18/11/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

«Ήμασταν μια φτωχή οικογένεια και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε πέρα. Από έφηβος έκανα ό,τι δουλειά μπορείτε να φανταστείτε, οικοδομή, εστίαση… Έκανα ό,τι μπορούσα για να βοηθήσω. Θυμάμαι ένα καλοκαίρι στα χρόνια του κατασκευαστικού οργασμού της δεκαετίας του ’70, όταν σηκωνόντουσαν τα ξενοδοχεία το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο στη Χαλκιδική, ο αδερφός της μητέρας μου, που έπαιρνε εργολαβικά δουλειές, με είχε πάρει με έναν φίλο μου, 15 χρονών τότε, για ένα μεροκάματο. Να καθαρίσουμε έναν χώρο με μπάζα. Ανεβαίνουμε στο φορτηγάκι αξημέρωτα, φτάνουμε στο σημείο, στο οποίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει μηχάνημα, οπότε όλα έπρεπε να γίνουν με το χέρι, και ξαφνικά βλέπουμε ένα τεράστιο «βουνό»! Δαγκωθήκαμε, παγώσαμε. Μα είναι δυνατόν όλο αυτό να καθαριστεί σε μία μέρα με τα φτυάρια; Ο θείος μου βλέποντας ότι λιποψυχούμε παίρνει το καρότσι ανεβαίνει στην κορυφή του «βουνού» και ρίχνει μερικές γρήγορες φτυαριές στο καρότσι. Κατεβάζει το πρώτο. Ξανανεβαίνει και επαναλαμβάνει. Εκεί μας έπιασε το φιλότιμο, τελικά όχι μόνο ανεβήκαμε πάνω, αλλά τα δώσαμε όλα! Εκείνο το «βουνό» ως το τέλος της μέρας είχε καθαρίσει κι ας φάνταζε κάτι το ακατόρθωτο… Από τότε λοιπόν πήρα ένα πολύ μεγάλο μάθημα, το οποίο με συντροφεύει όλα αυτά τα χρόνια. Τίποτα δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Όλα φαντάζουν βουνό στο μυαλό μας και δεν βλέπουμε την πραγματική διάστασή τους ή την ύπαρξη άλλων παραγόντων που μπορεί να το αμβλύνουν… Και συνάντησα αρκετές τέτοιες στιγμές στη ζωή μου. Ποτέ δεν το έβαλα κάτω…».

Από τη συνέντευξη του Προέδρου του Ομίλου EPSILON NET, κ. Ιωάννη Μίχου στο newmoney. Σήμερα, κάποιες δεκαετίες μετά, ο ίδιος άνθρωπος, εξυπηρετεί μέσω του Ομίλου 125.000 πελάτες και δίνει δουλειά σε πάνω από 1.200 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση χρηματιστηριακή γύρω στα 350.000.000 ευρώ. Χωρίς άλλα σχόλια, επειδή δυνατότητα όχι μόνο επιβίωσης αλλά και επικράτησης και μέγιστης κοινωνικής καταξίωσης και προσφοράς, δεν έχουν μόνο οι πάμπλουτοι «πρίγκιπες» του παραμυθιού, αλλά και οι «επίμονοι κηπουροί».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη νέα καθημερινή μας αναζήτηση και φυσικά μιλάμε για το «καλάθι του νοικοκυριού». «Οι αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» - Υποχρεωτικό το ειδικό σήμα»: Δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. η απόφαση του υπ. Ανάπτυξης με την οποία τροποποιείται η απόφαση 104093/31-10-2022, που αναφέρεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Αναλυτικά οι αλλαγές έχουν ως εξής:

α) Στο άρθρο 1 της απόφασης και συγκεκριμένα στον πίνακα, τροποποιούνται δύο κατηγορίες προϊόντων:

27 Κρέμα βρεφικής ηλικίας

28 Γάλα βρεφικής ηλικίας

β) Στο άρθρο 3 της απόφασης τροποποιείται η παράγραφος 1 και προστίθενται οι παράγραφοι 1α και 4 :

1. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» γίνεται υποχρεωτικά μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή. Επιπρόσθετα στην είσοδο κάθε καταστήματος αναρτάται ευκρινής λίστα / κατάλογος των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και οι τιμές στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

1α. Το ειδικό σήμα της παρ. 1 τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με οκτώ (8) εκατοστά x οκτώ (8) εκατοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με οκτώ (8) εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα της παρ. 1. Η υποχρέωση εφαρμογής των ως άνω διαστάσεων του ειδικού σήματος εκκινεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

4. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

γ) Προστίθενται επίσης νέες παράγραφοι 3α και 3β

Άρθρο 3α

Επάρκεια προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού»
1. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

2. Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4986/2022, αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός δύο (2) ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι την νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

3. Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται για προϊόντα που διατηρούνται υποχρεωτικά εντός ψυγείου ή κατάψυξης.

Άρθρο 3β

Κυρώσεις
1. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση της παρ. 1α του άρθρου 3 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

2. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3α επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

«myBusinessSupport: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για χορήγηση ενίσχυσης σε γεωργικές επιχειρήσεις για λιπάσματα»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:
myBusinessSupport: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για χορήγηση ενίσχυσης σε γεωργικές επιχειρήσεις για λιπάσματα

Τρέχουσες Προθεσμίες

Υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων έως 25.11.2022.

Δείτε τη σχετική απόφαση 635/321245/2022.

Τέλος έτους και αρχή διαβουλεύσεων νομοσχεδίων. Έτσι «Σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο: Παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, διατάξεις για εισόδημα και κρατικές ενισχύσεις»: Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε από την 11η Νοεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, το σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις – Τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών». Δείτε το νομοσχέδιο εδώ.

«ΑΑΔΕ - Φορολογικός Λογαριασμός: Διαθέσιμη η μηνιαία ενημέρωση Οκτωβρίου»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, είναι διαθέσιμη η ενημέρωση μηνός Οκτωβρίου στους φορολογικούς λογαριασμούς των πολιτών.

Από την συγκεκριμένη υπηρεσία της ΑΑΔΕ, υπάρχει η ενημέρωση για οφειλές και για τις κινήσεις σε αυτές, είτε από ενέργεια του φορολογούμενου, είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, σε συγκεκριμένο μήνα.

Επίσης, η συνολική εικόνα των πληρωμών σε συγκεκριμένο μήνα από την ΑΑΔΕ, με αναφορά στον λογαριασμό IBAN που έγινε η κατάθεση χρημάτων (ενδεικτικά, πληρωμή χρηματικού εντάλματος από φορέα, καταβολή του επάθλου δημόσιας κλήρωσης, καταβολή επιδόματος θέρμανσης, κ.ά.).

Επιπλέον, στο μήνα αναφοράς, απεικονίζονται:

- Πληρωμές.

- Συμψηφισμοί τίτλων πληρωμής που έγιναν από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

- Συμψηφισμοί χρηματικών ενταλμάτων με Οφειλή/Ρύθμιση που έγιναν από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

- Διαγραφές που έγιναν σε οφειλές (πχ. λόγω επιδότησης παγίων δαπανών, αποζημίωσης μισθωμάτων covid, κ.ά.).

«Επιστροφή φόρου νομικών προσώπων -οντοτήτων - Απλοποίηση, βελτίωση και επίσπευση της διαδικασίας»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1160/2022 σχετικά με τον καθορισμό την διαδικασία διαχείρισης των απαιτήσεων κατά της Φορολογικής Διοίκησης που προκύπτουν άμεσα δια της υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (νπ/νο), με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται η απαίτηση του υπόχρεου (επιστροφή φόρου εισοδήματος), καθώς και του τρόπου πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων της απαίτησης.

«Κατατέθηκε στη Βουλή το σ/ν για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας»: Κατατέθηκε στη βουλή νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Καθορισμός κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, με τη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή ενιαία αγορά και με το δικαίωμα του δημοσίου δανεισμού και την αναπαραγωγή πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες ή αρχεία-Τροποποίηση ν. 2121/1993 και ν. 4481/2017 - Ενσωμάτωση των Οδηγιών (ΕΕ) 2019/789, (ΕΕ) 2019/790 και 2006/115/ΕΚ». Δείτε το σχέδιο νόμου εδώ και την έκθεση συνεπειών ρύθμισης εδώ.

«ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Οδηγός πληροφόρησης για τις άδειες εργαζομένων»: Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με γνώμονα τα συμπεράσματα της μέχρι σήμερα δράσης του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων, προχωρά στην έκδοση πληροφοριακού υλικού με τη μορφή οδηγών, με στόχο να συμβάλει στην πληροφόρηση και την κατανόηση βασικών εννοιών και δικαιωμάτων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις και το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής δίνεται στη δημοσιότητα ο οδηγός πληροφόρησης με τίτλο «Άδειες Εργαζόμενων», όπου παρουσιάζονται τα είδη των αδειών που δικαιούται κάθε εργαζόμενος/η στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που προέκυψαν από τις διατάξεις του Ν. 4808/2021.

Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 6 «Διαμόρφωση των εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσιών πληροφόρησης και συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, ανάπτυξη συστήματος εσωτερικής λειτουργίας και επιμορφωτικών/συμβουλευτικών διαδικασιών του στελεχιακού δυναμικού», της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 500945, το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου μάθηση». Δείτε τον οδηγό αδειών εργαζομένων εδώ.

«Απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης χρόνου εργασίας: Εξαιρούνται οι φορείς του Δημοσίου και τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ»: Εξαιρούνται από την υποχρέωση Απογραφικής Διαδικασίας της Ψηφιακής Οργάνωσης του Χρόνου Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, που προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση 49758/26-05-22 (Β’ 2668), οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, εν γένει, που απασχολούν υπάλληλους Ι.Δ.Α.Χ. ή Ι.Δ.Ο.Χ., εφόσον ισχύουν για αυτούς οι ρυθμίσεις του Ενιαίου Μισθολογίου (Ν.4354/2015, όπως ισχύει), και δεν έχουν εφαρμογή σε αυτούς οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση (αρ.58, Ν.4808/21).

«Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή. Αναλυτικά οι διατάξεις του»: Κατατέθηκε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Με το υπόψη σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Δείτε το Σχέδιο νόμου εδώ και την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης εδώ.

Επιπλέον, επί του ιδίου σχεδίου νόμου, δείτε και την σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του σ/ν: Ποιοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, Επέκταση της ειδικής άδειας μητρότητας, Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, Παραγραφή οφειλών ΕΦΚΑ».

«Οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας»: 1. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

2. Μείωση σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί

3. Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες

4. Αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

5. Επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

6. Κρατική επιδότηση 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

7. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καθώς και για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ. Πραγματική αύξηση εισοδήματος.

8. Επέκταση σε όλους τους ένστολους του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.

9. Μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη παροχών αναπηρίας για την εναρμόνιση όλων των κατηγοριών.

10. Θεσπίζεται το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες

«Συμβολαιακή γεωργία: Έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας εφαρμογής ΑΑΔΕ την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου»: Σύμφωνα με Δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί – την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου – η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας από παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν το 75% των προϊόντων τους σε συγκεκριμένη επιχείρηση-αγοραστή.

Με τη διαδικασία αυτή, οι παραγωγοί θα έχουν μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% ήδη από το φορολογικό έτος 2022.

Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία μιας απλής και εύχρηστης εφαρμογής, που θα διευκολύνει τους φορολογούμενους στην υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων και, τελικώς, στη χορήγηση του σχετικού ευεργετήματος.

Για τον σκοπό αυτό, θα δοθεί επαρκής χρόνος στους φορολογούμενους για την εκπλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων και την υποβολή των στοιχείων των συμφωνητικών.

Σε συνέχεια της ψήφισης του νόμου 4935/2022, η Κυβέρνηση τηρεί έμπρακτα τη δέσμευσή της για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας.

«myPROPERTY: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων, κληρονομιών και μεταβίβασης ακινήτων»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ οι δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων, κληρονομιών και μεταβίβασης ακινήτων θα πραγματοποιούνται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myPROPERTY. Δείτε τις συχνές ερωτήσεις απαντήσεις εδώ.

Μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY» οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών και χρημάτων που έχουν συντελεστεί από την 01.01.2022 και μετά, για τις οποίες δεν απαιτείται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή (A.1162/2022) από σήμερα προαιρετικά και από την 01.01.2023 υποχρεωτικά, για δωρεές και γονικές παροχές που έχουν συντελεστεί από 01.01.2022 και μετά και για τις οποίες δεν καταρτίζεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, υποβάλλονται ψηφιακά, μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, οι παρακάτω δηλώσεις:

· Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής χρημάτων.

· Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής κινητών (όπως αυτοκινήτων, εταιρικών μεριδίων, εισηγμένων ή μη μετοχών, έργων τέχνης κλπ).

Επίσης, καθορίζονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, καθώς και οι δηλώσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, καθότι επαληθεύονται μέσω διαλειτουργικότητας.

«ΠΟΦΕΕ: Ένταξη ΚΑΔ που αφορούν το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού στον πίνακα του προγράμματος επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, με έμφαση στην Ψηφιακή Οικονομία»: Επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη με θέμα "Ένταξη ΚΑΔ που αφορούν το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού στον πίνακα που ανήκουν στην Ψηφιακή Οικονομία για τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, με έμφαση στην Ψηφιακή Οικονομία" απέστειλε η ΠΟΦΕΕ.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 99295/21-10-2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΦΕΚ 5530/26-10-2022) καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην δράση "Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3220 νέων ελευθέρων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών, στις λιγότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στην Ψηφιακή Οικονομία".

Στην αναλυτική πρόσκληση δράσης με αρ. 18/2022 αναγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην ανωτέρω δράση καθώς επίσης και παράρτημα με πίνακα ΚΑΔ που ανήκουν στην Ψηφιακή Οικονομία χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν οι σχετικοί με το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού ΚΑΔ.

Η Ψηφιακή Μεταρρύθμιση που υλοποιείται από την Δημόσια Διοίκηση συντελείται και θεμελιώνεται με την συνεργεία των συναδέλφων Λογιστών - Φοροτεχνικών στα πλαίσια της ψηφιοποίησης των Δημόσιων υπηρεσιών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις εφαρμογές myDATA, myErgani και την πληθώρα πλατφορμών που δημιουργούνται για την επιδοματική πολιτική της Πολιτείας.

Για τον λόγο τούτο αιτούμαστε την ένταξη των ΚΑΔ υπηρεσιών που προσφέρουμε σαν Λογιστές - Φοροτεχνικοί στον πίνακα αυτών που ανήκουν στην Ψηφιακή Οικονομία.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ.κ. Νικόλαος Παπαγιάννης - Γιώργος Παπαδόπουλος και «Δικαιώματα προαίρεσης μετοχών»: Σύμφωνα με τους γνωστούς και έγκριτους αρθρογράφους «Αποτελεί επιλογή πολλών επιχειρήσεων να παρακινούν τους εργαζόμενους τους ώστε να έχουν βελτιωμένη απόδοση και αποτελέσματα κατά την άσκηση της εργασίας τους, μέσω της παροχής σε αυτούς δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών ή παροχής δωρεάν μετοχών που διατίθενται στο πλαίσιο προγραμμάτων στα οποία συνήθως τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος.». Δείτε το εκτενές και πλήρως διαφωτιστικό και επίκαιρο άρθρο, το οποίο κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο των κυρίων Νικόλαου Παπαγιάννη και Γιώργου Παπαδόπουλου που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2022 του περιοδικού Epsilon7.

Μετά από την εισαγωγή της στήλης, ως επίρρωση των όσων ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου της EPSILON NET κ. Ιωάννης Μίχος, ήρθε η ταυτόχρονη ανακοίνωση της EPSILON NET και της Εθνικής Τράπεζας και συγκεκριμένα «EPSILON NET: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας»: Η EPSILON NET (εφεξής η «Εταιρία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ότι προχώρησε σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας («ΕΤΕ»)

Η Εταιρία και η Εθνική Τράπεζα υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεννόησης (MoU) που προβλέπει τη σύναψη μακροχρόνιας, αποκλειστικής συνεργασίας μεταξύ EPSILON NET και ΕΤΕ με αντικείμενο την από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών & προϊόντων στους τομείς του Business Software, του fintech, της αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών (Payments) καθώς και την ευρύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελληνικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της EPSILON NET με τα συστήματα της ΕΤΕ, αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.

H διάθεση τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων θα απευθύνεται στις 125.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τα συστήματα της EPSILON NET, στους 120.000 μικρομεσαίους πελάτες της ΕΤΕ, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα.

Η σύναψη των οριστικών συμβάσεων τελούν υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και συμφωνίας επί των όρων των τελικών συμβατικών κειμένων καθώς και των προβλεπόμενων εποπτικών εγκρίσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Παύλος Μυλωνάς δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη νέα αυτή στρατηγική συνεργασία που φέρνει την τραπεζική στη σύγχρονη, διεθνή πραγματικότητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τις συνέργειες που προκύπτουν από συνεργασίες μεταξύ εταίρων που έχουν κοινούς στόχους και όραμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους. Η στρατηγική μας συνεργασία με την EPSILON NET αποτελεί ακόμη μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. με μία εταιρία που αποτελεί επιτομή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και βασικός μέτοχος της EPSILON NET, κ. Ιωάννης Μίχος δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την στρατηγική μας συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. Μια συνεργασία που έχει ως στόχο να μας δώσει την δυνατότητα να προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις (all in one solution) στις επιχειρήσεις-πελάτες μας, συνδυάζοντας τα επιχειρησιακά πληροφοριακά συστήματα της εταιρίας μας με τις λύσεις αυτοματοποίησης πληρωμών & εκτέλεσης συναλλαγών και τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα. Ευχαριστώ προσωπικά τη διοίκηση και τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας για την εμπιστοσύνη τους».

Παρασκευή 18 του Νοέμβρη και όλο το βράδυ, συνεργεία των Δήμων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, εργαζόταν πυρετωδώς για να μπορέσουν να επαναφέρουν τους δρόμους γύρω από τις Πανεπιστημιακές σχολές και όχι μόνο σε προσβάσιμη κατάσταση, επειδή νωρίτερα θυμίζανε λατομεία. Σχεδόν μισό αιώνα μετά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι αν οι τότε συμμετέχοντες με κίνδυνο και της ζωής τους, την οποία κάποιοι την έχασαν, προσδοκούσαν ότι οι απόγονοί τους, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, θα «γιόρταζαν» με αυτό τον τρόπο και θα «τιμούσαν» έτσι την επέτειο, ίσως τη μεγαλύτερη επέτειο στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι πως το σύνθημα της τότε εποχής «ψωμί – παιδεία – ελευθερία» έχει κάποια σχέση με τις σημερινές «εκδηλώσεις» και τι ακριβώς σημαίνει για τους σημερινούς 65άρηδες και άνω, ο «αστικός πόλεμος» μεταξύ φοιτητών και λοιπών και αστυνομικών. Πέρα από τις συντονισμένες εκδηλώσεις των κομμάτων, πέρα από τις συντονισμένες εκδηλώσεις μνήμης, πάντα θα υπάρχουν οι λίγοι που θα αμαυρώνουν επετείους και ουσιαστικά θα προσβάλουν την ίδια μας την κοινωνία.

Παρασκευή 18 του Νοέμβρη και στο παράθυρό μας ο ήλιος μπαίνει και θυμίζει τέλη Μαΐου, παρά τον προχωρημένο Νοέμβριο. Οι μετεωρολόγοι λένε πως ο καιρός θα αλλάξει άρδην, εμείς δεν το θέλουμε και γιατί ο ήλιος είναι από τα βασικά συστατικά του τρόπου ζωής των Ελλήνων, αλλά και επειδή η θέρμανση έγινε πολύ – πολύ ακριβή. Σε κάθε περίπτωση, απολαύστε την όμορφη ημέρα και τον υπέροχο καιρό για όσο κρατήσει. Να είστε όλοι καλά και να έχετε ένα ακόμα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα