17/06/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται

Μέσα του Ιούνη και «μικρή» εργασιακή Εβδομάδα, η Εβδομάδα που μας πέρασε, ελέω εορτής του Αγίου Πνεύματος και της αργίας σχεδόν των περισσότερων από τους εργαζόμενους.

Εβδομάδα που πέρασε και εισαγωγικό θέμα της στήλης, ή έκρηξη του ψηφιακού και «πλαστικού» χρήματος, ως μίγματος της νέας εποχής, της πανδημίας, της ασφάλειας, της τουριστικής έλευσης και γενικά την ευκολίας που παρέχει έναντι του φυσικού χρήματος.

Ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,6 δισ., από 1,1 δισ. το 2020, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 44% σε σχέση με το 2020. Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,5 δισ. από 1 δισ. το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 48%. Οι χρεωστικές κάρτες συνέχισαν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στο συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών. Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά στην έκδοση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες ανήλθαν σε 1,9 εκατ., αυξημένες κατά 13%. Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών επίσης παρουσίασε αύξηση κατά 2% και ανήλθε σε 2,9 εκατ. κάρτες.

Περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία της cardlink, πάνω από το 90% των συναλλαγών είναι ανέπαφες, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση για πληρωμές με τη χρήση των έξυπνων κινητών. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις κάρτες τους ακόμη και για μικρής αξίας συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δίκτυο της Cardlink, το 39% (από 37% το 2020) των συνολικών συναλλαγών αφορούσε πληρωμές κάτω των 10 ευρώ, το 22% (από 20%) πληρωμές έως 5 ευρώ και το 7% (από 6%) ήταν συναλλαγές αξίας κάτω των 2 ευρώ.

Η νέα εποχή του ψηφιακού χρήματος είναι εδώ, δεδομένης της ευκολίας και της ασφάλειας που προσφέρει σε σχέση με το φυσικό χρήμα. Ελάχιστες πλέον συναλλαγές έως και πενήντα (50) ευρώ γίνονται εγχρήματα, δεδομένης της ευκολίας της ανέπαφης συναλλαγής, σε δε μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές, ο προσωπικός κωδικός και ο αποσταλείς κατά τη συναλλαγή σε πολλές των περιπτώσεων επιπλέον κωδικός, είτε μέσω SMS, είτε, μέσω της εφαρμογής Viber, ουσιαστικά αποτελούν πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας ως προς τον συναλλασσόμενο. Το πλαστικό – ηλεκτρονικό χρήμα μάλλον τελικά θα αντικαταστήσει σε μέγιστο βαθμό την εγχρήματη συναλλαγή, δίνοντας άλλο ένα «σημάδι» της νέας εποχής της πληροφορικής, της άμεσης μεταφοράς της πληροφορίας και της ασύγκριτα μεγαλύτερης προστασίας, αρκεί κάποιος να τηρεί τις προδιαγραφές του παρόχου.

Εβδομάδα που πέρασε και ας ξεκινήσουμε με «θετικές» φορολογικές και όχι μόνο ειδήσεις. «Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες»: Με διάταξη που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από 13 Ιουνίου 2022, 20:30 έως 20 Ιουνίου 2022, 20:30 προτείνεται η παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες. Αναλυτικότερα το άρθρο 35 "Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες – Τροποποίηση του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α." ορίζει τα εξής:

1. Η παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α΄104), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου ή υπερμειωμένου, κατά περίπτωση, συντελεστή Φ.Π.Α. στα μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους καθώς και στην εστίαση και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Οι διατάξεις του Παραρτήματος ΙΙΙ «Αγαθά και Υπηρεσίες που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 21» του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, όπως τροποποιούνται από την παρ. 1, εφαρμόζονται από την 1.6.2020 έως και τις 31.12.2022.».

2. Η παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021 (Α’ 17), τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. για τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους και διαμορφώνεται ως εξής:5. Το άρθρο 36 ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και εφαρμόζεται μέχρι και τις 31.12.2022.».

3. Οι παρ. 9 και 10 του Κεφαλαίου Β, «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. τροποποιούνται ως προς τον χρόνο ισχύος του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού και διαμορφώνονται ως εξής:

«9. Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022.

10. Η παροχή υπηρεσιών από σχολές εκμάθησης χορού από την 1.10.2021 έως και τις 31.12.2022 και εφόσον δεν απαλλάσσονται με το άρθρο 22.».

«Κοινωνικός τουρισμός: Την Τετάρτη 15 Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα 2022-2023»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 13.00 ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που αφορά σε 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023. Ο προϋπολογισμός του είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ – ποσό αυξημένο κατά 5 εκ. ευρώ σε σχέση με το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2022. Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 23 Ιουνίου και ώρα 14.00 μέσω του συνδέσμου https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι φετινές αυξημένες τιμές επιδότησης αφορούν σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Τέλος, προβλέπεται ότι όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δυο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

«Υπ. Εργασίας: Νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Νέα ψηφιακά εργαλεία για την εκτίμηση του κινδύνου θερμικής καταπόνησης κατά την εργασία τίθενται από εφέτος στη διάθεση των εργαζομένων. Εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνονται για το επίπεδο του κινδύνου στην περιοχή που βρίσκονται, μέσω διαδικτύου αλλά και με ειδική εφαρμογή για κινητές συσκευές που είναι διαθέσιμη δωρεάν και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης που προβλέπει κατά περίπτωση η νομοθεσία.

Οι νέες δυνατότητες εκτίμησης των κινδύνων από την εργασία σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών περιγράφονται στην εγκύκλιο με θέμα: Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων που εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενόψει της θερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η ανάλυση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο είναι χρήσιμη για το σχεδιασμό των μέτρων προστασίας τους. Ο ευρύτερα διαδεδομένος δείκτης ανάλυσης της θερμικής καταπόνησης εργαζομένου είναι ο WBGT ( «Wet-Bulb Globe Temperature»), ή στα ελληνικά ΘΥΒΜΑΣ («Θερμοκρασία Υγρού Βολβού και Μαύρου Σφαιριδίου»). Τα νέα ψηφιακά εργαλεία μέσω των οποίων εργαζόμενοι και εργοδότες μπορούν να ενημερωθούν για το μέγεθος του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ στην περιοχή που βρίσκονται και κατά συνέπεια για τον κίνδυνο θερμικής καταπόνησης, είναι τα εξής:

Α. Η ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (http://www.hnms.gr/emy/el/forecast/deikths_wbgt) που παρέχει πρόβλεψη του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ για εξωτερικούς χώρους ανά την Ελλάδα

Β. Η εφαρμογή για έξυπνα κινητά ΘΥΒΜΑΣ – Δείκτης Θερμικής Καταπόνησης» (για συσκευές με λειτουργικό Android) η οποία λαμβάνει μετεωρολογικά δεδομένα από τον πλησιέστερο στο χρήστη μετεωρολογικό σταθμό και παρέχει εκτίμηση του δείκτη ΘΥΒΜΑΣ σε πραγματικό χρόνο καθώς και προβλέψεις για τις επόμενες 48 ώρες.

Εκτός από τις ψηφιακές δυνατότητες, απλοποιημένη εκτίμηση του δείκτη θερμικής καταπόνησης περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου σε μορφή πίνακα που λαμβάνει υπόψη τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ανάλογα με τη διακύμανση του δείκτη, συνίσταται η λήψη μέτρων όπως η παροχή μέσων προστασίας, η χορήγηση επιπλέον διαλειμμάτων ή η πλήρης διακοπή της εργασίας.

Πέραν αυτών η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία όσων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και ενδεικτικά μέτρα για την ελάττωση της θερμικής καταπόνησης και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η μόνωση των κτιρίων και των θερμών επιφανειών, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού, η χορήγηση διαλειμμάτων, η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες καθώς και στην ύπαιθρο μεταξύ των ωρών 12.00-16.00, η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, κ.α.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμη ότι οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ κατά τη θερινή περίοδο σε όλους τους εργασιακούς χώρους όπου αναμένεται μεγαλύτερη θερμική καταπόνηση και κατά τις περιόδους καύσωνα θα είναι εντατικοί και η ανταπόκριση σε περιπτώσεις καταγγελιών άμεση.

«Υπεγράφη η ΣΣΕ μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων»: Υπεγράφη η Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας και διάρκεια ισχύος από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, συνεπώς και η ανωτέρω ΣΣΕ, δεσμεύουν κατ’ αρχήν μόνο τα μέλη των συμβαλλόμενων στη σύναψη τους, οργανώσεων. Αν όμως κηρυχθούν υποχρεωτικές, η ισχύς τους επεκτείνεται από τον χρόνο δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, σε όλους τους εργοδότες και τους εργαζομένους του κλάδου ή του επαγγέλματος που αυτές αφορούν, δηλαδή και σε αυτούς που δεν είναι μέλη των συμβληθεισών οργανώσεων.

Η Εθνική Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας, δεν έχει κηρυχθεί, επί του παρόντος τουλάχιστον υποχρεωτική, συνεπώς δεσμεύει μόνο τα συμβαλλόμενα στη σύναψη της μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, αν οι εργαζόμενοι στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, δεν υφίσταται δέσμευση εφαρμογής των όρων της εν λόγω ΣΣΕ ακόμη και αν η επιχείρηση που τους απασχολεί είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπογράφει (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος). Ειδικότερα, για να υφίσταται νομική δέσμευση και να υποχρεούται ο εργοδότης να εφαρμόσει για τους εργαζόμενούς του, τους όρους αμοιβής και εργασίας της εν λόγω συλλογικής σύμβασης που είναι μεν σε ισχύ αλλά δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, είναι τόσο αυτός (ο εργοδότης) όσο και οι εργαζόμενοι, να είναι μέλη των συμβαλλόμενων στη σύναψή της συλλογικής αυτής ρύθμισης, οργανώσεων (εργοδοτικών και εργατικών αντίστοιχα).

Δείτε αναλυτικά τους όρους της ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας στην Online τράπεζα.

«Διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1077/2022 «Διαδικασία για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) έτους 2022, κατά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων» στην οποία αναφέρεται:

1. Δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2022 μετά την πρώτη μαζική εκκαθάριση/ σύνθεση δηλώσεων/ έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους αυτού, υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στην περίπτωση ε της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Ν. 4223/2013 . Για τις δηλώσεις αυτές εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023, όπως ορίζεται στην ίδια διάταξη. Στους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013 , λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

2. Μετά τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται στην περίπτωση ε της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013, γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας. Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης. Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

3. Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

Η απόφαση αυτή ισχύει για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2022. Κάθε προηγούμενη απόφαση που ρυθμίζει τα ίδια θέματα παύει να ισχύει.

«ΑΑΔΕ - myDATA: Παράταση προθεσμίας για διαβίβαση δεδομένων»: Αποδεχόμενη σχετικά αιτήματα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της ΠΟΦΕΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, στην πλατφόρμα myDATA, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Δείτε την απόφαση Α.1075/2022

«Σε ΦΕΚ ο Νόμος με τις διατάξεις για Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, Πρώτο ένσημο, προσαυξημένη έκπτωση δαπανών που αφορούν πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση»: Με αριθμό Ν.4941/2022 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α' 113/16-6-2022 ο νόμος "Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις".

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διατάξεων περιλαμβάνονται τα άρθρα:

Άρθρο 79 Κατάργηση φόρου πολυτελείας στα προϊόντα της δασολογικής κλάσης 43.03 - Τροποποίηση άρθρου 17 του ν. 3833/2010

Άρθρο 80 Ειδικές ρυθμίσεις για το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων - Τροποποίηση άρθρου 20 του ν. 4557/2018

Άρθρο 86 Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση - Προσθήκη άρθρου 22 Ε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Άρθρο 92 Εξαίρεση στον καθορισμό ανωτάτου ορίου αναπροσαρμογής µμισθώματος για εμπορικές και επαγγελματικές µμισθώσεις ακινήτων για το έτος 2022 - Προσθήκη περ. δ) στην παρ. 3 του άρθρου 121 του ν. 4926/2022

Άρθρο 103 Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών - «Πρώτο Ένσημο» - Τροποποίηση άρθρου 196 του ν. 4855/2021

Από τα νέα του Ομίλου της EPSILON NET και την κοινωνική ευθύνη του: «Ο Όμιλος Epsilon Net υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας»: O Όμιλος Epsilon Net αποδεικνύει έμπρακτα τη διαχρονικότητα της ανθρωποκεντρικής στρατηγικής της διοίκησης και την έμφαση στις αξίες της διαφάνειας, της συνεργασίας και της ισότητας. Υποστηρίζοντας μια δράση που προωθεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και την πολιτική των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο, προχώρησε στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας.

Η υπογραφή της Χάρτας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, παρουσία της Group HR Director της Epsilon Net, Νάσιας Σκούντζου και του Προέδρου του ΚΕΑΝ και ιδρυτή της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, Σταύρου Μηλιώνη.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) και το Diversity Charter Greece. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μέσο δέσμευσης για την αποτροπή των διακρίσεων στον χώρο των επιχειρήσεων και την εφαρμογή της ισότητας, των ίσων ευκαιριών και της διαφορετικότητας σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Οι βασικοί πυλώνες που συνιστούν τη Διαφορετικότητα είναι: Το φύλο, η ηλικία, η φυλή και το χρώμα, η αναπηρία και η χρόνια πάθηση, η εθνική και η εθνοτική καταγωγή και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Με αφορμή την υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας, η Νάσια Σκούντζου, Group HR Director δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που υπογράφουμε τη Χάρτα Διαφορετικότητας. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι στο DNA της Epsilon Net δεν αποτυπώνεται μόνο η επιχειρηματική επιτυχία, αλλά και η προσήλωση στην αξία της Διαφορετικότητας των εργαζομένων της, που ανήκει στις θεμελιώδεις αξίες που φέρει η Epsilon Net από την ίδρυσή της. Καλλιεργούμε μια κουλτούρα η οποία εκφράζει τον οργανισμό μας, από τον Πρόεδρο έως κάθε έναν από τους εργαζομένους, που σέβεται τις διαφορετικές αντιλήψεις & συνήθειες και αγκαλιάζει τη μοναδικότητα των ανθρώπων μας. Η διαφορετικότητα και η πολυφωνία των ανθρώπων γεννούν τη δημιουργία και την εξέλιξη, προάγουν την ομαδικότητα και κατευθύνουν το όραμα των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στην υπογραφή της Χάρτας Διαφορετικότητας από την Epsilon Net ο κ. Σταύρος Μηλιώνης, Πρόεδρος του ΚΕΑΝ, δήλωσε: «Η Epsilon Net, o Όμιλος εταιριών που δραστηριοποιείται στους τομείς της πληροφορικής, της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο και της εκπαίδευσης, έγινε μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας το «δίκτυο» των επιχειρήσεων που αγκαλιάζουν τη Διαφορετικότητα και εργάζονται προς την υγιή και απρόσκοπτη ενσωμάτωση διαφορετικών στελεχών στην καθημερινή τους λειτουργία. Τους καλωσορίζουμε».

Από τις συνέργειες του Ομίλου της EPSILON NET «Στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Epsilon Net με την Skroutz! Epsilon Smart & Pylon είναι skroutz-ready»: O Όμιλος Epsilon Net, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, μαζί με το skroutz.gr, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα μας, ανακοινώνουν την στρατηγική τους συνεργασία. Η σύμπραξη ξεκινά με το integration των λύσεων Epsilon Smart, τη ν.1 web λύση ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς και με το Pylon ERP, την απόλυτη ERP λύση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με την πλατφόρμα skroutz.gr, προσφέροντας την πλέον ενδεδειγμένη λύση πώλησης μέσα από μία εφαρμογή.

Οι skroutz-ready λύσεις, Epsilon Smart & Pylon, οδηγούν σε αποτελέσματα που διευκολύνουν άμεσα τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι η εξαιρετική εμπειρία χρήσης που προσφέρει το σύγχρονο και ενιαίο περιβάλλον των εφαρμογών, η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και η άμεση εξυπηρέτηση των πελατών τους, εφόσον δεν είναι πλέον απαραίτητοι οι ενδιάμεσοι διακομιστές. Επιπλέον αποφεύγονται οι χρονοβόρες διαδικασίες εκτέλεσης των παραγγελιών, με πλήρη ασφάλεια των δεδομένων τους ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της πλατφόρμας myDATA της ΑΑΔΕ.

Οι ειδικά σχεδιασμένες λύσεις που προκύπτουν που προκύπτουν μέσα από τη σύμπραξη των δύο κορυφαίων εταιριών του τεχνολογικού κλάδου, είναι οι μοναδικές στην αγορά που παρέχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλα τα εργαλεία και τους αυτοματισμούς για να είναι άμεσα παραγωγικές. Εύκολα και γρήγορα μέσα από μια εφαρμογή ενημερώνονται πολλαπλά συστήματα, χωρίς λάθη στην αποθήκη και την αποδοχή των παραγγελιών. Οι skroutz-ready λύσεις παρέχονται με οικονομικά πακέτα και συνοδεύονται με την εξειδικευμένη υποστήριξη της Skroutz και του Ομίλου Epsilon Net.

Η συνεργασία του Ομίλου Epsilon Net με την Skroutz εκφράζει το κοινό όραμα των δύο εταιριών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το αποδεικνύει έμπρακτα με την παροχή των πλέον καινοτόμων λύσεων με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Τα καθαυτού της Εβδομάδας που πέρασε, θα θέλαμε να τα κλείσουμε, με ένα εξαιρετικό κείμενο των κ.κ. Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά και Νικολάου Π. Παπαγιάννη: «Ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω συσπείρωση του κλάδου»: Αποτελεί γεγονός αδιαμφησβήτητο πως με τις ενέργειες ή με την απραξία μας καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις τύχες μας. Για να σε πάρει υπόψη του στα σοβαρά κάποιος δημόσιος λειτουργός πρέπει να φροντίσεις επιμελώς να του δείξεις ότι έχει να κάνει με έναν κλάδο που απαρτίζεται από σοβαρούς επαγγελματίες, που με την επιστημονικότατα, το ήθος και τη γενικότερη παιδεία των μελών του, αγωνίζεται και διεκδικεί τα αυτονόητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δέχεται προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που σπιλώνουν ολόκληρη την κοινότητα. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η εκτίμηση και ο σεβασμός, ως έννοιες είναι αλληλένδετες, δηλαδή η μία προϋποθέτει την ύπαρξη της άλλης, ενώ σε κάθε περίπτωση ο σεβασμός αποδεικνύεται πάντοτε μέσω των πράξεων και όχι με λόγια.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του Υφ. Ανάπτυξης κου Γιάννη Τσακίρη αποτέλεσαν τις τελευταίες μέρες την αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις και τη συσπείρωση των λογιστών-φοροτεχνικών σε όλη την Ελλάδα. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι όπως επίσης και συνάδελφοι μεμονωμένα, καταδίκασαν τις δηλώσεις του κου Γ. Τσακίρη, ενώ για το θέμα συγκλήθηκε εκτάκτως η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. Αξίζει να τονίσουμε ότι το θέμα έφτασε ακόμη και στη Βουλή μετά από αναφορά του βουλευτή κου Τρύφωνος Αλεξιάδη. Επίσης, το θέμα αναδείχθηκε και από μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου υπήρξαν παρεμβάσεις από συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς και από δημοσιογράφους.

Τελικά, ο υφυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Βέβαια, ακόμη κι αν ήταν προσχηματική αυτή του η συγγνώμη, δεν παύει να είναι μια κίνηση δημόσιας μεταμέλειας που έγινε μετά από τις δικές μας καθολικές αντιδράσεις.

Αν αναλογιστούμε πως τα γρήγορα αντανακλαστικά του κλάδου και η κινητοποίηση των συλλόγων και των συναδέλφων σε όλη τη χώρα ήταν η αιτία για τη δημόσια συγγνώμη και την υπαναχώρηση του υφυπουργού, τότε αυτό το γεγονός πρέπει να αξιολογηθεί θετικά και να αποτελέσει την αρχή για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα και να διεκδικούμε με τέτοιο δυναμικό τρόπο τα αιτήματά μας. Να αντιληφθούμε τη δύναμή μας και να παλέψουμε ενωμένοι για τις επόμενες μάχες.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα αφορούν μια σειρά από νέες υποχρεώσεις που απασχόλησαν τον κλάδο. Υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη συχνή μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου είχαμε πάντα, πλέον προέκυψαν και πάρα πολλές νέες είτε για να αντιμετωπιστούν νέες ανάγκες, όπως αυτές της πανδημίας, είτε από υποχρεώσεις που κάποια στελέχη υπουργείων θεώρησαν καλό να επιβαρυνθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Και η καταγραφή τους ακόμα είναι δύσκολη, χρήσιμη όμως για την περιγραφή του πλαισίου λειτουργίας λογιστών και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ασχοληθήκαμε με πλατφόρμες για καταχώριση αιτήσεων για ενισχύσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι επιδοτήσεις ενοικίων, τόκων κ.λπ. Επίσης, ασχοληθήκαμε με υπεύθυνες δηλώσεις ανεμβολίαστων, αναστολές εργασίας, εργασίες εξυπηρέτησης φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος (με επιπλέον καταχωρίσεις ήδη καταχωρημένων στην πλατφόρμα του ΓΕΜΗ), με ερωτηματολόγια Στατιστικής υπηρεσίας, Επιτροπής Ανταγωνισμού, Οικονομικής εισαγγελίας κ.ά. Με την πλατφόρμα myDATA να μας ταλαιπωρεί, ενώ προφανώς δεν είναι έτοιμη από πλευράς ΑΑΔΕ, με νέες ΑΠΔ για το ΤΕΚΑ και τόσα άλλα.

Ο κρατικός μηχανισμός δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο δυσερμήνευτων διατάξεων, πολύπλοκων διαχειριστικά πλατφορμών, πιεστικών προθεσμιών με αποτέλεσμα το λάθος (που σε κάθε εργασία επαγγελματία ελλοχεύει) να είναι πιθανότερο με τον τρόπο και τη μέθοδο που ακολουθείται για κάθε διαφορετικό Project από κάθε υπηρεσία. Η αξιοπρέπεια του κλάδου όμως είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η κινητήριος δύναμη όλων των συλλόγων είμαστε όλοι εμείς, οπότε ο μαρασμός τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δική μας αποχή από τους φορείς αυτούς. Ας δράσουμε όλοι για το κοινό καλό απαλλαγμένοι από αντιπαλότητες, μικροκομματικές συμπεριφορές, αντιζηλίες, ρεβανσισμούς, κ.ά. που αφενός μεν, απάδουν προς το ήθος των λογιστών-φοροτεχνικών, αφετέρου δε, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια συσπείρωσης του κλάδου. Σβήνοντας απ΄ την ψυχή μας κάθε ψήγμα μεμψιμοιρίας, ας δούμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, εστιάζοντας στα όποια θετικά υπάρχουν, διεκδικώντας και αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Επειδή όλοι αγαπάμε τη δουλειά μας κι αυτό που κάνουμε, μην αφήσουμε τίποτα να αμαυρώσει τις προσπάθειες και τα όνειρά μας. Αξίζουμε πολλά περισσότερα από αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, τόσο ως άνθρωποι όσο και ως επαγγελματίες.

Όταν οι εκάστοτε τεχνοκράτες που προΐστανται σε καίριες θέσεις των υπουργείων νιώθουν την ανάσα μας, ακούν την ενιαία και δυνατή φωνή μας, αισθάνονται την ορμή μας που μπορεί να παρασύρει ως χείμαρρος τα πάντα, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο χώρο μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν και ας δράσουμε.

«Μη τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» Γ. Ρίτσος

Με το εξαιρετικό κείμενο των συναδέλφων και τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου, θα θέλαμε να σας αφήσουμε, θεωρώντας πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν περιττό. Περιμένοντας ένα ακόμα άστατο Σαββατοκύριακο και όχι μόνο από πλευράς καιρού, επειδή τώρα, πράγματι ζούμε σε δύσκολες εποχές και όχι μόνο στη γειτονιά μας, σας ευχόμαστε να ξεκουραστείτε και να ανακτήσετε δυνάμεις για τις μέρες με τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς που μας περιμένουν. Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, ΣΣΕ, Κοινωνικός τουρισμός, Έκπτωση ΕΝΦΙΑ, Ξενοδόχος > Μη Κύρια Τουριστικά καταλύματα