11/11/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Ρεβίθια. Γιατί τι έχουν τα ρεβίθια. Βρίσκονται στο πίνακα με τα πενήντα ένα είδη του καλαθιού του νοικοκυριού και μάλιστα καταλαμβάνουν την εξαιρετική θέση κατάταξης με αριθμό 7 με το γενικό φυσικά τίτλο «Όσπρια (τουλάχιστον ένα είδος)». Τώρα αν διερωτάστε γιατί από τα όσπρια επελέγησαν τα ρεβίθια (θεωρητικό σενάριο), η απάντηση είναι για τον ίδιο λόγο που δεν επελέγησαν τα φασόλια και γενικά, επειδή δεν έχουν μεγάλη ζήτηση στη κατανάλωση. Συνεπώς και ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει σε νέες γεύσεις και η αλυσίδα ειδών διατροφής και όχι μόνο, έχει τη δυνατότητα να ξεστοκάρει, επειδή διαφορετικά τα συγκεκριμένο όσπριο θα έπρεπε να λάβει την οδό μετατροπής του σε στραγάλια (μπιρμπίλια) με μη προσδιορισμένο καταναλωτικό μέλλον και για αυτά.

Αυτό που διδάσκονται οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών, είναι πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι αν κάνουν κάποια σκέψη επί των οικονομικών, την οποία θεωρούν ιδιαίτερα καινοτόμο και πρωτότυπη. Είναι δραματικά σίγουρο ότι κάποιοι άλλοι στο πέρασμα των χρόνων ανέπτυξαν την ίδια ή παρόμοια θεωρία, η οποία όμως αποδείχθηκε απελπιστικά ανεδαφική, δεδομένων των παραγόντων οι οποίοι δεν είχαν ληφθεί υπόψη.

Η οικονομία βασίζεται στις απλές αρχές της προσφοράς και της ζήτησης. Ο πωλητής προσφέρει και αν η επιλογή του είναι σωστή, οι αγοραστές αντιδρούν θετικά, ο δε πωλητής βλέπει τον τζίρο του και τα κέρδη του να μεγαλώνουν. Στη σημερινή εποχή των υπεραγορών τροφίμων και αλυσίδων με τις μερικές χιλιάδες κωδικούς (αγαθά), είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποιοι κωδικοί «δεν θα τραβήξουν». Συνεπώς, η αλυσίδα θα χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους Marketing ώστε να «σπρώξει» το αγαθό, είτε προσφέροντας έκπτωση, είτε δίνοντας ακόμα ένα ως δώρο ή το δεύτερο με μειωμένη τιμή, είτε μέσω δεσμευμένων πωλήσεων. Για παράδειγμα μαζί με δύο κουτιά ντοματάκια και με κάπως «τσιμπημένη» τιμή, η επιχείρηση προσφέρει και μία συσκευασία ρεβίθια των 500 γραμμαρίων. Ο καταναλωτής από την παρόρμηση της «ευκαιρίας» επωφελείται της προσφοράς, μόνο που μετά ανακαλύπτει πως δεν τρώει ρεβίθια και συνεπώς αγόρασε τα ντοματάκια σε τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αν τα αγόραζε χωρίς την προσφορά.

Κάποια στιγμή στην Ελληνική αγορά, υπήρξε αλυσίδα τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης, αλλοδαπή, η οποία κινούσε περίπου 450.000 κωδικούς. Συνεπώς στη κατηγορία «Παρθένο ελαιόλαδο» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανέπτυσσε πάνω από είκοσι διαφορετικές ετικέτες, μεταξύ των οποίων και ιδιωτική ετικέτα. Έτσι, δεν μείναμε έκθαμβοι, όταν διαβάζοντας τις προσφορές που έχουν ανακοινώσει για την τρέχουσα εβδομάδα οι πολυαγορές τροφίμων, παρατηρήσαμε πως γνωστή αλυσίδα, προσέφερε την συσκευασία Παρθένου ελαιόλαδου που ήδη είχε συνεχώς σε προσφορά, μειωμένη κατά κάποια λεπτά του ευρώ.

Ο πληθωρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικό μακροοικονομικό γεγονός, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταπολεμηθεί, ειδικά αν αναφερόμαστε όπως τώρα, κυρίως σε εισαγόμενο πληθωρισμό λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας. Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε, με κανένα τρόπο, τη προσπάθεια του Υπουργείου και του κ. Υπουργού, επειδή η αγορά είναι αυτορρυθμιζόμενη, ευελπιστούμε στη μείωση του πληθωρισμού, όχι μέσω του καλαθιού του νοικοκυριού, αλλά μέσω της μείωσης της τιμής της ενέργειας. Ως τότε, θα φιγουράρουν ως μεγάλες καταναλωτικές ευκαιρίες για μια οικογένεια, τα μακαρόνια Νο 6 (όχι Νο 2 που ζητάνε όλοι), ρεβίθια, φάβα και άλλα όσπρια με αναιμική ζήτηση, χαρτί υγείας δύο φύλλων για προσεκτική χρήση και ότι άλλο κρίνουν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων τροφίμων ότι είναι καλά για αυτό που είναι.

Χειμώνας λοιπόν προ των πυλών, καιρικά και οικονομικά όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα των περισσοτέρων, έστω και αρκετά ελαφρύς ως προς τα καιρικά φαινόμενα και «ΑΑΔΕ:myΘέρμανση - Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ σε λειτουργία τέθηκε η πλατφόρμα myΘέρμανση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Με βάση την απόφαση Α.1156/2022 "Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού."

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να επιλέξετε αν θα υποβάλετε αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Για τα λοιπά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα - πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης), εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να υποβάλετε στοιχεία των παραστατικών αγοράς.

«ΜεταφορικόΙσοδύναμο στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022 - Δικαιούχοι, Είδηκαυσίμων, Παράμετροι υπολογισμού Α.ΝΗ.ΚΟ, Επιλέξιμες δαπάνες»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 4111.08-01/3201/31-10-2022 ΚΥΑ σχετικά με την Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2022.

«Στο gov.gr ηυπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη»: Τη δυνατότητα να θεωρήσουν ψηφιακά την Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), η οποία είναι απαραίτητη για την ηλεκτροδότηση κάθε κατοικίας ή επιχείρησης, έχουν ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες και τα επαγγελματικά σωματεία τους, για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόκειται για το έγγραφο που πιστοποιεί ότι κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση ενός ακινήτου είναι κατάλληλη και ασφαλής προς χρήση.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στο gov.gr, στην ενότητα «Επιχειρηματική δραστηριότητα» και την υποενότητα «Αδειοδοτήσεις και συμμόρφωση». Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, την ΥΔΕ υπογράφουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr:

  • ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης που συντάσσει την υπεύθυνη δήλωση
  • ο εκπρόσωπος του οικείου επαγγελματικού σωματείου και
  • προαιρετικά ο χρήστης της ηλεκτρικής εγκατάστασης

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

  1. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης αυθεντικοποιείται στην υπηρεσία είτε μέσω των προσωπικών τους κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet, είτε μέσω των προσωπικών τους κωδικών web banking και επιλέγει «Νέα αίτηση».
  2. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης αναρτά την ΥΔΕ σε μορφή pdf (ένα ενιαίο αρχείο που θα περιλαμβάνει τόσο την υπεύθυνη δήλωση όσο και τη συνοδευτική τεκμηρίωση) και την υπογράφει ψηφιακά.
  3. Κάθε επόμενος υπογράφων αυθεντικοποιείται στην πλατφόρμα και εντοπίζει και υπογράφει ψηφιακά το προς υπογραφή έγγραφο στο πεδίο «Εκκρεμότητες».
  4. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί από όλους τους συμβαλλόμενους, το έγγραφο εμφανίζεται ψηφιακά υπογεγραμμένο στην ψηφιακή θυρίδα κάθε υπογράφοντα (my.gov.gr).
  5. Η τελική υπογεγραμμένη δήλωση αποστέλλεται στη συνέχεια στην αντίστοιχη ψηφιακή θυρίδα του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Τα νέαέντυπα της ΑΑΔΕ τα οποία υποβάλλονται ψηφιακά από «Τα αιτήματά μου»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1158/2022 σχετικά με τον καθορισμό και την επικαιροποίηση του τύπου και περιεχομένου ορισμένων εντύπων της Φορολογικής Διοίκησης.

Τα έντυπα υποβάλλονται σε επεξεργάσιμη μορφή ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα αιτήματά μου», η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myaade.gov.gr).

Τρόπος υποβολής των εντύπων

1. Τα ανωτέρω έντυπα, με εξαίρεση το έντυπο της αίτησης Α010, υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», η οποία είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» (myaade.gov.gr), σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1054/21-04-2022 απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Β' 2154), με αποστολή μέσω της ίδιας εφαρμογής και των απαιτούμενων ανά περίπτωση δικαιολογητικών. Δεν απαιτείται υπογραφή των ανωτέρω εντύπων όταν αυτά υποβάλλονται μέσω της εφαρμογής, καθόσον οι φορολογούμενοι ή οι εκπρόσωποι τους έχουν ήδη ταυτοποιηθεί κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή.


2. Εναλλακτικά του ως άνω τρόπου υποβολής, εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα προσέλευσης των φορολογουμένων στις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για αυτοπρόσωπη υποβολή αιτημάτων ή/και δηλώσεων μετά των δικαιολογητικών τους, καθώς και η αποστολή τους ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, με την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων προϋποθέσεων διεκπεραίωσης διαδικασιών μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται φυσική υπογραφή επί του εντύπου.

3. Εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των προηγούμενων παραγράφων οι εξής περιπτώσεις:
α. Το έντυπο «Δ210 Δήλωση απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολής ατομικών στοιχείων» υποβάλλεται υποχρεωτικά σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ με αυτοπρόσωπη παρουσία του φυσικού προσώπου ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν τρίτου προσώπου, για τα φυσικά πρόσωπα που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο.

β. Το έντυπο «Δ211 Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης» υποβάλλεται υποχρεωτικά σε έντυπη μορφή στη ΔΟΥ με αυτοπρόσωπη παρουσία του νομίμου εκπροσώπου ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν τρίτου προσώπου, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που αιτούνται την εγγραφή τους στο Φορολογικό Μητρώο.

«ΕπιστρεπτέαΠροκαταβολή: Παράταση έως 30/12/2022 για υποβολή δικαιολογητικών - Τι αλλάζεισχετικά με την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων»: Σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.

Ειδικότερα, με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται τα εξής:

1ον. Εξαντλώντας κάθε δυνατό χρονικό περιθώριο, παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

2ον. Διευκρινίζεται ότι για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

3ον. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 02/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξη όλων όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

«ΑΑΔΕ ΤαΡαντεβού μου: Σε λειτουργία η εφαρμογή για υποθέσεις ελέγχου»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ : Τα Ραντεβού μου: Σε λειτουργία η εφαρμογή για υποθέσεις ελέγχου

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Α.1137/2022 από σήμερα 7 Νοεμβρίου, οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της ΑΑΔΕ θα γίνονται μόνο με Ψηφιακά ραντεβού.

Μέσω των ψηφιακών ραντεβού οι ελεγχόμενοι:

- Θα προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους μόνο μέσω της εφαρμογής "Τα Ραντεβού μου", της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), με βάση τον αριθμό της εντολής ελέγχου και με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

- Θα προσέρχονται στα ΕΛΚΕ, επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.

- Θα λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνάντησης και όχι στα γραφεία των ελεγκτών και των Προϊσταμένων τους.

«Σε λειτουργίατίθεται η ιστοσελίδα του προσωπικού γιατρού prosopikos.gov.gr»: Από σήμερα οι πολίτες και οι γιατροί θα μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τον Προσωπικό γιατρό.

Οι πολίτες μέσω του prosopikos.gov.gr έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό και να ενημερώνονται για:

· Τις δωρεάν παροχές που προσφέρει ο Προσωπικός γιατρός

· Τη διαδικασία εγγραφής στον νέο θεσμό

· Τη διαδικασία για να προγραμματίσουν και να κλείσουν το ηλεκτρονικό ραντεβού τους.

Παράλληλα δίνονται όλες οι πληροφορίες για την υλοποίηση του νέου θεσμού μέσω συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν τις παροχές που προσφέρει ο Προσωπικός Γιατρός.

Στην νέα ιστοσελίδα θα μπορούν να μπαίνουν και οι γιατροί για να κατευθύνονται στην ιστοσελίδα εγγραφής τους, και να ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις που τους αφορούν. Επιπλέον, παρουσιάζονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του θεσμού και τη συμμετοχή των πολιτών και των γιατρών σε αυτόν.

«Το πλαίσιογια παροχή τηλεργασίας μετά από αίτηση του εργαζομένου»: Υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη η απόφαση για την παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας με τηλεργασία μετά από αίτηση του εργαζομένου, που εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67). Το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

Στην ΚΥΑ προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται. Περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.

«ΑΑΔΕ:Αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά για όλουςτους φορολογούμενους»: Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τον ανακαθορισμό της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), οροθετείται η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε μια μοναδική ΔΟΥ, βελτιώνοντας την εξυπηρέτηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ δημιουργείται η αναγκαία υποδομή ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87) .

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Επισημαίνεται ότι ένας ΤΚ ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ, ανοίγει τις πύλες μιας προωθημένης υβριδικής ψηφιακής υποδομής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους συνημμένους Πίνακες Ανακατανομής.

«Στεγαστικόεπίδομα ακαδημαϊκού έτους 2021-2022: Συμπληρωματική υποβολή πεδίωνσυγκατοίκησης»: Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημερώνει όσους υπέβαλαν αίτηση για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και ανήκουν στην περίπτωση συγκατοίκησης, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 1 της υπ΄αριθμ.128839/Ζ1/20-10-2022 (Β΄5438) κοινής υπουργικής απόφασης: «Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ», ότι το πληροφοριακό σύστημα θα ανοίξει εκ νέου, το διάστημα από Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 έως Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθούν στις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις αποκλειστικά και μόνο τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

α) Αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ( Α.Φ.Μ.) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Τα στοιχεία συγκατοίκησης θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα https://stegastiko.minedu.gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των στοιχείων συγκατοίκησης είναι ο συγκατοικών φοιτητής να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ..

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Δείτε την εγκύκλιο εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που μας πέρασε, κ. Πέτρος Ραπανάκης, Σύμβουλος επ/σεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού και «Θέματααμοιβών και απασχόλησης εργαζομένων στα τουριστικά (ταξιδιωτικά) γραφεία». Ένα άκρως αναλυτικό και πλήρως κατατοπιστικό άρθρο, με την υπογραφή και τη γνώση του κ. Πέτρου Ραπανάκη.

Παραμένοντας στην αρθρογραφία ο κ. Αργύρης Καβουρίνος, Οικονομολόγος-Λογιστής γράφει με θέμα «ΣύλλογοιΓονέων και Κηδεμόνων: Το νομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις τους (Ν. 2621/1998)». Σύμφωνα με το άρθρο, «πολλοί γονείς έχουν συμμετάσχει σε κάποιο Δ.Σ. Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσοι συμμετέχουν προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν από πλευράς διάθεσης, προσφοράς στα κοινά, ενέργειας, χρόνου, ιδεών, χρημάτων και γνωριμιών. Δυστυχώς όμως, αυτούς τους γονείς, το κράτος/δημόσιο σύστημα δεν τους βοηθά αλλά αντιθέτως τους δημιουργεί πολλά προβλήματα βάζοντας συνεχώς εμπόδια, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες που θέτει.

Τα περισσότερα καταστατικά των συλλόγων γονέων δεν ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα. Στα άρθρα τους που είναι σχετικά με το σκοπό και τα μέσα εκπλήρωσής του, δεν υπάρχουν αναφορές στις σύγχρονες μεθόδους παρέμβασης στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά πράγματα.

Πολλοί σύλλογοι γονέων, λειτουργούν ήδη με παλαιά καταστατικά ίδρυσης. Χρειάζεται να εναρμονιστούν και με την νεότερη νομοθεσία αλλά και με τις νέες μεθόδους διοίκησης και λειτουργίας ενός συλλόγου (π.χ. ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Με αποφάσεις των υπουργείων παιδείας, δικαιοσύνης και οικονομικών πρέπει να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία της τεχνολογίας, των υπολογιστών κ.λπ. που συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των συλλόγων όπως για παράδειγμα οι μικρές Χριστουγεννιάτικες αγορές πώλησης μικροαντικειμένων, εντός των χώρων του σχολείου (γνωστά BAZAAR), η πώληση ημερολογίων για ορισμένο χρονικό διάστημα, η ύπαρξη ιστοσελίδας με τοπικές διαφημίσεις, χωρίς να υπάρχουν οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Τα μέλη (οι γονείς) κινούνται εκτός νομικού πλαισίου χωρίς να το γνωρίζουν και κατ’ επέκταση είναι και φορολογικά εκτεθειμένοι».

Τέλος εργασιακής Εβδομάδας και η συζήτηση συνεχίζεται αενάως να περιστρέφεται στα περί πληθωρισμού, ανησυχούντες τους μήνες που αυτός παρουσιάζει αύξηση και επιχαίροντες όταν παρουσιάζει μία κάποια μικρή μείωση. Έτσι, ως «θετικός» μήνας ως προς την πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ο Οκτώβριος, επειδή, από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 9,1%, από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Περαιτέρω, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για τον περασμένο μήνα συνέβαλαν μόνο κατά το 2,68% στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού, έναντι συμβολής 5,5% τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, ο εισαγόμενος πληθωρισμός λόγω καυσίμων, είναι μία καλή δικαιολογία για το μακροοικονομικό μέγεθος στην Ελλάδα, μόνο που ο δομικός πληθωρισμός για την χώρα ξεπέρασε το 5%. Ο δομικός πληθωρισμός προκύπτει αν από το συνολικό δείκτη, αφαιρεθούν από τη μέτρηση τα καύσιμα και τα νωπά τρόφιμα. Ο δομικός πληθωρισμός συνήθως «έρχεται για να μείνει», τηρουμένων βέβαια των αναλογιών της ζήτησης και της ελαστικότητα, όταν αναφερόμαστε σε αγαθά πλήρως ή μερικώς ανελαστικά. Αν οι «συντελούντες» στην παραπάνω αύξηση δραστηριοποιούνται σε αγαθά με ελαστικότητα μεγαλύτερη της μονάδας, σίγουρα θα έχουν μια πρόσκαιρη αύξηση τιμών, μακροπρόθεσμα όμως θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται δραματικά και να ισορροπούν σε πωλήσεις, πολύ μικρότερες από πριν. Φυσικά, επειδή η αγορά εκδικείται με τον δικό της τρόπο, σχεδόν στα πάντα υπάρχουν υποκατάστατα και εάν ο καταναλωτής «εθιστεί» σε αυτά, εγκαταλείπει συνήθως το αρχικό και ακριβό προϊόν. Με απλά λόγια για όσους δεν κατάλαβαν ακριβώς γιατί μιλάμε, να θυμίσουμε πως το ελαιόλαδο, κλασικό πρωτογενές προϊόν της Ελλάδας, ελέω πολέμου στην Ουκρανία και υποτιθέμενης συγκυριακής έλλειψης ηλιέλαιου, έλαβε την ανιούσα και πωλείται σχεδόν σε διπλάσια τιμή από πέρσι. Μόνο που το ελαιόλαδο που καταναλώνουμε μέχρι σήμερα, είναι εσοδείας ελαιοκάρπου και έκθλιψης Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021, συνεπώς, από πουθενά δεν δικαιολογείται η τεράστια αύξησή του, επειδή δεν ενσωματώνει κανένα επιπλέον κόστος παραγωγής. Φυσικά, αν ο καταναλωτής στραφεί σε άλλα έλαια, θα έχουμε κύμα διαμαρτυριών για την πιθανή κατρακύλα της τιμής του, δεδομένου πως όσο και αν το πιστεύουμε, όλος ο κόσμος, δεν χρησιμοποιεί αποκλειστικά ελαιόλαδο.

Με τις σκέψεις αυτές περί πληθωρισμού, αύξησης των τιμών και κερδοσκοπίας, θα σας χαιρετίσουμε, ευχόμενοι να έχετε ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο, προσέχοντας τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε. Να είστε όλοι και πάντα καλά.



comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα