23/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Είναι γνωστό πως στη χώρα μας αρεσκόμαστε να ζούμε με διάφορους «αστικούς» και όχι μόνο μύθους, που εύκολα καταρρίπτονται. Ένας από αυτούς, πιθανώς και πρωτεύων ξιφουλκώντας με τον έτερο μύθο πως το παιδί πρέπει όταν μεγαλώσει να γίνει Δημόσιος υπάλληλος, είναι αυτός της ιδιοκατοίκησης. Ο μύθος λοιπόν του «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας» ή της ιδιοκατοίκησης, είναι ένας ακόμα βασικός πυλώνας της Ελληνικής πραγματικότητας. Είναι όμως έτσι; Όχι ακριβώς. Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα, πράγματι, μερικές δεκαετίες πριν, ελέω επιστροφής μεταναστών, αντιπαροχής και τελευταία, χωρίς φειδώ χορήγηση στεγαστικών δανείων επί της «εμπορικής αξίας» του ακινήτου, έφερε τη χώρα σχεδόν στη κορυφή της Ευρώπης. Τα πράγματα όμως αλλάζουν γρήγορα και σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για τις συνθήκες στέγασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 73,3% των πολιτών στην Ελλάδα διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι, με το 26,7% να κατοικεί σε σπίτι που νοικιάζει, αρκετά πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε. (69,9%) και αρκετά μακριά από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου στη Ρουμανία το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ανέρχεται σε 95,3%. Φυσικά το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό, δεδομένου ότι η Ρουμανία είναι από τις φτωχότερες χώρες τις Ε.Ε., απλώς, επειδή τα σπίτια που θεωρούσε ως κρατικά το πρώην καθεστώς, δόθηκαν στους κατοικούντες σε αυτά ως ιδιοκτησίες, εξ΄ ού και ο εξαιρετικά υψηλός μέσος όρος.

Το μείζον πρόβλημα όμως στη χώρα μας, δεν είναι η καθαυτού ιδιοκατοίκηση, αλλά η ποιότητά της. Η πλειονότητα, των Ελλήνων ζουν εν γένει σε μικρά σπίτια. Σύμφωνα με τη Eurostat, o μέσος αριθμός δωματίων ανά άτομο το 2021 στην Ελλάδα ήταν 1,3 δωμάτιο, ενώ στον αντίποδα για παράδειγμα βρίσκονται χώρες όπως η Μάλτα (2,3 δωμάτια ανά άτομο), το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία (2,1 δωμάτια ανά άτομο) και η Κύπρος (2 δωμάτια ανά άτομο), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν το 2021 1,6 δωμάτιο ανά άτομο. Επιπλέον, στα μικρά γενικά ιδιοκατοικούμενα σπίτια της χώρας μας, το 2021 υπήρχαν κατά μέσον όρο 2,6 άτομα ανά νοικοκυριό, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη αναλογία στην Ε.Ε. (η υψηλότερη, 2,7 άτομα ανά νοικοκυριό, καταγράφηκε στην Πολωνία και την Κροατία), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 2,3 άτομα ανά νοικοκυριό. Κάπου εδώ μπαίνει και η «πατρική στέγη» στην Ελλάδα, την οποία ο νεαρός ή η νεαρή βλαστός, εγκαταλείπουν, ελέω οικονομικής δυσπραγίας ή και «συμπαγούς» Ελληνικής κοινωνίας σε ηλικία προχωρημένης ενηλικίωσης. Φυσικά υπάρχουν και οι προνομιούχοι Έλληνες, όπου σε σπίτι πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες του; ζούνε το 11,8% του πληθυσμού, όταν βέβαια στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33,6%.

Με βάση όλα τα ανωτέρω βλέπουμε έναν ακόμα εθνικό μας μύθο να αποσυντίθεται, δεδομένης της ταχύτατης μείωσης της ιδιοκατοίκησης, αλλά επιπλέον και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης. Άλλες εποχές, άλλα δεδομένα, σε κάθε όμως περίπτωση, το καλό ιδιόκτητο ακίνητο, παραμένει διαχρονικά και παγκόσμια, ένα από τα πιο ισχυρά οικογενειακά ή ατομικά «assets».

Ξεκινώντας από τα καλά νέα της Εβδομάδας που πέρασε «Τέληκυκλοφορίας 2023: Παράταση δύο μηνών ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας»: Παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2023. Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. «Ηαπόφαση για την παράταση των τελών κυκλοφορίας έως 28-2-2023». Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1181/2022 σχετικά με την παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.
... αποφασίζουμε:

1. Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2023, που λήγει την 31-12-2022, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και 28/2/2023.

2. Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

«Παγώνουν» γιαένα χρόνο τα επιτόκια για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται σερύθμιση»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προτείνεται διάταξη με την οποία «παγώνουν» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.

Στόχος της διάταξης –που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του Υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία– είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν. Με δεδομένο αφενός ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, αφετέρου ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια «παγώνουν» και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022. Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ, ούτε από την παρούσα ρύθμιση.

«e-ΕΦΚΑ:Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για τηνεπιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ»: Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιεί την ενεργοποίηση, από την Δευτέρα 19/12/2022, ειδικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τον κλάδο ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (Τραπεζικά Ιδρύματα) την περίοδο από 01/01/2017 έως 31/01/2020.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στους ενδιαφερόμενους μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ, επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Μισθωτοί > «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένου κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01/01/2017 – 31/01/2020» με τη χρήση κωδικών TAXISNET και δήλωση ΑΜΚΑ.

Δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις θα συσχετισθούν με τα στοιχεία των αντίστοιχων Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) των εργοδοτών τους, οι οποίες υποβάλλονται τμηματικά σύμφωνα με το υπ. αρ. 331864/14-07-2022 Γενικό Έγγραφο του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον επιβεβαιωθεί η ορθότητα των υποβληθέντων στοιχείων, τα τυχόν επιστρεφόμενα ποσά θα καταβληθούν στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, με την προϋπόθεση ότι δεν οφείλουν στον e-ΕΦΚΑ, άλλως θα διενεργηθεί συμψηφισμός, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και θα επιστραφεί το υπόλοιπο ποσό.

«Α21: Άνοιξε ηηλεκτρονική πλατφόρμα επίδομα παιδιού. Τελευταία ευκαιρία για υποβολή έως15/1/2023»: Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα, 20-12-2022 και ώρα 08.00 άνοιξε και λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Επίδομα Παιδιού - Α21 προκειμένου οι πολίτες να υποβάλλουν την αίτηση τους για το έτος 2022. Η πλατφόρμα θα κλείσει οριστικά για την υποβολή αιτήσεων στις 15-1-2023 και ώρα 23.59.

Διευκρινίζουμε ότι η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη για τους δικαιούχους του επιδόματος που δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση Α21 για το έτος 2022 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 αλλά δεν οριστικοποίησαν την υποβολή της.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 (στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou)

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023 και το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση - δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλλει την αίτησή τους καταβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη διεύθυνση εδώ καθώς και στο σχετικό άρθρο Επίδομα παιδιού: Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, πίνακες καιπαραδείγματα

«Παροχήοδηγιών σχετικά με τις προϋποθέσεις εφαρμογής διόρθωσης φορολογητέων κερδώνκατόπιν φορολογικού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών»: Δημοσιεύθηκε η Ε.2087/2022 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που αφορά στην παροχή οδηγιών αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1Α του άρθρου 50 και της παρ. 84 του άρθρου 72 του Ν.4172/2013, καθώς και της παρ. 4 του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄206), εφεξής Κ.Φ.Δ., όπως είχαν προστεθεί στο αντίστοιχο άρθρο του ν. 4174/2013 με τις διατάξεις του άρθρου 171 του ν. 4972/2022, πριν την κωδικοποίησή του με τον Κ.Φ.Δ. Περιεχόμενο της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών σχετικά με τις προϋποθέσεις εφαρμογής διόρθωσης φορολογητέων κερδών κατόπιν φορολογικού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών.

«e-ΕΦΚΑ: Σελειτουργία η πλατφόρμα για τον έλεγχο του δικαιώματος έκτακτης οικονομικήςενίσχυσης των 250€»: Ολοκληρώνεται η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 € στους ευάλωτους συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι στους οποίους δεν πιστώθηκε το εν λόγω ποσό έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης για το λόγο απόρριψης -ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ-μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο μενού :

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες->Συνταξιούχοι->Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης (https://www.efka.gov.gr/elegxosdikaiomatos.php) .

Οι χρήστες εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και σε πραγματικό χρόνο μπορούν να δουν τους βασικούς λόγους απόρριψης που είναι οι ακόλουθοι:

1) Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ

2) Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ

3) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ

4) Είστε κάτοικος Εξωτερικού

5) Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 30/11/2022 για τον ΑΦΜ

6) Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον e-ΕΦΚΑ

«Επίδομαθέρμανσης - Δυνατότητα υποβολής αίτησης από 20.12.2022 έως 13.1.2023, για όσουςδεν την υπέβαλαν έως 9.12.2022»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1179/2022 με την οποία τροποποιείται η απόφαση Α.1156/2022 σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022/2023.

Με την τροποποίηση αυτή, ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν υποβάλει αίτηση έως 9.12.2022, να υποβάλλουν την αίτησή τους από την 20η Δεκεμβρίου 2022 έως την 13η Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL),φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

«Market Pass:Κατατέθηκε η τροπολογία με όλες τις λεπτομέρειες για την χορήγηση της ενίσχυσης»: Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο στη Βουλή προβλέπονται τα εξής :

1.α. Θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) για το φορολογικό έτος 2022, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/1854 της 6ης Οκτωβρίου 2022, σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας.

β. Καθορίζονται:

- οι υπόχρεοι καταβολής της ως άνω συνεισφοράς.

- ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής της.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα στους υπόχρεους, έκπτωσης του ποσού της συνεισφοράς, ως δαπάνης, κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους.

2.α. Προβλέπεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η χορήγηση στους αναφερόμενους δικαιούχους, οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς ειδών διατροφής, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

β. Καθορίζονται τα εισοδηματικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και ο τρόπος χορήγησης της ως άνω ενίσχυσης.

γ. Προβλέπεται η λειτουργία ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr Ε.Ψ.Π.) που δημιουργείται από την εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

δ. Προβλέπεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης καθώς και η απαλλαγή της από οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δέσμευση, συμψηφισμό με βεβαιωμένα χρέη προς τους αναφερόμενους στην υπό ψήφιση διάταξη φορείς.

«Πλαφόν3% στις επαγγελματικές μισθώσεις για το 2023»: Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπ. Ανάπτυξης επιτρέπεται, για το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022, για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων (π.δ. 34/1995), υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις.

Εξαιρετικά σημαντικό: «Αντισυνταγματικήη φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών Α.Ε. (άρθρο 72 παρ 12 ΚΦΕ )»: ΣτΕ Ολ 2562-2563/2022. Η φορολόγηση αφορολόγητων αποθεματικών ανων. εταιρειών κατ’ άρθρο72 παρ. 12 ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) συνιστά αναδρομική επιβολή φόρου που αντίκειται στο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι η φορολόγηση με τις διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) των αφορολόγητων αποθεματικών των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του εν λόγω Κώδικα, που σχηματίστηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013 και τα οποία προέρχονται από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν κατά το χρόνο που προέκυψαν λόγω απαλλαγής αυτών, κατ’ εφαρμογή διατάξεων του προγενέστερου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994), συνιστά περιορισμό υφιστάμενης φορολογικής απαλλαγής που νοείται ως επιβολή φόρου. Περαιτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι από τις ανωτέρω διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 72 του ως άνω ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) συνάγεται ότι η, σύμφωνα με αυτές, φορολόγηση των πιο πάνω αφορολόγητων αποθεματικών των νομικών προσώπων του άρθρου 45 του ως άνω Κώδικα, καίτοι φέρεται να εξαρτάται, κατ’ αρχήν, από τη βούληση των τηρούντων τα αποθεματικά αυτά ως άνω νομικών προσώπων (στα οποία περιλαμβάνονται και οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες) στην πραγματικότητα θεσπίζεται ως υποχρεωτική, αφού δεν παρέχεται στα εν λόγω νομικά πρόσωπα η δυνατότητα να διατηρήσουν τη φορολογική απαλλαγή των ως άνω αποθεματικών, την οποία είχαν υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς, μέχρι τη διανομή ή κεφαλαιοποίησή τους ή τη λύση της εταιρείας, δεδομένου ότι για ισολογισμούς που κλείνουν από 31.12.2014 και μετά δεν επιτρέπεται πλέον η τήρηση λογαριασμών αφορολόγητων αποθεματικών, πλην των εξαιρέσεων που προβλέπει η διάταξη της παρ.13 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε). Εξάλλου, έγινε δεκτό από το Δικαστήριο ότι η εν λόγω ρύθμιση της παρ.12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε), ασχέτως του ότι με αυτήν θεσπίζονται φορολογικοί συντελεστές (15 % και 19%), οι οποίοι είναι μικρότεροι των γενικώς ισχυόντων στη φορολογία εισοδήματος, συνιστά αναδρομική επαχθή μεταβολή του φορολογικού καθεστώτος των επιχειρήσεων στις οποίες αναφέρεται. Τούτο, διότι επιβάλλεται, πάντως, αμέσως και υποχρεωτικώς, φόρος εισοδήματος για ύλη η οποία κατά τον σχηματισμό της και μέχρι τη δημοσίευση του ως άνω ν. 4172/2013 ήταν αφορολόγητη, εξαρτώμενη, για την υπαγωγή της σε φόρο, από γεγονότα μελλοντικά και κατ’ αρχήν συναπτόμενα με τη βούληση των ως άνω νομικών προσώπων, (διανομή ή κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών ή διάλυση της επιχείρησης). Με τα δεδομένα αυτά, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι διατάξεις της παρ.12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), καθ’ ο μέρος η θεσπιζόμενη με αυτές φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που είχαν σχηματισθεί πριν από την 1η.1.2012, αντίκεινται προς τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος και κατά συνέπεια είναι μη εφαρμοστέες. Κατά τη γνώμη, όμως, μειοψηφίας, με τις ρυθμίσεις των παρ. 12 και 13 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) ο νομοθέτης επιδίωξε, ως είχε ευρεία ευχέρεια, κατά τα άρθρα 4 παρ. 1 και 5 σε συνδυασμό με το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, την κατάργηση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, της διατήρησης αφορολόγητων αποθεματικών από τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 45 του εν λόγω Κώδικα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες. Δεν αντίκειται δε, κατά τη γνώμη αυτή, στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 78 του Συντάγματος η βάσει των διατάξεων της παρ.12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) κατάργηση του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος που διείπε τα ως άνω αποθεματικά και η συνακόλουθη άμεση υποβολή αυτών σε φορολογία, καθ’ ο μέρος η θεσπιζόμενη με αυτές φορολογική υποχρέωση εκτείνεται πέραν του προηγουμένου της επιβολής έτους, καταλαμβάνοντας αποθεματικά που έχουν σχηματισθεί πριν από την 1η.1.2012, διότι τα αποθεματικά αυτά δεν είχαν απαλλαγεί οριστικά της φορολογίας πριν από την έναρξη ισχύος των ως άνω διατάξεων αλλά είχαν, απλώς, υπαχθεί σε καθεστώς προσωρινής φορολογικής απαλλαγής μέχρι τη διανομή ή την κεφαλαιοποίησή τους ή τη διάλυση της επιχείρησης, οπότε θα ήσαν φορολογητέα. Εξάλλου, κατά τη μειοψηφήσασα γνώμη, ο χρόνος υποβολής των εν λόγω αποθεματικών σε φορολογία, μετά την κατάργηση του ως άνω καθεστώτος προσωρινής φορολογικής απαλλαγής, δεν θα ήταν ανεκτό από το Σύνταγμα να εξαρτάται στο διηνεκές από τη βούληση κάθε φορολογούμενου, δημιουργώντας έτσι ένα είδος “φορολογικού κεκτημένου” το οποίο ο νομοθέτης δεν μπορεί να θίξει, αλλά επιτρεπτώς ορίζεται από τον νομοθέτη με την ως άνω μεταβατική ρύθμιση της παρ.12 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.), στο πλαίσιο της προαναφερόμενης ευρείας ευχέρειας που του παρέχεται για τη διαμόρφωση του φορολογικού συστήματος, κατ’ εκτίμηση των εκάστοτε κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

«Τροπολογίαγια την απόκτηση χρυσής βίζας (GOLDEN VISA)»: Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, επανακαθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης άδειας διαμονής επενδυτή σε πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Κώδικα Μετανάστευσης και Ασύλου (ν.4251/2014) και, μεταξύ άλλων, εισάγεται διαφοροποίηση ως προς την ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας καθώς και το ύψος του συνολικού συμβατικού μισθώματος των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, με την επιφύλαξη εφαρμογής της τιθέμενης μεταβατικής ισχύος ρύθμισης.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για χορήγηση μόνιμης άδειας επενδυτή, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες κρίνονται ως υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου το ισχύον ποσό των 250.000 ευρώ παρίσταται χαμηλό, ενώ τίθεται και όριο στον αριθμό ακινήτων για τα οποία μπορεί να χορηγηθεί μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή.

Παράλληλα, το πρόγραμμα «GOLDEN VISA», το οποίο εφαρμόζεται επιτυχώς στη χώρα από το 2012, κρίνεται απολύτως επικερδές για τα δημόσια έσοδα και μάλιστα αρκετά ανταγωνιστικό σε σύγκριση με τις χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα.
Επί μια δεκαετία το ελάχιστο ποσό επένδυσης έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα και πλέον ο χρόνος κρίνεται εύλογος για μια αναπροσαρμογή του ποσού καθώς οι σχετικοί δείκτες μέτρησης κατατείνουν προς τούτο. Η αναπροσαρμογή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις περιοχές της χώρας, στις οποίες το ελάχιστο ποσό επένδυσης παραμένει στα 250.000 ευρώ.

«Διευκρινίσειςγια την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες»: Από τις 25 Νοεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για την επέκταση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, διάστημα κατά το οποίο η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Έτσι, για όσες εργαζόμενες βρίσκονταν ήδη από τις 25/11/2022 σε επιδοτούμενη άδεια διάρκειας 6 μηνών, η διάρκεια της άδειας παρατείνεται μέχρι τους 9 μήνες. Δείτε την σχετική εγκύκλιο με αρ. Πρωτ. 123756/20-12-2022 εδώ.

«ΕλεύθεροιΕπαγγελματίες Αυτοαπασχολούμενοι και Αγρότες επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορίαγια το νέο ασφαλιστικό έτος 2023»: Σε λειτουργία τέθηκε στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.
Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

«Πρόγραμμα ΠάωΜπροστά - Κατάρτιση 150.000 εργαζομένων στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες»: Συνολικά 150.000 εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα έχουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο Πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Για πρώτη φορά, η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των Πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζόμενους μία μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης με έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, από τα οποία θα μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τους προφίλ.

Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για Social Media Marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης όπως dataanalytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr, πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση». Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελούμενων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα.

Τέλος εργασιακής Εβδομάδας, μια Εβδομάδα πριν το τέλος του χρόνου και η μεγάλη λοταρία της χώρας είναι εδώ. «ΑΑΔΕ:Ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη κλήρωση φορολοταρίας των 100 χιλιάδων ευρώ»: Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη ετήσια -δημόσια- κλήρωση φορολοταρίας με την οποία 12 τυχεροί φορολογούμενοι έλαβαν από 100.000 ευρώ ο καθένας. Επιπλέον 83 φορολογούμενοι πολίτες κέρδισαν από 1.000 ευρώ ο καθένας και τα ποσά προέρχονται από τα αδιάθετα έπαθλα προηγούμενων κληρώσεων.

Από την αρχή του έτους έως σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 κληρώσεις και για τις 10 από αυτές έχει δοθεί σε 5.412 φορολογούμενους το συνολικό ποσό των 8.816.000 ευρώ. Τα ποσά των δυο τελευταίων κληρώσεων, δηλαδή της 11ης και της 12ης, θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους.

Για την καταβολή του επάθλου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει δηλώσει ο φορολογούμενος τον τραπεζικό του λογαριασμό σε μορφή ΙΒΑΝ στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, στην επιλογή myAADE - «Μητρώο & Επικοινωνία» - Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Οι φορολογούμενοι που κέρδισαν στη σημερινή κλήρωση και είναι πιστοποιημένοι στο TAXISnet, θα ειδοποιηθούν άμεσα με μήνυμα στη θυρίδα τους στο myAADE και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους κληρωθέντες δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους και τηλεφωνικά.

Η κρυφή επιθυμία του καθένα για μια καλύτερη ζωή, η επικείμενη αρχή του χρόνου που όλοι θέλουν να αλλάξουν όσα υπάρχουν στη ζωή τους και τους καταπιέζουν, τα χρήματα που τελικά μάλλον φέρνουν και την ευτυχία και σε κάθε περίπτωση κάνουν τα δύσκολα, λιγότερο δύσκολα, ο διακόπτης που ο καθένας μας ψάχνει να βρει, ώστε να ξυπνήσει την επόμενη ημέρα και να έχει μια άλλη ζωή, αυτή που ονειρεύτηκε και ποτέ δεν κατάφερε.

Χριστούγεννα μεθαύριο και από τα βάθη της ψυχής μας, από όλους εμάς, την Διοίκηση και εργαζόμενους του ομίλου της EPSILON NET, σας ευχόμαστε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ευτυχισμένα.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα