Στην Ελλάδα του σήμερα, «ζει ανάμεσά μας», ένα ιδιαίτερο είδος πολίτη, γνωστό με την ονομασία «συνταξιούχος». Το είδος αυτό του πολίτη είναι ευρέως διαδεδομένο λόγω μεγέθους της ομάδας (πάνω – κάτω το ένα τέταρτο του συνόλου των κατοίκων της χώρας) και όσο άσχημα και αν πήγε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, ίσως οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που αφού είδαν τις συντάξεις τους να υποδιπλασιάζονται, έχουν εδώ και δώδεκα χρόνια να «απολαύσουν» οποιαδήποτε αύξηση, ώστε πλέον η σύνταξη να έχει γίνει σύντομο ανέκδοτο.
Ένα ελάχιστο υποείδος του ανωτέρω μεγάλου συνόλου, αποτελούν οι συνταξιούχοι που επέλεξαν να εργάζονται και μετά τη σύνταξή τους. Για να ορισθεί ακριβώς το υποείδος σε ένα σύνολο περίπου 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων γήρατος, αναφερόμαστε για περίπου 15.000 «δηλωμένους» σε ένα σύνολο κατ΄ υπολογισμό 75.000 δηλωμένων και μη, όπου οι υπόλοιποι κινούνται στη σκιώδη οικονομία της εργασίας.
Ένας ουσιώδης «αστικός μύθος» περί εργαζομένων συνταξιούχων, αναφέρεται σε άτομα ελάχιστων έως μηδενικών προσόντων, τα οποία ωθούμενα από ανάγκη επιβίωσης, εργάζονται ημιαπασχόληση ή όσο και όπως τύχει για ένα χαρτζιλίκι επιβίωσης. Η αλήθεια είναι πως μερικές δεκαετίες πριν, μία από τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εργασίας, ήταν νυκτερινή βάρδια σε γραφείο τελετών, με σκοπό την άμεση ειδοποίηση του αφεντικού και των στελεχών του γραφείου σε περίπτωση εμφάνισης «πελάτη». Κάπου εκεί ανάμεσα σε προσφερόμενα νυχτερινά προγράμματα τηλεόρασης, ανάγνωση πολιτικών – αθλητικών εφημερίδων και ατέλειωτων καφέδων, ο συνταξιούχος έπαιζε το ρόλο ζωντανού τηλεφωνητή.
Φυσικά υπήρχαν και οι ανωτέρω επιπέδου θέσεις εργασίας, για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ως Προϊστάμενοι προσωπικού, επειδή γνώριζαν από στρατιωτική πειθαρχία, συνεπώς (υποτίθεται) και από διοίκηση εργαζομένων.
Ο σημερινός εργαζόμενος συνταξιούχος, προς επανατοποθέτηση του θέματος, δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω, επειδή αφενός μεν οι επιχειρήσεις έχουν πλέον κάποια περίεργα τμήματα τα οποία αναφέρονται λατινογενώς ως HR, αφετέρου δε, δουλειές αναμονής, το πιθανότερο είναι ότι θα ανατεθούν σε κάποιον αλλοδαπό μετανάστη στη χώρα μας, γνώστη ελάχιστων Ελληνικών, αλλά με απεριόριστες σωματικές δυνατότητες ώστε να του ανατίθενται επιπλέον και διάφορες άλλες απαιτούμενες εργασίες.
Ο σημερινός συνταξιούχος μάλλον είναι αποδράσας με την πρώτη ευκαιρία από το Δημόσιο τομέα, ελέω κάποιας ευμενούς διάταξης που μπόρεσε να συνταξιοδοτηθεί σε παραγωγική ηλικία, έχει στις πιο πολλές φορές ανώτατη μόρφωση και περίσσεια πείρα και δεν δουλεύει για «φιστίκια», επειδή ως γνωστό «όποιος πληρώνει φιστίκια, παίρνει μαϊμούδες». Εδώ έρχεται το λατρευτό κράτος και του μειώνει τη σύνταξη κατά 30% (πριν λίγο ήταν 60%, πάλι καλά που δεν είχε και εισφορά επί του μισθού) και προσθέτει την ήδη αναιμικότατη σύνταξη στον μισθό που λαμβάνει από την εργασία του, έτσι ώστε, φορολογούμενος αθροιστικά με την κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., να φορολογείται με μέσο συντελεστή εφοπλιστού (δεν αναφερόμαστε καν σε οριακό). Βέβαια, η πολιτεία απαιτεί να καταβάλει το σύνολο των ασφαλιστικών του εισφορών, χωρίς καμίας εξαίρεση. Έτσι καταβάλει δύο φορές ασφαλιστικές εισφορές και υπέρ υγείας (και ως συνταξιούχος και ως εργαζόμενος), επειδή μάλλον αν ασθενήσει θα δικαιούται μόνος του δίκλινο δωμάτιο. Περαιτέρω, όταν με το καλό πει «γέρασα», δεν πάει άλλο, θα τύχει, αν και εφόσον προλάβει, προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης, αλλά με συντελεστή όχι αυτόν που θα είχε αν εργαζόταν συνεχώς για το σύνολο του εργασιακού του βίου, αλλά εικοσιδιάχρονου νεοπροσληφθέντα, ή αλλιώς 0,0077 επί του μέσου μηνιαίου του μισθού, επί τα χρόνια εργασίας του μετά την συνταξιοδότηση. Και επειδή σας μπερδέψαμε, αν ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 1.000 ευρώ και δουλέψει για 5 χρόνια, θα λάβει ως προσαύξηση της έως τότε μειωμένης σύνταξής του, το τεράστιο ποσό των 38,50 ευρώ μηνιαίως. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, υψηλόμισθος με 3.000 ευρώ μέσο μηνιαίο μισθό, ο οποίος θα εργασθεί για 10 χρόνια, θα λάβει προσαύξηση της ανταποδοτικής του σύνταξης 231 ευρώ. Κατά επιεικέστατους υπολογισμούς μας, για να πάρει πίσω ατόκως τις εισφορές που κατέβαλε, θα πρέπει να ζήσει για άλλα 75 χρόνια, οπότε στην ηλικία των 145 ετών, θα έχει και όφελος. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα συμβαίνανε, αν οι συνταξιούχοι είχαν περισσότερη δύναμη από το να κουνούν συγκεντρωμένοι κουλούρια Θεσσαλονίκης έξω από τη Βουλή, για δε τους εργαζόμενους συνταξιούχους δεν υφίσταται συζήτηση, επειδή αποτελούν λόγω μεγέθους, «στατιστικό σφάλμα». Σε κάθε περίπτωση, η όλη αντιμετώπιση του θέματος από τη στήλη κινήθηκε στα όρια του γλαφυρού, επειδή κοινωνίες που δεν σέβονται του γηραιότερους, δεν σέβονται την ίδια την ύπαρξή τους, δεδομένου ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα για όλους.
Νοέμβρης λοιπόν και Καλό Μήνα και πέραν των διηνεκών προβλημάτων αυτής της χώρας, όπως παραπάνω, ο ιδιαίτερα ενοχλητικός μας «σύντροφος» από τον Φλεβάρη του 2020, δεν λέει να μας αφήσει. «Παράταση των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας»: Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 61055/27.10.2022 κ.υ.α. (Β’ 5563),παρατείνεται εκ νέου η ισχύς της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.51236/8.9.2022 κ.υ.α. «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 06:00» (Β’ 4756), έως και τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 06:00.
Παράλληλα βέβαια με την πανδημία, εδώ και ένα δεκάμηνο εμφανίστηκε και οικονομική ένδεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της υπερβολικής αύξησης της τιμής της ενέργειας, οπότε «Σε ισχύ τίθεται από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «Καλάθι του νοικοκυριού» μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης»: Σε ισχύ τέθηκε από την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου το «καλάθι του νοικοκυριού» μετά την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022, οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης (Super markets) με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από 51 κατηγορίες προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού».
Ο κατάλογος των καταναλωτικών προϊόντων πρέπει να αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π. μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, θα λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.
Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί να γίνεται και μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.
Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.). Οι κυρώσεις για μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους (διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου) επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου χωρεί προσφυγή ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρατάσεων συνέχεια και «Παρατείνεται έως τις 11 Νοεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή του εντύπου Ε4 – Από αύριο η απογραφή του ωραρίου για όλους τους μισθωτούς»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη παρατείνεται έως τις 11 Νοεμβρίου 2022 η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος/Ετήσιος Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού) στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για το τρέχον έτος. Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (290.000 κατά προσέγγιση έως το μεσημέρι) είχαν ήδη υποβάλει το έντυπο εντός της αρχικής προθεσμίας που έληγε σήμερα και η παράταση δίνεται προκειμένου να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας, από αύριο Τρίτη 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.
«Παράταση προθεσμίας διαβίβασης αποκλίσεων σε myDATA - Δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1149/2022 σχετικά με την τροποποίηση της υπό στοιχεία Α.1038/14.03.2022 (Β' 1475) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) , ως προς την προθεσμία διαβίβασης για τους λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης.
Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει :
Άρθρο Μόνο
Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1038/14.03.2022 (Β' 1475) απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. , ως ακολούθως:
1. Η προθεσμία διαβίβασης του ένατου εδαφίου της παρ. 1 ήτοι «31.10.2022» αντικαθίσταται από την «31.12.2022» και το εν λόγω εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.12.2022.».
2. Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
«myPROPERTY: Νέες εφαρμογές για συμβολαιογράφους, φυσικά και νομικά πρόσωπα τίθενται σε λειτουργία»: Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, διευρύνεται με νέες εφαρμογές η λειτουργία του myPROPERTY της ΑΑΔΕ για την μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβολαιογράφων, φυσικών και νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, προαιρετικά από 2/11/2022 και υποχρεωτικά από 1/1/2023 τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι εφαρμογές:
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών με Συμβόλαιο
- Αρχικές (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) δηλώσεις φόρου κληρονομιών χωρίς Συμβόλαιο
Επίσης, από 2/11/2022 αναβαθμίζεται η εφαρμογή Δωρεών/ Γονικών Παροχών με Συμβόλαιο για χρηματικά ποσά και λοιπά κινητά, με την προσθήκη πεδίων αναγραφής πληροφοριών, με σκοπό την αποφυγή επισύναψης δικαιολογητικών. Για τις περιπτώσεις των συναλλαγών που δεν είναι εφικτή η (διαλειτουργική) ταυτοποίησή τους, απαιτείται η επισύναψη των δικαιολογητικών, τα οποία και αναφέρονται κατά περίπτωση.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 100.000 συναλλαγές το χρόνο ψηφιοποιούνται με τις συγκεκριμένες εφαρμογές.
Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή myPROPERTY, θα παραμείνει κλειστή από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 και ώρα 22:00 έως την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 10:00 προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης που απαιτούνται για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των εφαρμογών.
«Υποβολή δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ψηφιακά σε 9 βήματα»:
Υποβολή Δήλωσης Φόρου Δωρεάς/Γονικής Παροχής ψηφιακά για ακίνητα και κινητά με σύνταξη συμβολαίου σε 9 βήματα:
ΒΗΜΑ 1
Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή/γονέα και δωρεοδόχου/τέκνου.
ΒΗΜΑ 2
Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή/γονέα και δωρεοδόχου/τέκνου στο myAADE.
ΒΗΜΑ 3
Ο δωρητής/γονέας και ο δωρεοδόχος/τέκνο αποδέχονται τη δήλωση.
ΒΗΜΑ 4
Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.
ΒΗΜΑ 5
Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
ΒΗΜΑ 6
Ο δωρεοδόχος/τέκνο πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
ΒΗΜΑ 7
Το myAADE ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
ΒΗΜΑ 8
Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο/τέκνο (στις περιπτώσεις που ο φόρος βεβαιώνεται εντός 3 ημερών).
ΒΗΜΑ 9
Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στο myPROPERTY.
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες για τη χρήση της εφαρμογής εδώ.
«Μέσω του Gov.gr Wallet όλες οι συναλλαγές των πολιτών με τράπεζες και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας»: Τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν αντί για την ταυτότητά τους το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας έχουν από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου οι πολίτες. Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 5003/28-10-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, ρυθμίζονται:
- η διαδικασία ταυτοποίησης με το Gov.gr Wallet στις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και
- η διαδικασία έκδοσης του εγγράφου στοιχείων ταυτότητας για τους παραπάνω φορείς στις περιπτώσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης φωτοαντιγράφου του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Συγκεκριμένα, από 1η Νοεμβρίου οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το Gov.gr Wallet για τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, καθώς και με τους παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η επαλήθευση γνησιότητας κάθε ψηφιακού αντιγράφου είναι ακριβώς η ίδια που ισχύει από τον Ιούλιο για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και γίνεται με τον κωδικό QR του ψηφιακού αντιγράφου. Συγκεκριμένα:
- Μόλις κάποιος σκανάρει τον κωδικό QR ενός πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο τελευταίος λαμβάνει ειδοποίηση από την εφαρμογή, προκειμένου να δώσει έγκριση στον ελεγκτή για να επαληθεύσει τα στοιχεία του.
- Αφού ο πολίτης εγκρίνει τον έλεγχο, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον ελεγκτή και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στη δική του συσκευή.
- Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε και μόνο τότε τα στοιχεία του ψηφιακού αντιγράφου εμφανίζονται για μία και μόνο φορά στη συσκευή του ελεγκτή, χωρίς τη δυνατότητα αποθήκευσης.
Επιπλέον, για όσες συναλλαγές με τις τράπεζες και τις εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα ήταν αναγκαία η τήρηση φωτοαντιγράφου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, καθιερώνεται πλέον η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού εγγράφου που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Η δημιουργία του εγγράφου θα γίνεται με την έγκριση του πολίτη μέσω του Gov.gr Wallet, με την ακόλουθη διαδικασία:
- Αφού ταυτοποιήσει τον πολίτη μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet, ο υπάλληλος της τράπεζας ή της εταιρείας κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας εισάγει στο ειδικά διαμορφωμένο σύστημα του φορέα τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας του φυσικού προσώπου και θα ζητά την έκδοση του εγγράφου.
- Στη συνέχεια ο πολίτης λαμβάνει ειδοποίηση για το αίτημα στο Gov.gr Wallet και, αφού το εγκρίνει, στην οθόνη της εφαρμογής εμφανίζεται ένας εξαψήφιος κωδικός τον οποίο πρέπει να υπαγορεύσει ή να επιδείξει στον υπάλληλο και εκείνος με τη σειρά του να τον καταχωρίσει στο σύστημα.
- Το έγγραφο που εκδίδεται αυτόματα διαθέτει μοναδικό κωδικό εγγράφου και QR code και θα τηρείται στα πληροφοριακά συστήματα των ανωτέρω φορέων, με δική τους ευθύνη για όσο διάστημα απαιτείται.
Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί και αποθηκευτεί σε κινητά τηλέφωνα περισσότερα από 1.500.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτότητας και διπλωμάτων οδήγησης. Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις βρίσκονται στην εφαρμογή και στο wallet.Gov.gr. Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήματα εξυπηρέτησης και υποστήριξης στο wallet.Gov.gr/support.
«Απογραφική Διαδικασία από 01.11.2022 έως 30.11.2022: Οδηγός Εφαρμογής για την Επιχείρηση/Εργοδότη και Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις»: Στη δημοσιότητα δόθηκε Εγχειρίδιο Χρήσης του ΠΣ Εργάνη για την επιχείρηση/εργοδότη σχετικά με το Εργάνη ΙΙ και τις Νέες Διαδικασίες, τη Νέα Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης (για την Οργάνωση Χρόνου Εργασίας) και τις Νέες Δηλώσεις Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας [Β’ Φάση- Υπο Φάση Ι].
Επιγραμματικά ο οδηγός καλύπτει τα ακόλουθα θέματα:
a. Απογραφική Διαδικασία για Νέα Δήλωση Μεταβολής Στοιχείων Εργασιακής Σχέσης (για την Οργάνωση Χρόνου Εργασίας) από 01.11.2022 έως 30.11.2022.
b. Νέες Δηλώσεις Ψηφιακής Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας από 01.12.2022, [προαιρετικά από Ημερομηνία Αναφοράς (Εφαρμογής) της Δήλωσης πριν την 01.12.2022].
c. Χρήση Υπηρεσιών Διαλειτουργικότητας - Web API (REST)
d. Ergani Web API για εργοδότες – Τεκμηρίωση
e. Εκτέλεση υπηρεσιών Διαλειτουργικότητας
f. Δοκιμαστικό περιβάλλον-Παραγωγικό περιβάλλον
g. Συνοδευτικά αρχεία
h. Οργάνωση Χρόνου Εργασίας – Ατομικός μέσω SMS
i. Λίστα τύπων Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας
j. Χρήσιμες Ερωτήσεις –Απαντήσεις
Έκδοση 20.10.2022. Δείτε το σχετικό Αρχείο εδώ.
«Δεν μεταβάλλονται τα επιτόκια του άρθρου 53 του ΚΦΔ (τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και τόκοι επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων)»: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση Α.1153/2022 με την οποία τροποποιείται η ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31.12.2013.
Συγκεκριμένα το άρθρο 3 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31-12-2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών με τίτλο "Καθορισμός των επιτοκίων του άρθρου 53 του ν. 4174/2013", αντικαθίσταται ως εξής:
Το επιτόκιο των άρθρων 1 και 2 της παρούσας δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά δύο (2) εκατοστιαίες μονάδες λαμβανομένου ως βάσης υπολογισμού του επιτοκίου που ισχύει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4.
Η απόφαση ορίζει επίσης οτι κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας απόφασης, το επιτόκιο των άρθρων 1 και 2 της υπό στοιχεία ΔΠΕΙΣ 1198598 ΕΞ/31-12-2013 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β’ 19/2014 και Β’113/2014) δεν μεταβάλλεται κατά το μέρος που αφορά το επιτόκιο των πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (MRO) πριν την εκάστοτε σωρευτική μεταβολή αυτού κατά τέσσερις (4) εκατοστιαίες μονάδες λαμβανομένου ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου που ίσχυε κατά την 1η/1/2014.
«Το ψηφισθέν κείμενο του νέου ΚΦΔ»: Αναρτήθηκε το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου με τίτλο "Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας", όπως ψηφίσθηκε. Δείτε το εδώ.
«Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης 2022/2023 - Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή του»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού. Δείτε στο σύνδεσμο τα επί μέρους αναλυτικά στοιχεία της Απόφασης.
«Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Διαδικασία διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης παραβάσεων σχετικά με τη τήρηση, επικαιροποίηση και την ακρίβεια των στοιχείων»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση με αριθμ. 159477 ΕΞ 2022 σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων επί της διαδικασίας διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης παραβάσεων σχετικά με τη διακρίβωση της τήρησης, της επικαιροποίησης και της ακρίβειας των στοιχείων που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018.
Αναλυτικότερα η απόφαση ορίζει τα ακόλουθα:
Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων επί της διαδικασίας διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης παραβάσεων σχετικά με τη διακρίβωση της τήρησης, της επικαιροποίησης και της ακρίβειας των στοιχείων που καταχωρίζονται στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (εφεξής: Μητρώο) του άρθρου 20 του ν. 4557/2018.
Διενέργεια ελέγχου για διαπίστωση παραβάσεων τήρησης και ακρίβειας στοιχείων στο Μητρώο
1. Για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρ. 8 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 διενεργείται έλεγχος, μέσω πρόσβασης στο Μητρώο ή επιτόπιος έλεγχος, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, από τον ελεγκτικό μηχανισμό της παρ. 4 του ιδίου άρθρου, ήτοι της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών. Η διαπίστωση των παραβάσεων γίνεται από τη Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. μετά από έλεγχο των στοιχείων του Μητρώου, στο οποίο η Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. έχει άμεση και πλήρη πρόσβαση ή κατόπιν επιτόπιου ελέγχου, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 και της παρούσας.
2. Σε κάθε περίπτωση ελέγχου, η Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. συγκροτεί κλιμάκια ελέγχου και υποχρεούται να εκδίδει και να εφοδιάζει τους υπαλλήλους των κλιμακίων με έντυπο που φέρει τον τίτλο «ΕΝΤΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ», στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία των ελεγκτών, ο χώρος διενέργειας του ελέγχου και η ημερομηνία της εντολής. Το ως άνω ελεγκτικό όργανο (Κλιμάκιο) υποχρεούται να επιδεικνύει την εντολή στον ελεγχόμενο κατά την έναρξη του επιτόπιου ελέγχου.
3. Στην περίπτωση επιτόπιου ελέγχου, τα ελεγχόμενα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες επιδεικνύουν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα το τηρούμενο στην έδρα τους ειδικό μητρώο πραγματικών δικαιούχων, ιδίως όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που τεκμηριώνουν, υποστηρίζουν, ταυτοποιούν και αποδεικνύουν την ακρίβεια και την επάρκεια των καταχωρημένων στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων τους στο Μητρώο.
Διαδικασία διαπίστωσης παράβασης
1. Τα εντεταλμένα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται σε περίπτωση που διαπιστώνουν παράβαση των περ. α’, γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 να συντάσσουν άμεσα στον χώρο ελέγχου «Έκθεση Βεβαίωσης Παράβασης» εις τριπλούν, η οποία συνιστά την πράξη επιβολής της κύρωσης. Το πρωτότυπο φέρει την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ», το δεύτερο αντίτυπο φέρει την ένδειξη «ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ», το τρίτο αντίτυπο φέρει την ένδειξη «ΣΤΕΛΕΧΟΣ».
2. Στην Έκθεση αναφέρονται τα στοιχεία του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που τελεί την παράβαση, ο χρόνος και τόπος τέλεσης της παράβασης, η συνοπτική περιγραφή της παράβασης, η συγκεκριμένη διάταξη νόμου που παραβιάστηκε καθώς και το επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο.
3. Τα πρόστιμα των παραβάσεων των περ. α’, γ’ και δ’ της παρ. 8 του άρθρου 20 προσδιορίζονται:
α. για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα βάσει του καθαρού κύκλου εργασιών κατά το προηγούμενο έτος της παράβασης, όπου καθαρός κύκλος εργασιών είναι, σύμφωνα με το Παράρτημα Α΄ «Ορισμοί» του ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), η ακαθάριστη εισροή οικονομικών ωφελειών στη διάρκεια της περιόδου που προέρχεται από τις συνήθεις δραστηριότητες της οντότητας, η οποία καταλήγει σε αύξηση της καθαρής θέσης, εξαιρουμένων των αυξήσεων της καθαρής θέσης από συνεισφορές των ιδιοκτητών. Στο ποσό του κύκλου εργασιών δεν προσμετρώνται οι εκπτώσεις και επιστροφές, ο φόρος προστιθέμενης αξίας και άλλοι φόροι που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών,
β. για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα βάσει του αριθμού ατόμων που απασχολούν σύμφωνα με τον τηρούμενο πίνακα προσωπικού στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ κατά την ημερομηνία του ελέγχου.
4. Σε κάθε περίπτωση ο ελεγχόμενος δικαιούται να καταθέσει τις απόψεις του στο προβλεπόμενο πεδίο με τίτλο «ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ».
5. Η «Έκθεση Βεβαίωσης Παράβασης» υπογράφεται από τους ελεγκτές και τον ελεγχόμενο. Σε περίπτωση άρνησης του ελεγχομένου να υπογράψει, γίνεται σχετική μνεία από τους ελεγκτές επί της Έκθεσης Βεβαίωσης Παράβασης.
Το πρωτότυπο της «Έκθεσης Βεβαίωσης Παράβασης» μόλις συμπληρωθεί παραδίδεται άμεσα στον ελεγχόμενο. Αντίγραφο της Έκθεσης παραδίδεται εντός δυο (2) εργάσιμων ημερών από τους ελεγκτές στην υπηρεσία που εξέδωσε την εντολή ελέγχου. Το τρίτο αντίγραφο παραμένει ως στέλεχος και τηρείται στο αρχείο της υπηρεσίας.
Η «Έκθεση Βεβαίωσης Παράβασης», σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται ως ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, συνιστά αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.
6. Η πράξη επιβολής διοικητικής κύρωσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή η οποία ασκείται ενώπιον του Προϊσταμένου της αρμόδιας Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε., εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την έκδοση της «Έκθεσης Βεβαίωσης Παράβασης».
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός τριάντα (30) εργάσιμων ημερών από την κατάθεσή της.
Είσπραξη προστίμων
Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον ν. 4978/2022 [«Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» Κ.Ε.Δ.Ε. (Α’190)] μετά την αποστολή χρηματικού καταλόγου από τη Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. κατά τo άρθρο 2 του ν. 4978/2022 και το άρθρο 55 του Π.Δ.16/1989 (Α’ 6) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Παροχή στοιχείων από την Α.Α.Δ.Ε.
1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. παρέχουν στη Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία που απαιτούνται για την εκπλήρωση του ελεγκτικού της έργου, ως προς τους υπόχρεους προς καταχώριση, και εξασφαλίζουν άμεση πρόσβαση εξουσιοδοτούμενων υπαλλήλων της Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. στην εφαρμογή του Μητρώου της Α.Α.Δ.Ε.
2. Για την πρόσβαση των υπαλλήλων της προηγούμενης παραγράφου στις εφαρμογές της φορολογίας εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων για την εκπλήρωση αποκλειστικά και μόνο των σκοπών του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 απαιτείται επαρκώς αιτιολογημένο αίτημα της Γ.Δ.Σ.Δ.Ο.Ε. προς την αρμόδια υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε.
3. Η παροχή στοιχείων της παρούσας γίνεται υπό τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 και της υπό στοιχεία ΠΟΛ 1154/2018 (Β’ 3253) απόφασης.
Από τις συνέργειες και τις συνεργασίες του Ομίλου της EPSILON NET: «Η Navy & Green επεκτείνει τη συνεργασία της με τον Όμιλο EPSILON NET μέσω της θυγατρικής της DIGITAL4U»: H DIGITAL4U, μέλος του Ομίλου EPSILON NET, ανέλαβε την υλοποίηση Ecommerce & Digital Marketing έργου στην Navy & Green, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες παραγωγής και πώλησης ανδρικών ενδυμάτων. Στόχος είναι η αναβάθμιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της, η ταχύτερη απόκριση και ενημέρωση του κοινού της και εν γένει η συνολική της ψηφιακή παρουσία.
Η Navy & Green αναπτύσσεται με σταθερά βήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με οδηγό τις αξίες της για ποιότητα, στυλ και αφοσίωση στον πελάτη. Για να επιτύχει τους στόχους της και να διασφαλίσει την επιχειρηματική της ανάπτυξη, επενδύει συνεχώς στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Σε αυτό το πλαίσιο, ύστερα από την επιτυχημένη υλοποίηση του νέου πληροφοριακού της συστήματος, PYLON ERP της EPSILON SINGULARLOGIC, συνεχίζει να εμπιστεύεται τον Όμιλο EPSILON NET για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, επιλέγοντας τη θυγατρική της DIGITAL4U. Επρόκειτο για ένα απαιτητικό έργο, που περιλάμβανε την κατασκευή e-shop, την υλοποίηση αμφίδρομης σύνδεσης με το PYLON ERP, καθώς και την εκτέλεση καμπάνιας SEO και 360° Digital Marketing στρατηγικής, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διαδικτυακής προβολής της Navy & Green.
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός και «Καταστροφή αποθεμάτων και φορολογικές προεκτάσεις». Σύμφωνα με το αρθρογράφο «Το ξεκαθάρισμα των αποθηκών των επιχειρήσεων από ακατάλληλα, ληγμένα, κατεστραμμένα αποθέματα (εμπορεύματα, πρώτες και βοηθητικές ύλες, αναλώσιμα κ.λπ.) αλλά και η καταστροφή των αποσβεσθέντων και μη χρησιμοποιούμενων πάγιων περιουσιακών στοιχείων είναι μία διαδικασία που γίνεται ανά τακτικά διαστήματα και αποτελεί κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο παρόν άρθρο θα θέλαμε να καταγράψουμε τα βασικά σημεία που αφορούν την καταστροφή αποθεμάτων.
Επειδή η καταστροφή των ανωτέρω επηρεάζει το ετήσιο οικονομικό αποτέλεσμα διότι η προκύπτουσα ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.». Διαβάστε το σύνολο του εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου, στην ιστοσελίδα μας.
Παραμένοντας στην αρθρογραφία, η Μάγδα Κρυστάλλη, Λογίστρια Φοροτεχνικός, με το άρθρο της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οδηγός για την εφαρμογή του μέτρου παρουσιάζει αναλυτικά το πλαίσιο εφαρμογής του νέου μέτρου με χωριστή αναφορά στην Πρώτη εφαρμογή και την απογραφική διαδικασία, την Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας και την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, αλλά και το πρακτικό μέρος που αφορά τα Συστήματα εφαρμογής. Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το ομότιτλο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2022 του περιοδικού Epsilon7. Στο πλήρες άρθρο γίνεται επιπρόσθετα αναφορά στο ύψος των προστίμων ανά παράβαση, μέσα από πίνακες, ενώ αναλύονται και οι Μεταβατικές διατάξεις για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.
Τέλος και αυτής της εργασιακής Εβδομάδας, στο μέτρο που κάποιοι έχουν μείνει να δουλεύουν το «παραδοσιακό» ωράριο μεταξύ Δευτέρας – Παρασκευής στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, το γεγονός της Εβδομάδας που πέρασε και σίγουρα θα συζητηθεί και την Εβδομάδα που έρχεται, είναι το ύψος του επιτοκίου για χρέη προς το Δημόσιο, το οποίο, παρά τον πληθωρισμό, έμεινε «παγωμένο» για ακόμη ένα χρόνο. Να θυμίσουμε βέβαια πως το ύψος του επιτοκίου στα σημερινά επίπεδα είχε διαμορφωθεί ήδη από το 2014 και συνεπώς, το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής φόρου παραμένει στο 8,76% ετησίως ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 6% ετησίως ή 0,50% για κάθε μήνα σε περίπτωση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων. Να θυμίσουμε επίσης πως τοκίζονται όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες δεν έχει δοθεί αναστολή είσπραξης, αλλά και αυτές που με δικαστικές Αποφάσεις, έχουν τεθεί σε αναστολή, απορώντας από τη μεριά μας, γιατί κάτι που δεν μπορεί να το εισπράξει η φορολογική αρχή σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, θα πρέπει να το τοκίζει. Φυσικά, αν ο φορολογούμενος τελικά δικαιωθεί και στο μέρος της οφειλής που θα δικαιωθεί, η όλη διαδικασία τοκισμού μη επιδεχόμενης είσπραξης οφειλής, είναι εκ των ουκ άνευ, επειδή μαζί με την οφειλή θα διαγραφούν και οι αναλογούντες έως τότε τόκοι. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι η μηναία προσαύξηση τόκων, λειτουργεί περισσότερο ως «μπαμπούλας», μήπως και κάποιος τρομάξει από το ύψος της συνολικής αλλά μη εκκαθαρισμένης οφειλής και καταβάλει κάποιο ποσό. Δεδομένου δε πως τα Διοικητικά Δικαστήρια θέλουν ικανό χρονικό διάστημα να εκδώσουν Απόφαση και επιπλέον, η Απόφαση αυτή μπορεί να εφεσιβληθεί και να δοθεί νέα αναστολή είσπραξης, είναι κατανοητό πως ο λόγος εμφάνισης μη εκκαθαρισμένων τόκων, δεδομένης της αδυναμίας είσπραξης από το Δημόσιο, περισσότερο με «ψυχολογικό πόλεμο» μοιάζει. Τέλος να θυμίσουμε ότι τα επιτόκια καταθέσεων εξακολουθούν να είναι σχεδόν μηδενικά (Εθνική Τράπεζα για καταθέσεις ταμιευτηρίου έως 100.000 επιτόκιο 0,04%), συνεπώς το «προσφερόμενο» ετήσιο επιτόκιο με συντελεστή 8,76% ετησίως από το Δημόσιο, μόνο προσφορά δεν φαντάζει. Φυσικά, αντιτείνεται πως το επιτόκιο αντιστοιχεί σε οιονεί δανεισμό του φορολογούμενου από το Δημόσιο, μόνο που στην περίπτωση αναστολής της οφειλής, συνεχίζουμε να μην κατανοούμε τι ακριβώς «δανείζει» το Δημόσιο, ως προς ένα κεφάλαιο το οποίο δεν έχει εκκαθαριστεί υπέρ του.
Αρχές Νοέμβρη, Παρασκευή και αν ακόμα η ημέρα είναι ανοιξιάτικη, έως το βράδυ και κυρίως αύριο και την Κυριακή, θα έχουμε κατά τους μετεωρολόγους ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεπώς, φροντίστε να έχετε ένα «αποσυμπιεστικό» μεν, ασφαλές δε Σαββατοκύριακο, προσέχοντας τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.