05/08/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Φοροτεχνικός

Αυγουστιάτικος επίλογος, έτος 2022...

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Πριν ένα χρόνο, τέτοια ημέρα σαν σήμερα, γράφαμε το τελευταίο άρθρο πριν την καλοκαιρινή μας ανάπαυλα , άρθρο το οποίο ήταν αρκετά ιδιαίτερο γιατί συγγραφόταν κυριολεκτικά ανάμεσα σε φλόγες και καπνούς, αφού την περίοδο εκείνη η χώρας μας αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές που έπλητταν κατά κύριο λόγο την Αττική και την Εύβοια, αλλά και πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Την κατάληξη τους την ζούμε καθημερινά , ειδικά οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί , αφού από τότε άλλαξε κατά πολύ η καθημερινή εικόνα που αντικρύζουν.

Σήμερα που γράφουμε πάλι το τελευταίο άρθρο της σεζόν πριν την καλοκαιρινή μας ανάπαυλα, έχουμε την τύχη να μην αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις, ενώ παράλληλα όλοι μας έχουμε την ελπίδα να παραμείνουμε έτσι και η σχέση μας με τις πυρκαγιές να παραμείνει σε στάδιο επιφυλακής και προειδοποιήσεων ώστε να μην έχουμε ποτέ άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Ξέρουμε.. Θα μας πείτε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο , γιατί μέσα σε όλα, η κλιματική αλλαγή έχει μετατρέψει την φύση σε ένα σταθερό εύφλεκτο υλικό, αλλά και η ανθρώπινη σκέψη δυστυχώς πολλές φορές θεωρεί την φύση κάτι ενοχλητικό και περιττό, αλλά ο σοφός λαός λέει ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

Τώρα στις δικές μας, πιο στενές ελπίδες , τις φοροτεχνικές , τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Κάνοντας πάλι αναδρομή στο περσινό άρθρο διαπιστώνουμε ότι σε σχέση με τις δηλώσεις και πέρυσι ήμασταν στο ίδιο επίπεδο ή μάλλον σχεδόν στο ίδιο , αφού τέτοια μέρα γνωρίζαμε ότι η προθεσμία υποβολής ήταν η 10η Σεπτεμβρίου αφού είχε βγει το σχετικό δελτίο τύπου που ανακοίνωνε την σχετική παράταση. Μάλιστα η εγκύκλιος που βγήκε τον Σεπτέμβρη έδωσε ακόμα τέσσερις ημέρες , αφού τελικώς η προθεσμία ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου.

Φέτος τέτοια πολυτέλεια δεν υπάρχει αφού η προθεσμία που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι η 30η Αυγούστου και βάσει ανακοινώσεων διάθεση για αλλαγή δεν υπάρχει. Ο Αύγουστος λοιπόν, για άλλη μία φορά «καταπατάτε» από μία τέτοια σημαντική προθεσμία , αυτή των δηλώσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά, είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει κάτι τέτοιο , χωρίς βέβαια να είναι οι φορολογούμενοι απόλυτα υπεύθυνοι για αυτό. Οι λόγοι κάθε χρόνο είναι ίδιοι πάνω κάτω και κυρίως έχουν να κάνουν με την χρονική διαφορά της έναρξης της εφαρμογής υποβολής δηλώσεων σε σχέση με την πραγματική έναρξη της υποβολή δηλώσεων, δηλαδή εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα ναι μεν ανοίγει, αλλά καθόλου έτοιμο να υποδεχθεί τους «πελάτες του» φορολογούμενους είναι πολύ αργότερα.

Βέβαια δεν φταίει μόνο το σύστημα για αυτό, αφού πατροπαράδοτα κάθε χρόνο περιμένουμε αποφάσεις και εγκύκλιους για να καταλήξουμε πως θα χειριστούμε κάποια φορολογικά δεδομένα και πως θα συμπληρώσουμε τις δηλώσεις. Για παράδειγμα φέτος μάθαμε πολύ αργότερα από την έναρξη των δηλώσεων ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε τους «ντετέκτιβ» των επιστρεπτέων προκαταβολών και να υπολογίζουμε μόνοι μας το όφελος που θα πρέπει να απεικονιστεί στα έντυπα Ε3, καθώς και να μάθουμε πολύ νωρίτερα από την προθεσμία αν θα πληρώσουν «ντούκου» ή με δόσεις , ώστε να υπολογίσουμε την επιπλέον ωφέλεια 15% από την έκπτωση λόγω εφάπαξ αποπληρωμής των επιστρεπτέων ποσών.

Θα μας πείτε ότι αυτό είναι αδιάφορο φορολογικά , αφού δεν δημιουργεί αύξηση κερδών δεδομένου ότι το όφελος από τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι αφορολόγητο. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτό, άρα και εμείς θεωρούμε ότι είναι καθαρά τυπική διαδικασία η όλη απεικόνιση. Όμως «επόπτες» των εντύπων Ε3 πλέον, δεν είναι μόνο οι ελεγκτικές αρχές τις εφορίας, αλλά έχουν προστεθεί και πολλοί άλλοι ενδιαφερόμενοι αφού το έντυπο «βαράει βόλτα» και σε πολλές άλλες μεριές εκτός της ΑΑΔΕ. Μπορεί να μας ρωτήσουν για αυτό οι τράπεζες, οι μέτοχοι της εταιρείας, οι μελλοντικοί επενδυτές, οι σύμβουλοι προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλοι πολλοί διάφοροι οι οποίοι ελέγχουν τα οικονομικά δεδομένα μίας επιχείρησης για δικούς τους ξεχωριστούς λόγους ο καθένας και επί αυτού αρχίζουν να ρωτάνε διάφορα δεδομένα.

Προφανώς και δεν το λέμε για να επικρίνουμε την δουλειά τους , το αντίθετο θα λέγαμε, αλλά το αναφέρουμε για να αποδείξουμε πόσο σημαντική ήταν η απόφαση με τις επιστρεπτέες έστω και αν δεν επηρέαζε το λογιστικό αποτέλεσμα άρα και τον φόρο που θα πλήρωνε η επιχείρηση που είχε λάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια δεν ήταν εύκολο κάποιος να πάρει εν λευκώ την απόφαση ότι δεν θα απεικονίσει τα δεδομένα των επιστρεπτέων προκαταβολών στα έντυπα Ε3, ούτε από την άλλη φυσικά ήταν σχεδόν αδύνατον να μπει στην διαδικασία να υπολογίσει μόνος του το μη επιστρεπτέο ποσό και όλα αυτά που προαναλύσαμε. Εάν δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει μπορεί και να προλάβαινε να το κάνει μόνος του , αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ένας φοροτεχνικός ποτέ δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται, άρα προφανώς και δεν μπορούσε να μπει σε αυτή την διαδικασία να καλύψει για άλλη μία φορά τις κρατικές υπηρεσίες, όμως έπρεπε να περιμένει…

Να περιμένει τι; Την απόφαση που του λέει το αυτονόητο, ότι δεν πειράζει και να την απεικονίσεις την επόμενη χρονιά, έτσι και αλλιώς είναι τυπικό, αφού εμμέσως πλην σαφώς αυτό έλεγε η σχετική απόφαση Ε.2046/2022 που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου του 2022 , 56 ολόκληρες ημέρες μετά το άνοιγμα του συστήματος υποβολής δηλώσεων. Από την άλλη οι δηλώσεις των νομικών προσώπων άνοιξαν στις 18 Μαΐου 2022 , 47 ολόκληρες ημέρες μετά το άνοιγμα του συστήματος υποβολής δηλώσεων.

Βάσει όλων των ανωτέρω , αλλά και όσων αναφέραμε στο άρθρο της προπερασμένης εβδομάδας αξίζει να θέσουμε κάποια βαθυστόχαστα ερωτήματα για τις περίπου 900 χιλιάδες υπολειπόμενες φορολογικές δηλώσεις.

Φταίνε οι λογιστές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δηλώσεις των νομικών προσώπων και των επαγγελματιών με ατομικές επιχειρήσεις;

Φταίνε οι φορολογούμενοι που τους «αρέσει να είναι τις τελευταίας στιγμής» ;

Φταίνε όλοι μαζί που «βαριούνται να τις κάνουν» ;

Δεν ξέρουμε ποιο φταίει τελικά , αλλά νομίζουμε ότι όλα τα θέματα έχει απαντήσει ο αείμνηστος Λουκιανός Κηλαηδόνης με το άσμα του «Φταίει ο χοντρός» και ο αγαπητός σε όλους μας Χατζηπετρής που αναφέρει…

Εμείς θα σας αφήσουμε για τρεις εβδομάδες στην ησυχία σας, ραντεβού τον Σεπτέμβρη με τα γνωστά μας ζητήματα… Καλές διακοπές σε όλους με ξεκούραση και την απαραίτητη φόρτιση μπαταριών… Είναι απαραίτητη για όλους μας και τις οικογένειες μας…comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Επιστρεπτέα προκαταβολή, Φορολογικές δηλώσεις 2022