14/10/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Φθάνοντας στα μέσα του Οκτώβρη, με έναν καιρό που αρκετές φορές ξεγελάει εφέτος και θυμίζει τέλη του Μάη ή ακόμα και αρχές του Ιούνη, αλλά και με μεγάλες αλλαγές μέσα σε μια ημέρα που μας επαναφέρουν στη χρονική πραγματικότητα του φθινοπώρου, η μεγάλη βιομηχανία της χώρας μας κάνει τον απολογισμό της. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, «τα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος έφτασαν τον τζίρο του 2019». Όσο και αν ο Υπουργός τουρισμού θέλει μια ετήσια τουριστική περίοδο, η χώρα όλη, δεν έχει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα σε λίγο θα αλλάξουν, στα βορεινότερα ήδη έχουν αλλάξει, το «πραγματικό» φθινόπωρο βρίσκεται προ των πυλών και οι περισσότεροι εργαζόμενοι στον κλάδο που αν τους ρωτήσεις τι δουλειά κάνουν σε απαντούν «εργάζομαι σεζόν», λένε ακριβώς την πραγματικότητα για την Ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος είναι μόνο για city brake των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, που πράγματι μπορούν να υποστηρίξουν αυτού του είδους τον τουρισμό. Ακόμα και οι «ναυαρχίδες του στόλου», Μύκονος και Σαντορίνη, ουσιαστικά ερημώνουν και εκεί κάπου στον Δεκέμβρη υπάρχουν μόνο οι ντόπιοι, κάτι λιγότεροι από 10.000 στη Μύκονο, κάτι περισσότεροι στη Σαντορίνη. Αν μιλήσουμε για τη Χαλκιδική όπου συνήθως «μεταναστεύουν» για το καλοκαίρι όλοι οι Βόρειοι γείτονές μας, τα τουριστικά χωριά, θυμίζουν σκηνικά κινηματογραφικής ταινίας που ολοκληρώθηκε και τα αγροτικά χωριά, απλώς είναι ο εαυτός τους.

Ήταν μια καλή τουριστική χρονιά, ίσως ήταν μια εξαιρετική τουριστική χρονιά και όπως έλεγε φίλος μας στη Σαντορίνη, «όποιος επαγγελματίας του τουρισμού εφέτος παραπονεθεί, κάτι δεν έχει κάνει καλά αυτός». Φυσικά, τα έσοδα, ο κύκλος εργασιών, ίσως είναι στα επίπεδα του έτους ορόσημο, 2019, αλλά τα κέρδη δεν μπορεί να είναι τα ίδια με όλα τα οικονομικά προβλήματα και γενικά την αύξηση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συνεπώς και τα φορολογικά έσοδα από την τουριστική βιομηχανία, μάλλον δεν θα αγγίξουν αυτά του 2019, εκτός…, εκτός αν οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πολιτείας, συνετέλεσαν στην αδυναμία απόκρυψης εσόδων, οπότε, εκεί θα φανεί αν τελικά δουλεύει καλύτερα το myDATA από ομάδες Εφοριακών που εφορμούν στα πρωτοκλασάτα σε κάθε περιοχή καταστήματα.

Το δυνατό χαρτί της χώρας είναι ο καλοκαιρινός τουρισμός, η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, η θάλασσα. Οι όποιες προσπάθειες επιμήκυνσης της περιόδου είναι καλοδεχούμενες, αρκεί να είναι εφικτές και να έχουν πραγματικά ερείσματα. Η ιδέα των «παγωμένων» Γερμανών συνταξιούχων που θα καταφθάσουν σε ορδές στην Κρήτη για να ξεχειμωνιάσουν, εδράζεται σε κάποια πραγματική βάση, αλλά πιθανόν θα έχει και αυτή την τύχη των billionaires που θα μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, των αλλοδαπών συνταξιούχων που θα μετακόμιζαν μόνιμα στη θερμή μας χώρα, των cyber nomads, των αιτητών «χρυσής βίζας», του Brain Gain των Ελλήνων που φύγαν από τη χώρα μας στα πολύ δύσκολα χρόνια. Ενδεικτικά, στους τελευταίους, από τις περίπου 650.000 που έφυγαν, έχουν γίνει κάτι παραπάνω από 2.500 αιτήσεις στην Επιτροπή του άρθρου 5Γ του Ν.4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., οπότε το ποσοστό είναι ενδεικτικό. Ας μην αυταπατόμαστε και ας είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά, τα πολλά, που κερδίσαμε για εφέτος από τους αλλοδαπούς φίλους μας. Υπάρχουν χώρες, εδώ στη λεκάνη της Μεσογείου με καλύτερες ή τουλάχιστον τις ίδιες καιρικές συνθήκες, οι οποίες δίνουν απλόχερα κίνητρα για όλους τους παραπάνω και ουσιαστικά δεν ζητούνε φόρους. Τους αρκεί ο αλλοδαπός να έρθει, μέσα από οποιαδήποτε μορφή κινήτρων και να μείνει στη χώρα. Τις περισσότερες φορές, η έμμεση φορολογία και η εισαγωγή συναλλάγματος, είναι εξόχως μεγαλύτερη από τα κάποια έσοδα που άμεσα προσπαθούμε να προωθήσουμε ως «κίνητρα», διυλίζοντάς ουσιαστικά τον κώνωπα, μέσα από το πολυδαίδαλο και πολλές φορές παράλογο φορολογικό μας σύστημα. Ας είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι με αυτά που κερδίσαμε, δεδομένου ότι το 2022 είναι μια εξαιρετική τουριστικά χρονιά.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με τα ενδιαφέροντα οικονομικά, φορολογικά και εργατικά θέματα της Εβδομάδας που πέρασε: «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων»: Δημοσιεύτηκε ο Νόμος με αριθμ. 4978/7.10.2022 (ΦΕΚ Α΄ 190/7.10.2022) με θέμα την «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

«Διαδικασία και δικαιολογητικά απόδοσης ΑΦΜ - Τροποποίηση της ΠΟΛ 1006/2013»: Με την Α.1134/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ τροποποιείται η υπό στοιχεία ΠΟΛ 1006/31-12-2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/ Μεταβολής Στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας» (Β’ 19), ως ακολούθως:

1. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 3 αντικαθίστανται ως εξής:

«Σε περίπτωση μεταβολής ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της παραπάνω δήλωσης, υποβάλλεται η ίδια δήλωση, ως μεταβολή, με την αναγραφή μόνο των στοιχείων που έχουν μεταβληθεί καθώς και τα απαιτούμενα ανά περίπτωση δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου το έντυπο Δ210 υποβάλλεται προς την αρμόδια ΔΟΥ από συγγενή ή άλλο τρίτο πρόσωπο.».

2. Η παρ. 1 του άρθρου 10 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δηλώσεις της παρούσας υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου» για όσες διαδικασίες είναι ενταγμένες στην Εφαρμογή. Σημειώνεται πως η υποβολή αιτήσεων ή δηλώσεων για διαδικασίες που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaadegov.gr), βάσει των υπό στοιχεία ΠΟΛ 1123/30-04-2014 (Β’ 1220) και Α.1213/10-09-2021 (Β’ 4272) αποφάσεων, γίνεται αποκλειστικά από τη συγκεκριμένη ψηφιακή πύλη.

Σε περιπτώσεις που κατά την είσοδο στις ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες με τη χρήση των κωδικών TAXISnet δεν επιτρέπεται η υποβολή αιτήματος λόγω προβλήματος στα στοιχεία Μητρώου, εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για την εξυπηρέτηση του φορολογουμένου με αυτοπρόσωπη παρουσία από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας υποβολής του αιτήματος μέσω των ανωτέρω ψηφιακών υπηρεσιών λόγω δυσλειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ ή σε περιπτώσεις διαδικασιών που δεν είναι ενταγμένες στις ανωτέρω ψηφιακές υπηρεσίες, τα αιτήματα αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Ειδικά για τη διαδικασία της απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα, κατοίκους ημεδαπής ή αλλοδαπής, η υποβολή της σχετικής δήλωσης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ΔΟY. Αν η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται το αίτημα διαφέρει από τη ΔΟΥ της χωρικής αρμοδιότητας στην οποία υπάγεται το φυσικό πρόσωπο βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του, τότε η πρώτη αποδίδει ΑΦΜ για λογαριασμό της αρμόδιας ΔΟΥ του φορολογούμενου. Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, κάτοχοι αδειών που εκδίδονται και ανανεώνονται από τις Υπηρεσίες Ασύλου και την Ελληνική Αστυνομία, αρμοδιότητας ΔΟΥ Α’ Αθηνών και ΙΓ’ Αθηνών καθώς και ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης και Ε’ Θεσσαλονίκης, τα οποία υποβάλλουν τη σχετική δήλωση και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στις ΔΟΥ που ορίζονται, σύμφωνα με την απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ Δ.ΟΡΓ.Α 1065199 ΕΞ 2022/20.07.2022 (Β’ 3886).

Τα φυσικά πρόσωπα, τόσο για τη διαδικασία της απόδοσης ΑΦΜ, όσο και για τη διαδικασία της μεταβολής των ατομικών τους στοιχείων, δύνανται να κάνουν χρήση της Υπηρεσίας myAADElive πραγματοποιώντας βιντεοκλήση.

Ο φορολογούμενος φυσικό πρόσωπο που επιλέγει την υπηρεσία myAADEIive για να λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ή να μεταβάλει τα στοιχεία του, επικοινωνεί με τη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν ραντεβού, μέσω βιντεοκλήσης. Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει για δέκα (10) έτη στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης ταυτοπροσωπίας σε περίπτωση ελέγχου.

Στην περίπτωση που οι δηλώσεις της παρούσας υποβάλλονται από τρίτο πρόσωπο, υποβάλλεται και εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος, είτε κατά τα οριζόμενα με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), όπως ισχύει ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και επιδεικνύεται το στοιχείο ταυτότητας του εξουσιοδοτημένου προσώπου. Ειδικά για τις περιπτώσεις συναλλαγής με πληρεξούσιο δικηγόρο για λογαριασμό εντολέα του, δεν απαιτείται η ανωτέρω εξουσιοδότηση, αφού ως εξουσιοδότηση προς το πρόσωπο δικηγόρου ισχύει και αρκεί η νόμιμη προφορική εντολή που του δίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013 - Α’ 208). Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο θα επιδεικνύεται και θα υποβάλλεται αντίγραφο της δικηγορικής ταυτότητας.

Σε κάθε περίπτωση συναλλαγής με το φορολογούμενο επαληθεύεται η εγκυρότητα του προσκομιζόμενου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή της άδειας διαμονής από τις αντίστοιχες Βάσεις Δεδομένων που τηρούνται.».

Ισχύς - Μεταβατικές Διατάξεις

1. Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Με την έναρξη ισχύος της παρούσας κάθε προηγούμενη αντίθετη ως προς τα ανωτέρω οδηγία, εγκύκλιος ή διάταξη παύει να ισχύει.

«ΑΑΔΕ - 4 βήματα απλοποίησης των διαδικασιών απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων»: Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργου Πιτσιλή (Α.1134/2022), απλοποιούνται οι διαδικασίες απόδοσης ΑΦΜ και μεταβολών στοιχείων επιχειρήσεων ως εξής:

1. Οι μεταβολές στοιχείων επιχειρήσεων και στοιχείων εγκατάστασης εσωτερικού που είναι ενταγμένες στην ψηφιακή πύλη myAADE (Μητρώο κι Επικοινωνία/Αλλαγές στοιχείων Μητρώου), υποβάλλονται από 17.10.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr).

2. Οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά για όσες διαδικασίες Μητρώου είναι ενταγμένες στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE, υποβάλλονται από 01.11.2022 κι εφεξής αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή αυτή.
Για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, σχετικές δηλώσεις και αιτήματα δεν θα εξυπηρετούνται πλέον μέσω επίσκεψης στις ΔΟΥ.

3. Παρέχεται πλέον η δυνατότητα απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικό πρόσωπο από οποιαδήποτε ΔΟΥ, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης κατοικίας του ή της διεύθυνσης κατοικίας του εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου του.

4. Σε εναρμόνιση με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013), δεν απαιτείται η προσκόμιση εξουσιοδότησης, σε περιπτώσεις συναλλαγής για ζητήματα μεταβολών Μητρώου ή χορήγησης ΑΦΜ με πληρεξούσιο δικηγόρο για λογαριασμό εντολέα του.

«Κοινοποίηση των φορολογικών διατάξεων του Ν. 4972/2022»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση Ο. Δ.Ε.Ε. Α 1097101 ΕΞ 2022 με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 139, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 179, 180, 182 και 192 του Ν. 4972/2022.

Ειδικότερα:

Άρθρο 139 «Ρυθμίσεις για την ασφαλιστική εκκαθάριση – Προσθήκη παρ. 5β στο άρθρο 2 και παρ. 6 στο άρθρο 10 ν. 3867/2010».

Άρθρο 168 «Παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικά Κέντρα/Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών για τις επιχειρήσεις της παρ. 1 του άρθρου 118 του ν. 4964/2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία».

Άρθρο 169 - «Εξαίρεση του εξωϊδρυματικού επιδόματος από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις - Τροποποίηση παρ. 1 και κατάργηση παρ. 2 άρθρου 14, προσθήκη παρ. 83 στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013».

Άρθρο 170 «Προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος από ακίνητη περιουσία για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού - Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 47 ν. 4172/2013».

Άρθρο 171 «Ειδική πρόβλεψη σχετικά με τη διόρθωση των φορολογητέων κερδών - Προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 50, παρ. 84 στο άρθρο 72 του ν. 4172/2013 και παρ. 4 στο άρθρο 19 του ν. 4174/2013».

Άρθρο 172 «Αποσαφήνιση του πεδίου εφαρμογής της φορολογίας χαρτοσήμου ως προς τα δάνεια, τις λοιπές χρηματοδοτήσεις και τους τόκους αυτών - Τροποποίηση περ. β΄ παρ. 1 άρθρου 63 του ν. 2859/2000, Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας».

Άρθρο 173 «Κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.)-Προσθήκη άρθρου 54Η στον ν.4174/2013».

Άρθρο 174 «Υπαγωγή της μη διαβίβασης στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.) στις κυρώσεις παρ. 1 άρθρου 13Α ν.2523/1997 - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13Α ν. 2523/1997».

Άρθρο 175 «Αποσαφήνιση των τρόπων διενέργειας γονικών παροχών και δωρεών χρηματικών ποσών μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την εφαρμογή του αφορολόγητου ποσού δωρεών και γονικών παροχών χρηματικών ποσών - Προσθήκη παρ. 3 στο πεντηκοστό έκτο άρθρο του ν. 4839/2021».

Άρθρο 176 «Απαλλαγή από ΦΠΑ δωρεών που προορίζονται για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος».

Άρθρο 179 «Επέκταση στο φορολογικό έτος 2022 της εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας - Τροποποίηση παρ.3 άρθρου 31 ν. 3986/2011».

Άρθρο 180 «Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης Προσθήκη παρ. 3α στο άρθρο 31 του ν. 3986/2011».

Άρθρο 182 «Όροι παροχής κινήτρων για την προώθηση συνεργασιών επιχειρήσεων Τροποποίηση άρθρου 6 ν. 4935/2022».

Άρθρο 192 «Έναρξη ισχύος».

«ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού Σεπτεμβρίου»: Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ διαθέσιμη είναι η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού για τον Σεπτέμβριο.

Μέσα από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις οφειλές τους και για τις κινήσεις σε αυτές, είτε από δική τους ενέργεια, είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, σε συγκεκριμένο μήνα.

Την τρέχουσα εικόνα των οφειλών τους οι φορολογούμενοι μπορούν να τη δουν στην επιλογή «Ο Λογαριασμός μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να δει ο φορολογούμενος τη συνολική εικόνα των πληρωμών σε συγκεκριμένο μήνα προς αυτόν από την ΑΑΔΕ, με αναφορά στον λογαριασμό IBAN που έγινε η κατάθεση χρημάτων (ενδεικτικά, πληρωμή χρηματικού εντάλματος από φορέα, καταβολή του επάθλου δημόσιας κλήρωσης, καταβολή επιδόματος θέρμανσης, κ.ά.).

Επιπλέον, στο μήνα αναφοράς, απεικονίζονται:

 • Πληρωμές που πραγματοποίησε ο φορολογούμενος.
 • Συμψηφισμοί τίτλων πληρωμής που έγιναν από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
 • Συμψηφισμοί χρηματικών ενταλμάτων με Οφειλή/Ρύθμισή που έγιναν από υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
 • Διαγραφές που έγιναν σε οφειλές του φορολογούμενου (πχ. λόγω επιδότησης παγίων δαπανών, αποζημίωσης μισθωμάτων covid, κ.ά.).

Ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο έως Μάιο 2022, απεικονίζονται μόνον οι οφειλές για τις οποίες υπήρξε κίνηση στον εκάστοτε μήνα, είτε από ενέργεια (καταβολή) του φορολογούμενου είτε από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (συμψηφισμός).

Η Μηνιαία Ενημέρωση Φορολογικού Λογαριασμού αναρτάται κάθε 2η Δευτέρα του μήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι μηνιαίες ενημερώσεις που εκδίδονται από την παρούσα εφαρμογή έχουν αποκλειστικά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα ως προς το συνολικό ύψος ή την κατάσταση των οφειλών στην ΑΑΔΕ.

«ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ: Έκτακτη επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν»: Η Δράση αφορά σε στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών που έχουν πληγεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία. Η παρεχόμενη επιχορήγηση έρχεται να καλύψει με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, μελλοντικές λειτουργικές δαπάνες και αγορές πρώτων υλών προκειμένου να εξασφαλιστεί μέρος της απαιτούμενης ρευστότητας για την συνέχιση των οικονομικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Προϋπολογισμός της Δράσης

20 εκατ. ευρώ (17 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με πόρους του ΕΠΑΝΕΚ και 3 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις με αμιγώς εθνικούς πόρους).

Η Δράση συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ REACT EU).


Ωφελούμενοι της Δράσης

Επιχειρήσεις του κλάδου της γούνας και συναφών ειδών βάσει των επιλέξιμων ΚΑΔ της Δράσης, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή.

Επιδότηση

Η επιχορήγηση ανά ωφελούμενη επιχείρηση, θα χορηγηθεί ως κατ αποκοπή ποσό (lump sum) για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών αγορών πρώτων υλών και λειτουργικών δαπανών.

Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021 ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι λαμβάνουν κατ΄ αποκοπή ποσό ύψους 4.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό που δύναται να χορηγηθεί ως κατ αποκοπή ποσό ανέρχεται σε 60.000 ευρώ ανά ωφελούμενη επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ).

Επικοινωνία – Πληροφορίες

Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Δραγατσανίου 8, πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 10.00 π.μ. έως τις 2.00 μ.μ. (κατόπιν ραντεβού)

Τηλεφωνική ενημέρωση: στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση από τις 9.00 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ.

Email: infoepan@mou.gr

Ιστοσελίδες: www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr

Σημεία Πληροφόρησης ΕΦΕΠΑΕ & των Περιφερειακών Μονάδων τους: www.efepae.gr

«Αμοιβή με Τίτλο Κτήσης: Ασφάλιση και απεικόνιση στην ΑΠΔ – Παραδείγματα»: Δημοσιεύθηκε η με αριθμό 33/2022 εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ σχετικά με την ασφάλιση στον e – Ε.Φ.Κ.Α. αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Τίτλοι Κτήσης – πρώην Αποδείξεις Επαγγελματικής Δαπάνης) και την απεικόνιση της ασφάλισης στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) e – Ε.Φ.Κ.Α. Κοινών Επιχειρήσεων.

Με την εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 75, του ν. 4826/21 (Α΄160) που αντικαθιστούν αυτές του άρθρου 55, του ν. 4509/2017, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα ασφάλισης των αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλοι κτήσης – πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης) και ειδικότερα η υπαγωγή στην ασφάλιση, η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης.

«Μεταβίβαση οχήματος – Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών στην Περιφέρεια Αττικής»: Ασφαλέστερη και ταχύτερη είναι πλέον η πληρωμή τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου, καθώς στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών. Συγκεκριμένα, σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR είναι αρχικά διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα.

Η διαδικασία πληρωμής μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή. Με την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών, η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος απλοποιείται και γίνεται ασφαλέστερη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής με πολλαπλά αμφίδρομα οφέλη:

 • Απλοποίηση, επιτάχυνση και αναβάθμιση της ασφάλειας των συναλλαγών
 • Άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για την εξόφληση των τελών
 • Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών
 • Παροχή στους πολίτες κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Η υλοποίηση και διάθεση της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Η δράση αποτελεί μέρος του συνολικού συνεχιζόμενου έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Η επέκταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας θα μειώσει το διοικητικό βάρος των Διευθύνσεων Μεταφορών και θα βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

«e-ΕΦΚΑ: Πληρωμή εξόδων κηδείας εντός 1 μήνα από την υποβολή της αίτησης»: Σε λιγότερο από μήνα, από την ημερομηνία της αίτησης καταβάλλονται πλέον τα έξοδα κηδείας κλείνοντας οριστικά μία εστία ταλαιπωρίας πολλών ετών. Αναλυτικά, κατά το 2021 καταβλήθηκε για έξοδα κηδείας ποσό συνολικού ύψους 92.993.121,47 € στους λογαριασμούς 111.383 δικαιούχων, με το ποσό της παροχής να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 834,90 €.

Η επιτάχυνση του χρόνου που έχει επιτευχθεί στην απόδοση των εξόδων κηδείας οφείλεται στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η οριστική εκκαθάριση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα έτη. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης των πληρωμών κατά το παρελθόν και της γενικότερης ταλαιπωρίας των πολιτών είναι ότι μέχρι την λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας οι πολίτες ανέμεναν από 8 έως και 12 μήνες για την πίστωση των εξόδων κηδείας στους λογαριασμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν από τον υπολογιστή τους να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους εισερχόμενοι στην εθνική δικτυακή πύλη gov.gr (ενότητα «Οικογένεια» υποενότητα «Απώλεια» και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), με απλά βήματα και χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ.

«Χορήγηση ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων - Τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του ύψους επιδότησης πετρελαίου»: Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1.Τροποποιούνται-συμπληρώνονται διατάξεις του άρθρου 178 του ν. 4972/2022 αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του ύψους της επιδότησης του κόστους του πετρελαίου εσωτερικής καύσης-θέρμανσης.

2.Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων.

Η σχετική δαπάνη, μέχρι το ποσό των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000) ευρώ, θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Κωδικοποίηση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μέσω του ν. 4978/2022»: Με τον ν. 4978/2022, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, κυρώθηκε από τη Βουλή, με τη διαδικασία του άρθρου 76 του Συντάγματος, ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με το νομοθέτημα, το οποίο είχε τύχει της επεξεργασίας της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, κωδικοποιήθηκαν οι διατάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, του ν.δ. 356/1974, γνωστού σε όλους ως ΚΕΔΕ.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της κωδικοποίησης, μεταφέρονται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, χωρίς καμία δυνατότητα μεταβολής του ουσιαστικού περιεχομένου τους.

Με την κωδικοποίηση των διατάξεων που ίσχυαν αντιμετωπίστηκαν προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί από τις συνεχείς και πολλαπλές νομοθετικές τροποποιήσεις που έγιναν αποσπασματικά στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τα τελευταία χρόνια και διαμορφώθηκε ένας νέος Κώδικας – με τις ήδη υπάρχουσες διατάξεις που ισχύουν, χωρίς την προσθήκη νέων ή την τροποποίηση υφιστάμενων –, σύγχρονος, απλοποιημένος, λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Με τον ν. 4978/2022, που κύρωσε τις διατάξεις του Κώδικα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, αποδίδονται για πρώτη φορά, με τρόπο συστηματοποιημένο και εύληπτο οι διαδικασίες για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, με γλωσσική ομοιομορφία και νοηματική συνέπεια. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε αναμόρφωση, όπου απαιτήθηκε, της δομής των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, ώστε να αποδίδεται με σαφή και πιο κατανοητό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νόμου. Ταυτόχρονα, απαλείφθηκε η αναφορά σε διατάξεις παρωχημένες και λήφθηκαν υπόψη γενόμενες εν τω μεταξύ οργανωτικές αλλαγές, όπως η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Γενικότερος σκοπός της πρόσφατης κωδικοποίησης είναι η ασφάλεια του δικαίου που θα βελτιώσει την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων από τη Διοίκηση και τα δικαστήρια, με τελικώς ωφελούμενους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του κλάδου (δικηγόρους, λογιστές κ.λπ.).

«Υπολογισμός Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για παραδόσεις αγαθών που έλαβαν χώρα εντός του μηνός Οκτωβρίου 2022»: Δημοσιεύτηκε εγκύκλιος με Α.Π. 94498, η οποία ανακοινώνει το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.) που χρησιμοποιείται από τις αναθέτουσες αρχές για τον υπολογισμό της αναπροσαρμογής του τιμήματος συμβάσεων με αντικείμενο την προμήθεια αγαθών για κάθε κατηγορία αγαθών. Δείτε την εγκύκλιο εδώ.

«Αλλαγές στους Κ.Α.Δ. που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ.»: Με την με Αριθμ. 96618/13-10-2022 απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων τροποποιείται η υπ’ αρ. 44070/28.4.2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα για την εγγραφή των φυσικών προσώπων στο Γ.Ε.ΜΗ.» (Β’ 2226) ως προς το Παράρτημά της και ειδικότερα:

α) διαγράφεται η Ομάδα NACE1 με κωδικό 03.2 και τίτλο «Υδατοκαλλιέργεια»,
β) διαγράφονται οι κωδικοί 47.81.10.01 και 47.89.10.01 που αφορούν σε παραγωγούς πωλητές που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο,
γ) προστίθεται ο κωδικός 69.10.18.01 «Υπηρεσίες διοργάνωσης πλειστηριασμών»,
δ) συμπληρώνεται η περιγραφή του κωδικού 41.20.20.01 «Εργασίες διαμόρφωσης ή ανέγερσης κτίσματος ή άλλου είδους κατασκευών (ως αγαθού επένδυσης της παρ. 4 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ) για ίδια άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας με δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους»,
ε) αντικαθίσταται η περιγραφή του κωδικού 66.22.10.08 από «Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών συμβούλων» σε «Υπηρεσίες συντονιστή ασφαλιστικών πρακτόρων».

Από την αρθρογραφία του e-forologia.gr της Εβδομάδας που πέρασε: Φωτεινή Μακρή, Λογίστρια Α’ Τάξης - Ειδική σύμβουλος αγροτικής φορολογίας και «Οι αλλαγές που επέρχονται από 01/11/2022 για τις ενάρξεις – μεταβολές και διακοπές στο Μητρώο της Δ.Ο.Υ»: Σύμφωνα με την αρθρογράφο «Από 01/11/2022 και εφεξής αποκλειστικά οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά για όσες διαδικασίες Μητρώου είναι ενταγμένες στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE, θα υποβάλλονται μέσα από την εφαρμογή αυτή. Δεν θα εξυπηρετούνται πλέον μέσω επίσκεψης στις ΔΟΥ.». Διαβάστε το σύνολο του ιδιαίτερα επίκαιρου και ενδιαφέροντος άρθρου, στο σύνδεσμο του ιστότοπου μας.

Από τα επιχειρηματικά επιτεύγματα του Ομίλου της EPSILON NET «EPSILON HR: Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας - Το 85% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην Α’ ΦΑΣΗ εφαρμογής του μέτρου έχουν επιλέξει τις εφαρμογές της EPSILON HR»: H Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η πλέον σοβαρή μεταρρύθμιση στον εργασιακό τομέα με τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητα χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρήσεων, ξεκίνησε σταδιακά να εφαρμόζεται από την 1/7/22 σε «ειδική ομάδα» μεγάλων εταιριών και με πλήρη εφαρμογή για τις επιχειρήσεις της Α’ ΦΑΣΗΣ από την 1/11/2022.

Ήδη, περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Α’ ΦΑΣΗ εφαρμογής του νέου μέτρου (όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα & τα Super Market με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων), έχουν συμμορφώσει τη λειτουργία τους. Οι επιχειρήσεις αποστέλλουν ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση & real-time στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας τον χρόνο έναρξης & λήξης εργασίας των εργαζομένων τους με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί σταδιακά στη Β’ ΦΑΣΗ, στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, με πρώτο κρίσιμο στάδιο την ολοκλήρωση της «απογραφής «των εργαζομένων τους έως τις 30/11/2022, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για το νέο Ψηφιακό Ωράριο.

H EPSILON HR, μέλος του Ομίλου EPSILON NET, η Leader εταιρία πληροφορικής στα συστήματα Μισθοδοσίας, HRM και Ωρομέτρησης υποστηρίζει σήμερα με τις εφαρμογές της την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, με τον υπολογισμό της μισθοδοσίας για πάνω από 1.800.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 85% του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην Α’ ΦΑΣΗ εφαρμογής του μέτρου (51 εταιρίες) έχουν επιλέξει και αξιοποιούν ήδη τις εφαρμογές της EPSILON HR για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την τεχνολογική διασύνδεση με τα πληροφοριακά τους συστήματα υπολογισμού της μισθοδοσίας και με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στις εταιρίες αυτές συμπεριλαμβάνονται :

 • σχεδόν όλα τα Super Market της χώρας (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ, MARKET IN, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, κ.ά.), και
 • η πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων, δύο εκ των τεσσάρων Τραπεζικών Ιδρυμάτων (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ALPHA BANK)

Το σύνολο των ολοκληρωμένων λύσεων που προσφέρει η EPSILON HR παρέχει αυτόματη διασύνδεση με το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ώστε να αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο οι κινήσεις των εργαζομένων, ενώ παράλληλα παρέχει μια αποκλειστική «All in One Solution» που εξασφαλίζει τη διασύνδεση της Ψηφιακής Κάρτας με τα πληροφοριακά συστήματα :

 • Ωρομέτρησης,
 • Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, και
 • Μισθοδοσίας της κάθε επιχείρησης

Ο Όμιλος EPSILON NET, ως ο καταλύτης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των Ελληνικών Επιχειρήσεων επενδύει αδιαλείπτως σε τεχνολογίες αιχμής, προσφέρει μια σειρά συνολικών λύσεων για τις πιο απαιτητικές σύγχρονες ανάγκες αποτελώντας έναν one-stop-shop προορισμό για το σύγχρονο επαγγελματία. Με την EPSILON HR να πρωτοστατεί ξεκάθαρα στον τομέα της Μισθοδοσίας, Ωρομέτρησης και HRM, ηγείται στην αγορά με τις πλέον καινοτόμες λύσεις και για τη σημαντική εργασιακή αλλαγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με αυξημένη αίσθηση της ευθύνης και πρωτοπορίας.

«Όμιλος EPSILON ΝΕΤ: Η νέα ψηφιακή εποχή των επιχειρήσεων»: Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξής του, σε μία εξαιρετικά σημαντική συγκυρία ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, o Όμιλος EPSILON NET παρουσιάζει μία νέα, δυναμική και ενιαία εταιρική επικοινωνία και ταυτότητα, που αντικατοπτρίζει το ανανεωμένο όραμά του και το διαρκώς αυξανόμενο μέγεθος του. Με motto «Η νέα ψηφιακή εποχή των επιχειρήσεων», ο Όμιλος δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή τόσο του ίδιου, όσο και των ελληνικών επιχειρήσεων, αποτελώντας τον Καταλύτη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους.

Η αλλαγή αυτή στην εικόνα του Ομίλου συμβαδίζει με τις πολλαπλές ενέργειες ανανέωσης και εξέλιξής του και αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου για την περαιτέρω ανάπτυξή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα στα τελευταία 20+ χρόνια, ο Όμιλος EPSILON NET κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά Επιχειρησιακού Λογισμικού, μέσα από στοχευμένες εξαγορές και συνεργασίες, με πολιτική ανάπτυξης σε δυναμικές κάθετες αγορές και στη δημιουργία all in one λύσεων και υπηρεσιών.

Ενώνοντας μία μεγάλη ομάδα εταιριών και στελεχών πληροφορικής, ο Όμιλος EPSILON NET είναι σήμερα ένας οργανισμός που συνδυάζει πολλές επιμέρους δραστηριότητες με ένα ενιαίο όραμα. Περισσότεροι από 1.200 εργαζόμενοι και ένα δίκτυο περισσότερων από 500 συνεργάτες εξυπηρετούν καθημερινά πάνω από 125.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Κύριος στόχος του πλάνου εξέλιξης του Ομίλου είναι η βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών του, παρέχοντάς τους το πιο ολοκληρωμένο portfolio καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος επενδύει στη συνεχή παραγωγή αξίας για το προσωπικό, τους συνεργάτες και τους μετόχους, αναδεικνύοντας καθημερινά τη φιλόδοξη στρατηγική που έχει σχεδιάσει για τη νέα ψηφιακή εποχή.

Στο επίκεντρο της νέας εταιρικής ταυτότητας και εικόνας του Ομίλου EPSILON NET είναι η μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή, που δίνει ισχυρό μήνυμα για νέους στόχους και κατακτήσεις στο επιχειρείν.

Παρασκευή 14 του Οκτώβρη, τέλος εργασιακής Εβδομάδας για κάποιους, αδιάλειπτη συνέχεια για άλλους και ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου, με πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του καυσίμου έχει ξεφύγει από τη δυνατότητα επαρκούς θέρμανσης του μέσου εισοδηματικά Έλληνα και έτσι, μετά την επιδότηση στην αντλία από το κράτος κατά 0,25 λεπτά του ευρώ (επιδότηση πλέον Φ.Π.Α. επί της επιδότησης), στην μάχη μπαίνει και ο κλάδος των πετρελαιοειδών. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σε μια προσπάθεια στήριξης της αγοράς και των καταναλωτών, αποφάσισε να χορηγήσει έκπτωση στις εταιρείες εμπορίας που ανέρχεται σε 6 λεπτά προ ΦΠΑ ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ, ανά λίτρο. Συνεπώς, η τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1,3 – 1,4 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που παρά τις όποιες επιδοτήσεις, αναγκάζει τον Έλληνα σε καταβολή ενός μηνιαίου μέσου μισθού, τις δε περισσότερες φορές ακόμα παραπάνω, αφού η πλήρωση δεξαμενής 1.000 λίτρων, απαιτεί καταβολή περίπου 1.400 ευρώ. Η Εβδομάδα που έρχεται, θα δείξει τελικά και τη μέση τιμή διάθεσης, μετά τις αρχικές διακυμάνσεις, την ελαστικότητα ή ανελαστικότητα της ζήτησης δεδομένης της σημαντικής αύξησης της τιμής και της διακύμανσης της τιμής αργού στις διεθνείς χρηματαγορές, σε σχέση πάντα με την υφιστάμενη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Παρασκευή σήμερα, μέσα του Οκτώβρη και η στήλη θα κλείσει με ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, τον θάνατο του Ολυμπιονίκη του ταεκβοντό και αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Στα 43 του χρόνια, χτυπημένος από τον καρκίνο και μετά από δύο χρόνια άνισης πάλης, έφυγε από αυτόν το κόσμο. Στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook, σε μια προγενέστερη του θανάτου του νεκρολογία που θέλει ιδιαίτερη δύναμη ψυχής, μας έγγραψε ότι «Βασανίστηκα κι εγώ με τον καρκίνο, δύο χρόνια δεν είπα ποτέ "Γιατί σε εμένα"; Είχα την τύχη να με αγαπήσει η πιο υπέροχη γυναίκα του κόσμου, το δώρο μου από το Θεό, όπως είναι και το όνομα της, και να αποκτήσουμε μια πανέμορφη οικογένεια. Έτσι και σε αυτή την ατυχία που με βρήκε, είπα ευχαριστώ, που αν αυτό ήταν γραφτό να έρθει στην οικογένειά μου, δεν βρήκε εκείνη ή τα παιδιά μου. Εγώ έπρεπε να το ανέβω αυτό το βουνό, εγώ έπρεπε να σηκώσω αυτό το βάρος. Όχι εκείνοι». Ζώντας μια ζωή μικρή αλλά τόσο μεστή, έφυγε πολύ νέος, αφήνοντας μια πίκρα στα χείλη όλων μας και ένα αιώνιο γιατί; όταν νέοι άνθρωποι, πάνω στη καλύτερη ηλικία τους, φεύγουν έτσι, σε μια άσχημη συνάντηση με τη μοίρα τους. Ας είναι πιο τυχερός εκεί που πήγε και ας είναι ελαφρό το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Σε ένα μελαγχολικό Σαββατοκύριακο που έχουμε μπροστά μας, από πλευράς καιρού και από πλευράς συσσωρευμένων άσχημων γεγονότων, να είστε πάντα καλά και να προσέχετε αυτούς που αγαπάτε και σας αγαπούνε. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα