20/07/22 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΛΦΕΕ Ν. Χίου: Επιστολή διαμαρτυρίας

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Οικονομικών

Κ. Χρήστο Σταικούρα

Τον Υφυπουργό Οικονομικών

Κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

Κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Χίος, 19 Ιουλίου 2022

Οι λογιστές, ως κλάδος, τα τελευταία δύο έτη έχουμε σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος εργασιών που μας ανατίθενται, τόσο εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο κορωνοϊός, όσο και της πρόθεσης της κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει πολλές από τις εργασίες που κάποτε διεκπεραίωναν συνήθως δημόσιοι λειτουργοί και τώρα (σωστά ή εσφαλμένα) θεωρούνται «καθήκον» του λογιστή να φέρει εις πέρας.

Ως κλάδος διανύουμε ήδη από τον Απρίλιο μια εκτεταμένη περίοδο πίεσης που περιλαμβάνει, πέρα από τις συνήθεις και τρέχουσες μηνιαίες ή περιοδικές υποχρεώσεις, την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (φυσικών και νομικών προσώπων) η οποία προχωράει μεν, αλλά με αργούς ρυθμούς δε, καθόσον υπάρχουν αρκετά ζητήματα που χρήζουν ερμηνείας, οδηγιών ή και επίλυσης. Σ’ αυτό θα πρέπει κανείς να προσθέσει ένα πλήθος από διάφορες πλατφόρμες που ανοίγουν για να στηρίξουν την κοινωνία στις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διανύουμε (λ.χ. fuel pass, power pass, αιτήματα κοινωνικού τουρισμού, κλπ) οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν μέσα από τα λογιστικά γραφεία. Σ’ αυτό θα πρέπει κανείς να προσθέσει την αλλαγή του κατώτατου μισθού τον μήνα Μάιο, αλλά και την υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ των επισιτιστικών επιχειρήσεων στο τέλος Ιουνίου. Παράλληλα το καλοκαίρι είναι γενικά περίοδος αυξημένων ελέγχων του κρατικού μηχανισμού ιδιαίτερα στα νησιά. Τέλος σε όλο αυτό το σκηνικό θα πρέπει να προστεθεί και η λειτουργία της πλατφόρμας MyData από το 2021, που το βάρος διαβίβασης μάλιστα του συγκεκριμένου έτους έπεσε τελικά στους επαγγελματίες λογιστές φοροτεχνικούς και μάλλον το ίδιο θα συμβεί και το έτος 2022, παρά τις διαβεβαιώσεις των αντίστοιχων κυβερνητικών στελεχών ότι οι κρατικές υποδομές και ο κόσμος των επιχειρήσεων ήταν έτοιμες να υλοποιήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Η πρακτική εφαρμογή της πλατφόρμας απέδειξε ακριβώς το αντίθετο, με τους λογιστές να σηκώνουν ένα ακόμα βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για την «ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Το παραπάνω που σας περιγράφουμε, είναι πολύ συνοπτικά το έργο που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας μέσα σε ένα ασφυχτικό πλαίσιο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί εντός των οριζόμενων προθεσμιών.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε τις αντίστοιχες δικές σας ενέργειες πίεσης, ώστε το υπουργείο οικονομικών να κατανοήσει τη θέση του κλάδου μας και:

- Να δώσει την απαιτούμενη παράταση του χρονικού διαστήματος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30/9.

- Την διαβίβαση των εσόδων του 2021 στο my data μέχρι 31/12. Καμία ενέργεια που να αφορά τα έξοδα και πρόστιμα επί των ζητημάτων my data.

- Το έτος 2022 & το 2023 να είναι έτος πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος My Data χωρίς καμία συζήτηση για πρόστιμα, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα και οι τρεις φορείς λειτουργίας του εν λόγω συστήματος (κρατικός μηχανισμός, επιχειρηματικός κόσμος, λογιστές φοροτέχνες).

- Τέλος κλείνουμε με ένα πάγιο αίτημα του λογιστικού κλάδου που άπτεται των ανθρώπινων ορίων και δεδομένων, αυτό της ρύθμισης του θέματος της ασθένειας του λογιστή φοροτέχνη, με τροποποίηση του άρθρου 93 του Ν. 4764/2020, ώστε να αφορά όλες τις περιπτώσεις ασθένειας και όχι μόνο από covid, καθώς και να συμπεριλάβει τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΛΦΕΕ, παράταση φορολογικών δηλώσεων, Παράταση προθεσμίας