30/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Η κινηματογραφική ταινία «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι», αναφέρεται στην ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος από πειρατής του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην Αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και καταλήγει στην διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά την παραμονή του στην Ρωσία, εξελίσσεται σε ζάμπλουτο εξαγωγέα χαβιαριού. Η υπέρμετρη φιλοδοξία του τον φέρνει αντιμέτωπο με απανωτές συμφορές, μέχρι που αποφασίζει να χαρίσει όλη του την περιουσία.

Ο Θεός μάλλον άρχισε να εκνευρίζεται με τη Ρωσία και ανεξάρτητα των αποτελεσμάτων στο «πεδίο», τα πράγματα δεν φαίνεται να οδεύουν για αυτή καλά στο κομμάτι του «ενεργειακού εκβιασμού» προς τις χώρες της Δύσης και ειδικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αμφιλεγόμενο πλαφόν επί του Ρωσικού φυσικού αερίου, συνεπικουρούμενο διαφόρων εξωγενών συμπτώσεων, φαίνεται ότι τελικά λειτούργησε. Η τιμή του δείκτη αναφοράς στην Ευρώπη για το φυσικό αέριο, για παραδόσεις τον Ιανουάριο στην αγορά του Άμστερνταμ, έπεσε από τα 134 ευρώ την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στα 85 ευρώ την Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά την επιβολή του πλαφόν και συνεχίζει να πέφτει. Η Ρωσία μάλλον δεν υπολόγισε ότι οι εξωφρενικές τιμές προσφοράς, φέρνουν και εξωφρενική προσφορά από άλλους παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς. Επιπλέον (και εδώ μπαίνει η υπέρμετρη φιλοδοξία του Βαρβάκη και οι αρνητικές συγκυρίες, ίσως θέλημα του Πανάγαθου), ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη μάλλον θυμίζει άνοιξη, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία έφτασε σε ύψη ρεκόρ, η δε προσφορά υγροποιημένου αερίου, υπερβαίνει πλέον τη ζήτηση.

Η Ρωσία, μέσα από τα τραγικά λάθη της και την εμπλοκή της σε κάτι που αν και εφόσον τελικά κερδίσει, θα αποτελεί μια «Πύριο νίκη», κατάφερε ενεργειακά να ανατρέψει την επικρατούσα σχετική παγκόσμια ραθυμία και οι ήπιες εναλλακτικές μορφές ενέργειας ιδίως η ηλιακή, να ενεργοποιηθούν σε μέγιστο βαθμό. Ένα είναι σίγουρο, πως κάποια στιγμή θα επέλθει μεγάλη απεξάρτηση των κρατών από τα Ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τότε, η χώρα που ουσιαστικά έχει ως μόνη εναλλακτική βιομηχανία την πολεμική, θα δει δραματικές αλλαγές στα μακροοικονομικά της στοιχεία. Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, αλλά δεν αρέσκεται σε αλαζόνες.

Από τα οικονομικά, φορολογικά, εργατικά νέα της Εβδομάδας που πέρασε: «ΠρόγραμμαI «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ»: Απόφαση Ένταξης Δικαιούχων»: Έχει αναρτηθεί στα έγγραφα του Προγράμματος Ι «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» η απόφαση με θέμα «Ένταξη Δικαιούχων στο Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.». Η έκδοση των επιταγών θα εκκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2023.

«ΑΑΔΕ:Συνεχίζεται η ψηφιοποίηση δηλώσεων απόδοσης τελών και ειδικών φόρων»: Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής τεσσάρων ακόμη δηλώσεων απόδοσης τελών και ειδικών φόρων.

Αυτές είναι:

· Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.

· Δήλωση απόδοσης τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας.

· Δήλωση απόδοσης ειδικού φόρου πολυτελείας, που υποβάλλεται από παραγωγούς ειδών πολυτελείας που παράγονται εγχώρια, και από πρόσωπα που πραγματοποιούν ενδοκοινοτική απόκτηση από άλλο Κράτος Μέλος της Ε.Ε., εφόσον αυτά τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.

· Δήλωση απόδοσης τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, που υποβάλλεται από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις υποβάλλονται στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές -> Φορολογικές Υπηρεσίες -> Τέλη & Ειδικοί Φόροι.

«Υπεγράφη ηΚΥΑ για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75% από 1/1/2023»: Υπεγράφη από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη η απόφαση για την αύξηση των κύριων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 αυξάνεται από την 01/01/2023 κατά 7,75%.

Τυχόν διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του προϋπολογισμού έτους 2023 και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή όσον αφορά α) το ετήσιο ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και β) το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται πως την αύξηση του 7,75% θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Τονίζεται επίσης πως πέραν της αύξησης του 7,75%, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσει σε:

  • 644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • 206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ
  • 655 συνταξιούχους μέσω της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση.

Συμπερασματικά, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων:

  • Το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους
  • Διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι
  • 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβουν τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη
  • Το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

«Δήλωσηαποθεμάτων στερεών καυσίμων - Επεκτείνεται η υποχρέωση έως 28.2.2023»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 125616/23-12-2022 με την οποία παρατείνεται η ισχύς της 100318/18-10-2022 απόφασης σχετικά με την υποχρέωση «Δήλωση αποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων»

Επεκτείνεται η υποχρέωση έως 28.2.2023

Η ισχύς της υπ' αρ. 100318/18-10-2022 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δήλωση αποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων» (Β'5437) παρατείνεται από τη λήξη της (30.12.2022) έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση δήλωσης αποθεμάτων αφορά αποκλειστικά σε καυσόξυλα παντός είδους, πέλλετ, μπρικέτες και προσάναμμα (δαδί).

Η υποχρέωση αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία, χονδρική και λιανική πώληση, μεσιτεία, διακίνηση, διανομή και αποθήκευση στερεών καυσίμων και ξυλείας που προορίζεται για καύση και η δήλωση των αποθεμάτων γίνεται στην πλατφόρμα https://supplies.businessportal.gr με απώτερο σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

«Παράτασηπροθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση 191189 ΕΞ 2022 με την οποία τροποποιείται η 148348 ΕΞ 2020/28.12.2020 ΚΥΑ σχετικά με την «Παράταση προθεσμιών εξέτασης αιτήσεων εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α' 148)». Συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει :

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία 148348 ΕΞ 2020/28.12.2020 (Β' 5825) κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και παρατείνουμε εκ νέου την προθεσμία υποβολής αιτήσεων του β' εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α' 148) ενώπιον της εν θέματι Επιτροπής, όπως έχει παραταθεί με τις υπό στοιχείο 3) του προοιμίου αποφάσεις, από τις 31 Δεκεμβρίου 2022, έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

«ΔΥΠΑ:Αυξήθηκε ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που θα λάβουν επιχορήγηση 14.800 ευρώ»: Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ ο πίνακας των επιπλέον εγκεκριμένων έργων για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες. Η αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν κατέστη δυνατή μετά την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης.

Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.200 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

· 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ

· 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

· 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 61.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ.

«Στα 10 χρόνιαμειώνεται ο χρόνος παραγραφής των μη βεβαιωμένων οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ»: Σε 10 χρόνια -από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα- μειώνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4997/2022.

Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται. Η διάταξη αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες).

Για την παραγραφή των μη βεβαιωμένων οφειλών δεν απαιτείται αίτηση ασφαλισμένου. Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του KEAO και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται στην καρτέλα του οφειλέτη.

Επιπλέον, οι οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα πέντε χρόνια, ώστε οι χρόνοι παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών να προσεγγίζουν αυτές των φορολογικών.

Τονίζεται πως το ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ- εντός της 10ετίας- ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή-κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιούσιας ή απαίτησης εις χείρας Τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ.α.

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους για οφειλές των εργοδοτών τους κατά το χρονικό διάστημα της περιόδου 2006-2011, που- βάσει της νέας διάταξης- έχουν παραγραφεί.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος θέλει να υποβάλλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην Τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.

«myDATA:Παράταση έως 31 Μαρτίου 2023 για τις αποκλίσεις 2021»: Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2023 για τους λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής η προθεσμία διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων εξόδων τιμολόγησης και εσόδων αυτοτιμολόγησης στις περιπτώσεις αποκλίσεων.

30ή του Δεκέμβρη σήμερα και ακόμα ένας χρόνος έφυγε και πάει και εμείς μεγαλώσαμε ακόμα ένα χρόνο. 30ή του Δεκέμβρη και στην Ελλάδα του σήμερα, σε έναν κόσμο που αντιστρέφεται βλέποντας τα πάνω κάτω, ο Υπουργός Υγείας θεώρησε σκόπιμο να βάλει πρόστιμο στο μαγαζί που τραγουδάει η Βανδή, επειδή ο κ. Μπισμπίκης άναψε τσιγάρο μες στον καημό του. Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει κατά Σαββόπουλο, όπου δεν καταλαβαίνουμε κάποιες φορές που πηγαίνουμε και τι είναι σημαντικό και τι όχι. Στην Ουκρανία πολεμάνε με τους Ρώσους που θέλουν να εξαλείψουν το Ναζισμό από τη χώρα (;) και σε εμάς σημαντικά είναι ο καημός του κ. Μπισμπίκη και το τσιγάρο που άναψε σε κλειστό χώρο, το οποίο μάλιστα στιγμιότυπο αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και μιας και λένε πως το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει, ο πανέξυπνος πιτσιρικάς υιός Υπουργού σε κατάστημα παιχνιδιών στο Jumbo, μιας και τα ανέφερε και ο ίδιος Υπουργός στο σχετικό ρεπορτάζ, υπερθεμάτιζε υπέρ της χαμηλής τιμής του πολυδύναμου Κινέζικου νεροπίστολου, μια απίστευτη ευκαιρία του καλαθιού του πιτσιρικά ή του Άγιου Βασίλη, ως υπερθεματίζοντας την αγορά των εκατό τόμων αρχαίων συγγραφέων σε εκπληκτική τιμή και σε χρώμα που να ταιριάζει με το χαλί σας, μπορδοκοκκινοπορτοκαλί. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, μόνο που η χώρα και ο χρόνος προχωράει. Στη Θεσσαλονίκη του 1.000.000 κατοίκων και κάτι, ένας στους δέκα, ίσως και κάτι παραπάνω, είναι φοιτητές, οι επιστήμονες πληροφορικής κάποιων από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο, είναι διαθέσιμοι στη πόλη (Α.Π.Θ. και Μακεδονίας) και η αυτή άρχισε να γεμίζει hubs, ελέω και Ισραηλίτη – Θεσσαλονικιού Alfred Bourla ή κατά το Ελληνικό Άκη Μπουρλά, που χρειάστηκαν 50 χρόνια για να καταλάβουμε ότι έχει Ισραηλίτικες ρίζες, φίλου ναυτοπρόσκοπου στα παιδικά μας χρόνια, όχι ότι έχει καμιά σημασία αυτό για τη πόλη της Θεσσαλονίκης. Έτσι λοιπόν με μια Ελλάδα σοβαρών πια αντιθέσεων, μια Ελλάδα της εξαιρετικής επιστημονικής ανάπτυξης της Συμπρωτεύουσας και όχι μόνο και μια Ελλάδα της πολιτικής των καλαθιών του Άγιου Βασίλη, του νοικοκυριού, του φτωχού και του πλούσιου που φαίνεται φορολογικά φτωχός, σας αποχαιρετούμε για τη χρονιά που έρχεται, ελπίζοντας η χρονιά αυτή, εκτός από υγιείς να μας βρει και πιο σώφρονες και με τους πολιτικούς να θεωρούν ότι είμαστε λιγότερο αφελείς. Έτσι, επειδή ότι έτυχε δεν πέτυχε, αλλά είναι η θεωρία του λαχείου και η άποψη του «κερδίζοντος» ότι του το όφειλε η φύση για τα εκπληκτικά φυσικά προσόντα και τον εξαιρετικό δείκτη νοημοσύνης που διαθέτει. Ο καιρός θα δείξει τελικά ποιοι είχαν δίκιο και γενικά αν «έτσι ήταν αν έτσι νομίζατε».

Και επειδή στις 19 Δεκεμβρίου το «Maestro» ξεκίνησε το ταξίδι του στο Netflix κι έγινε η πρώτη ελληνική σειρά που εντάχθηκε στη δημοφιλή πλατφόρμα, ενώ φιγουράρει ήδη στην πρώτη θέση του ελληνικού Top 10 chart, θα θέλαμε για το τέλος αυτού του χρόνου, σε αυτή την στήλη, να «κλέψουμε» από τον ιστότοπο Iefimerida από μια κριτική του ηθοποιού Γιώργου Λιάντου, ένα μόνο μικρό κομμάτι με εξαιρετικό χειμαρρώδη λόγο: «Το Μαέστρο ακολουθεί πίστα την αρχιτεκτονική του Netflix. Δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε. Καπιταλισμός κατηγορεί καπιταλισμό. Νεόπλουτοι σε νεόπλουτη υπαρξιακή αγωνία. Κατηχητικό ορθοπολιτικής. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν στην δεύτερη σεζόν δω να παίζει ένας ηθοποιός μαύρος, ένας ηθοποιός κινέζος και ένα ζευγάρι γκέι γυναικών που έλειψε ομολογουμένως από την πρώτη σεζόν. (Χριστόφορε παίζω και τον μαύρο και τον κινέζο, όσο για το τρίτο το συζητάμε). Ο Λάκης παλιά έκανε μόδα την συγκίνηση μέσω της απότισης φόρου τιμής σε βίντατζ ηθοποιούς, τραγούδια, αντικείμενα ακόμα και ιδεολογία. Αυτό που λέει ο λαός «με ξένα κόλλυβα» κλάμα. Ο Πακλ (Παπακαλιάτης) ως πιο έξυπνος και ρεαλιστής χρησιμοποιεί αυτήν την πρακτική τόσο όσο. Ο ήρωας δεν θα νοικιάσει ένα Τογιότα Γιάρις φτάνοντας στο νησί, αλλά ένα θαλασσί σαραβαλάκι, που για να το βρει η παραγωγή θα πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από το να νοικιάσει Τζάγκουαρ. Αυτό βεβαίως προσδίδει στον ήρωα άποψη, βάθος και δραματικότητα με μια δόση γλυκιάς τσαχπινιάς. Όπως και κάθε αντικείμενο παλαιό ή τραγούδι που χρησιμοποιεί. Παλιά στα πλούσια σαλόνια κρέμαγαν στους τοίχους τα οικογενειακά τάχα μπακίρια για να αποκτήσουν παρελθόν. Τώρα ο ρόλος αποκτά βάθος με μια παλιά γραφομηχανή, ένα παλιό ζευγάρι γυαλιά, ένα παλιό βιβλίο, καμιά ξύλινη πινακωτή ή καμιά θεριζοαλωνιστική μηχανή που θυμίζει κάμπο την εποχή του ΠΑΣΟΚ. Η δικιά μας η γενιά του 60 ήταν στραμμένη στο μέλλον. Ονειρευόταν διαστημόπλοια. Οι σημερινές γενιές στρέφονται στο παρελθόν. Το βίντατζ πασούμι σε νέες φαντασιώσεις. Ο Πακλ φτιάχνει λίστες τραγουδιών όπως εμείς κάποτε γράφαμε τραγούδια σε κασέτες για να τα δώσουμε στην αγαπημένη μας και να την συγκινήσουμε. Παρότι λάτρης του Χατζιδάκι, δεν αντέχω άλλο βαλς των χαμένων ονείρων. Δεν αντέχω τους συνειρμούς με τους οποίους μας φλόμωσαν οι μαλθακής ιδιοσυγκρασίας επαναστάτριες θείες με τα ευκόλως πολιτικοποιημένα «Κεμάλ κοιμήσου δεν θα στείλει», την δεκαετία της κρίσης. Μας έκλεψαν τον Χατζιδάκι και τον έκαναν γιαγιά με άνοια που χαϊδεύει απεγνωσμένα γάτες.».

Για την καινούργια χρονιά που έρχεται, που έφθασε, να είστε όλοι υγιείς, σωματικά και ψυχικά και να βλέπετε τη καθημερινότητα με καθαρό βλέμμα, αποφεύγοντας τις «ιδιαιτερότητες» και αμπελοφιλοσοφίες του καθένα. Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο και υγιές το 2023 και να φέρει στον καθένα αυτό που αναζητά η ψυχούλα του, υλικά και προσωπικά. ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2023 ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΗΣ EPSILON NET TH ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα