09/12/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Που είναι τα «αποτσακωτήρια»; Όχι δεν είμαστε κάπου στην εσχατιά της Ελλάδας ακούγοντας κάποια ντοπιολαλιά. Είναι ερώτηση Ρωσίδας σε super – market στη Κύπρο. Σχεδόν μέσα Δεκέμβρη και η Κύπρος στενάζει από Ρώσους. Δεν είναι τουρίστες με την έννοια που τους δίνουμε στην Ελλάδα, είναι ουσιαστικά μόνιμοι πια κάτοικοι, οι οποίοι είχαν ανέκαθεν σημαντικές αντιρρήσεις με τη πολιτική Πούτιν και, εδώ και χρόνια, πήραν τα πολλά ιμάτιά τους, μετέτρεψαν τα ρούβλια σε ευρώ και εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη. Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί οι κατοικοεδρεύοντες Ρώσοι στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι, ενώ στη Κύπρο εξαιρετικά πολλοί; Μα γιατί στη Κύπρο δεν ρωτάνε πολλά, δεν ζητάνε πολλά και τους είναι παντελώς αδιάφορη η πρότερη οικονομική ζωή των νέων τους συγκατοίκων. Φυσικά ισχύει ότι και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί γίνεσαι φορολογικός κάτοικος αν έχεις 180 ημέρες στο νησί, αλλά και χρόνια να μείνεις χωρίς να γίνεις τελικά φορολογικός κάτοικος Κύπρου, κανένας δεν θα ενδιαφερθεί. Εξάλλου, αν τα εισοδήματά σου δεν είναι από την Κύπρο, ή αφορούν παθητικά εισοδήματα (τόκοι καταθέσεων π.χ.), ο ελάχιστος φόρος θα παρακρατηθεί στη πηγή, οπότε για πιο λόγο να σε κυνηγήσει το εκεί κράτος να υποβάλλεις φορολογική δήλωση; Για να δηλώσει ο Ρώσος τα παγκόσμια εισοδήματά του; Και μετά τι; Να φορολογηθεί και στη Κύπρο; Αφελής αλληλουχίες επί μη υφιστάμενων δυνατοτήτων. Συνεπώς, με έναν Ρωσικό πληθυσμό στο νησί ο οποίος πιθανόν να ξεπερνάει τις εκατό χιλιάδες, οι Κύπριοι αδελφοί είναι απολύτως ευχαριστημένοι πουλώντας υπερτιμημένες υπηρεσίες σε Ρώσους φιλοξενούμενους, έχοντας ουσιαστικά σχεδόν μηδενική ανεργία και απολαμβάνοντας τον εισπραττόμενο Φ.Π.Α. σε λογικότατα επίπεδα.

Από την άλλη μεριά, οι Ρώσοι σε στρατεύσιμη ηλικία που μαυρίζουν ακόμα στα κρεβατάκια (ξαπλώστρες) των Κυπριακών ακτών, μάλλον δεν συμφωνούν με τον σύντροφο Πούτιν ώστε να πάνε χειμώνα καιρό να σκοτωθούν στην Ουκρανία, επειδή κατά τον ηγέτη οι Ουκρανοί είναι ναζιστές. Ίσως δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στην επιστράτευση που διέταξε η Ρωσική ηγεσία, ζητώντας 300 χιλιάδες επίστρατους, από ένα έθνος 150 εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα θα βρισκόταν πιθανόν σε μία εβδομάδα, στη Ρωσία τελικά επιστρατεύσαν ποινικούς από τις φυλακές, με τον όρο πως αν γυρίσουν σε όρθια θέση, θα πάρουν χάρη. Πιστεύουμε πως μάλλον τη χάρη θα την πάρουν από μόνοι τους, μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία απόδρασης από το «πεδίο μάχης». Οι έχοντες, προτίμησαν φυσικά τη ζεστή Κύπρο και άφησαν την παγωμένη Ουκρανία στους μη έχοντες και μελλοντικούς, ουκ εν ζωή ήρωες.

Η κυρία από τη Ρωσία συμπληρώνει πλέον πολλά χρόνια ζωής στην Κύπρο, μιλάει Κυπριακά, ζητάει αποτσακωτήρια (μανταλάκια) από τις υπεραγορές και έχει μεταφέρει τη ζωή της σε μια άλλη χώρα, εξόχως φιλική, με απλούς κανόνες και χωρίς ενδιαφέρον για οικονομική ψυχανάλυση του φιλοξενούμενου, χωρίς άρθρα 5Α, 5Β, 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., χωρίς επιτροπές να αποφασίζουν για κίνητρα. Φυσικά και στην Κύπρο υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία ουσιαστικά προσκαλεί ξένους να εργαστούν στο νησί με ελάχιστο έως μηδενικό φόρο και χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από επιτροπές. Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα η Κύπρος εισήγαγε νέες φορολογικές απαλλαγές για τους αλλοδαπούς υπαλλήλους. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχων ατόμων από το εξωτερικό στην Κύπρο, υιοθετούνται απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος για εισοδήματα από μισθωτή εργασία. Πιο συγκεκριμένα, για τους αλλοδαπούς εργαζομένους που έρχονται στην Κύπρο, το 20% των αποδοχών τους (με ανώτατο όριο απαλλαγής τις 8.550 ευρώ ετησίως), των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο άρχισε από τις 26 Ιουλίου 2022 και μετά, απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για περίοδο επτά ετών. Προκειμένου να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι από τη φοροαπαλλαγή, θα πρέπει πριν από την έναρξη της απασχόλησής τους να μην ήταν κάτοικοι Κύπρου για περίοδο τουλάχιστον 3 συναπτών φορολογικών ετών και να απασχολούνταν εκτός Κύπρου από εργοδότη μη κάτοικο Κύπρου. Η απαλλαγή θα χορηγείται για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος που έπεται του φορολογικού έτους έναρξης της απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος δεν απαιτεί από το άτομο και τον εργαζόμενο να είναι ή να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου για να επωφεληθεί από τη νέα απαλλαγή 20%. Επιπροσθέτως, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, το 50% των αποδοχών των εργαζομένων (των οποίων η πρώτη απασχόληση στην Κύπρο ξεκίνησε την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2022) απαλλάσσεται από τον ατομικό φόρο εισοδήματος για περίοδο 17 ετών.

Μέσα του Δεκέμβρη και με τη θερμοκρασία λίγο κάτω από τους 25 βαθμούς κελσίου, οι Ρώσοι της Κύπρου λιάζονται, κάνουνε ανελέητο shopping, καταναλώνουν μετά μανίας και γενικά ζούνε μια ζωή που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του «ήρωα» που μάζεψαν οι στρατονόμοι και τον έστειλαν να πολεμήσει στην Ουκρανία. Οι Ρωσίδες νοικοκυρές ψωνίζουν και μανταλάκια, απλώς για να απλώνουνε ρούχα. Στην Ελλάδα ξεμείναμε, επειδή καθημερινά τα τηλεδικαστήρια, οι αυτόκλητοι εισαγγελείς, ο μιντιακός όχλος, κάποιον δικάζει και με συνοπτικές διαδικασίες τον καταδικάζει. Γενικά στον κόσμο κυριαρχούν δύο τάσεις. Το «υπάρχουν και καλύτερα» και το «υπάρχουν και χειρότερα». Σαφέστατα οι Ρώσοι στη Κύπρο είναι υπέρ της πρώτης. Σαφέστατα σε εμάς, η αυτοτοποθέτησή μας στον κοινωνικό ιστό, είναι διαφορετική. Πολλοί για να αισθανθούν καλά, πρέπει να βρουν κάποιο σε τελείως χάλια κατάσταση. Οπότε, εκεί έρχεται ο «ερευνητής δημοσιογράφος», ο άγνωστος μέχρι σήμερα ιατροδικαστής και φυσικά, η γνωστή κυρία δημοσιογράφος που όταν φορέσει στην εκπομπή της το κόκκινο σακάκι, δίνει το μήνυμα «σας τσάκωσα». Βέβαια, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, αλλά αργεί πολύ και το πλήθος χρειάζεται αίμα.

«Με τρομάζεις ακόμα, οπαδέ της ομάδας / του κόμματος σκύλε, της οργάνωσης μάγκα / διερμηνέα του Θεού, ρασοφόρε γκουρού / τσολιαδάκι φτιαγμένο, προσκοπάκι χαμένο. Προσεύχεσαι και σκοτώνεις, τραυλίζεις ύμνους οργής / έχεις πατρίδα το φόβο, γυρεύεις να βρεις γονείς / μισείς τον μέσα σου ξένο κι όχι, δεν καταλαβαίνω / δεν ξέρω πού πατώ και πού πηγαίνω». Από την εξαιρετική «Πατρίδα» του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Από τα οικονομικά, φορολογικά, εργατικά και πολλά ακόμα νέα της Εβδομάδας που πέρασε: «Σε ΦΕΚ η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 222/4-12-2022 το Π.Δ. 80 με τίτλο "Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου"

«Διευκρινίσεις σχετικά με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ»: Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη (άρθρο 34 Ν. 4997/2022), ρυθμίστηκε ο τρόπος εξόφλησης των επιδοτούμενων ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ για τους εργοδότες που απασχολούν ασφαλισμένους στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Η κύρια αλλαγή συνίσταται στο γεγονός ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις. Εν συνεχεία, κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν δηλωθεί με διασταύρωση από τα πληροφοριακά συστήματα των λοιπών συναρμόδιων φορέων, τα ποσά που αναλογούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ, πιστώνονται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη ΤΕΚΑ και μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.

Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.

Εφίσταται η προσοχή κατά τη συμπλήρωση της ΑΠΔ ΤΕΚΑ:

  • ο τύπος αποδοχών (πεδίο 36) να αντιστοιχεί στον τύπο που έχει σχεδιαστεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδότησης (π.χ. 901-914)
  • θα πρέπει να συμπληρώνονται τα πεδία 43 «Επιδότηση Ασφ/νου (Ποσό)», 44 «Επιδότηση Εργοδότη (%)» και 45 «Επιδότηση Εργοδότη (Ποσό), στο πεδίο 36 «Τύπος Αποδοχών»
  • στο πεδίο 46 «Καταβληθείσες εισφορές» να αναγράφεται το σύνολο των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, μη λαμβανομένων υπόψη των επιδοτήσεων.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία που περιγράφεται αφορά αποκλειστικά τις εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ. Για τις εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ, δεν επέρχεται ουδεμία τροποποίηση.

«e-ΕΦΚΑ: Και ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις για οφειλέτες με ενεργή πάγια ρύθμιση 12 δόσεων»: Και ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που τηρούν Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων καθώς ενεργοποιήθηκε μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών Κ.Ε.Α.Ο. η σχετική διαδικασία.

Ήδη, η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης είχε ανοίξει και γινόταν ηλεκτρονικά για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, με προϋπόθεση την πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο..

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ευνοϊκή Πάγια ρύθμιση διευκολύνει τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχθεί, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών με το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την Α.Α.Δ.Ε.

«Εκκαθάρισηεισφορών 2021: Στις 12/12 τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα για τα πιστωτικάυπόλοιπα»: Ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2021. Παράλληλα, αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Εισφορές Μη Μισθωτών» και η ταυτοποίηση χρήστη γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στην εν λόγω εκκαθάριση εντάσσονται οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2021. Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης αποτυπώνονται ως εξής:

Το συνολικό πλήθος ασφαλισμένων ανέρχεται σε 280.311. Από αυτούς προκύπτει:

  • Χρεωστική εκκαθάριση για 197.409 ασφαλισμένους με οφειλόμενο ποσό 141.829.929,87€
  • Πιστωτική εκκαθάριση εμφανίζεται για 23.367 ασφαλισμένους με ποσό πιστωτικού υπολοίπου εκκαθάρισης 10.525.868,89€,
  • Μηδενική εκκαθάριση εμφανίζεται για 59.535 ασφαλισμένους.

Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/12/2022.

Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου τίθεται σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά «Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων» στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό αντί να κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με επόμενες εισφορές.

«myDATA: Σελειτουργία η προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ»: Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ: myDATA: Σε λειτουργία η προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ.

«ΚΕΕΕ:Παράταση αναπροσαρμογής επαγγελματικών μισθώσεων με όριο το 3% και για το 2023»: Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, θα επιτρέπεται και για το έτος 2023, η αναπροσαρμογή του μισθώματος έως 3% κατά ανώτατο όριο σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022 για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων.

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού αποτελεί μια πάγια θέση της ΚΕΕΕ και της επιχειρηματικής κοινότητας ώστε να εξασφαλιστεί, αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουν όλες οι επιχειρήσεις, η απρόσκοπτη λειτουργεία τους, η συνέχιση της παραγωγικότητας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης.

Η νέα ρύθμιση θα ορίζει πως από 1/1/2023 έως 31/12/2023 θα επιτρέπεται αναπροσαρμογή του μισθώματος έως 3%, κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2022 -αυτή τη φορά- για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων. Το πλαφόν θα ισχύσει, όπως και φέτος, για όλες τις αναπροσαρμογές μισθώματος που θα πραγματοποιηθούν το 2023.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί νέα ρύθμιση στην Βουλή.

«Νέο σ/ν στηΒουλή: Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο -σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου»: Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο - σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης».

Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Γ.Γ.Ε.Ε.). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

ΜΕΡΗ Α' και Β'

1. Συστήνεται στη Γ.Γ.Ε.Ε. Μητρώο Έντυπου Τύπου (Μ.Ε.Τ), και ρυθμίζεται κάθε ζήτημα σχετικά με:

i) τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εγγραφής, επανεγγραφής και ανανέωσης εγγραφής στο εν λόγω μητρώο,

ii) την πιστοποίηση εγγραφής και καταχώρησης της επιχείρησης στο Μ.Ε.Τ.,

iii) τη διαλειτουργικότητα του Μ.Ε.Τ με πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων του δημόσιου τομέα,

iv) την υποχρέωση γνωστοποίησης μεταβολής στοιχείων εγγεγραμμένων επιχειρήσεων στο Μ.Ε.Τ. (άρθρα 1-4 και 6-8)

2. Ορίζεται η Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γ.Γ.Ε.Ε. ως αρμόδια αρχή, για τον έλεγχο εφαρμογής της πλήρωσης των προϋποθέσεων εγγραφής στο Μ.Ε.Τ. και προσδιορίζεται η διαδικασία άσκησης ενστάσεων κατά αποφάσεών της. (άρθρα 5 και 9)

3.α. Συστήνεται στη Γ.Γ.Ε.Ε. Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.), στο οποίο δύνανται να εγγράφονται οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τύπου με αίτησή τους, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις οριζόμενες προϋποθέσεις. [Το εν λόγω Μητρώο αντικαθιστά το υφιστάμενο (άρθρο 52 ν.4339/2015), το οποίο καταργείται].

β. Παρέχεται η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που υποβάλλονται, με τα δεδομένα που τηρούνται σε πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημόσιου τομέα.

γ. Υποχρεούνται οι επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο Μ.Η.Τ. να γνωστοποιούν στο Τμήμα Μητρώων και Διαφάνειας της Γ.Γ.Ε.Ε. οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων τους, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

δ. Καθορίζεται η διαδικασία για την εγγραφή ή την ανανέωση της εγγραφής της επιχείρησης ηλεκτρονικού τύπου στο Μ.Η.Τ.

ε. Δύνανται οι επιχειρήσεις να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της Γ.Γ.Ε.Ε. κατά των αποφάσεων μη πιστοποίησης ή απώλειάς της, εντός του οριζόμενου χρονικού διαστήματος κ.λπ. (άρθρα 10-16)

4.Εισάγονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων από τη Γ.Γ.Ε.Ε προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εγγεγραμμένη στα Μητρώα επιχείρηση έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου πληροί τις προϋποθέσεις εγγραφής στο αντίστοιχο Μητρώο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

α. Καθορίζονται το γενικό πλαίσιο και τα κριτήρια για τη διαδικασία τυχαίου δειγματοληπτικού, επιτόπιου ή διασταυρωτικού ελέγχου.

β. Περιγράφονται τα καθήκοντα και τα δικαιώματα των ελεγκτών, η διαδικασία σύνταξης και επίδοσης του οικείου πρακτικού ελέγχου, καθώς και οι κυρώσεις που μπορεί να επιβάλλει η αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης, όταν σε συνέχεια ελέγχου διαπιστώνεται ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εγγραφής στο αντίστοιχο Μητρώο.

γ. Ορίζονται οι ενέργειες της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ.Ε.Ε. σε περιπτώσεις αδυναμίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου. (άρθρα 17-21)

5. Επιτρέπεται μόνο σε έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο, ο οποίος έχει εγγραφεί στο αντίστοιχο Μητρώο, η καταχώριση διαφημίσεων και κάθε άλλη καταχώριση καθώς και η προβολή διαφημίσεων και κάθε άλλη προβολή κ.λπ. (άρθρα 22-24)

6.Συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας κατά την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στα Μητρώα έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και ορίζονται τα μέλη της και οι αρμοδιότητές της. (άρθρο 25)

7.Συστήνεται ηλεκτρονικό υπομητρώο (αντί μητρώου, όπως ισχύει) περιφερειακού και τοπικού τύπου, στο οποίο καταχωρίζονται σε ειδικές μερίδες τα στοιχεία των εφημερίδων περιφερειακού και τοπικού τύπου, κ.λπ. (άρθρα 26-29)

ΜΕΡΟΣ Γ'

1. Τροποποιείται το ειδικό τέλος επί των τιμολογίων διαφημιστικής δαπάνης υπέρ της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Αστική Εταιρεία Δεοντολογίας της Επικοινωνίας", κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 30)

2.Παρατείνεται μέχρι το οριζόμενο χρονικό διάστημα η καταληκτική προθεσμία για τη διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικού περιεχομένου και περιφερειακής εμβέλειας. (άρθρο 31)

3.Τροποποιείται το ποσοστό του προσμετρώμενου προσωπικού εταιρειών συνδεδεμένων με τον αδειούχο πάροχο περιεχομένου και ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής και προστίθεται εξαίρεση του προσμετρώμενου προσωπικού για τους δημοσιογράφους πλήρους απασχόλησης. (άρθρο 32)

4.Προβλέπεται η δυνατότητα εισφοράς υπό τη μορφή διαφημιστικού χώρου και χρόνου στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις ειδικότερα οριχόμενες προϋποθέσεις και εισάγονται ειδικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις που αποκτούν το δικαίωμα για εμπορική επικοινωνία, ως αποτέλεσμα της εν λόγω εισφοράς. (άρθρα 33 και 34)

5.Παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση με κ.υ.α. ζητημάτων σχετικών με:

i) τον τρόπο υπολογισμού και καταλογισμού του οικονομικού ανταλλάγματος που προβλέπεται στις περ. α' και β' της παρ. 7 του άρθρου 9 του ν. 2644/1998,

ii) τη διαδικασία συμψηφισμού και διακανονισμού ήδη καταβληθέντος για την απόκτηση ή ανανέωση άδειας οικονομικού ανταλλάγματος και

iii) τον τρόπο και τη διαδικασία επιστροφής των ήδη κατατεθειμένων εγγυητικών επιστολών στις ως άνω επιχειρήσεις και αντικατάστασης αυτών με νέες. (άρθρο 35)

6.Επικαιροποιούνται οι διατάξεις αναφορικά με τους όρους και τη διαδικασία ανάθεσης διαφημιστικών υπηρεσιών σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς, από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα:

- Συμπληρώνεται ο ορισμός αναφορικά με τους αναδόχους μετάδοσης ή καταχώρισης διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου, ώστε στο εξής να περιλαμβάνει και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τύπου.

- Αναπροσαρμόζεται η διαδικασία σχετικά με το πρόγραμμα προβολής των υπηρεσιών ή αγαθών που παρέχουν στο κοινό οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

- Προβλέπεται η δυνατότητα μετάδοσης ή καταχώρισης διαφημιστικών και λοιπών μηνυμάτων του Δημοσίου στον ηλεκτρονικό τύπο. (άρθρο 36)

7. Καταργείται η υποχρέωση των εταιρειών που αναλαμβάνουν να παρέχουν προς τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπηρεσίες σχετικά με την καταχώριση ή τη μετάδοση σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης διαφημιστικών ή άλλων μηνυμάτων των ανωτέρω φορέων, να παρέχουν ενημέρωση στη Γ.Γ.Ε.Ε σχετικά με το αντικείμενο, την ποσότητα και την αξία για κάθε συγκεκριμένο έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης στο οποίο πραγματοποιήθηκαν, οι αντίστοιχες καταχωρίσεις ή μεταδόσεις. (άρθρα 37-39)

Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ και την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης εδώ.

«Παράταση υποβολών για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν»: Δημοσιεύθηκε η Απόφαση Παράτασης της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Έκτακτη Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν» του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 –2020.

Συγκεκριμένα, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης μέχρι την Παρασκευή 20.01.2023 και ώρα 15:00. Δείτε την Απόφαση εδώ

«Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών - Προϋποθέσεις συμμετοχής και διαδικασία υποβολής της αίτησης παρόχων/επιχειρήσεων και ανέργων»: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η με αριθμό 115875/7-12-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλες τις πληροφορίες υλοποίησης του Προγράμματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ ένα σημαντικό πρόβλημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας που παρατηρείται σε νεαρές ηλικίες. Αφενός, οι άνεργοι νέοι, ηλικίας έως 29 ετών, στερούνται εργασιακής εμπειρίας και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας αφετέρου, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα συναντούν δυσκολίες στην πρόσληψη ανέργων νέων εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης αυτών. Επιπλέον, στην αγορά εργασίας διαμορφώνονται νέες συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες, η ανάγκη παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως (όπως υπηρεσίες e-shop) από πληθώρα επιχειρήσεων και η ταυτόχρονη ενίσχυση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων θεωρούνται αναγκαίες κι απαραίτητες.

Η εν λόγω δράση προσβλέπει τόσο στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος ενισχύοντας ψηφιακές δεξιότητες, όσο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων ανέργων ενισχύοντας σημαντικά την ψηφιακή οικονομία.

Ειδικότερα η δράση αυτή αποσκοπεί στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από 3.900 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης σε τομέα ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών και παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 5 της απόφασης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε κύκλους ως εξής:

α) Ο πρώτος κύκλος αφορά στην προκήρυξη 3.900 θέσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

β) Οι επόμενοι κύκλοι αφορούν στις υπολειπόμενες θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τον α’ κύκλο έως εξαντλήσεως του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος και θα εφαρμόζεται ξανά η αρχική ροή όπως περιγράφεται στα άρθρα της ΚΥΑ.

γ) Ο κάθε επόμενος κύκλος προκηρύσσεται για τους ανέργους μετά την πάροδο τριών (3) μηνών από την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής των ανέργων του προηγούμενου κύκλου και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης των ανέργων του προηγούμενου κύκλου.

Περιεχόμενο και διάρκεια του προγράμματος

Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους έξι (6) μήνες και αφορά στην τοποθέτηση σε παρόχους/επιχειρήσεις, ανέργων που έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομείς ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών, δίνοντας στους ασκούμενους/ωφελούμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Μετά τη λήξη του προγράμματος η Δ.ΥΠ.Α. παρέχει στον ασκούμενο/η βεβαίωση ολοκλήρωσης του προγράμματος.

«ΥΠΑΑΤ:Επιστροφή ΕΦΚ»: Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που ενεγράφησαν στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 και πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, δυνάμει της με αριθμό Α.1164/2022 κοινής απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, κ. Θεοδ. Σκυλακάκη, του υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γ. Πιτσιλή (Β’ 6016), με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. Α. 1115/22.08.2022 κοινή απόφαση των άνω Υπουργών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Β΄ 4485).

Από της αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, Δρ. Δημήτριος Μελάς, Οικονομολόγος PhD, MBA και «Ο επιμερισμόςτων κοινών τραπεζικών λογαριασμών στον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης»: Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος «Η απλή και μόνο ανάγνωση των ανωτέρω σε σχέση με τον επιμερισμό των κοινών τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ των συνδικαιούχων σε περιπτώσεις ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αντικειμενική αδυναμία της ελεγκτικής αρχής σχετικά με τον ακριβή προσδιορισμό του πραγματικού ή κυρίων δικαιούχου του λογαριασμού, της συμμετοχής ή μη των άλλων συνδικαιούχων και το ποσοστό της συμμετοχής αυτών.». Σημειώνεται ότι το άρθρο του κ. Δημητρίου Μελά δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2022 του περιοδικού Epsilon7.

Κ. Δημήτριος Νούσκας, Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Αρείω Πάγω, με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο και «Τι αλλάζειαπό 1/1/2023 στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο Δημόσιο βάσει Ν.4997/2022»: Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος: «Σε συνέχεια της ψήφισης και δημοσίευσης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως του Ν.4997/2022, με τον οποίο μεταβλήθηκαν τα ηλικιακά όρια για τις μειωμένες συντάξεις στο Δημόσιο, εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 20 του Ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α' 219/25-11-2022)» Με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α‘ 219/25-11-2022) ρυθμίζεται το θέμα της λήψης μειωμένης σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα προβλέπεται ότι για όσους δημοσίους υπαλλήλους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης μέχρι το τέλος των ετών 2010, 2011 και 2012 αντίστοιχα, (δηλαδή είχαν, κατά κανόνα, συμπληρωμένη συντάξιμη υπηρεσία είκοσι πέντε χρόνια), το δικαίωμα για τη λήψη μειωμένης σύνταξης κρίνεται εντός του έτους 2022 με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι τον Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α’ 94). Αν ο/η ανωτέρω υπάλληλος δεν έχει συμπληρώσει μέχρι 31/12/2022 το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο για τη λήψη μειωμένης σύνταξης όπως αυτό ίσχυε μέχρι 18/8/2015, τότε δικαιούται να λάβει μειωμένη σύνταξη μόνο όταν συμπληρώσει τα εξήντα δύο (62) έτη της ηλικίας του/της ή πλήρη σύνταξη με τις γενικές προϋποθέσεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν και ισχύουν.». Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia.gr.

Για την Εβδομάδα που έρχεται, κάτι που έχει πια γίνει εθιμικό δίκαιο και δεν μιλάμε για τίποτε άλλο, παρά για τα διάφορα «καλάθια» του νοικοκυριού. Έτσι «Από τις 14 Δεκεμβρίου το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Αη Βασίλη». Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, τα στοιχεία που προκύπτουν από την 6η εβδομάδα εφαρμογής του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» καθώς και αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστούν το «Καλάθι των Χριστουγέννων» και το «Καλάθι του Άη Βασίλη», τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ, το μεν πρώτο από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 4 Ιανουαρίου, το δε δεύτερο από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου. Σχόλιο: «Όπου ακούς πολλά καλάθια, κράτα μικρό κεράσι…».

Σε συνέχεια λοιπόν των ανωτέρω «Η τροπολογίαγια το καλάθι του Αϊ Βασίλη- Ποιες επιχειρήσεις αφορά το μέτρο»: Με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Δημοτική Αστυνομία, φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών» Θεσπίζεται η υποχρέωση για τις οριζόμενες επιχειρήσεις πώλησης παιδικών παιχνιδιών, αποστολής στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, καταλόγου καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («Ο σάκος του Άη Βασίλη») που διατίθενται προς πώληση σε προσιτή τιμή, συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Αφήνοντας τα σχόλια στους αναγνώστες μας, είτε ψωνίζουν από καλάθια γενικά, είτε όχι, τους ευχόμαστε να έχουν ακόμα ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο αποσυμπίεσης, χαλαρώνοντας τους ρυθμούς ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου. Να είστε όλοι και πάντα καλά. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα