Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο με Θέμα: Ενδεικτικές περιπτώσεις που χρήζουν «θεραπεία» για μη καταλογισμό ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σχετικό το από 07.11.2022 Δελτίο Τύπου απέστειλε η ΠΟΦΕΕ.
Ακολουθεί το κείμενο:
Όταν προ ημερών χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν λάβει ποσά επιστρεπτέων προκαταβολών ενημερώθηκαν μέσω της πλατφόρμας του myBusinessSupport, πως πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού, στη συντριπτική πλειονότητα λόγω μη τήρησης του όρου της διατήρησης του προσωπικού και σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις λόγω μη υποβολής δηλώσεων 2019-2020, ήταν λογικό να δημιουργήσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά φυσικά και στους συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς που προσπαθούσαν να εντοπίσουν γιατί συνέβη αυτό.
Χαρακτηριστικό της αναστάτωσης είναι το γεγονός ότι η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κατακλύστηκε από κλήσεις συναδέλφων, αλλά και επιχειρηματιών που προσπαθούσαν με αγωνία να μάθουν αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή για πραγματική μη τήρηση του όρου διατήρησης του προσωπικού.
Όντως στις επόμενες ημέρες το σοβαρό πρόβλημα κατανοήθηκε από την Πολιτεία, καθώς το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών στις 07/11/2022 καθησύχασε εν μέρει το κλίμα, αφού διαπιστώθηκε η βούληση της Πολιτείας και του Υπουργείου Οικονομικών με την γνωστοποίηση ότι «δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022».
Εννοείται ότι πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις ανυπαίτιων λαθών, ή λαθών που διαπιστώθηκε ότι είναι σε αναντιστοιχία μεταξύ της αληθούς βούλησης του νομοθέτη (σημ. των διατάξεων των ΚΥΑ) και της υλοποίησης αυτών μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Εν όψει του μείζονος αυτού εν γένει ζητήματος με την επικείμενη ΚΥΑ, αναμένεται να θεραπευτούν
τα σημεία που κήρυξαν έκπτωτες χιλιάδες επιχειρήσεις, με το να κληθούν να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βρόχο για τις εν λόγω επιχειρήσεις που προσπαθούν με δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες καταστάσεις.
Προκειμένου να συμβάλλουμε στην ομαλή αντιμετώπιση, που θα συμπεριλάβει όλες τις περιπτώσεις αντιμετώπισης και θεραπείας των τεχνικών ζητημάτων, σας παραθέτουμε λίστα με ενδεικτικές περιπτώσεις προβλημάτων που έχουν εντοπισθεί σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και έχουν αναφερθεί στην Ομοσπονδία μας:
- Περιπτώσεις όπου η απόλυση συνταξιοδότησης δεν χαρακτηρίζεται σωστά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν πληρείται το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
- Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Στην πρόθεσή σας να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης να ορισθεί: «εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει τουλάχιστον κατά δύο μονάδες».
- Εκ παραδρομής δήλωση της σύμβασης του εργαζόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου.
- Απορρίψεις λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών, ενώ είναι σε περιοχή που αναζητείται αυτεπάγγελτα (όπως τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χαλκίδας).
- Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.
- Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης με διαφορετική χρήση από 31/12 ή και εκπρόθεσμη, αλλά εντός των ορίων των ΓΔΟΥ (πχ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, υποβολή έως 31/3/2022) για δηλώσεις 2019 & 2020.
- Δεν λαμβάνονται υπόψη εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019, σε περιπτώσεις θανάτου του συζύγου (δικαιούχος της επιστρεπτέας η σύζυγος) που σύμφωνα με τον νόμο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα χειρόγραφα στη Δ ΟΥ, αλλά εκκαθαρίστηκαν στο 2022.
- Δυνατότητα υποβολής Φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2019, 2020 και 2021 εφόσον τα δεδομένα αυτών (κυρίως ο κύκλος εργασιών που ασκεί καθοριστική επιρροή στην επιστρεπτέα προκαταβολή) ελέγχονται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και δεν προκύπτουν διαφορές.
- Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πως αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.
- Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν περιπτώσεις μετασχηματισμών επιχειρήσεων όπου απαιτείται διακοπή και έναρξη με νέο ΑΦΜ.
- Επιχείρηση ενώ έχει εγκριθεί για επιστρεπτέες, δεν πληρώθηκε ποτέ ενώ έχουν υποβληθεί ενστάσεις.
- Έχουν πιστωθεί τα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε αγρότες και τους ζητείται η επιστροφή μαζί με προσαυξήσεις ενώ έχουν κάνει αίτημα με το de minimis και όχι με το πλαίσιο.
Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ένστασης σε κάθε περίπτωση απόρριψης, ώστε να δίνεται το δικαίωμα στους δικαιούχους του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να εκφράσουν τις νόμιμες και ορθές αντιρρήσεις τους όπου αυτές εντοπίζονται.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.