04/01/23 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Νίκος Χριστοδουλάκης: Καθηγητής στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, πρώην Υπουργός Οικονοµικών

Την αναµενόµενη «προσγείωση» της οικονοµίας το 2023 σε ρυθµούς ανάπτυξης κοντά στο 1,5% επισηµαίνει στο Epsilon7 ο πρώην Υπουργός Οικονοµικών κύριος Νίκος Χριστοδουλάκης για να ξορκίσει την «επιδοµατοκρατία», που κυριαρχεί όπως λέει στην οικονοµική πολιτική, και να τονίσει την ανάγκη για «παραγωγικές και σοβαρές επενδύσεις που θα κάνουν την οικονοµία να ανακάµψει µε συστηµατικό και ισόρροπο τρόπο, και µετά να είναι ανθεκτική σε νέες µελλοντικές διαταραχές».

Ο κύριος Χριστοδουλάκης δίνει θετική απάντηση στο ερώτηµα που απασχολεί το δηµόσιο διάλογο για το αν υπάρχει, υποστηρίζοντας πως «περιθώρια υπάρχουν σηµαντικά» και ζητώντας να υπάρξουν νέες προτεραιότητες για επενδύσεις που «ευνοούν την εγχώρια Προστιθέµενη Αξία και άρα την Απασχόληση».

Υποστηρίζει ότι ακόµη και στην υποθετική περίπτωση ότι θα τελειώσει ο πόλεµος στην Ουκρανία, «θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να οµαλοποιηθεί η κατάσταση στην τροφοδοσία της ενέργειας και τις τιµές φυσικού αερίου και πετρελαίου». Παραθέτει προτάσεις για λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα µπορούσαν να µειώσουν τις τιµές της ενέργειας, ενώ ζητά τη στήριξη των ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών από τις τράπεζες προκρίνοντας το «ισπανικό µοντέλο».

Ως Υπεύθυνος Σύνταξης του Προγράµµατος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. ο κύριος Χριστοδουλάκης αναδεικνύει τις τέσσερις κατ’ αυτόν σηµαντικότερες παθογένειες της ελληνικής οικονοµίας: αδύναµη παραγωγική βάση, έλλειψη σύγχρονων γνώσεων σε µεγάλο τµήµα του ανθρώπινου δυναµικού, ανεπάρκεια υποδοµών και δυσλειτουργία των Θεσµών.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Ιανουαρίου ο κύριος Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην Υπουργός Οικονοµικών.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Φυσικό αέριο, Επιδόματα, Βενζινοπώλης > Πετρέλαιο, Ενεργειακή κρίση