25/11/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Έστω ότι κατάγεστε και μένετε μόνιμα σε ένα από τα πανέμορφα και πανάκριβα νησιά των Κυκλάδων, όχι επειδή είσθε δανδής με αμέτρητα εισοδήματα, αλλά επειδή απλώς εκεί γεννηθήκατε. Έστω λοιπόν ότι ο παππούς σας είχε ένα ερείπιο πριν από πολλά – πολλά χρόνια που εξ΄ ανάγκης ονόμαζε κατοικία, το οποίο περιήλθε ως κληρονομιά στον πατέρα σας. Έστω ότι ο πατέρας σας βλέποντας ότι ούτε ως στάβλος δεν θα είχε προοπτική το ακίνητο, επένδυσε σε προσωπική εργασία, εργασία φίλων και του συνόλου των συγγενών, με υλικά μάλλον χαμηλής ποιότητας και εν πάση περιπτώσει, το κληρονομηθέν ακίνητο, έλαβε μορφή κατοικίας, με τους όρους προ σαράντα ετών. Έστω ότι ο πατέρας σας και από υπερβολική αγάπη, αλλά και επειδή ποτέ δεν έβλεπε στο πρόσωπό σας έναν μελλοντικό εκατομμυριούχο, αποφάσισε να σας το μεταβιβάσει σε πλήρη κυριότητα, στην οποία στεγάσατε την οικογένειά σας και φυσικά τον αγαπημένο σας πατέρα. Περαιτέρω, λόγω οικονομικής στενότητας σε συνάρτηση με την χαμηλά αμειβόμενη μισθωτή εργασία σας, το οικογενειακό ακίνητο, παρέμεινε στην ίδια διαχρονικά απελπιστική κατάσταση, με αναγκαίες επιδιορθώσεις οι οποίες γινόταν μετά το γεγονός (σπάσιμο σωλήνα ύδρευσης εντός οικίας) και με αυτεπιστασία, επειδή τα χέρια σας «πιάνουν» ή έτσι συνηθίζετε να λέτε.

Το ακίνητο ως ακίνητο, θα ήταν για απόσυρση, αν υπήρχε απόσυρση ακινήτων. Παρόλα αυτά, η τοποθεσία του είναι στη τουριστική πλέον, χάριν παραδείγματος, περιοχή της Μυκόνου, χωρίς όμως να λέει κάτι αυτό για εσάς, επειδή δεν το εκμεταλλεύεστε τουριστικά. Βέβαια σας είχαν γίνει κάποιες προτάσεις, αλλά θα έπρεπε να εγκαταλείψετε το ακίνητο, να βρείτε κάποιο άλλο σε άγνωστη περιοχή με το τίμημα του οικοπέδου, δεδομένου ότι το κτίσμα είχε αξία μόνο ως μπάζα και τελικά, θα μένατε κάπου στο μέσον του πουθενά, σε ένα νεότερο σπίτι, θα στεναχωρούσατε τον πατέρα σας ο οποίος αν και μάταια πάντα περιμένει την αξιοποίηση του ερειπίου από εσάς και σε κάθε περίπτωση, η νέα κατάσταση θα ήταν μεν διαφορετική αλλά όχι σίγουρα καλύτερη από κάθε άποψη, από την υφιστάμενη.

Το «εξαιρετικό» λοιπόν ακίνητό σας που έτυχε να βρίσκεται στην τουριστική ζώνη της Μυκόνου, μάθατε ότι έχει πλέον τιμή ζώνης 5.000 ευρώ. Βασικά αρχικά αυτό δεν σας έλεγε τίποτα, μέχρι που κάποιος λογιστής της περιοχής σας είπε πως, στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές ζώνης αυξήθηκαν πάνω από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 40%. Σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές αυξήθηκαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξάνονται κατά 21,43%. Επί του υποτιθέμενου λοιπόν αυτού τεκμαρτού εισοδήματος, μετά τον υπολογισμό των τετραγωνικών των κυρίων χώρων του ακινήτου, με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές, κατοικείτε σε έπαυλη εφάμιλλη σε αξία εφοπλιστού, άρα θα πρέπει το εισόδημά σας να προσδιορισθεί και τεκμαρτά και με όλες τις αυξήσεις της τιμής ζώνης και όλες τις μειώσεις λόγω «αρχαίου δράματος» αυτό να δίνει μια αξία προσδιορισμού τεκμηρίων γύρω στις 400.000 ευρώ, που σας προσδιορίζει ένα τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο αν το είχατε, θα αισθανόσασταν ελάχιστα πιεσμένος οικονομικά, αντίθετα με την πραγματικότητά σας.

Είναι η πολλοστή φορά που γράφουμε για τα τεκμήρια στην Ελλάδα και διάφορες άλλες φανταστικές ιστορίες που καταλήγουν σε πραγματικές φορολογικές οφειλές. Όχι, στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και στα άλλα πανέμορφα τουριστικά νησιά, όπως και σε πανάκριβες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν κατοικούν μόνο κροίσοι, αλλά και ντόπιοι μεροκαματιάρηδες, οι οποίοι από σύμπτωση έτυχε να ζουν εκεί ως οικογένειες για αρκετές γενιές. Συνεπώς, το ενοίκιο επί της ιδιόκτητης κατοικίας, δεδομένου ότι δύσκολα θα το συναντήσεις παγκόσμια, καλό είναι σιγά – σιγά να φεύγει, καθώς και όλα τα άλλα τεκμήρια του άρθρου 31 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., επειδή μοιάζουν σαν παλιές Ελληνικές ταινίες οι οποίες ξαναπροβάλλονται ως επίκαιρες. Τα πανάκριβα πλέον αυτοκίνητα δεν είναι άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών μηχανικά, τα ιδιωτικά σχολεία δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη στις πιο πολλές των περιπτώσεων, τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα και μη, ολικού μήκους μέχρι πέντε (5) μέτρων, είναι βάρκες συνταξιούχων για ψάρεμα και όχι κότερα κ.ο.κ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνουμε με την εικονική φορολογική μας πραγματικότητα, δεδομένου πως τα φορολογικά έσοδα εισπράττονται με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στο σύνολο των συναλλαγών και όχι με έμμεση οπτική μέθοδο.

Επειδή όμως, ο άσπονδος, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια «φίλος» μας αρνείται να μας εγκαταλείψει: «Υπ. Τουρισμού: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού από 21/11/2022 – 05/12/2022»: Δημοσιεύθηκε απόφαση με αριθμό 66528 και τίτλο "Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 06:00". Δείτε ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ισχύοντα από 21/11/2022 – 05/12/2022 μέτρα προστασίας εδώ.

Από τα «καλά νέα» της Εβδομάδας που πέρασε (ναι, υπάρχουν και αυτά): «Κ. Χατζηδάκης: Αύξηση 7,65% για τους συνταξιούχους- Ένας στους δυο θα πάρει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα προτείνουμε σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων συμπολιτών μας, παρεμβάσεις κοινής λογικής και δικαιοσύνης και νέα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Διερωτώμαι πώς θα τοποθετηθείτε διότι εάν ψηφίσετε τα άρθρα αυτά, θα είστε ανακόλουθοι με την καταστροφολογία σας, αν τα καταψηφίσετε στρέφεστε εναντίον μιας σειράς κοινωνικών ομάδων!», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται -μεταξύ άλλων- πώς θα καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου οι οριζόντιες αυξήσεις για τους συνταξιούχους που θα είναι 7,65%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Όπως όμως είπε, η αύξηση αυτή πρέπει να ειδωθεί σε συνδυασμό με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, την κατάργηση -μετά από αρκετά χρόνια- της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού αναδρομικών του νόμου Βρούτση. Όπως εξήγησε, «Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσει τουλάχιστον δύο από τις αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Διότι ειπώθηκε «μα φτάνει η οριζόντια αύξηση ;». Επίσης, ένας στους δύο συνταξιούχους θα πάρει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη. Ορισμένοι από αυτούς θα πάρουν και περισσότερο με τον συνδυασμό των μέτρων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 88%-90% των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά θα δουν κι αυτοί, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αύξηση του εισοδήματός τους».

Από τη λοιπή ειδησεογραφία της Εβδομάδας που πέρασε: «Έναρξη υποβολής αιτήσεων εγγραφής φυσικών προσώπων στα μητρώα εσωτερικών ελεγκτών & δόκιμων εσωτερικών ελεγκτών του ΟΕΕ»: Σύμφωνα με το Κεφάλαιο Ε’ Εσωτερικός Έλεγχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα του ν. 4849/2021 (ΦΕΚ Α` 207/5-11-2021) όπως τροποποιήθηκε με το Κεφάλαιο Γ’ Εσωτερικός Ελεγκτής του Ν.4965/2022 (ΦΕΚ Α` 162/02.09.2022), ως εσωτερικός ελεγκτής ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο διενεργεί Εσωτερικό Έλεγχο σε έναν οργανισμό, υιοθετώντας μία συστηματική επαγγελματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων, των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και της Εταιρικής Διακυβέρνησης και εκτελείται βάσει των Διεθνώς αναγνωρισμένων Προτύπων, των οδηγιών του Εσωτερικού Ελέγχου και του Κώδικα Ηθικής του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών και του νομοθετικού πλαισίου που εκάστοτε εφαρμόζεται. Το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή ασκείται ελεύθερα μετά την πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) και την εγγραφή του στο Μητρώο Εσωτερικών Ελεγκτών ή το Μητρώο Δοκίμων Εσωτερικών Ελεγκτών.

Το ΟΕΕ ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων φυσικών προσώπων για την χορήγηση της επαγγελματικής ταυτότητας του δόκιμου εσωτερικού ελεγκτή ή εσωτερικού ελεγκτή. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ως αρμόδια διοικητική αρχή σύμφωνα με το άρθρο 85 του Ν. 4849/2021, καταρτίζει και τηρεί σε ηλεκτρονική μορφή τα προαναφερθέντα μητρώα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στα άρθρα 86-90 του Ν. 4849/2021 και μεριμνά για τη δημοσίευσή τους στην ιστοσελίδα του.

«ΕΛΤΕ: Οδηγία σχετικά με την επίδραση στα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου από τις περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεις στο ΔΛΠ 1, Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων»: Στις 16 Νοεμβρίου 2022 το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Ελέγχου και Διασφάλισης (IAASB) και η Ομάδα Εργασίας του Συμβούλιου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB) εξέδωσαν μια νέα οδηγία για να βοηθήσουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν την επίδραση που δημιουργείται στα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου (ΔΠΕ) από τις περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεις στο Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο (ΔΛΠ) 1 «Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων» που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB).

Οι περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεις στο ΔΛΠ 1 απαιτούν από τις οντότητες να γνωστοποιήσουν τις «ουσιώδεις πληροφορίες λογιστικής πολιτικής» αντί για «σημαντικές λογιστικές πολιτικές». Οι τροποποιήσεις αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή για ετήσιες περιόδους χρηματοοικονομικής αναφοράς που ξεκινούν από 1η Ιανουαρίου 2023 και μεταγενέστερα.

Υπάρχουν διάφορα ΔΠΕ που περιλαμβάνουν απαιτήσεις σχετικές με την εργασία του ελεγκτή πάνω στις γνωστοποιήσεις των οικονομικών καταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν, εάν το πλαίσιο χρηματοοικονομικής πληροφόρησης είναι τα ΔΠΧΑ, τις γνωστοποιήσεις της οντότητας για τις «ουσιώδεις πληροφορίες λογιστικής πολιτικής» σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΛΠ1. ΔΠΕ συναφή με τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων ουσιώδους σφάλματος σχετιζόμενων με τις γνωστοποιήσεις στις οικονομικές καταστάσεις, με τις αντιδράσεις του ελεγκτή στους εκτιμώμενους κινδύνους, την εκτίμηση πληροφοριών για τις γνωστοποιήσεις, την επικοινωνία σημαντικών ευρημάτων του ελέγχουν και με τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση περιλαμβάνουν :

· ΔΠΕ 315 (αναθεωρημένο 2019) Εντοπισμός και την Αξιολόγηση των Κινδύνων Ουσιώδους Σφάλματος

· ΔΠΕ 330 Οι Αντιδράσεις του Ελεγκτή στους Εκτιμώμενους Κινδύνους

· ΔΠΕ 450 Αξιολόγηση σφαλμάτων που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

· ΔΠΕ 260 (αναθεωρημένο) Επικοινωνία με τους Υπεύθυνους για τη Διακυβέρνηση

· ΔΠΕ 700 (αναθεωρημένο) Διαμόρφωση Γνώμης και Έκθεση επί Οικονομικών Καταστάσεων

· ΔΠΕ 705 (αναθεωρημένο) Διαφοροποιήσεις της Γνώμης στην Έκθεση του Ανεξάρτητου Ελεγκτή

Επιπλέον άλλα θέματα μιας ανάθεσης που μπορεί να επηρεάζονται περιλαμβάνουν την επιστολή ανάθεσης, την επικοινωνία αδυναμιών στον εσωτερικό έλεγχο και την απαίτηση έγγραφων διαβεβαιώσεων από τη διοίκηση και όπου είναι απαραίτητο από τους υπεύθυνους για τη διακυβέρνηση. Δείτε περαιτέρω λεπτομέρειες εδώ.

«e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή χορήγησης επιδόματος ασθενείας - ατυχήματος για επιπλέον κατηγορίες ασφαλισμένων»: Ανακοινώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ ότι ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η ηλεκτρονική υποβολή α) χορήγησης επιδόματος ασθενείας των ασφαλισμένων ειδικών κατηγοριών του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και των ασφαλισμένων του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και β) δήλωσης ατυχήματος των ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑΕΤΑΜ, τ. ΤΑΞΥ και τ. ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.

«ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών»: Ψηφιακά, μέσω της πύλης myAADE (myaade.gov.gr) οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν πλέον να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές και αιτήματα αναστολής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών κατά πράξεων, που εκδίδονται από:

•Τα Ελεγκτικά Κέντρα

•Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)

•Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ)

•Τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ)

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (A. 1165/2022):

Από 29.11.2022 προαιρετικά (και ειδικά για τις ΔΟΥ Α-Β΄ και Β΄ Τάξης από 15.12.2022) και από την 01.02.2023 υποχρεωτικά, υποβάλλονται μέσω διαδικτύου, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet :

•Οι ενδικοφανείς προσφυγές και τα αιτήματα αναστολής του άρθρου 63 ΚΦΔ •Το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών, που συνοδεύουν την ενδικοφανή προσφυγή

•Υπομνήματα και επιπρόσθετα στοιχεία, που κατατίθενται μετά την αρχική υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, καθώς και τυχόν αιτήσεις αναστολής της προθεσμίας εξέτασης της υπόθεσης

•Τυχόν παραίτηση από την ενδικοφανή προσφυγή και το αίτημα αναστολής Επιπλέον, μέσω της ίδιας ψηφιακής εφαρμογής, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερώνεται άμεσα για όλα τα στάδια εξέτασης της υπόθεσής του (παραλαβή προσφυγής από τη φορολογική αρχή και διαβίβασή της στη ΔΕΔ, έκδοση απόφασης, είδος απόφασης κλπ.)

Η ψηφιακή υποβολή παραμένει προαιρετική μόνο για τους κατοίκους εξωτερικού, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων τους.

«Παρατείνεται έως 30.6.2023 η προθεσμία υποβολής αιτήματος για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία»: Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η παράταση κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας και έως την οριζόμενη ημερομηνία, της προθεσμία υποβολής αίτησης εργοδοτών για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, σύμφωνα με το άρθρο δέκατο έκτο του ν. 4783/2021.

Προτεινόμενη διάταξη

Άρθρο 2

Παράταση προθεσμίας υποβολής αίτησης πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου δέκατου έκτου ν. 4783/2021

Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021 (Α' 38), η προθεσμία υποβολής αίτησης για μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία παρατείνεται έως την 30 Ιουνίου 2023, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α' 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 30 Ιουνίου 2023, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία. Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) που τους έχουν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στην Ελλάδα) του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας, καθώς και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εργοδότη υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).».

«ΑΑΔΕ: Νέα δομή και αναβάθμιση της Φορολογικής Διοίκησης»: Στην περαιτέρω αναβάθμιση και τη διεύρυνση των ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, συστήνοντας δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις.

Με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, από τις 6 Φεβρουαρίου 2023, στη θέση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης συστήνονται δύο νέες Γενικές Διευθύνσεις:

1. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας (ΓΔΦ), και

2. Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών (ΓΔΦΛ).

Εντός των νέων Γενικών Διευθύνσεων συστήνονται τέσσερις νέες Διευθύνσεις:

- Δύο στη ΓΔΦ, η «Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών» και η «Διεύθυνση Διαδικασιών Εισπράξεων και Επιστροφών» και

- Δύο στη ΓΔΦΛ, η «Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων» και η «Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών».

Ειδικότερα, στη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας ανατίθενται οι κανονιστικές αρμοδιότητες της φορολογικής διοίκησης και συγκεκριμένα οι φορολογικές διαδικασίες και ο επιτελικός σχεδιασμός. Οι υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις είναι:

- Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών

- Διεύθυνση Διαδικασιών Εισπράξεων και Επιστροφών

- Διεύθυνση Εφαρμογής Άμεσης Φορολογίας

- Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας

- Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου

- Διεύθυνση Διεθνών Φορολογικών Σχέσεων.

Στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών ανατίθενται οι επιχειρησιακές αρμοδιότητες της φορολογικής διοίκησης και συγκεκριμένα οι φορολογικές λειτουργίες, η επιχειρησιακή απόδοση και η εξυπηρέτηση. Οι υπαγόμενες σε αυτή Διευθύνσεις είναι:

- Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ελέγχων

- Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Εισπράξεων και Επιστροφών

- Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης

- Διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών.

Καθώς και οι ακόλουθες υπηρεσίες:

- Όλες οι Ειδικές Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Υπηρεσίες που υπάγονταν στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης και

- Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Από τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου της EPSILON NET για το εννεάμηνο του 2022 και την αύξησή τους με γεωμετρική πλέον πρόοδο: «Όμιλος EPSILON ΝΕΤ: Βασικά οικονομικά μεγέθη εννεάμηνου 2022»: Ο Όμιλος Εταιρειών EPSILON NET, υλοποιώντας με συνέπεια και συνέχεια τον επιχειρηματικό του σχεδιασμό, σημείωσε κατά το εννεάμηνο του 2022, σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του, αποδεικνύοντας την ηγετική του θέση στον τομέα του Business Software στην ελληνική αγορά.

Η συνεχής αναπτυξιακή πορεία και τα οικονομικά αποτελέσματα (παρά τις ιδιαίτερες διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία) επιβεβαιώνουν και στην τρέχουσα περίοδο τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου για:

• υψηλά ποσοστά οργανικής ανάπτυξης που στηρίζονται στα επαναλαμβανόμενα έσοδα και την αξιοποίηση του υφιστάμενου πελατολογίου

• ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων

• συνεχή εξέλιξη του χαρτοφυλακίου προϊόντων με στόχο την παροχή «all in one solution» για κάθε τομέα δραστηριότητας

• δυναμικό σχέδιο στοχευμένων εξαγορών, για την περαιτέρω ενίσχυση της πελατειακής βάσης και τη διείσδυση σε κάθετες αγορές.

Τα υψηλά ποσοστά ανόδου των οικονομικών μεγεθών με συνολική αύξηση 60,08% στον Κύκλο Εργασιών, αύξηση 75,17% στα EBITDA και αύξηση 92,19% στα Κέρδη προ Φόρων είναι αποτέλεσμα, τόσο της δυναμικής οργανικής ανάπτυξης της εταιρίας (55% επί της συνολικής αύξησης των εσόδων του εννεάμηνου), όσο και της συμβολής στις πωλήσεις και στην κερδοφορία των στοχευμένων εξαγορών που υλοποίησε ο Όμιλος το 2020-2021 και συνέχισε με συνέπεια το 2022.

Η ρευστότητα του Ομίλου, συνεχίζει να κινείται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα 21,49 εκατ. ευρώ), παρά τις σημαντικές εξαγορές που έχουν εξοφληθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου του 2022.

Ο Όμιλος διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό ύψους 0,18 εκατ. ευρώ. Στον υπολογισμό του αρνητικού δανεισμού δεν έχει συμπεριληφθεί ποσό 2,89 εκατ. ευρώ, που έχει επενδυθεί σε τίτλους σταθερής απόδοσης.

Ο κ. Ιωάννης Μίχος, Διευθύνων Σύμβουλος της EPSILON NET, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Όπως έχω δηλώσει, το 2022 αποτελεί για τον Όμιλο της EPSILON NET, χρονιά επιβεβαίωσης της ηγετικής μας θέσης στον τομέα του Business Software στην Ελλάδα. Η επίτευξη της στρατηγικής μας συνεργασίας με τον Όμιλο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ αποτελεί πλέον τη βάση για την μετεξέλιξη του Ομίλου μας και την ολοκληρωμένη επέκτασή μας στον τομέα του FinTech.

Η διοίκηση του Ομίλου, οι μηχανικοί μας και τα στελέχη μας, σχεδιάζουμε ήδη την επόμενη ημέρα. Με πάθος και όραμα συνεχίζουμε τη νέα αναπτυξιακή πορεία μας.»

Παρασκευή λοιπόν σήμερα, 25 του Νοέμβρη του σωτηρίου έτους 2022 και το «Ελληνοπρεπές έθιμο» της Black Friday είναι εδώ, λίγο πριν από την Cyber Monday. Η Back Friday είναι η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου). Από το 1932, έχει θεωρηθεί ως η αρχή της σεζόν για αγορές των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ, και οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θεσπίστηκε να ανοίγουν πολύ νωρίς (και πιο πρόσφατα κατά τη διάρκεια της νύχτας) προωθώντας τις πωλήσεις τους, με την προσφορά μεγάλων εκπτώσεων, ειδικά στο εμπορεύματα προηγούμενων περιόδων. Ο θρύλος λέει ότι στο τέλος της ημέρας αυτής όταν ο επιχειρηματίας έβγαζε το τότε λογιστικό του βιβλίο ή κάτι τέτοιο για να κάνει ταμείο, πάντα αυτό ήταν λειψό, το πιστωτικό δε υπόλοιπο του ταμείου σημειωνόταν με κόκκινο μελάνι, λόγω μη ύπαρξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων του Ομίλου μας. Τη συγκεκριμένη όμως ημέρα των προσφορών, γινόταν τελικά τζίρος και η επιχείρηση έβγαζε κέρδος, το οποίο καταγραφόταν στο «λογιστικό βιβλίο» με μαύρη μελάνη, συνεπώς και ο όρος «Black Friday».

Από το 2008 η «Black Friday» ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ σχετικά πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Black Friday» πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα και φυσικά, σταδιακά και στη χώρα μας.

Εθιμικά, είναι ημέρα «κοπάνας» των μαθητών και κυρίως των μαθητριών Λυκείου και μικρότερων βαθμίδων εκπαίδευσης, συνεπώς, μην ξαφνιαστείτε αν δείτε ομάδες από κοριτσοπαρέες σήμερα να εφορμούν σε καταστήματα της Ερμού και της κάθε «Ερμού» της πατρίδας μας.

Και επειδή ο ιδιαίτερα αγαπημένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Πιπερόπουλος έλεγε πάντα το μότο «Καταναλώνω άρα υπάρχω», μέσα σε όλα αυτά που συμβαίνουν, ξεχάστε τα για λίγο γευόμενοι την ομορφιά ενός νέου ρούχου που σας διαφοροποιεί από πριν ή έτσι θέλετε / θέλουμε να νομίζουμε. Είναι όμορφες στιγμές για όλους, από κάθε πλευρά, είτε είσαι καταναλωτής, είτε έμπορος. Καλές αγορές λοιπόν και να έχετε ένα ακόμα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα