21/10/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Από την ταινία «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου» (The Right Pocket of the Robe) του Γιάννη Λαπατά. Ένας μοναχικός καλόγερος, ο Βικέντιος, προσπαθεί να διαχειριστεί την αβάσταχτη λύπη και μοναξιά του, που ξαφνικά και αναπάντεχα επιστρέφουν ως προσωπικοί δαίμονες, όταν χάνει τη μοναδική συντροφιά του, τη σκυλίτσα του. Εντονότατα συναισθήματα θα τον κάνουν να συνομιλήσει με το παρελθόν του και με αυτή την –ταπεινή, για πολλούς– αφορμή, θα επανατοποθετήσει την πορεία και τη ζωή του.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ξεκίνησε έρευνα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), στο Άγιο Όρος. Σύμφωνα με την OLAF, μοναχοί και μονές, φέρονται να συνδέονται στενά με το σύστημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και Ρώσους ολιγάρχες, όσον αφορά τους περιορισμούς διακίνησης Ρωσικών κεφαλαίων και μη αποδοχής ουσιαστικά του Ρουβλιού από τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυριακή 15 του Οκτώβρη και προβάλλεται στο Youtube, ένα βίντεο του «24MEDIA LAB» με τίτλο «Τα ρούβλια σκανδαλίζουν το Άγιο Όρος». Σύμφωνα με το βίντεο, «Λίγο καιρό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος ξεκίνησε μια ασυνήθιστη έρευνα. Προσπαθεί να ακολουθήσει τη διαδρομή τουλάχιστον 20 μεγάλων εμβασμάτων προς μοναστήρια και μοναχούς του Αγίου Όρους. Τα περισσότερα χρήματα φέρεται να προέρχονται από εύπορους Ρώσους πολίτες.».

Η δεξιά τσέπη του ράσου, έχει εκ διαμέτρου διαφορετικές έννοιες, σύμφωνα με τα παραπάνω. Ο Ιερομόναχος Βικέντιος, αγωνιά που είναι άδεια από τροφή για τα νεογέννητα σκυλάκια, αγωνιά που δεν μπορεί να τα θρέψει, αγωνιά για το μέλλον τους, τη ζωή τους και τελικά, μεταφορικά, αγωνιά για την ανθρωπότητα. Ένας άνθρωπος ταγμένος στη θρησκεία και στην αγάπη για όλα τα πλάσματα της γης. Από την άλλη μεριά, μετά τα χρηματοοικονομικά προβλήματα λόγω των μεγάλων περιορισμών στη διακίνηση χρήματος από τη Ρωσία προς τη Δύση, το Άγιο Όρος και κάποιοι μοναχοί, ίσως άθελα, αποτελούν μια δίοδο διαφυγής της Ρωσίας από τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και λειτουργούν ως cyber money mules. Η δεξιά τσέπη του ράσου έχει δύο όψεις, αυτή της αγιοσύνης και την άλλη, την παντελώς ανθρώπινη.

Η μοναστηριακή πολιτεία του Αγίου Όρους, σημαίνει πολλά για την απανταχού Ορθοδοξία και ακόμα περισσότερα για την Ελλάδα, κομμάτι της ενδοχώρας της οποίας και αποτελεί. Πέραν από τη σημειολογική της αξία ως παγκόσμια κοιτίδα της Ορθοδοξίας, αποτελεί και την αναφορά του καθενός από εμάς, ως ένα νοητός «δίαυλος» επικοινωνίας με το Θείο, μέσα από το περιβόλι της Παναγίας. Οποιαδήποτε προσπάθειες εμπλοκής του Αγίου Όρους σε επίγειες «αναζητήσεις» τις θεωρούμε απαράδεκτες, από όπου και αν προέρχονται. Το Άγιο Όρος και ο μοναχισμός, είναι εκεί εκατοντάδες χρόνια και έτσι θέλουμε να μείνει, ως μια μορφή αναφοράς και κάθαρσης της συνείδησης και της ψυχής μας.

Τον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, δημοσίευσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Ο Δείκτης μετρά σε ποιον βαθμό το φορολογικό σύστημα μιας χώρας προάγει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, χρησιμοποιώντας πάνω από 40 μεταβλητές σε πέντε κατηγορίες: φόρος εισοδήματος εταιρειών, φόροι φυσικών προσώπων, φόροι κατανάλωσης, φόροι ιδιοκτησίας και κανόνες διεθνούς φορολόγησης. Η Ελλάδα συγκέντρωσε συνολική βαθμολογία 59,2 στο Δείκτη για το 2022, έναντι 58,6 πέρυσι. Η Ελλάδα έλαβε την 29η θέση μεταξύ 38 χωρών του ΟΟΣΑ, βελτιωμένη κατά τέσσερις θέσεις από πέρισυ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, «στο φετινό Δείκτη επισημαίνονται οι εξής αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας.

-Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.

-Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις, έναντι 74 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).

-Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις».

Στον αντίποδα και «μεταξύ των θετικών σημείων του ελληνικού φορολογικού συστήματος, οι συγγραφείς της έρευνας υπογραμμίζουν τα εξής:

-Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5%, είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,2%).

-Ο συντελεστής φορολόγησης εταιρικού εισοδήματος στο 22% είναι κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,6%).

-Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα».

Εβδομάδα που πέρασε και επιλεγμένη νομοθεσία και νομολογία από τη στήλη. «Νέοςνόμος 4982/2022 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με την τροπολογία επιδότησηςπετρελαίου, τη χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων κ.ά.»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 195/2022 ο νέος νόμος 4982/2022. «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων-Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης.».

Στο νόμο αυτό περιλαμβάνονται μερικές σημαντικές διατάξεις τις οποίες παραθέτουμε:

· Παράταση δυνατότητας μετατροπής άδειας παραγωγού σε άδεια επαγγελματία πωλητή

· Με καταβολή παράβολου η έκδοση σήματος επισκέψιμου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου, τυροκομείου, οινοποιείου, προσβάσιμου τουριστικού προορισμού, προσβάσιμης τουριστικής επιχείρησης, καθώς και τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς

· Αφορολόγητη η επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές

· Χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων - Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ύψους επιδότησης πετρελαίου

«Υποβολήπροτάσεων για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικώνκοινοτήτων (LEADER)»: Δημοσιεύτηκε η Απόφαση με αριθμό 2545/17.10.2022 (ΦΕΚ Β΄ 5361/17.10.2022) Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και θέμα «Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την επιλογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-77-4.1 «ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ LEADER (ΤΑΠΤοΚ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)» του στρατηγικού σχεδίου της κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027».

«Χορήγησηεπιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης – Αντικατάσταση της υπόστοιχεία ΓΔΟΥ 76/2022»: Δημοσιεύτηκε απόφαση με υπό στοιχεία Αριθμ. ΓΔΟΥ 77/2022 με τίτλο "Χορήγηση επιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης" η οποία αντικαθιστά την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 76/2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,20 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

«ΑΑΔΕ: Μόνο μεψηφιακά ραντεβού οι επισκέψεις στα Ελεγκτικά Κέντρα»: Μόνο μετά από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού θα γίνονται, από τις 7 Νοεμβρίου 2022, οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) της ΑΑΔΕ.

Με την αρ. Α.1137/2022 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι ελεγχόμενοι:

- Θα προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους μόνο μέσω της εφαρμογής "Τα Ραντεβού μου", της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), με βάση τον αριθμό της εντολής ελέγχου και με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

- Θα προσέρχονται στα ΕΛΚΕ, επιδεικνύοντας τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα.

- Θα λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους συνάντησης και όχι στα γραφεία των ελεγκτών και των Προϊσταμένων τους.

Κατ’ εξαίρεση, και μόνο μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, οι ελεγχόμενοι θα μπορούν να προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους στα ΕΛΚΕ, τηλεφωνικά ή κατόπιν ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

«Τη Δευτέρα,24 Οκτωβρίου 2022, ξεκινούν οι αιτήσεις για επιχορήγηση νεανικήςεπιχειρηματικότητας 14.800 ευρώ»: Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων χρηματοδότησης για το Β΄ κύκλο του «Προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 1.000 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, με έμφαση στις γυναίκες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15:00.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις ως εξής:

  • 1 η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ
  • 2 η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης
  • 3 η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης

Δικαιούχοι της δράσης είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι 18-29 ετών που θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση https://www.ependyseis.gr.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 43.400.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση 2014 -2020».

Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ www.dypa.gov.gr.

«Τύπος καιπεριεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομήςαφορολόγητων αποθεματικών της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 3299/2004»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1138/2022 σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης φόρου σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης ή διανομής αφορολόγητων αποθεματικών της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 3299/2004 (Α' 261), μετά την παρέλευση δέκα ετών από το χρόνο σχηματισμού τους.

«Δήλωσηαποθεμάτων στερεών καυσίμων που προορίζονται για τη θέρμανση χώρων - Σε 3 μέρεςαπό σήμερα η προθεσμία της πρώτης απογραφής»: Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (20.10.2022) η απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης σχετικά με την εξειδίκευση των ειδών, των υπόχρεων, των αρμόδιων αρχών, των κυρώσεων και της διαδικασίας υποβολής δήλωσης αποθεμάτων σε: α) καυσόξυλα παντός είδους, β) πέλλετ, γ) μπρικέτες, δ) προσάναμμα (δαδί).

Η καταγραφή των προαναφερθέντων ειδών αποσκοπεί αφενός στην εποπτεία της αγοράς ως προς την επάρκεια των ως άνω προϊόντων και αφετέρου στην παρακολούθηση των αποθεμάτων σε συνδυασμό με την τιμή πώλησής τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

«ΕξωδικαστικόςΜηχανισμός: Μείωση περιθωρίων επιτοκίων στην αντιπρόταση των χρηματοδοτικώνφορέων στις ρυθμίσεις οφειλών»: Το Υπουργείο Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνεχίζουν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη σημερινή δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.

Σημαντική εξέλιξη των συνεχών συζητήσεων με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, αποτελεί η συμφωνία για τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις ρυθμίσεις οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το «ετήσιο επιτόκιο ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων», εφεξής, μειώνεται:

(α) κατά 75bps και διαμορφώνεται σε 2,50% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια, από 3,25% που ήταν έως τώρα, και

(β) κατά 150bps και διαμορφώνεται σε 3% + Euribor τριμήνου (με ελάχιστη τιμή το μηδέν) για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια, από 4,5% που ήταν έως τώρα.

To Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, παρεμβαίνει με βελτιώσεις στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος μας, η πλήρης εφαρμογή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δείτε το αρχείο με τις Βασικές Παραμέτρους Μεθοδολογίας υπολογισμού αυτοματοποιημένης λύσης εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Αντιπρόταση Πιστωτών) εδώ.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, ένα ακόμα άρθρο, το κείμενο του οποίου αποτελεί απόσπασμα από το άρθρο του κ. Πέτρου Ραπανάκη με τίτλο Ανάλυση και ερμηνεία των όρων αμοιβής και εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2022 του περιοδικού Epsilon7, με τίτλο: «Καταγγελίασύμβασης εργασίας εποχικά απασχολούμενου ξενοδοχοϋπαλλήλου». Ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσετε, με τη συγγραφική σφραγίδα του κ. Πέτρου Ραπανάκη. Σύμβουλου επιχειρήσεων σε θέματα εργατικής νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού.

Φωτεινή Μακρή - Κατερίνα Κουσουνή, Λογίστριες Α’ Τάξης - Ειδικοί σύμβουλοι αγροτικής φορολογίας και αποσπάσματα από το βιβλίο τους «ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΗΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε3» ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ . Σύμφωνα με τις συγγραφείς, στο άρθρο τους με τίτλο «Επιστροφή ΦΠΑ για τους Αγρότες στο Ειδικό Καθεστώς ΦΠΑ - Αιτήσεις έως 31/10/2022», αναφέρουν ότι: «Η αίτηση επιστροφής του ΦΠΑ υποβάλλεται από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Η μη υποβολή της αίτησης επιστροφής εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, στερεί από τον αγρότη ειδικού καθεστώτος το δικαίωμα επιστροφής.». Ένα άκρως χρηστικό άρθρο, από ένα εξαιρετικό βιβλίο των συγγραφέων.

Κάπου εδώ, το φορολογικό και εργασιακό ενημερωτικό κομμάτι της στήλης, έφθασε στο τέλος του. Βέβαια, στην Εβδομάδα που πέρασε, κυρίαρχο γεγονός ήταν η παραίτηση της πλέον βραχύβιας Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας. Οι «καινοτόμες» μακροοικονομικές απόψεις αποδείχθηκαν για μία ακόμα φορά, όχι μόνο ανεφάρμοστες, αλλά και καταστροφικές. Να θυμίσουμε ότι η Τρας ανέλαβε την εξουσία, ανακοινώνοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα φορολογικών περικοπών χωρίς να ανακοινώσει αντίστοιχες μειώσεις των δαπανών. Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως αρνητικά, τα ομόλογα εκτινάχθηκαν και η ισοτιμία της στερλίνας κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά. Η Λιζ Τρας, οπαδός και αυτή του Brexit, ονειρεύονταν πως με ανταγωνιστικές φορολογικές πολιτικές θα μετέτρεπε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια Σιγκαπούρη στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένοντας το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, απαλλαγμένη από την συνεισφορά της στην Ε.Ε. και δρέποντας όλα τα οικονομικά οφέλη μέσω του αφηγήματος των οπαδών της εξόδου από την Ε.Ε. Τελικά η συνταγή της Τρας απέτυχε και η Τράπεζα της Αγγλίας βγήκε και αγόραζε από τις αγορές ομόλογα ως να υπήρχε ποσοτική χαλάρωση και η χώρα, όπως και η παγκόσμια οικονομία, να μην αντιμετώπιζε πλέον διψήφια ποσοστά πληθωρισμού. Ο πολυτάλαντος ηγέτης και δύσκολος γείτονας κ. Ερντογάν, ζει σε μία ουτοπία ανήκουστων οικονομικών θεωριών περί χρήματος, μειώνοντας τα επιτόκια σε κάθε γιγάντωση του πληθωρισμού της χώρας του, που στο τέλος του χρόνου θα έχει μάλλον ξεπεράσει το 100%. Η ουτοπία δεν έγκειται στην παντελή άγνοια μακροοικονομικών συνθηκών και μόνο, αλλά και στην ξαφνική «οικονομική επέλαση» των Ρώσων, οι οποίοι βρήκαν κατάλληλο χώρο μεταφοράς συναλλαγματικών αποθεμάτων, κάτι που κανείς πλέον στο Δυτικό κόσμο δεν επιτρέπει. Μέσα λοιπόν σε αντικρουόμενα μακροοικονομικά γεγονότα, τα οποία είναι εμφανώς ασύνδετα και τυχαία, θεωρώντας ότι όλα έχουν συσχέτιση, ενώ η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεματικών της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τη μείωση των επιτοκίων εν μέσω τερατώδους πληθωρισμού, αλλά είναι αποκύημα του πολέμου στην Ουκρανία και των περιορισμών που επέβαλαν τα Δυτικά κράτη στη Ρωσία, συνεχίζει επιταχύνοντας προς τον οικονομικό γκρεμό. Στο πέρασμα του χρόνου, όταν το πέπλο που σκεπάζει την πραγματικότητα της διάτρητης και αναιμικής οικονομίας στη χώρας του θα σηκωθεί, θα φανεί και το μέγεθος της καταστροφής το οποίο προκάλεσε.

Παρασκευή σήμερα και η Εβδομάδα που έρχεται, είναι σχεδόν στο σύνολό της εορταστική, ειδικά για τη πόλη της Θεσσαλονίκης. Την θρησκευτική κατάνυξη της εορτής και των εκδηλώσεων του Προστάτη της πόλης Αγίου Δημητρίου, θα διαδεχθεί η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση, η οποία εφέτος προμηνύεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων και των μηνυμάτων που θα στείλει σε φίλους και υποτιθέμενα φίλους.

Να είστε όλοι καλά και του καιρού βοηθούντος ακόμα, να έχετε ένα εξαιρετικό και αποσυμπιεστικό Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα