Tο δρόµο των διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων στην οικονοµία και ειδικότερα στον κλάδο της βιοµηχανίας δείχνει η νέα Πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Ελλάδος κυρία Λουκία Σαράντη, ως το κύριο «εργαλείο» µείωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, αλλά και βελτίωσης των συνθηκών του επιχειρείν στη χώρα µας. Σηµειώνει πως «διαχρονικά έχουµε στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσµα η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να υποσκάπτεται από το υπερβολικό, για τα δεδοµένα της Ε.Ε., ενεργειακό κόστος» και προειδοποιεί πως ήδη έχουν εξαντληθεί οι αντοχές πολλών επιχειρήσεων, ενώ τίθεται εν αµφιβόλω η διατήρηση των εξαγωγών στα επίπεδα – ρεκόρ της φετινής χρονιάς.
Η Πρόεδρος του Σ.Β.Ε. θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τη διεύρυνση της «ψηφιακής επανάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων» και την επένδυση στην καινοτοµία. Επιπλέον, θεωρεί ιδιαίτερα σηµαντικές τις «πράσινες» δράσεις και τις ευκαιρίες χρηµατοδότησης που υφίστανται και για τους δύο στόχους από το Ταµείο Ανάκαµψης και τον νέο Αναπτυξιακό Νόµο.
Για την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τους εργαζόµενους η κυρία Σαράντη δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ο κόσµος το 2022 είναι διαφορετικός από τον κόσµο των περασµένων δεκαετιών. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωµα να λειτουργεί χωρίς να νοιάζεται για το αποτύπωµα που αφήνει στο περιβάλλον. Χωρίς να ενδιαφέρεται για τα αποτελέσµατα της δράσης του στην κοινωνία. Χωρίς να διασφαλίζει δίκαιες, ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, που να δίνουν τη δυνατότητα σε όλες και όλους τους εργαζόµενους να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά και να απολαµβάνουν την εργασία τους. Και χωρίς να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, χωρίς αγκυλώσεις και προκαταλήψεις».
Με ιδιαίτερη έµφαση η κυρία Σαράντη αναφέρεται στην ανάγκη εξεύρεσης επαρκών πόρων και την αξιοκρατική διαχείριση τους, ώστε να τεθούν στην υπηρεσία µίας Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοµηχανία που θα είναι πραγµατικά αποδεκτή από όλους τους εµπλεκόµενους φορείς, δηλώνοντας πάντως αισιόδοξη ότι µία τέτοια συµφωνία µπορεί να εφαρµοστεί. Ως έναν από τους πυλώνες αυτής της Στρατηγικής αναδεικνύει ένα σύστηµα επαγγελµατικής κατάρτισης των εργαζοµένων «σύµφωνα µε τις ανάγκες µας και το σχεδιασµό µας, όχι σύµφωνα απλώς µε τις δυνατότητες που συγκυριακά κάθε φορά υπάρχουν».
Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Δεκεμβρίου η κα Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος