Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ορίζει µια νέα εποχή
Mια σειρά από θετικές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα και τις προοπτικές της προκαλεί για την ελληνική οικονοµία η έξοδος από το πλαίσιο Ενισχυµένης Εποπτείας, σύµφωνα µε τον κύριο Μιχάλη Αργυρού, Καθηγητή Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς και Πρόεδρο του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων (Σ.Ο.Ε), το οποίο αποτελεί συµβουλευτικό και γνωµοδοτικό όργανο του Υπουργού Οικονοµικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Epsilon7 ο κ. Αργυρού τονίζει: «Με την έξοδο από την ενισχυµένη εποπτεία η Ελλάδα παύει να αποτελεί εξαίρεση στην ευρωζώνη. Αυτό ενισχύει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της χώρας, µειώνει τον ελληνικό πιστωτικό κίνδυνο, όπως αυτός αποτυπώνεται στα spreads των κρατικών οµολόγων, και ανοίγει τον δρόµο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, απαραίτητη προϋπόθεση για χαµηλότερο κόστος δανεισµού και υψηλή µακροχρόνια ανάπτυξη».
Ο κ. Μιχάλης Αργυρού έχει ολοκληρωµένη γνώση και άποψη γύρω από τα θέµατα της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης που άπτονται τόσο των µακροπρόθεσµων σχεδιασµών όσο και για τα ζητήµατα που σχετίζονται µε την καθηµερινότητα του πολίτη. Συµµετέχει σε κρίσιµες συσκέψεις και διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονοµικών µε τους εκπροσώπους των θεσµών και έχει σαφή εικόνα για τις συζητήσεις και για τις αποφάσεις που αφορούν την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.
Στο ερώτηµα αναφορικά µε το ποιο θα είναι το κόστος που θα έχει η προσπάθεια µείωσης του πληθωρισµού στην ανάπτυξη και την απασχόληση ο κ. Αργυρού σηµειώνει ότι οι βαθµοί ελευθερίας των εθνικών κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών είναι µικρότεροι σε σχέση µε πριν δύο χρόνια. «Σε ότι αφορά τη µακροοικονοµική πολιτική, η νοµισµατική πολιτική σίγουρα θα αντιδράσει στην αύξηση του πληθωρισµού, κάτι που βραχυχρόνια θα έχει συσταλτικό αποτέλεσµα στον ρυθµό ανάπτυξης. Η δηµοσιονοµική πολιτική από την πλευρά της υπόκειται και αυτή σε περιορισµούς. Κατά την περίοδο της πανδηµίας τα κράτη στήριξαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε πρωτοφανή βαθµό, µε αποτέλεσµα τη σηµαντική άνοδο του δηµόσιου χρέους. Ως αποτέλεσµα, υπάρχουν όρια εντός των οποίων η δηµοσιονοµική πολιτική µπορεί να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά της ενεργειακής κρίσης χωρίς να προκαλέσει την αντίδραση των αγορών, και χωρίς να επιβαρύνει τον πληθωρισµό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά δεν παραλείπει να τονίσει και «σηµαντικά θετικά στοιχεία» τα οποία, µε τα σηµερινά δεδοµένα, µας οδηγούν σε προβλέψεις για θετικό ρυθµό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονοµίας το 2022. Ειδικά για τη χώρα µας αναφέρεται στο διπλάσιο από τις αρχικές προβλέπεις ρυθµό ανάπτυξης που σηµείωσε το 2021, το γεγονός ότι έως και τις αρχές του 2022 η Ελλάδα πετυχαίνει έναν από τους µεγαλύτερους ρυθµούς µείωσης της ανεργίας, το πολύ µεγάλο απόθεµα ιδιωτικών καταθέσεων που συσσωρεύθηκαν κατά την περίοδο της πανδηµίας και τη µεγάλη στήριξη που θα παρέχουν στη χώρα µας έως τα 2027 οι πόροι του Ταµείου Ανάκαµψης.
Ο Πρόεδρος του Σ.Ο.Ε δηλώνει «ρεαλιστικά αισιόδοξος» για το µέλλον της ελληνικής οικονοµίας, υποστηρίζοντας πως το ελληνικό παραγωγικό µοντέλο αλλάζει, αυξάνονται οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, βελτιώνεται το επιχειρηµατικό περιβάλλον, σηµειώνεται πρόοδος στην ανάπτυξη οικονοµικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέµενης αξίας και άλµατα στη ψηφιοποίηση της δηµόσιας διοίκησης. Κάνει ιδιαίτερη µνεία στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. το οποίο χαρακτηρίζει ως «πρόγραµµα µεταµόρφωσης της ελληνικής οικονοµίας», καθώς και στις συνεχείς αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα από τους διεθνείς οίκους, που τη φέρνουν «ένα σκαλί πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας».
Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Ιουλίου-Αυγούστου ο κ. Μιχάλης Αργυρού Καθηγητής Οικονοµικών στο Πανεπιστήµιο Πειραιώς και Πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων,