Τα ερωτήµατα και την αγωνία του ξενοδοχειακού κλάδου για το άµεσο µέλλον λόγω της δυσµενούς οικονοµικής συγκυρίας θέτει µε σαφήνεια στο Epsilon7 o Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Αποδίδει τις πολύ αυξηµένες φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισµού στο θετικό momentum που δηµιούργησε η άρση των ταξιδιωτικών περιορισµών µετά την πανδηµία, τις αυξηµένες αποταµιεύσεις την περίοδο του εγκλεισµού και την έντονη επιθυµία για ταξίδια που οδήγησαν στην «υπερυσυσσώρευση ζήτησης για τον ευρωπαϊκό νότο». Ωστόσο, εκτιµά ότι το 2023 τα δεδοµένα θα είναι διαφορετικά, κυρίως λόγω της συνεχούς αύξησης στο κόστος διαβίωσης σε όλο τον κόσµο. Σε συνδυασµό µάλιστα µε την άνοδο του λειτουργικού κόστους των ξενοδοχείων, δηλώνει την ανησυχία του για τον επερχόµενο χειµώνα. «Δεν πρέπει την εικόνα της πολύ ιδιαίτερης φετινής χρονιάς να την προβάλλουµε και ως εικόνα του µέλλοντος. Γι’ αυτό και υπάρχει ανησυχία. Ειδικά για τα ξενοδοχεία 12µηνης λειτουργίας πόλεων και ορεινών προορισµών που πέρασαν µέσα από συµπληγάδες το πρώτο τετράµηνο του 2022 και καλούνται πάλι να ανταπεξέλθουν σε ένα δύσκολο χειµώνα, µε την αύξηση του ενεργειακού κόστους και όλων των λειτουργικών εξόδων να δηµιουργούν πελώρια ερωτηµατικά για τις πληρότητες που απαιτούνται προκειµένου να τα βγάλουν πέρα», σηµειώνει χαρακτηριστικά.
Για τους λόγους αυτούς ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. επισηµαίνει ότι αφενός κανείς δεν µπορεί να κάνει προβλέψεις για το αν θα έχουµε ρεκόρ αφίξεων στο σύνολο της χρονιάς, αφετέρου ότι µεγαλύτερη σηµασία έχουν πλέον οι νέοι ποιοτικοί στόχοι που πρέπει να θέσει ο ελληνικός τουρισµό, µε µεγαλύτερη προσαρµοστικότητα στις διακυµάνσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Εξηγεί πως «αυτή η προετοιµασία είναι απαραίτητη και όχι να εφησυχάσουµε πως έχουµε µπει σε µια κανονικότητα και πως θα έχουµε κάθε χρόνο 33 εκ. αφίξεις που το 70% εξ αυτών θα αφορούν αποκλειστικά και µόνο το τρίµηνο του καλοκαιριού».
Ο κύριος Βασιλικός ζητά «κριτήρια και όρους» για το πλαίσιο βραχυχρόνιας µίσθωσης κατοικιών στη χώρα µας το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα «παντελώς αρρύθµιστο και ανεξέλεγκτο τοπίο» που συνιστά ένα «µείζον ζήτηµα αθέµιτου ανταγωνισµού» για τα ξενοδοχεία. Για το παρόν και το µέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. τονίζει την κρίσιµη διάσταση που έχει ο ψηφιακός µετασχηµατισµός προκειµένου κάθε ξενοδοχείο «να επιτύχει τους στρατηγικούς επιχειρηµατικούς στόχους του αλλά και να δηµιουργήσει εφαρµογές που συµβάλλουν στην επίτευξη στόχων βιωσιµότητας, εξοικονόµησης ενέργειας, χαµηλότερου οικολογικού αποτυπώµατος που παίζουν πλέον ένα όλο και πιο σηµαντικό ρόλο στην πορεία της πράσινης µετάβασης του ελληνικού τουρισµού».
Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Οκτωβρίου ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.