16/06/22 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ανακοινώσεις Πανεπιστημονικής για δηλώσεις Τσακίρη και στάση ΟΕΕ

www.dpko.gr

ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!!!

14/6/2022

Οι επαίσχυντες δηλώσεις του υφυπουργού κ. Τσακίρη που κάλεσε επιχειρηματίες να απολύσουν τους λογιστές τους επειδή δήθεν είναι άχρηστοι δεν μας εκπλήσσουν καθόλου. Όσο αυξάνεται η επίθεση στο εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, τόσο πιο συχνά θα συναντάμε “Τσακίρηδες” που θα κατηγορούν τους εργαζόμενους του ενός ή του άλλου κλάδου ως άχρηστους ή αχάριστους.

Σε μια περίοδο που ο κλάδος των λογιστών σήκωσε το τεράστιο βάρος της ιδιωτικοποίησης της γραφειοκρατίας του Ελληνικού Δημοσίου και τα έβγαλε πέρα με ατελείωτες οδηγίες, εγκυκλίους, ΠΝΠ, στην πλειοψηφία τους κακογραμμένες, συχνά αλληλοαναιρούμενες, και σήμερα σηκώνει το βάρος του στησίματος των mydata είναι τουλάχιστον εξοργιστικές τέτοιες δηλώσεις. Αρκεί όμως μια καταδίκη των δηλώσεων του εν λόγω υφυπουργού;

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα… Τόσα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις υλοποιούν στο ακέραιο τις πολιτικές της Ε.Ε. και του μεγάλου κεφαλαίου που οδηγούν σε κάθε κλάδο στη συγκεντροποίηση του κύκλου εργασιών σε μεγάλες εταιρίες, όπως και στον λογιστικό κλάδο καταστρέφοντας τους μικρούς και δημιουργώντας μεγάλες ελεγκτικές-λογιστικές-συμβουλευτικές εταιρείες.

Στα σημαντικά προβλήματα του λαού μας, το μόνο που παπαγαλίζουν είναι η «ανάπτυξη» ως φάρμακο δια πάσαν νόσον, χωρίς να λένε ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας χούφτας παράσιτων που πλουτίζουν εις βάρος της δουλειάς και του μόχθου εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το ΟΕΕ συναινεί πλήρως ως σύμβουλος στο σχεδιασμό και πλέον και στη διαχείριση αυτής της πολιτικής.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, την ημέρα που δεκάδες ενώσεις λογιστών σε όλη τη χώρα κινητοποιούνταν για τα mydata, το ΟΕΕ ξεκινούσε το show σε sequel για την παρουσίαση του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης. Το νέο αυτό υπερμνήμονιο θα μοιράσει πάνω από 30δισ. ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι με προγράμματα στήριξης επιπέδου μέχρι 2.000ευρώ για την τεχνολογική αναβάθμισή τους και οι εργαζόμενοι να αρκεστούν σε μισθούς πείνας! Δηλαδή από τη μια πλευρά ανοίγουν οι πόρτες με πολλά δισ ευρώ για τους μεγάλους ομίλους και από την άλλη ψίχουλα επιδομάτων για αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, άνεργους... Και από κοντά ανά περιόδους και ένας υπουργός να λέει “φταις, γιατί δεν τα έκανε καλά ο λογιστής σου για να χρηματοδοτηθείς!!!”

Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΕΕ (ΔΗΚΙΟ-ΠΔΣΟ-ΠΟΦΕΕ) και από κοντά και η ΠΟΕ που συμφωνεί στην ουσία και φωνάζει για τη διαδικασία.

Άλλωστε, σε τι διαφέρουν οι κατευθύνσεις του ΟΕΕ για συνεχείς πιστοποιήσεις από αυτό που είπε ο υφυπουργός; Άραγε, δεν μας λένε ότι αν δεν μας πιστοποιήσει το ΟΕΕ με τις γελοίες διαδικασίες των σεμιναρίων, δεν είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της δουλειάς; Ότι δεν αρκούν ούτε πτυχία, ούτε τα χρόνια της δουλειάς; Το ΟΕΕ δε λέει ουσιαστικά ότι όποιος δεν παρακολουθήσει τα σεμινάρια δεν μπορεί να δουλέψει και άρα…….απολύεται; Τι σχέση αλήθεια μπορεί να έχει μια τέτοια διαδικασία, που είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών και του κράτους που τις εξυπηρετεί, με την αναγκαία κάθε φορά επικαιροποιημένη επιμόρφωση στη βάση των εξελίξεων του επιστημονικού μας κλάδου;

Πού πουλάνε τώρα τη δήθεν αγωνιστικότητα και αγανάκτηση για τις δηλώσεις του υφυπουργού; Τα τελευταία δύο μόνο χρόνια θυμόμαστε άλλους τρείς πρωτοκλασάτους «άριστους» να κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Αυτούς, και την πολιτική τους στηρίζουν, με χέρια και με πόδια όλοι στη διοίκηση του ΟΕΕ. Τώρα νιώθουν απατημένοι;

Η τακτική της διοίκησης του ΟΕΕ επιδιώκει να κοιτάζουμε το δάχτυλο και όχι το δάσος που δείχνει. Δεν αρκεί να ζητήσει συγγνώμη ο Τσακίρης και όλα καλά. Άλλωστε υπάρχουν πολλοί «Μανωλιοί» που θα βάλουν το πουκάμισο αλλιώς και θα συνεχίσουν να μας ποδοπατάνε, όχι απλά με τις δηλώσεις τους, αλλά με την πολιτική τους.

Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δε θα τους περάσει.

Ως ΔΠΚ-Ο καλούμε να καταδικαστεί από εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους οικονομολόγους το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση (και η σημερινή και οι προηγούμενες) γιατί στο σύνολό της είναι εχθρική προς αυτούς.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον λογιστικό κλάδο να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές να δυναμώσουν τις ενώσεις τους και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις για μέτρα ελάφρυνσης από την εντατικοποίηση και την ακρίβεια.


www.dpko.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

15/6/2022

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους για τη λειτουργία και τους χειρισμούς της πλειοψηφίας της Κεντρικής Διοίκησης (ΚΔ) του ΟΕΕ.

Την Τρίτη 14.6.22 συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα την στάση του, σχετικά με τις πρόσφατες επαίσχυντες δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γ. Τσακίρη.

Το Προεδρείο (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΠΑΣΟΚ) της ΚΔ με τη συναίνεση των υπολοίπων δυνάμεων (ΠΟΕ-ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ) και σε πλήρη άγνοια της Πανεπιστημονικής, αποφάσισε να καλέσει στη συνεδρίαση τον Υφυπουργό, προκειμένου να δώσει “εξηγήσεις” για την εξύβριση που είχε εξαπολύσει σε βάρος των λογιστών τις προηγούμενες ημέρες. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ζητήσαμε να μην παραστεί ο κ.Τσακίρης στην συνεδρίαση με το σκεπτικό ότι ο οποιοσδήποτε υπουργός, υφυπουργός κτλ δεν έχει κανένα ρόλο και κανένα λόγο στις συνεδριάσεις και στη διαμόρφωση των αποφάσεων των οργάνων του ΟΕΕ. Ζητήσαμε η πρότασή μας αυτή να μπει σε ψηφοφορία.

Το αίτημά μας προσπεράστηκε και δεν συζητήθηκε καν. Η Πανεπιστημονική αποχώρησε καταγγέλλοντας την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε η πλειοψηφία.

Η κατάντια της πλειοψηφίας όμως δυστυχώς δεν σταματάει εδώ. Με ανακοίνωση του ΟΕΕ, που κυκλοφόρησε σήμερα 15.6.22, επιχειρείται η απόφαση της πλειοψηφίας που αναγνωρίζει ως “ουσιαστική” και “ειλικρινή” τη συγνώμη του Υφυπουργού να εμφανιστεί ως ομόφωνη απόφαση. Η απόφαση ούτε ομόφωνη ήταν, ούτε βέβαια μας βρίσκει σύμφωνους, για αυτό και αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση.

Δεν αποδεχόμαστε τη “μεταμέλεια” του Υφυπουργού. Η αναδίπλωσή του καθρεφτίζει το φόβο απέναντι στο πολιτικό κόστος που έχει προκαλέσει η εξύβριση των συναδέλφων. Η πλειοψηφία του ΟΕΕ για ακόμη μια φορά γίνεται πλυντήριο για να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική που γεννάει τέτοιες δηλώσεις.

Ανάλογη τακτική, ακολουθήθηκε και για το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Προεδρείο (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΠΑΣΟΚ) με τη συναίνεση των υπολοίπων δυνάμεων (ΠΟΕ-ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ) συμφώνησαν σε σειρά εκδηλώσεων παρουσίασης του νέου υπερμνημονίου που θα δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια, θα μπουκώσει με χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, χρήμα δανεικό που θα ματώσουν για να το πληρώσουν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν 9/6/22 χωρίς να έχει γίνει ουσιαστική και ολοκληρωμένη συζήτηση σε επιστημονική βάση για τις θέσεις και προτάσεις του ΟΕΕ. Ακόμη και η συζήτηση που έγινε μια μέρα πριν (8/6/22!!!), σε επίπεδο ΚΔ, έγινε μόνο ύστερα από την παρέμβαση της Πανεπιστημονικής, των δυνάμεων δηλαδή εκείνων στο ΟΕΕ που είναι στρατηγικά αντίθετες με το Υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, επιλογή του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, και επομένως εχθρικό στα λαϊκά συμφέροντα!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, να τους γυρίσουν την πλάτη. Να δώσουν την απάντηση που αναλογεί σε “Τσακίρηδες” και “δημοκρατικές διαδικασίες” τύπου ΟΕΕ, με την οργάνωσή τους και την πάλη τους μέσα από τα σωματεία τους. Όσο αποφασισμένοι είναι αυτοί στην υλοποίηση και στο ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο και περισσότερο να είναι και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στο αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους προβλήματα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΟΕΕ, Επαγγέλματα > Λογιστής