23/08/22 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Προσεχώς στο β' εξάμηνο του 2022: ενέργεια, κατώτατος μισθός, κοινός φορτιστής

Το ΕΚ θα έχει φορτωμένο πρόγραμμα όταν επιστρέψει στις εργασίες του μετά το καλοκαίρι: θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή ασφάλεια, η ισότητα των φύλων και η τεχνητή νοημοσύνη.

Κατάσταση της Ένωσης

Το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ξεκινά με τη συζήτηση για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την οποία οι ευρωβουλευτές θα ρωτήσουν την πρόεδρο Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν για το έργο της Επιτροπής και τις μελλοντικές της προτεραιότητες. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο.

Ενέργεια

Η ενεργειακή ασφάλεια έχει αναδειχθεί ως κρίσιμο ζήτημα και κορυφαία προτεραιότητα των κυβερνήσεων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις τιμές των ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, να καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων νέων κανόνων για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κοινός φορτιστής

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή για τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ. Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή. Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Οι ευρωβουλευτές θα δώσουν συνέχεια στις 49 προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου. Για να ενημερωθούν οι πολίτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη και για να διατηρηθεί η δυναμική, θα διοργανωθεί εκδήλωση ανατροφοδότησης της Διάσκεψης το φθινόπωρο του 2022.

Κατώτατοι μισθοί

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εγκριθεί η πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση κατώτατων μισθών που παρέχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές ελπίζουν πως οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν στην πραγματική αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων και στη μείωση της εργασιακής φτώχειας και του μισθολογικού χάσματος.

Τεχνητή νοημοσύνη

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης νέους κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Η λεγόμενη Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατότητων που προσφέρει η ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, θέτοντας σαφή πρότυπα που να αντανακλούν τις αξίες της ΕΕ και διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νομοθεσία για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια μεγάλων εταιρειών. Η οδηγία γνωστή ως «γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια» αποσκοπεί στην καθιέρωση διαφανών διαδικασιών πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο.

Οι ευρωβουλευτές θα ξεκινήσουν επίσης διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για την Οδηγία περί Μισθολογικής Διαφάνειας, η οποία απαιτεί από ορισμένες εταιρείες να δημοσιοποιούν πληροφορίες που διευκολύνουν τους εργαζομένους που έχουν τον ίδιο εργοδότη να συγκρίνουν τους μισθούς τους και να εκθέτουν κάθε υφιστάμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στον οργανισμό τους.

Οικονομία της πλατφόρμας

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber ή η Deliveroo. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται

Υπολογίζεται ότι εννέα στις 10 πλατφόρμες στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών ως αυτοαπασχολούμενους. Από τα 28 εκατ. άτομα που εκτιμάται ότι εργάζονται μέσω πλατφορμών στην ΕΕ, τα 5,5 εκατομμύρια ενδέχεται να είναι επί του παρόντος κατηγοριοποιημένα λάθος. Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στερούνται κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος που θα συνεπαγόταν ένα καθεστώς απασχόλησης.

Κρυπτονομίσματα

Στο επίκεντρο του δεύτερου εξαμήνου θα βρεθεί και η ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτοστοιχείων. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Απαιτούν επίσης από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτοστοιχεία να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Τον Δεκέμβριο, το Κοινοβούλιο θα απονείμει το ΒραβείοΖαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης που τιμά άτομα, ομάδες και οργανώσεις που έχουν συμβάλει με ξεχωριστό τρόπο στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Πέρυσι, το βραβείο έλαβε ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Κατώτατος μισθός