Επειδή αυτό το διάστημα τα διεθνή τεκταινόμενα επικεντρώνονται στο Κατάρ (παγκόσμιο κύπελο, είσοδος χωρίς visa σε χώρες Segen, I pay you say κ.λπ.), μία χώρα του κόλπου με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και ηγέτιδα ως προς το φυσικό αέριο, θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποια στοιχεία της διάρθρωσης του επιχειρείν στη χώρα αυτή. Αν λοιπόν κάποιος μη έχων την υπηκοότητα της χώρας θελήσει να ιδρύσει μια εταιρεία, θα πρέπει αναγκαστικά να βρει έναν ντόπιο συνεταίρο, ο οποίος υποχρεωτικά θα κατέχει άνω του 51% των μετοχών της εταιρείας. Περαιτέρω, η βασική αρχή στα οικονομικά του Ισλαμικού κόσμου σύμφωνα με την Σαρία (Saria), ανάγεται στην «κοινοπραξία» δύο μερών όπου το ένα βάζει το κεφάλαιο και το άλλο την εργασία. Αν υπάρξουν κέρδη τα μοιράζονται αναλόγως, αν η επιχείρηση αποτύχει, ο μεν χρηματοδότης χάνει το κεφάλαιό του, ο δε εργαζόμενος τον χρόνο του. Ένα σημαντικό στοιχείο στα πιο πάνω, είναι ότι στη χώρα δεν υφίστανται διοικητικά δικαστήρια στην έννοια που γνωρίζουμε, αλλά τις διαφορές των «συνεταίρων» τις λύνουν θρησκευτικοί δικαστές. Συνεπώς, επί διαφωνίας κάποιου ντόπιου με κάποιον αλλοεθνή, καταλαβαίνετε πως ο τελευταίος μάλλον βρίσκεται σε λάθος τόπο και χρόνο.
Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα ανωτέρω, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι για να τύχει κάποιος της υπηκοότητας του Κατάρ, θα πρέπει να έχει γεννηθεί και από τους δύο γονείς υπηκόους του κράτους. Ακόμα και με έναν γονέα με υπηκοότητα Κατάρ, έστω και γεννημένος κάποιος στη χώρα, δεν θεωρείται υπήκοός της. Στις αρχές του 2017, ο συνολικός πληθυσμός του Κατάρ ανερχόταν στα 2,6 εκατομμύρια, οι οποίοι αποτελούνταν από 313.000 πολίτες του Κατάρ και 2,3 εκατομμύρια μετανάστες. Φυσικά και οι μετανάστες δεν είναι ακριβώς όλοι ίσοι. Από την μία είναι οι Δυτικοί μετανάστες που μεταφέρουν τεχνολογία και παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αμείβονται δε πλουσιοπάροχα και από την άλλη, το πλήθος των ανώνυμων ανειδίκευτων εργατών, κυρίως Ασιατών, για τους οποίους η καθημερινότητα μόνο ως εξαιρετική δεν θα περιγραφόταν.
Ως προς το φορολογικό κομμάτι, δεν υφίστανται τοπικοί, πολιτειακοί ή κυβερνητικοί φόροι επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων στο Κατάρ. Δεν υφίστανται εταιρικοί φόροι σε εταιρικές οντότητες που ανήκουν εξ’ ολοκλήρου σε έχοντες την ιθαγένεια της χώρας ή ιθαγένεια εθνοτήτων που ανήκουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Gulf Cooperation Council GCC). Γενικά για μία εταιρική μορφή ο εταιρικός φόρος ανέρχεται σε 10% (αφορά τους αλλοδαπούς μετόχους εκτός GCC). Η Ελλάδα, έχει υπογράψει Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με το Κατάρ, που επικυρώθηκε με το Ν. 3823/2010 και ισχύει από 1.1.2011.
Το Κατάρ, όσον αφορά τους υπηκόους του, είναι μία Ισλαμική χώρα. Κάπου εδώ ξεκινάνε και τα προβλήματα της χώρας με το δυτικό κόσμο, δεδομένου πως ως μουσουλμάνοι, δεν αποδέχονται κοινωνικές ομάδες (ΛΟΑΤΚΙ), έχουν διαφορετική αίσθηση για τη θέση των γυναικών και εφαρμόζουν όσον αφορά την οικονομία, τις ισλαμικές θέσεις της Saria. Η Saria αναφέρεται σε ποιες ακριβώς επενδύσεις επιτρέπονται στους μουσουλμάνους και ποιες είναι απαγορευμένες (haram). Οι πιστοί μουσουλμάνοι δεν επιτρέπεται να επωφελούνται από τόκους (Riba), πωλήσεις χοιρινού κρέατος ή «αμαρτωλές μετοχές» που συνδέονται με τυχερά παιχνίδια (gambling), αλκοόλ και πορνογραφία. Εδώ φυσικά αρχίζουν τα δύσκολα, επειδή το αξιόγραφο της μετοχής, δεν είναι και κατάλογος ηθικής των ισλαμιστών. Ακόμα, εταιρείες αποκλείονται ως επένδυση εάν το χρέος τους υπερβαίνει το 33% της κεφαλαιοποίησής τους. Τα ισλαμικά χρηματοοικονομικά προϊόντα παγκοσμίως εκτιμάται ότι ανέρχονται σε περίπου 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών, περίπου 630 δισεκατομμύρια δολάρια είναι sukuk (ισλαμικά ομόλογα – Islamic Bonds). Αντί να δανείζουν χρήματα σε έναν συμβατικό δανειολήπτη με αντάλλαγμα τόκους (ο τόκος – Riba, είναι απαγορευμένος από της Saria – Haram), οι κάτοχοι Sukuk αποκτούν μερίδιο του περιουσιακού στοιχείου που υποστηρίζει το χρέος και λαμβάνουν εισόδημα από οποιοδήποτε κέρδος δημιουργεί. Γενικά τα Ισλαμικά χρηματοοικονομικά προϊόντα και ειδικά τα Islamic Bonds, αποτελούν ένα ελάχιστο μέγεθος στη παγκόσμια οικονομία, λόγω εμφανούς ασυμβατότητας.
Το πρόβλημα πολλών χωρών του Κόλπου και ειδικά του Κατάρ, είναι η αποδοχή του και η αναγνώρισή του από τον Δυτικό κόσμο. Σε κάθε αντιπαράθεση, η μονοδιάστατη απάντηση της ηγεσίας του Κατάρ είναι πως σας δίνουμε αέριο και πετρέλαιο. Παρά το τρομακτικό μέγεθος της οικονομίας τους, πάντοτε, στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι τι ακριβώς θα ήταν, αν δεν είχαν τα ορυκτά καύσιμα. Η αποδοχή από τους Δυτικούς, με όλες τις διαφοροποιήσεις, είναι το αιτούμενο. Η αποδοχή με όποιον τρόπο και όποιο μέσο. Η λύση είναι απλή, αποδεχθείτε αυτό που είμαστε, όπως είμαστε και εμείς θα σας διαθέτουμε ορυκτά καύσιμα και θα ανταμείβουμε αυτή την αποδοχή πολλαπλώς. Η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλου ποδοσφαίρου, ήταν μία επιτυχία για το Κατάρ. Αυτά που συμβαίνουν σε τρέχοντα χρόνο, είναι μια αποτυχία για τον δυτικό κόσμο και τον δυτικό τρόπο ζωής.
Η Εβδομάδα λοιπόν που πέρασε και ας αρχίσουμε θετικά. «Διατακτικέςσίτισης: Τι αλλαγές φέρνει το νέο νομοσχέδιο από πλευράς ασφάλισης καιφορολογίας - Αυξάνονται στα 7 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα»: Με το άρθρο 33 του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται προς εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια της παροχής σε είδος, αναγκαίας για τη λειτουργία της επιχείρησης και δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές και άλλου είδους εισφορές, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. Παράλληλα διευκρινίζεται το είδος των διατακτικών σίτισης, που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία.
Αναλυτικά το άρθρο 33 ορίζει:
Διατακτικές σίτισης - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 145 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου και περ. ζ) παρ. 1 άρθρου 14 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
Από την πλευρά της ασφάλισης:
1. Στην παρ. 1 του άρθρου 145 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α' 222) και στην παρ. 1 του κωδικοποιηθέντος άρθρου 9 του ν. 2336/1995 (Α' 189), περί των παροχών σε είδος προς εργαζομένους για παραγωγικούς και λειτουργικούς σκοπούς των επιχειρήσεων, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Παροχές σε είδος προς εργαζομένους, οι οποίες χορηγούνται αυτούσιες εξ ελευθεριότητας του εργοδότη, δεν περιλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές των εργαζομένων, δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και αποτελούν παραγωγικές και λειτουργικές δαπάνες των επιχειρήσεων, εφόσον εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης, συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητάς της και στην ποιότητα των συνθηκών εργασίας ή αποτελούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων και χορηγούνται προσωπικά προς τους δικαιούχους, μόνο αυτούσια και όχι σε χρήμα.
Στην έννοια των παροχών αυτών περιλαμβάνεται η χορήγηση τροφής (ελαφρύ γεύμα, γεύμα, δείπνο), κατά τη διάρκεια του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και κατά την ώρα του διαλείμματος, ανεξάρτητα εάν ο χρόνος του διαλείμματος είναι αμειβόμενος.
Οι διατακτικές σίτισης που χορηγούνται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή από τους εργοδότες στους εργαζομένους, εμπίπτουν στην έννοια των παροχών σε είδος του πρώτου και δεύτερου εδαφίου, οι οποίες δεν θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ούτε υπόκεινται σε κοινωνικοασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις, εφόσον είναι ονομαστικές, χορηγούνται σε μηνιαία βάση από τον εργοδότη στους εργαζομένους για την κάλυψη των αναγκών διατροφής τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των επτά (7) ευρώ ανά εργάσιμη μέρα και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους.».
Αναφορικά με τη φορολογία:
2. Η περ. ζ) της παρ. 1 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167), περί των εξαιρέσεων από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, τροποποιείται, ως προς τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η αξία των διατακτικών σίτισης εξαιρείται από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις εξαιρούνται:
α) η αποζημίωση εξόδων διαμονής και σίτισης και η ημερήσια αποζημίωση που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο αποκλειστικά για σκοπούς της επιχειρηματικής δραστηριότητας του εργοδότη,
β) η αποζημίωση για έξοδα κίνησης που καταβάλλονται από τον εργοδότη για υπηρεσιακούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης για τη δαπάνη ηλεκτρικού ρεύματος για τη φόρτιση ατομικού ή εταιρικού οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/ χλμ., εφόσον αφορούν έξοδα κίνησης που πραγματοποιήθηκαν από τον εργαζόμενο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και αποδεικνύονται από νόμιμα παραστατικά,
γ) το επίδομα αλλοδαπής που χορηγείται σε υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημόσιων πολιτικών υπηρεσιών,
δ) οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επιβάλλονται με νόμο,
ε) οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο εργαζόμενος περιλαμβανομένων των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου υπέρ των επαγγελματικών ταμείων που έχουν συσταθεί με νόμο,
στ) η εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου, καθώς και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο στους ασφαλισμένους και τα εξαρτώμενα μέλη του ασφαλισμένου,
ζ) η αξία των διατακτικών σίτισης αξίας έως επτά (7) ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, όταν αυτές είναι ονομαστικές και ανταλλάσσονται μόνο με γεύματα, έτοιμα φαγητά, τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση, ροφήματα, σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων, στη βάση συμβάσεων μεταξύ του εκδότη των διατακτικών σίτισης και των καταστημάτων, στις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος αποδοχής και ανταλλαγής των διατακτικών σίτισης από τους δικαιούχους εργαζομένους,
η) οι παροχές ασήμαντης αξίας μέχρι του ποσού των είκοσι επτά (27) ευρώ ετησίως,
ι) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργαζόμενο ή τον εργοδότη για λογαριασμό του εργαζομένου στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων,
ια) τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής ή ανικανότητάς του στο πλαίσιο ασφαλιστηρίου συμβολαίου, μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο,
ιβ) η αποζημίωση για αγορά μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών μέσων μαζικής μεταφοράς,
ιγ) η αγοραία αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. ^2/χλμ. και με Λ.Τ.Π.Φ. έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, προς έναν εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, με το υπόλοιπο της αξίας να θεωρείται φορολογητέο εισόδημα με βάση την κλίμακα των περ. α' έως στ' της παρ. 2 του άρθρου 13,
ιδ) η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ανεξαρτήτως, εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, εφόσον ασκηθεί το δικαίωμα προαίρεσης και οι μετοχές που αποκτώνται, μεταβιβαστούν μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) ή τριάντα έξι (36) μηνών από την απόκτησή τους ανάλογα με την περίπτωση κατ' αντιστοιχία με το άρθρο 42Α,
ιε) η ελεγκτική αποζημίωση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 70 του ν. 4647/2019 (Α' 204).
ιστ) το άνευ χρηματικού ανταλλάγματος κόστος φόρτισης επιβατικού αυτοκινήτου μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. 2/χλμ. στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.
ιζ) η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο πλαίσιο προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών.
ιη) η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως τριακοσίων (300) ευρώ ετησίως για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021.
ιθ) ανεξαρτήτως του φορέα που το χορηγεί, το εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.».
«myBusinessSupport:Σε λειτουργία οι δηλώσεις συμβάσεων Συμβολαιακής Γεωργίας»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ : myBusinessSupport: Σε λειτουργία οι δηλώσεις συμβάσεων Συμβολαιακής Γεωργίας. Η εφαρμογή θα είναι ανοικτή έως 28.2.2023
Και επειδή ο «απρόσκλητος επισκέπτης», αρνείται να μας ξεχάσει «Παράτασητων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρωδιασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας»: Με την υπ’ αριθμ.Δ1α/ΓΠ. οικ. 71042/09.12.2022 κ.υ.α. (Β’ 6240),παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.66528/18.11.2022 κ.υ.α. «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00» (Β’ 5874) έως και τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.
«ΥπολογισμόςΗμερών Ασφάλισης μελών ΔΣ Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών -Απεικόνιση της ασφάλισης στην Α.Π.Δ.»: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος 40/2022 του e-ΕΦΚΑ σχετικά με τον Υπολογισμό Ημερών Ασφάλισης μελών Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών για αμοιβές που λαμβάνουν, από 01.01.2020 και μετέπειτα και την απεικόνιση της ασφάλισης στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) e – Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων.
Με την νέα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 34, του ν. 4670/2020 (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α΄/28.02.2020) που αντικαθιστούν αυτές του άρθρου 38, του ν. 4387/2016, όπως αυτό ίσχυε. Ειδικότερα, ως προς την ασφάλιση των μελών Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, από 01.01.2020, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ημερών ασφάλισης.
Ως γνωστόν, με τις διατάξεις των παραγράφων 3.δ και 3.ε, του άρθρου 38, του ν. 4387/2016, εντάχθηκαν, από 01.01.2017, ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων – εισφερόντων, στον e - Ε.Φ.Κ.Α. τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) Ανωνύμων Εταιρειών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.
Ως ημέρες ασφάλισης των ανωτέρω προσώπων λογίζονταν οι πραγματικές ημέρες συμμετοχής στο Δ.Σ. (Αναλυτικές οδηγίες παρασχέθηκαν με την 4/2017 εγκύκλιο του e - Ε.Φ.Κ.Α.)
Επισημαίνεται ότι, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επέρχεται αλλαγή μόνο ως προς τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης, από 01.01.2020.
«Μέχρι τις 27Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας σε Αττική καιΚεντρική Μακεδονία με 100% επιδότηση»: Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιχειρήσεων για το «Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 10.000 άνεργους νέους, 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας» της ΔΥΠΑ. Ήδη, 7.500 νέοι έχουν ξεκινήσει να εργάζονται, ενώ οι αιτήσεις για τις υπόλοιπες 2.500 θέσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται με υψηλό ρυθμό.
Στόχος του νέου προγράμματος, διάρκειας 7 μηνών, είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της επιδότησης απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο καθαρό μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.
Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης της ΔΥΠΑ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχει προβεί η επιχείρηση σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας στο τρίμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης.
Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω του ιστότοπου της ΔΥΠΑ, στην οποία προσδιορίζουν την ειδικότητα και το εκπαιδευτικό επίπεδο της θέσης.
Η ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις. Οι εργασιακοί σύμβουλοι υποδεικνύουν υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης, η επιχείρηση επιλέγει τον ωφελούμενο και υπογράφουν συμφωνητικό συνεργασίας.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 68.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 - 2020».
Για τη Δημόσια Πρόσκληση και για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta
«ΔιευκρινίσειςΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή οφειλετών από το υπόλοιπο των οφειλών τους,σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010»: Σε συνέχεια των εγκυκλίων ΠΟΛ.1036/2016, ΠΟΛ.1122/2018, ΠΟΛ.1112/2018, ΠΟΛ.1213/2018 και Ε. 2190/2020 και με αφορμή ερωτήματα που έχουν τεθεί στην Υπηρεσία της ΑΑΔΕ σχετικά με την απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του που έχουν υπαχθεί στη δικαστική ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων του ν. 3869/2010, τα οποία, ερωτήματα, έχουν ανακύψει λόγω αφενός παρέλευσης τριετίας από την έκδοση δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ρυθμίζονται χρέη στη Φορολογική Διοίκηση στο πλαίσιο του ν.3869/2010, αφετέρου της νομοθετικής πρόβλεψης περί αυτοδίκαιης επέλευσης της απαλλαγής του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του, με την εγκύκλιο Ε.2083/2022 παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με την κατά την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν.3869/2010 απαλλαγή του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο διευκρινίζονται ζητήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις, τον χρόνο επέλευσης, τα χρέη που καταλαμβάνονται (έκταση) και τις συνέπειες της απαλλαγής, για την έκπτωση του οφειλέτη από την απαλλαγή και τις συνέπειες αυτής, καθώς και τις προϋποθέσεις για τη διαγραφή των οφειλών από τις οποίες απαλλάσσεται ο οφειλέτης.
Υπενθυμίζεται ότι αναφορά στο ζήτημα της απαλλαγής του οφειλέτη από το υπόλοιπο των χρεών του έχει γίνει και στις εγκυκλίους ΠΟΛ.1036/2016, Κεφ. Θ, και ΠΟΛ.1122/2018 Κεφ. IV.
«Νέαπαράταση λειτουργίας της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης ασφάλισης τωνέμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών για τα έτη 2019 και2020»: Η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α., λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικά αιτήματα εργοδοτών καθώς και την ανάπτυξη νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους δικαιούχους, γνωστοποιεί την περαιτέρω παράταση λειτουργίας μέχρι την Παρασκευή 31/03/2023 της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τροποποίησης της ασφάλισης εμμίσθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών για τα έτη 2019 και 2020 (εγκύκλιος e - Ε.Φ.Κ.Α. 65/2021).
«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ:Ανακοίνωση για εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, τουριστικώνλεωφορείων, καθώς και αστικών- υπεραστικών ΚΤΕΛ»: Από την Τετάρτη 14/12/2022, οι ανωτέρω εργοδότες, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών, δύνανται να καταχωρούν και στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, τις αλλαγές και τροποποιήσεις της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 78 του ν. 4808/2021.
Ειδικώς, κατά την πρώτη εβδομάδα καταχώρησης, από 14/12/2022 έως και 21/12/2022, θα υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης αλλαγών και τροποποιήσεων της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, για όλους τους ανωτέρω εργοδότες που είχαν ολοκληρώσει την απογραφική διαδικασία αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν στις σχετικές δηλώσεις στο νέο ψηφιακό περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Νέα Διαδικασία: «Οργάνωση Χρόνου Εργασίας - Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά Ημέρα – Οδηγοί» με τα ίδια χαρακτηριστικά με την διαδικασία, “Οργάνωση Χρόνου Εργασίας - Μεταβαλλόμενο/Τροποποιούμενο ανά Ημέρα” με τις παρακάτω εξής διαφορές: Μέρες Προθεσμίας: Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη της κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας και Κωδικός Web Service «WTODailyD»
Τα αντίστοιχα XSD και τα συνοδευτικά αρχεία διατίθενται στην αρχική σελίδα του Παραγωγικού και Δοκιμαστικού Περιβάλλοντος με τα ίδια χαρακτηριστικά με την διαδικασία Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – Μεταβαλλόμενο.
«Παράταση τηςπροθεσμίας υποβολής Ε9 λόγω κληρονομικής διαδοχής, όταν η ηλεκτρονική εφαρμογήείναι ανενεργή»: Δημοσιεύθηκε η Α.1175/2022 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), που αποκτήθηκαν λόγω κληρονομικής διαδοχής, η οποία λήγει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε9 είναι ανενεργή, παρατείνεται μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα κατά τον οποίο η ηλεκτρονική εφαρμογή καθίσταται και πάλι διαθέσιμη στον φορολογούμενο. Η απόφαση ισχύει για δηλώσεις που υποβάλλονται από το έτος 2022 και επόμενα.
«ΥπΑΑΤ:Τρίμηνη παράταση της υποχρέωσης δήλωσης αποθεμάτων»: Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά (14/12/22), οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 87 του ν.4916/2022 (Α’65), καθώς και όσες εξειδικεύτηκαν με την υπ’ αριθμ. 1368/01.04.2022 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων» (Β’1549), παρατείνονται για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την έναρξη ισχύος της απόφασης του ΥπΑΑΤ.
Η παράταση για ένα τρίμηνο των έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων κρίνεται αναγκαία για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
«Λήγει στις 20Δεκεμβρίου η προθεσμία για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο ΠΣ«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα λήγει η νέα προθεσμία για την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του ωραρίου απασχόλησης, στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Υπογραμμίζεται επίσης ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, με δεδομένο ότι η αρχική προθεσμία εξέπνεε στις 30 Νοεμβρίου.
Από την 1η Νοεμβρίου που άνοιξε το σύστημα έως και σήμερα έχουν γίνει εγγραφές για 1.697.775 εργαζομένους σε σύνολο 2.414.721 εργαζομένων για τους οποίους υπάρχει υποχρέωση απογραφής (ποσοστό 70,2 % επί του συνόλου). Αντίστοιχα, σήμερα, επί συνόλου 288.121 επιχειρήσεων είχαν εγγραφεί 237.183 επιχειρήσεις (ποσοστό 82,3%). Έχει δηλαδή εγγραφεί η μεγάλη πλειονότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι εναπομείνασες εταιρείες που δεν έχουν απογραφεί και οι λογιστές τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας. Διαδικασία που αποτελεί το προηγούμενο στάδιο για την πλήρη εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και των εργαζόμενων, με τη σειρά προτεραιότητας που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ύστερα από διάλογο προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά λειτουργίας των επιμέρους κλάδων και επαγγελμάτων.
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε και με τη σφραγίδα της Επιστημονικής Ομάδας «Ο διορθωτικόςπροσδιορισμός φόρου επί παραγεγραμμένων φορολογικά ετών». Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 36 του Ν.4174/26.7.2013 (Κωδικοποιημένος σύμφωνα με το Ν.4972/2022) και ήδη της παρ. 4 του άρθρου 36 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022, Α΄ 206) εφεξής ΚΦΔ, με θέμα «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», σχετικά με την παραγραφή, ορίζεται ότι:
«4. Εάν ο διορθωτικός προσδιορισμός φόρου συνεπάγεται τροποποίηση πράξης προσδιορισμού φόρου για φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου έχει παραγραφεί, η αντίστοιχη προσαρμογή φόρου διενεργείται στο παλαιότερο φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ακόμη παραγραφεί και στο οποίο αφορά ο διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.».
Με την Ε.2082/7.12.2022 εγκύκλιο ΑΑΔΕ, παρέχονται διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθ. 36 του ΚΦΔ, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθ. 36 του ΚΦΔ, σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου έχει εντοπιστεί φορολογητέα ύλη η οποία ανάγεται σε φορολογικά έτη που έχουν παραγραφεί, τα οποία προηγούνται της ελεγχόμενης φορολογικής περιόδου.
Διαβάστε την αναλυτική προσέγγιση του θέματος από την Επιστημονική Ομάδα.
Οδεύοντας στο τέλος του χρόνου και έχοντας ακόμα μόνο δύο εβδομάδες για να «φύγει» το 2022, δύσκολα, εξόχως παραβατικά και επιεικώς περίεργα γεγονότα, τουλάχιστον όπως ακούγονται, συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στο Ευρωκοινοβούλιο. Την Εβδομάδα που έρχεται και τις επόμενες εβδομάδες, θα μας απασχολήσουν τα μέγιστα, επειδή η χώρα μας θίγεται και ουσιαστικά, επειδή μέσω εκπροσώπων της, αποκτά αρνητικό στίγμα. Βέβαια, αν όλα αυτά που ακούγονται δεν αποτελούν «δημιουργική» δημοσιογραφία, είμαστε όντας πολύ περίεργοι να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων. Σε κάθε περίπτωση, κάποια στιγμή θα «καθίσει» η σκόνη των συγκεχυμένων και αλληλοαναιρούμενων ειδήσεων και θα αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.
Στο μικρό χειμωνιάτικα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο που έχουμε μπροστά μας, με την αγορά ανοιχτή και την καταπιεσμένη κοινωνικότητα λόγω των ετών της πανδημίας στα ύψη, χαρείτε τις όμορφα στολισμένες πόλεις, τις όμορφα στολισμένες βιτρίνες και καταναλώστε κατά το δοκούν, αποσυμπιέζοντας έστω και ετερογενώς, καταπιεσμένα σας συναισθήματα. Να έχετε ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο.