίων ευρώ.
Το νέο πρόγραμμα προσφέρει επιδοτούμενη κατάρτιση διάρκειας 80 ωρών σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η οποία οδηγεί σε απόκτηση ψηφιακών και «πράσινων» γνώσεων και δεξιοτήτων και αντίστοιχη πιστοποίηση μέσω ανεξάρτητων φορέων πιστοποίησης. Το ποσό της επιδότησης ωφελούμενων ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα, δηλαδή συνολικά έως τα 400 ευρώ.
Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».
Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελουμένων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.
Σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), η ΔΥΠΑ θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
Ενδεικτικά, οι επιλογές περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για Social Media Marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως Data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.
«Ποιοιαπαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης Αποδεικτικού ΑσφαλιστικήςΕνημερότητας του e-Ε.Φ.Κ.Α.»: Με το με αρ. πρωτ. 268324/14.07.2021 Γενικό Έγγραφο του e-Ε.Φ.Κ.Α. γνωστοποιήθηκαν οι απαλλασσόμενοι καθώς και οι εξαιρούμενες συναλλαγές από την υποχρέωση προσκόμισης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) του e-Ε.Φ.Κ.Α..
Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του Ν. 4997/2022 (Φ.Ε.Κ. 219 Α΄) θεσπίστηκε νέα περίπτωση συναλλαγής εξαιρούμενη από την υποχρέωση προσκόμισης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) του e-Ε.Φ.Κ.Α..
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ενιαία εφαρμογή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, εκδόθηκε το με αρ.7385/9-1-2023 γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ που γνωστοποιεί εκ νέου, τους απαλλασσόμενους από την υποχρέωση προσκόμισης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) του e-Ε.Φ.Κ.Α.:
1. Οι δικαιούχοι αμοιβών γενικά από παροχή εξαρτημένης εργασίας, συντάξεων, διατροφής, εξόδων νοσηλείας και κηδείας, εφόσον η πληρωμή γίνεται απευθείας στο δικαιούχο ή σε πρόσωπο νόμιμα εξουσιοδοτημένο.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκτός των Δήμων, Κοινοτήτων, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Διαδημοτικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων, το Δημόσιο άλλων Κρατών, οι Διεθνείς Οργανισμοί, καθώς και τα ιδρύματα που είχαν συσταθεί με το ν. 2039/1939 (Φ.Ε.Κ. 455 Α') και συνιστώνται με τις διατάξεις του Κώδικα Κοινωφελών Περιουσιών - Σχολαζουσών Περιουσιών (ν. 4182/2013-Φ.Ε.Κ. 185 Α').
3. Οι μεταβιβάζοντες αγροτεμάχια αντικειμενικής αξίας κάτω των 5.000 ευρώ.
4. Η Τράπεζα της Ελλάδας & τα αναγνωρισμένα στην Ελλάδα πιστωτικά ιδρύματα.
5. Οι δικαιούχοι των, κατά τις κείμενες διατάξεις, λοιπών ακατάσχετων χρηματικών απαιτήσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από την υπηρεσία που διενεργεί την εκκαθάριση.
6. Ο Σύνδικος της πτώχευσης φυσικού ή νομικού προσώπου για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν την πτωχευτική περιουσία, ο εκκαθαριστής επιχείρησης για τις πράξεις της εκκαθάρισης, ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, όταν ενεργεί αποδεδειγμένα για πράξεις εκκαθάρισης της σχολάζουσας κληρονομιάς, καθώς και ο εκκαθαριστής κληρονομιάς για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν στην κληρονομιά.
7. Κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν έχει ή είχε τις ιδιότητες των υποπερ. α' έως και γ' της περ. 6 του άρθρου 1 της υπ. αρ. 15435/913/16.04.2020 Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 1559 Β'), όπως ισχύει.
8. Οι εκμισθωτές κινητών και ακινήτων για τη λήψη του μισθώματος, εφόσον δεν έχουν τις ιδιότητες των υποπερ. α' έως και γ' της περ. 6 του άρθρου 1 της υπ. αρ 15435/913/16.04.2020 Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. 1559 Β'), όπως ισχύει.
9. Οι δικαιούχοι στεγαστικών δανείων για την παροχή υποθήκης προς εξασφάλιση των δανείων αυτών.
10. Οι δικαιούχοι επιδότησης - επιχορήγησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο για την είσπραξη αυτής και μόνο για τις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικότερες νομοθετικές ή κανονιστικές διατάξεις και ιδίως του ν. 4314/2014 (Φ.Ε.Κ. 265 Α').
11. Οι Διοικητές ή οι πρόεδροι Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τις οφειλές των φορέων που διοικούν, σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4331/2015 (Φ.Ε.Κ. 69 Α').
12. Οι ασφαλιστικοί εκκαθαριστές για τα χρέη της ασφαλιστικής επιχείρησης ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους, σύμφωνα με το άρθρο 237 του ν. 4364/2016 (Φ.Ε.Κ. 13 Α').
13. Οι εκκαθαριστές που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 262 του Ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» (Φ.Ε.Κ. 114 Α'), για τα χρέη δημοτικής ή κοινοτικής επιχείρησης προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσής τους.
14. Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. 87 Α').
15. Οι ειδικοί διαχειριστές, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 69 του Ν. 4307/2014 (Φ.Ε.Κ. 246 Α΄), για τα χρέη της υπό ειδικής διαχείρισης επιχείρησης, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους και το χρόνο στον οποίο ανάγονται.
16. Οι υπό ειδική διαχείριση επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν. 4307/2014 (Φ.Ε.Κ. 246 Α΄).
17. Τα μέλη των υπό εκκαθάριση προσωπικών εταιρειών για τη μεταβίβαση εταιρικών ακινήτων αυτών, αναφορικά με τις ατομικές τους οφειλές.
18. Ο εκκαθαριστής, που διορίζεται από το δικαστήριο με την οριστική δικαστική απόφαση δικαστικής ρύθμισης οφειλών του ν. 3869/2010, για πράξεις ή συναλλαγές που αφορούν την περιουσία του οφειλέτη καθώς και κάθε συναλλαγή του με το Δημόσιο στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του ν. 3869/2010 (Γνωμ. 52/2021 ΝΣΚ).
Επικαιροποιούνται οι απαλλασσόμενες από την υποχρέωση προσκόμισης Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας (Α.Α.Ε.) του e-Ε.Φ.Κ.Α. συναλλαγές, ως εξής:
1. Σύσταση υποθήκης υπέρ του Δημοσίου, του τ. Ε.Φ.Κ.Α., του τ. Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. (νυν Κλάδος Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης e - Ε.Φ.Κ.Α.) και του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π..
2. Μεταβίβαση Δ.Χ. αυτοκινήτου στις περιπτώσεις των παρ. 5, 6 και 7 του άρθρου 19 του Ν. 4530/2018 (Φ.Ε.Κ. 59 Α΄).
3. Σύνταξη με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, που έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2000, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης ασφαλιστικής ενημερότητας του πωλητή/Τροποποίηση της παρ. 5 άρθρου 18 του Ν. 1587/1950 ( άρθρο 14 του Ν. 4997/2022 - Φ.Ε.Κ. 219 Α΄).
«Διαθέσιμη η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ - Αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία και τη χρήση της»: Από τα Γραφεία Τύπου των Υπουργείων Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Διαθέσιμη μέσω του gov.gr Wallet είναι από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες που αναζητούν εργασία και είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν σε κινητά τηλέφωνα, tablet και άλλες κινητές συσκευές την νέα ψηφιακή κάρτα και να τη χρησιμοποιούν για εύκολη και άμεση πρόσβαση στις παροχές που δικαιούνται.
Η νέα Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ σηματοδοτεί την κατάργηση της έντυπης μορφής της κάρτας ανεργίας. Η κάρτα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και ενημερώνεται καθημερινά από αυτό. Εξασφαλίζεται, έτσι, σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποιες παροχές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022 «Δουλειές Ξανά». Ειδικότερα, σκανάροντας την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ από το Gov.gr Wallet, θα είναι εύκολα επαληθεύσιμο το είδος των παροχών, επιδομάτων, βοηθημάτων ή διευκολύνσεων που θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχός της.
Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ αποτελεί το τέταρτο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο 2021 είναι διαθέσιμα το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Δίπλωμα Οδήγησης, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Η προσθήκη της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η υλοποίηση έγινε από Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet μέσω του wallet.gov.gr. Μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν αποθηκευτεί περισσότερα από 930.000 δελτία αστυνομικής ταυτότητας, 760.000 διπλώματα οδήγησης και 5.900 κάρτες αναπηρίας.
Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία και τη χρήση της νέας Ψηφιακής Κάρτας ΔΥΠΑ
«ΑΑΔΕ: Videoγια την Ψηφιακή Υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών»: Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα video με οδηγίες και πληροφορίες για την Ψηφιακή Υποβολή Ενδικοφανών Προσφυγών. Δείτε το video στον παραπάνω σύνδεσμο.
«Σπίτι μου»:Το Μάρτιο τα πρώτα δάνεια και τα πρώτα σπίτια για το πρόγραμμα «Κάλυψη»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Στο στάδιο της υλοποίησης πέρασαν ήδη τα πρώτα δύο προγράμματα στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ύστερα από την ψήφιση του νόμου 5006/2022 «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 239 Α΄/22.12.2022).
Συγκεκριμένα, προχωρούν αμέσως η χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών και την διάθεσή τους σε ωφελούμενους νέους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 ακινήτων, στα οποία θα στεγαστούν 2.500 ωφελούμενοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
«ΣΛΟΤ: Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος – Λογιστικές εγγραφές»: Δημοσιεύθηκε η γνωμάτευση ΣΛΟΤ με Αριθμ. Πρωτ.: 3022 ΕΞ / 9.1.2023 σχετικά με τις λογιστικές εγγραφές για την Επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος.
«Νέα Πλατφόρμα καταγγελιών για παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας και των κανόνων λειτουργίας του εμπορίου και Πρακτικός Οδηγός για τις Εκπτώσεις»: Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου τη νέα πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών από τους καταναλωτές kataggelies.mindev.gov.gr και τον νέο κώδικα δεοντολογίας – πρακτικό οδηγό για την αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικών εκπτώσεων.
«Στο 6% ο ΦΠΑ σε rapid test, PCR και λοιπά διαγνωστικά τεστ και τις σχετικές υπηρεσίες από 1/1/2023»: Στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ 6% υπάγονται από 1.1.2023 αντί του μηδενικού συντελεστή, τα εμβόλια Covid-19, τα rapid διαγνωστικά τεστ, PCR διαγνωστικά τεστ και λοιπά διαγνωστικά test και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τα ανωτέρω είδη και παρέχονται από δημόσια ιδρύματα ή ιδιωτικούς ιατρικούς φορείς, την προμήθεια και διεξαγωγή rapid τεστ από φαρμακεία, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Ε.2002/2023 εγκύκλιο:
Με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, αναφορικά με το συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται από 1.1.2023 στα ανωτέρω είδη που σχετίζονται με τον Covid-19 και τις σχετικές υπηρεσίες, διευκρινίζονται τα εξής:
1. Με την υπ΄ αριθ. Ε.2002/2020 εγκύκλιο Διοικητή ΑΑΔΕ κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 73 του Ν.4764/2020 , με τις οποίες προστέθηκε νέα παράγραφος 1Α στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000) και προβλέφθηκε η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην εισαγωγή και παράδοση αγαθών που σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 (εμβόλια και invitro διαγνωστικά προϊόντα). Ο ίδιος συντελεστής εφαρμόστηκε και στις υπηρεσίες που συνδέονται στενά με τα αγαθά του προηγούμενου εδαφίου.
2. Με τις εν λόγω διατάξεις η χώρα μας έκανε χρήση της δυνατότητας που δόθηκε στα Κράτη - Μέλη για εφαρμογή μηδενικού συντελεστή σε διάφορα είδη που σχετίζονται με την νόσο Covid-19 καθώς και στις συναφείς υπηρεσίες, σύμφωνα με το νέο άρθρο 129α της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/2020.
3. Οι ως άνω διατάξεις της παραγράφου 1Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ , οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από 23/12/2020, εφαρμόστηκαν μέχρι και τις 31/12/2022, όπως όριζε ρητά η σχετική Ενωσιακή Νομοθεσία (Οδηγία (ΕΕ) 2020/2020). Συνεπώς μετά τη λήξη των ανωτέρω ρυθμίσεων, διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται στον κατά περίπτωση ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ αυτού.
4. Ειδικότερα και όσον αφορά τα:
- Εμβόλια κατά των σχετιζόμενων με το SARS κορονοϊών (είδος SARS-CoV) , της Δ.Κ.3002 για τον άνθρωπο,
- Διαγνωστικά τεστ rapid, διαγνωστικά τεστ PCR, διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων και λοιπά διαγνωστικά για Covid-19 της Δ.Κ. 3822 για τον άνθρωπο,
που αποτελούν σημαντικά αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάγονται στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ (υπερμειωμένος συντελεστής 6%), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσβαση των φορέων υγείας και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας στα εν λόγω αγαθά, ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός και να αποφευχθεί η διάδοσή του, χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός για την εφαρμογή του.
5. Σε περίπτωση που κατά την παράδοση διαγνωστικών rapid test στους καταναλωτές από φαρμακεία, τα οποία αναλαμβάνουν, χάριν διευκόλυνσης των καταναλωτών, και την διεξαγωγή τους, το τυχόν επιπλέον τίμημα που αυτά λαμβάνουν προσαυξάνει την φορολογητέα αξία της κύριας πράξης, ήτοι της παράδοσης του διαγνωστικού τεστ rapid, υπαγόμενο ως εκ τούτου στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, 6%.
Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19, από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του π.δ. 84/2001 ή άλλους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ανεξάρτητα από την μέθοδο που χρησιμοποιείται (rapid test ή PCR) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1, περ. ε΄ του Κώδικα ΦΠΑ χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι σχετικές εισροές.
6. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1100/2010 .
«Υποβολή δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες) Φορολογικού έτους 2021»: Οι ετήσιες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων του έτους 2022 (χρήση 2021), καθώς και οι αρχικές δηλώσεις με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από τις 1-1-2022 έως και τις 15-10-2022, υποβάλλονται μέχρι και τις 15-1-2023, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «ΠΟΘΕΝ».
«Intrastat:Κατώφλια 2023»: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει ότι, βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές για τις Επιχειρήσεις, το στατιστικό κατώφλι, το οποίο ισχύει από 1/1/2023 έως 31/12/2023, πάνω από το οποίο οι εισαγωγείς και οι εξαγωγείς, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις, υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat διαμορφώνεται ως εξής:
Ενδοενωσιακές Εισαγωγές (Αφίξεις): 150.000 €
Ενδοενωσιακές Εξαγωγές: (Αποστολές): 90.000 €
Επισημαίνεται ότι, υποβάλλεται δήλωση Intrastat για ενδοενωσιακές συναλλαγές αγαθών εφόσον κατά το προηγούμενο έτος οι συνολικές συναλλαγές ενδοενωσιακών εισαγωγών (αφίξεων) ή/και εξαγωγών (αποστολών) αγαθών υπερέβησαν το στατιστικό κατώφλι του προηγούμενου έτους αναφοράς (2022) ή στην περίπτωση κατά την οποία οι συνολικές συναλλαγές ενδοενωσιακών εισαγωγών ή/και εξαγωγών αγαθών υπερβούν το κατώφλι κατά τη διάρκεια του έτους αναφοράς (2023).
«Μεταφορικό ισοδύναμο επιχειρήσεων: Ξεκινούν τη Δευτέρα 16/1/2023 οι αιτήσεις για την 1ηφάση του 2022»: Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοινώνει την έναρξη υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, για τη 1η Φάση 2022 του μέτρου «Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων», την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023
Καταληκτική προθεσμία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης ορίζεται η Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 4113.80-02/4107/2022 ΚΥΑ (ΦΕΚ τεύχος Β’, αρ. φύλλου 7214/31-12-2022)
Σημειώνεται ότι υποβάλλονται μόνο τα παραστατικά της συγκεκριμένης περιόδου επιλεξιμότητας δαπανών για χρηματοδότηση, από 1-1-2022 έως και 30-6-2022, και δεν δύναται τα παραστατικά της 1ης Φάσης Χρηματοδότης να υποβληθούν στην περίοδο της επόμενης Φάσης (2ης).
«ΕΡΓΑΝΗ: Διαθέσιμη η διαδικασία Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – Άδειες»: Από την 12-01-2023, όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει, πλέον, την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, δύνανται:
να δηλώνουν στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, τις άδειες για τους εργαζομένους τους, απογραφικά και έως τη λήξη του πρώτου δεκαημέρου του ημερολογιακού μήνα που ακολουθεί τον μήνα χορήγησής τους. Η δήλωση θα είναι δυνατή από την πρώτη ημέρα του μήνα χορήγησης της άδειας έως και τη δέκατη ημέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα.
Οι δηλώσεις θα αφορούν άδειες που χορηγήθηκαν από τον μήνα Ιανουάριο του 2023 και μετέπειτα.
Οι δηλώσεις θα περιλαμβάνουν την καταγραφή Κανονικής Άδειας εργαζόμενου για χρονικό διάστημα Ημερομηνία Από – Ημερομηνία Έως, την καταγραφή άλλων τύπων Άδειας ημέρας για συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και την καταγραφή διαφόρων τύπων Ωροάδειας του εργαζόμενου για συγκεκριμένη ημερομηνία και πρόσθετες πληροφορίες για Ώρα από / Ώρα έως.
Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει δήλωση Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας – Άδειες «ΕΝΤΥΠΑ ΣΕΠΕ > Ψηφιακή Οργάνωση Χρόνου Εργασίας > Εισαγωγή» και την επιλογή κατάστασης «Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – Άδειες».
Για τη συγκεκριμένη διαδικασία παρέχεται και δυνατότητα ορθής επανάληψης, με τη συμπλήρωση του αριθμού πρωτοκόλλου και της ημερομηνίας υποβολής της αρχικής. Με την υποβολή της δήλωσης με ορθή επανάληψη, ανακαλείται η αρχική δήλωση και ισχύει μόνο το περιεχόμενο της νέας δήλωσης. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης της δήλωσης. Οι ανωτέρω δυνατότητες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την σχετική νομοθεσία που διέπει την χορήγηση της κάθε άδειας που καταχωρείται.
«Χωριστέςδηλώσεις εισοδήματος: Διαθέσιμη η υπηρεσία για υποβολή αιτήματος - Συχνέςερωτήσεις & απαντήσεις»: Διαθέσιμη είναι η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης
Από την υπηρεσία αυτή, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.
Δείτε τις συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις εδώ.
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Πέτρος Ραπανάκης, Σύμβουλος επ/σεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού και «Ημέρες άδειας, αποδοχές άδειας και επίδομα αδείας πρόσθετων ομάδων εργασίας του άρθρου 40 του Ν.1892/1990»: Μία ακόμα ολιστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος με την υπογραφή του κ. Πέτρου Ραπανάκη.
Κ.κ. Νικόλαος Παπαγιάννης - Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός & Γιώργος Παπαδόπουλος Οικονομολόγος, MSc και «Μητρώο Παγίων Περιεχόμενο, έλεγχος και συμφωνία, στοιχεία που χρήζουν προσοχής»: Όπως αναφέρουν οι αρθρογράφοι «Οι οντότητες τηρούν, μεταξύ άλλων, το αρχείο ενσώματων και άυλων πάγιων περιουσιακών στοιχείων, με ημερομηνία αναφοράς την ημερομηνία τέλους της περιόδου αναφοράς (ημερομηνία του ισολογισμού).
Ως πάγια περιουσιακά στοιχεία, ορίζονται εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο διαρκή για τους σκοπούς της οντότητας και αναμένεται να προσφέρουν οφέλη πέραν της μιας ετήσιας περιόδου.». Διαβάστε το σύνολο του εξόχως διαφωτιστικού άρθρου των έγκριτων αρθρογράφων, στον παραπάνω σύνδεσμο.
Παρασκευή και μέσα του Γενάρη του 2023 και αρχίσαμε ήδη να «ξεχνάμε» το 2022. Βέβαια, τα γεγονότα σχετικά με τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και ό,τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία, η οποία φυσικά έχει άμεση αντανάκλαση στα προσωπικά μας οικονομικά, δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε στη πράξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο», φαίνεται πως το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των Ελλήνων, έναντι 93% των πολιτών στην ΕΕ. Δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία για τους πολίτες της Ευρώπης είναι η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με ποσοστό 82%, μόνο που στη χώρα μας το ποσοστό εκτινάσσεται στο 97%. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των Ελλήνων δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Παρά τα όσα μέτρα της Κυβέρνησης, τα διάφορα «καλάθια» και τα επιδόματα, το 2023 φαίνεται ότι είναι «καθαρός απόγονος» του προηγούμενου έτους, επιβαρυμένο επιπλέον με τις επικείμενες εκλογές.
Η μισογεμάτη οπτική του ποτηριού μας δείχνει τις υφιστάμενες χειμερινές εκπτώσεις και την αγορά που θα παραμείνει ανοιχτή την Κυριακή. Καιρού βοηθούντος έστω και με χαμηλές θερμοκρασίες, σας ευχόμαστε να έχετε ακόμα ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.