Σάββατο 23 του Ιούλη και οι θύμισες όλων μας ανατρέχουν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μισό αιώνα μετά, ακόμα αναρωτιόμαστε πως μια ομάδα ανύπαρκτων – αδαών, κατάφερε να επιβληθεί σε ένα κράτος και να το καταδυναστεύσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάθε τέτοια μέρα, πάντα η καρδιά μας θα ραγίζει από τις απώλειες των δικών μας ανθρώπων, εδώ και στη Μεγαλόνησο.
Ξεκινώντας με τα καθ’ αυτού φορολογικά, εργατικά και οικονομικά νέα της στήλης, POS και «Διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1098/2022 «Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών πρωτόκολλο επικοινωνίας) και λοιπές λειτουργίες, για την διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών και EFT/POS τερματικών. Υλοποίηση επί της αρχής «είσπραξη μέσω κάρτας -υποχρεωτική έκδοση απόδειξης από Φ.Η.Μ.»».
Στην απόφαση εκτός των άλλων αναφέρεται:
«Η υποχρέωση της διασύνδεσης, αφορά στις οντότητες που εκδίδουν λογιστικά στοιχεία μέσω Φ.Η.Μ. (Φ.Τ.Μ., Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ., Α.ΔΗ.Μ.Ε.), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4308/2014 (Α’ 251) και ταυτόχρονα έχουν την υποχρέωση χρήσης EFT POS. Η διασύνδεση αφορά τρία συστήματα: Φ.Η.Μ, EFT/POS και ΠΑΡΟΧΟYΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.
Η παρούσα απόφαση ισχύει από 01/01/2023.».
«Παράταση αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης»: Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής για τις αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για μία εβδομάδα, δηλαδή έως και την Δευτέρα 01-08-2022, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά.
Παρατείνεται επίσης και η καταληκτική ημερομηνία τροποποίησης και ακύρωσης των ήδη οριστικοποιημένων αιτήσεων μεταβίβασης μέχρι την Παρασκευή 05-08-2022.
«Υποχρεωτικός ο έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή/ελεγκτική εταιρεία, για την πιστοποίηση δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνα»: Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» επικαιροποιείται η διαδικασία αναφορικά με τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων, που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους προσαυξημένες κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Πιο συγκεκριμένα ορίζεται:
Άρθρο 12
Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας - Τροποποίηση άρθρου 22Α του ν. 4172/2013
1. Στην παρ. 3 του άρθρου 22Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), α) οι περ. α', β' και γ' αντικαθίστανται, β) το δεύτερο εδάφιο της περ. δ' τροποποιείται ως προς το ποσοστό δειγματοληπτικών ελέγχων σε εκθέσεις ελέγχου της περ. α' και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. α) Για αιτούμενο ύψος δαπανών άνω του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, συγχρόνως με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, η επιχείρηση υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση ελέγχου όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 32 του ν. 4449/2017 (Α' 7), εφεξής «Έκθεση Διασφάλισης», για την πραγματοποίηση των δαπανών και το ύψος αυτών. Η Έκθεση Διασφάλισης υπογράφεται από ορκωτό ελεγκτή - λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένος/η στο Δημόσιο Μητρώο με την αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα άρθρα 14 και 37 του ν. 4449/2017, μετά από τη διενέργεια σχετικού ελέγχου, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (Δ.Χ.Π.Α.) και τη φορολογική νομοθεσία.
Η εν λόγω Έκθεση Διασφάλισης καταρτίζεται εγγράφως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών διεθνών προτύπων και πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Προτύπου Αναθέσεων Διασφάλισης 3000 με τίτλο: «ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ», και αποτελεί εργασία που εντάσσεται στους υποχρεωτικούς ελέγχους.
β) Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας προβαίνει σε έλεγχο επί του φυσικού αντικειμένου, ήτοι ελέγχει εάν οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες αφορούν σε δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογίας. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση των δαπανών, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας, διενεργούνται από την αρμόδια Υπηρεσία μέσα σε χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Μετά από την άπρακτη παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας θεωρείται ότι οι σχετικές δαπάνες έχουν εγκριθεί.
γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζεται η διαδικασία ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Η διενέργεια του ελέγχου των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες, όπως ορίζεται στο παρόν, θεωρείται υποχρεωτικός έλεγχος. Οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες, που διενεργούν τον εν λόγω έλεγχο, εφαρμόζουν αναλογικά τις διατάξεις περί απαγόρευσης παροχής μη ελεγκτικών υπηρεσιών που ισχύουν για τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό ΕΕ 537/2014 και τον ν. 4449/2017, για τις οντότητες μη δημοσίου συμφέροντος.
δ) Οι εκθέσεις ελέγχου της παρ. 3α υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο δειγματοληπτικός αυτός έλεγχος διενεργείται σε ετήσια βάση και αφορά κατ' ελάχιστον στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των κατατεθειμένων εκθέσεων ελέγχου. Αν κατά τον ως άνω δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώνονται παραβάσεις των διατάξεων, ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα της έκθεσης από τον ορκωτό ελεγκτή - λογιστή ή/και την ελεγκτική εταιρεία, η υπόθεση διαβιβάζεται στην Ε.Λ.Τ.Ε. για περαιτέρω έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων της παρ. 10 του άρθρου 35 του ν. 4449/2017.»
2. Για τα αιτήματα πιστοποίησης δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας της παρ. 3 του άρθρου 22Α του ν. 4172/2013, που αφορούν στο φορολογικό έτος 2021, οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών γίνονται αποδεκτές από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας μέχρι την 30η.9.2022. Για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των εν λόγω δαπανών εφαρμόζεται η περ. β' της ως άνω παραγράφου.
«Καταργείται για τις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις η υποχρέωση καταχώρησης και δημοσίευσης στο ΓΕΜΗ των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων»: Με το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» καταργείται, για τις οριζόμενες προσωπικές εταιρείες, η υποχρέωση καταχώρησης και δημοσίευσης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.
Ειδικότερα στο σχέδιο νόμου ορίζονται τα εξής:
Άρθρο 8
Νομοτεχνική διόρθωση - Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 4919/2022
Στην περ. ια' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4919/2022 (Α' 71) οι λέξεις «των περ. β) και γ)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της περ. β)» και η περ. ια' διαμορφώνεται ως εξής:
«ια) οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, εφόσον συντρέχουν οι περιστάσεις της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α' 251), περί εφαρμογής των ελληνικών λογιστικών προτύπων».
Η προτεινόμενη ρύθμιση συνιστά νομοτεχνική διόρθωση της υφιστάμενης διάταξης της περ. ια' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4919/2022 (Α' 71), στην οποία εμφιλοχώρησε από σφάλμα η αναφορά στην περ. γ' της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α' 251). Με την υφιστάμενη μορφή του άρθρου υποχρεούνται σε καταχώριση ετήσιων οικονομικών καταστάσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, κάθε ετερόρρυθμη και ομόρρυθμη εταιρία, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών της ρύθμισης:
Άρθρο 8
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση λαμβάνει χώρα νομοτεχνική διόρθωση στην περ. ια' της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν. 4919/2022 (Α' 71), προκειμένου να αρθούν δυσανάλογες για τις μικρές επιχειρήσεις υποχρεώσεις δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων, με δεδομένο ότι η επιβολή των υποχρεώσεων αυτών δεν αποτέλεσε ποτέ την αληθή βούληση του νομοθέτη.
«Δυνατότητα σε ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους να διατηρήσουν το δικαίωμα ασφάλισης για παροχές ασθενείας σε είδος από τον e-ΕΦΚΑ»: Με την εγκύκλιο 28 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 22 του ν. 4529/2018 (Α΄ 56), με τις οποίες εξακολουθεί να παρέχεται η δυνατότητα στους ανασφάλιστους διαζευγμένους συζύγους να διατηρήσουν το δικαίωμα ασφάλισης για παροχές ασθενείας σε είδος από τον e-ΕΦΚΑ
«Καταχώρηση στοιχείων στο φορολογικό μητρώο - Παροχή διευκρινίσεων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της απόφασης Α.1257/20.12.2021»: Δημοσιεύθηκε η Ε.2054/2022 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ σε συνέχεια ερωτημάτων, σχετικά με την Α.1257/20.12.2021 (Β’ 6180) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με θέμα “Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ 1006/31-12-2013 (Β΄19/2014) απόφασης Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «Διαδικασία και δικαιολογητικά Απόδοσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.)/Μεταβολής στοιχείων και Έναρξης/Μεταβολής και Διακοπής Επιχειρηματικής Δραστηριότητας»” και προκειμένου για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της παρέχονται διευκρινίσεις και οδηγίες ως προς το άρθρο 1 της εν θέματι απόφασης.
«Δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή»: (Δελτίο Τύπου). Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, προχωρούν στη διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων η βεβαίωση πραγματοποιείται μετά την 25η Ιουλίου 2022, για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για την καταβολή των οφειλών από το επιστρεπτέο ποσό.
Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικής απόφασης, θα προβλεφθεί ότι για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση. Αντίστοιχα, για τους ως άνω δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.
Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.
H Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν την έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις ανάγκες και παρεμβαίνοντας όπου χρειάζεται.
«Gov.gr Wallet - Στο κινητό τηλέφωνο περνούν αστυνομική ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης»: Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η παρουσίαση του Gov.gr Wallet. Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο. Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.
Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Περαιτέρω, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση πολιτών
Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.
Τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν εντός της ελληνικής επικράτειας ακριβώς την ίδια ισχύ με τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά. Συνεπώς, από σήμερα οι πολίτες μπορούν να τα επιδεικνύουν αντί για την αστυνομική ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης. Κατ’ εξαίρεση, αναφορικά με τις συναλλαγές πολιτών με πιστωτικά ιδρύματα, με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με παρόχους υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τα ψηφιακά αντίγραφα θα ξεκινήσουν να έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2022.
Το ψηφιακό αντίγραφο ταυτότητας δεν συνιστά ταξιδιωτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε πτήσεις εσωτερικού, αλλά όχι σε διεθνείς πτήσεις ή σε μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν.
«Αλλαγές στην προθεσμία για την εξέταση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος (άρθρο 5Α του ΚΦΕ)»: Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τροποποιούνται οι διατάξεις για την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή, φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα για τα έτη 2022 και επόμενα. Συγκεκριμένα, τάσσεται ως προθεσμία στη Φορολογική Διοίκηση για την εξέταση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος και για την έκδοση σχετικής απόφασης η τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης εκ μέρους του φυσικού προσώπου [αντί της ισχύουσας προθεσμίας των εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης].
Ειδικότερα:
Άρθρο 3
Προθεσμία για την εξέταση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης
εισοδήματος - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 5Α του ν. 4172/2013
1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013 (Α'167) τροποποιείται ως προς την προθεσμία εξέτασης της αίτησης υπαγωγής και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η αίτηση μεταφοράς της φορολογικής κατοικίας με υπαγωγή στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση από το φυσικό πρόσωπο μέχρι την 31η Μαρτίου του εκάστοτε φορολογικού έτους. Εντός της ίδιας προθεσμίας δύνανται να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή κατά το παρόν άρθρο και φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 και έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους. Η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνάς Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης. Με την έγκριση της αίτησης του φορολογούμενου εκδίδεται για το πρώτο έτος υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 2 του ΚΦΔ, για τον φορολογούμενο και για κάθε συγγενικό του πρόσωπο κατά την έννοια της περίπτωσης στ' του άρθρου 2 για το οποίο επεκτείνεται η εφαρμογή του άρθρου αυτού.
Το φυσικό πρόσωπο δηλώνει στην αίτησή του το κράτος στο οποίο είχε την τελευταία φορολογική κατοικία του μέχρι την υποβολή της αίτησής του. Η Φορολογική Διοίκηση ενημερώνει τις φορολογικές αρχές του κράτους αυτού σχετικά με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του εν λόγω φορολογούμενου, σύμφωνα με τις διατάξεις περί διεθνούς διοικητικής συνεργασίας όπως αυτές ισχύουν.»
2. Η παρ. 1 ισχύει για τα φορολογικά έτη 2022 και επόμενα.
«Παράταση φορολογικών δηλώσεων - Με τροπολογία η διάταξη»: Σε τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται η διάταξη για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων και η αντίστοιχη προσαρμογή των διατάξεων που αφορούν την καταβολή του φόρου εισοδήματος για τις εν λόγω δηλώσεις.
Ειδικότερα ορίζεται:
Άρθρο 1
Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και ρυθμίσεις καταβολής του φόρου
εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021 - Τροποποίηση παρ. 77, 78 και 79 άρθρου 72 ν. 4172/2013
1. Στην παρ. 77 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 (Α' 167) προστίθενται εδάφια δεύτερο και τρίτο ως εξής:
«Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 των νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων του άρθρου 45, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Αυγούστου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών.».
2. Στην παρ. 78 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013, α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια, β) προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 78 διαμορφώνεται ως εξής:
«78. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου 2022. Η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις του πρώτου εδαφίου πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την 31η.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι (6) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
Τα ανωτέρω δεν καταλαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος του άρθρου 5Β.»
3. Η παρ. 79 του άρθρου 72 του ν. 4172/2013 τροποποιείται ως προς την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου και η παρ. 79 διαμορφώνεται ως εξής:
«79. Όταν ο φόρος που οφείλεται, με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, για τον οποίο παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε δόσεις, καταβληθεί εφάπαξ, μέχρι και την 31η.8.2022, παρέχεται, στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).».
4. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 29η.7.2022.
Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο και άκρως επιστημονικό, από τον κ. Γεώργιο Α. Λαζαρίδη, Ορκωτό ελεγκτή ΣΠΛ CROWE: «Η φορολόγηση βάσει του δεύτερου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 47 του Ν. 4172/2013 είναι ένα ζήτημα που απαιτεί περισσότερο εξειδικευμένη λύση»: Όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο αρθρογράφος «Σε συνέχεια της από 21/6/2022 κοινής «εκπομπής» EPSILONET– TAXHEAVEN στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, παραθέτω κάποιες απόψεις (προσωπικές) σε σχέση με το ζήτημα της φορολόγησης της διανομής κερδών και αποθεματικών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος που αφορούν στο κατά πόσο οι οδηγίες της ΠΟΛ. 1014/2018 για τους χειρισμούς εν γένει, επιτυγχάνουν απόλυτα είτε το σκοπό της φορολογικής επιβάρυνσης της διανομής χωρίς μελλοντική ανάκτηση της επιβάρυνσης αυτής, είτε το σκοπό της αποφυγής της διπλής φορολόγησης.».
Κ. Δημήτρης Δημητρίου, CEO της CPA Ορκωτοί Ελεγκτές & Σύμβουλοι ΙΚΕ και «Φοροαπαλλαγές και κίνητρα στον νέο Ν.4935/2022 για συγχωνεύσεις και εξαγορές»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Καθώς δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος Ν.4935/2022 (ΦΕΚ Α΄103/26-05-2022) σχετικά με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, υπό τον ακριβή τίτλο «Κίνητρα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων μέσω Συνεργασιών και Εταιρικών Μετασχηματισμών και άλλες Διατάξεις», ας δούμε κάτωθι τα βασικότερα σημεία του, αλλά και τα οφέλη που κομίζει. Αξίζει να υπογραμμιστεί, ότι οι αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις όπως συχνά λέγονται, βοηθούν να μεγαλώσει το μέγεθος κάθε είδους επιχειρήσεων, γεγονός που αποτελεί το κλειδί για την πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στους πόρους του χρηματοδοτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Σημαντική προϋπόθεση, επειδή η Ελλάδα έχει τις μικρότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη!».
Κ. Αριστείδης Οντούλης, Λογιστής Ά τάξης «Ανάκτηση Κρατικών Ενισχύσεων»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Μείζον θέμα είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μία επιχείρηση, δεν πληροί όρους με τους οποίους και έλαβε μία ενίσχυση. Τότε η εν λόγω ενίσχυση οφείλει να επιστραφεί στον φορέα που την παρείχε.
Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που έλαβαν μια κρατική επιχορήγηση και για διάφορους λόγους το επενδυτικό έργο δεν υλοποιήθηκε ορθά. Εκπρόθεσμα αιτήματα, ελλιπής φάκελος δικαιολογητικών ή και παράβαση εργατικής νομοθεσίας είναι μερικοί από τους πιθανούς λόγους που μια ενίσχυση μπορεί να χαθεί.
Η επιστροφή μιας ενίσχυσης εντάσσεται στα πλαίσια του Ν. 4488/2017.».
Από τα επιχειρηματικά νέα του Ομίλου της EPSILON NET «Η Epsilon Training ανήκει επίσημα στο Δίκτυο εξεταστικών κέντρων της Pearson VUE σε προϊόντα Microsoft»: Ο Όμιλος Epsilon Net, ανακοινώνει την είσοδο της Epsilon Training, της επιχειρηματικής μονάδας του Ομίλου για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων, στο Δίκτυο εξεταστικών κέντρων της Pearson VUE σε προϊόντα Microsoft. Ως επίσημος φορέα Τεχνικής Εκπαίδευσης «Microsoft Learning Centre» η Epsilon Training αποτελεί πλέον εξεταστικό κέντρο για την παροχή Πιστοποιημένων τεχνικών προγραμμάτων εκπαίδευσης για όλα τα προϊόντα και τις τεχνολογίες της Microsoft, όπως: Azure, SQL Server, SharePoint Server, Windows Server, Exchange Server, Microsoft Security, Visual Studio, Office 365. Η Pearson VUE, μέσω του παγκόσμιου δικτύου των κέντρων δοκιμών και των συνεργασιών της, παρέχει εξετάσεις υψηλής αξιοπιστίας και ακεραιότητας, βοηθά στην προετοιμασία των υποψηφίων με συμβουλευτική, εργαστήρια βασισμένα σε σενάρια, πρακτικές δοκιμές και επιπλέον, αναπτύσσει συνεχώς κορυφαίες τεχνολογίες δοκιμών που εξασφαλίζουν την πρόοδο μέσω διαπιστευτηρίων σε σχεδόν κάθε κλάδο.
Όλα τα Microsoft εκπαιδευτικά προγράμματα της Epsilon Training υλοποιούνται από πιστοποιημένους εισηγητές Microsoft Certified Trainers (MCTs), απευθύνονται σε επαγγελματίες ITs, Developers στην Ελλάδα & στην Κύπρο, αλλά και σε στελέχη που θέλουν να εξελιχθούν στους σχετικούς τομείς της τεχνολογίας. Πραγματοποιούνται δια ζώσης, στα δύο εκπαιδευτικά κέντρα που διαθέτει ο Όμιλος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και online, μέσω πιστοποιημένης πλατφόρμας εκπαίδευσης.
Οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα λαμβάνουν το επίσημο εκπαιδευτικό υλικό Microsoft Official Courseware (MOC) και αξιοποιούν πρακτικά τα Online Labs του Microsoft Official Courseware. Στους συμμετέχοντες χορηγείται για κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πιστοποιητικό Παρακολούθησης, (Microsoft Partner Network Student Certificate) ενώ μετά την ολοκλήρωση του σχετικού κύκλου των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν, μέσω εξεταστικής διαδικασίας, την αντίστοιχη επαγγελματική πιστοποίηση της Microsoft.
Ο Διευθυντής της Epsilon Training, κ. Βαλάντης Μπίλλης δήλωσε: «Η Epsilon Training αντιμετωπίζει με συνέπεια τις ανάγκες της Ελληνικής Αγοράς για τεχνική Εκπαίδευση και Πιστοποίηση, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την σταθερά ανοδική πορεία της όσο και από το μέγεθος και το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες προσφέρει κορυφαία εμπειρία κατάρτισης στις τεχνολογίες της Microsoft με στόχο να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας».
Σχετικά με την Epsilon Training
Η Epsilon Training είναι η επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου της Epsilon Net για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Ως κορυφαίος εκπαιδευτικός φορέας επαγγελματικής κατάρτισης, με επιτυχή δραστηριότητα για περισσότερα από 20 έτη, αξιοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές διδασκαλίας με τη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού, στοχεύοντας στη συνεχή ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εκπαιδευόμενων και του επαγγελματικού τους προφίλ, με τελικό στόχο την τεχνική & επαγγελματική τους εξέλιξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τέλος εργασιακής εβδομάδας (για τους μισούς Έλληνες, επειδή οι άλλοι μισοί, εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία αυτή την εποχή έχουν μάλλον συνεχόμενες αδιάλειπτα εργασιακές εβδομάδες επτά ημερών) και κάπου εδώ θα πρέπει να σας αφήσουμε. Το τελευταίο και μεγαλύτερο «σώμα» των αδειούχων, ετοιμάζεται, αργά σήμερα το απόγευμα, νωρίς αύριο το πρωί, να αναχωρήσει στον τόπο, καρτ-ποστάλ των διακοπών του, που είχε στο μυαλό του όλο το χρόνο, που τον φώτιζε στο άγριο χειμώνα.
Μες το βλέμμα της ένας τόσο δα ουρανός / αστράφτει συννεφιάζει αναδιπλώνεται / μα σαν πέφτει η νύχτα πλημμυρίζει με φως / φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται…
Νίκος Παπάζογλου και Αύγουστος, για τις διακοπές σας, για το όμορφο παράθυρο που για λίγο διάστημα θα ανοίξετε και θα ζήσετε σε έναν άλλο κόσμο, ονειρικό, για τις διακοπές που χρειάζεστε, που χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Φεγγάρι αυγουστιάτικο υψώνεται και περιμένει να ρίξει το φως του επάνω μας. Όπου και αν πάτε, όπου και αν είστε, να περάσετε υπέροχα. Καλό Σαββατοκύριακο, Καλές διακοπές σε όλους.