15/06/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Επώνυμες Σκέψεις

Ένα πρώτο βήμα για την περαιτέρω συσπείρωση του κλάδου

Σύνταξη επιμέλεια

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς

Νικόλαος Π. Παπαγιάννης

Αποτελεί γεγονός αδιαμφησβήτητο πως με τις ενέργειες ή με την απραξία μας καθορίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις τύχες μας. Για να σε πάρει υπόψη του στα σοβαρά κάποιος δημόσιος λειτουργός πρέπει να φροντίσεις επιμελώς να του δείξεις ότι έχει να κάνει με έναν κλάδο που απαρτίζεται από σοβαρούς επαγγελματίες, που με την επιστημονικότητα, το ήθος και τη γενικότερη παιδεία των μελών του, αγωνίζεται και διεκδικεί τα αυτονόητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δέχεται προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που σπιλώνουν ολόκληρη την κοινότητα. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η εκτίμηση και ο σεβασμός, ως έννοιες είναι αλληλένδετες, δηλαδή η μία προϋποθέτει την ύπαρξη της άλλης, ενώ σε κάθε περίπτωση ο σεβασμός αποδεικνύεται πάντοτε μέσω των πράξεων και όχι με λόγια.

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του υφ. Ανάπτυξης κου Γιάννη Τσακίρη αποτέλεσαν τις τελευταίες μέρες την αφορμή για τις έντονες αντιδράσεις και τη συσπείρωση των λογιστών-φοροτεχνικών σε όλη την Ελλάδα. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., καθώς και δεκάδες ενώσεις και σύλλογοι όπως επίσης και συνάδελφοι μεμονωμένα, καταδίκασαν τις δηλώσεις του κου Γ. Τσακίρη, ενώ για το θέμα συγκλήθηκε εκτάκτως η Κεντρική Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. Αξίζει να τονίσουμε ότι το θέμα έφτασε ακόμη και στη Βουλή μετά από αναφορά του βουλευτή κου Τρύφωνος Αλεξιάδη. Επίσης, το θέμα αναδείχθηκε και από μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου υπήρξαν παρεμβάσεις από συναδέλφους λογιστές-φοροτεχνικούς και από δημοσιογράφους.

Τελικά, ο υφυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη. Βέβαια, ακόμη κι αν ήταν προσχηματική αυτή του η συγγνώμη, δεν παύει να είναι μια κίνηση δημόσιας μεταμέλειας που έγινε μετά από τις δικές μας καθολικές αντιδράσεις.

Αν αναλογιστούμε πως τα γρήγορα αντανακλαστικά του κλάδου και η κινητοποίηση των συλλόγων και των συναδέλφων σε όλη τη χώρα ήταν η αιτία για τη δημόσια συγγνώμη και την υπαναχώρηση του υφυπουργού, τότε αυτό το γεγονός πρέπει να αξιολογηθεί θετικά και να αποτελέσει την αρχή για να γυρίσουμε επιτέλους σελίδα και να διεκδικούμε με τέτοιο δυναμικό τρόπο τα αιτήματά μας. Να αντιληφθούμε τη δύναμή μας και να παλέψουμε ενωμένοι για τις επόμενες μάχες.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα αφορούν μια σειρά από νέες υποχρεώσεις που απασχόλησαν τον κλάδο. Υποχρεώσεις που προέκυψαν από τη συχνή μεταβολή του νομοθετικού πλαισίου είχαμε πάντα, πλέον προέκυψαν και πάρα πολλές νέες είτε για να αντιμετωπιστούν νέες ανάγκες, όπως αυτές της πανδημίας, είτε από υποχρεώσεις που κάποια στελέχη υπουργείων θεώρησαν καλό να επιβαρυνθούν τα στελέχη των επιχειρήσεων. Και η καταγραφή τους ακόμα είναι δύσκολη, χρήσιμη όμως για την περιγραφή του πλαισίου λειτουργίας λογιστών και επιχειρήσεων. Ενδεικτικά ασχοληθήκαμε με πλατφόρμες για καταχώριση αιτήσεων για ενισχύσεις όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, οι επιδοτήσεις ενοικίων, τόκων κ.λπ. Επίσης, ασχοληθήκαμε με υπεύθυνες δηλώσεις ανεμβολίαστων, αναστολές εργασίας, εργασίες εξυπηρέτησης φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος (με επιπλέον καταχωρίσεις ήδη καταχωρημένων στην πλατφόρμα του ΓΕΜΗ), με ερωτηματολόγια Στατιστικής υπηρεσίας, Επιτροπής Ανταγωνισμού, Οικονομικής εισαγγελίας κ.ά. Με την πλατφόρμα myDATA να μας ταλαιπωρεί, ενώ προφανώς δεν είναι έτοιμη από πλευράς ΑΑΔΕ, με νέες ΑΠΔ για το ΤΕΚΑ και τόσα άλλα.

Ο κρατικός μηχανισμός δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο δυσερμήνευτων διατάξεων, πολύπλοκων διαχειριστικά πλατφορμών, πιεστικών προθεσμιών με αποτέλεσμα το λάθος (που σε κάθε εργασία επαγγελματία ελλοχεύει) να είναι πιθανότερο με τον τρόπο και τη μέθοδο που ακολουθείται για κάθε διαφορετικό project από κάθε υπηρεσία. Η αξιοπρέπεια του κλάδου όμως είναι και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η κινητήριος δύναμη όλων των συλλόγων είμαστε όλοι εμείς, οπότε ο μαρασμός τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δική μας αποχή από τους φορείς αυτούς. Ας δράσουμε όλοι για το κοινό καλό απαλλαγμένοι από αντιπαλότητες, μικροκομματικές συμπεριφορές, αντιζηλίες, ρεβανσισμούς, κ.ά. που αφενός μεν, απάδουν προς το ήθος των λογιστών-φοροτεχνικών, αφετέρου δε, αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια συσπείρωσης του κλάδου. Σβήνοντας απ΄ την ψυχή μας κάθε ψήγμα μεμψιμοιρίας, ας δούμε τα πράγματα στην αληθινή τους διάσταση, εστιάζοντας στα όποια θετικά υπάρχουν, διεκδικώντας και αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Επειδή όλοι αγαπάμε τη δουλειά μας κι αυτό που κάνουμε, μην αφήσουμε τίποτα να αμαυρώσει τις προσπάθειες και τα όνειρά μας. Αξίζουμε πολλά περισσότερα από αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, τόσο ως άνθρωποι όσο και ως επαγγελματίες.

Όταν οι εκάστοτε τεχνοκράτες που προΐστανται σε καίριες θέσεις των υπουργείων νιώθουν την ανάσα μας, ακούν την ενιαία και δυνατή φωνή μας, αισθάνονται την ορμή μας που μπορεί να παρασύρει ως χείμαρρος τα πάντα, τότε θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο χώρο μας. Ας αναλογιστούμε λοιπόν και ας δράσουμε.

«Μη τους φοβάσαι. Στο φόβο σου ποντάρουν» Γ. Ρίτσος

Παρατίθενται όλες οι αντιδράσεις φορέων και συλλόγων, καθώς και μεμονωμένων συναδέλφων:

Ένωση Μεσσηνίας, Σύλλογοι Αρκαδίας, Κορινθίας, Ναυπλίας - Ερμιόνιδας - Διαμαρτυρίαγια τις δηλώσεις του Υφ. Ανάπτυξης

Σ.Ο.Λ.Π. - Αισθανόμαστε απογοητευμένοι και εξοργισμένοι

Προοδευτικοί Οικονομολόγοι - Μετά το νοσηλευτικό-ιατρικό προσωπικό ήρθε η ώρα των Λογιστών!

Σύλλογος Οικονομολόγων Έβρου: Ασέβεια της επίσημης πολιτείαςέναντι του κλάδου των οικονομολόγων-λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων

ΠΔΣΟ:Ανακοίνωση σχετικά με τη δήλωση του Υφυπ. Ανάπτυξης κ. Τσακίρη την 10η Ιουνίουκατά των Λογιστών - Οικονομολόγων

ΛΣΑ: «Πάσαν γλώσσα βασάνιζε»

Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών Φοροτεχνικών: «Απαιτούμε την αποπομπή του κου ΙωάννηΤσακίρη και του κου Δημητρίου Σκάλκου»

ΕΦΕΕΘ: Επιστολή προς τον κ. Γιάννη Τσακίρη σχετικά με τηναναφορά προς τον κλάδο των Λογιστών - Φοροτεχνικών

ΣΟΛΝΘ: Ο οφειλόμενος σεβασμός προς τον επαγγελματία Οικονομολόγο - Λογιστή

ΕΦΕΕΑ:«Η επίθεση αυτή ενάντια στον κλάδο δεν είναι τυχαία»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: «Απολύστε την πολιτική τους»

ΔΗΚΙΟ: «Ναανασκευάσει άμεσα τη δήλωσή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: «Οι συγνώμες δεν τρώγονται...»

ΠΟΦΕΕ -Ευχαριστώ ή Απόλυση

Ανακοίνωση Κεντρικής Διοίκησης ΟΕΕ σχετικά με τη έκτακτη συνεδρίαση για τις δηλώσεις τουΥφυπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη

ΕΛΦΕΕ ΗΛΕΙΑΣ - Αίτημα για ενεργοποίηση του άρθρου 12 του κώδικα δεοντολογίας λογιστών - φοροτεχνικών

Τρ.Αλεξιάδης: Στη Βουλή η αντίδραση του κλάδου των λογιστών-φοροτεχνικών στουςαπαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στελεχών της κυβέρνησης

Απαξιώνοντας έναν ολόκληρο κλάδο- Αυτός τελικά είναι ο σεβασμός προς τον επαγγελματία λογιστή (του Κωνσταντίνου Γραβιά)

«Βασιλικόν, καλώς ποιούντα κακώς ακούειν» (του Γ. Παπαδημητρίου)

Το σχόλιο της Δευτέρας - Απολύστε με να πάω στη Μύκονο (του Κωνσταντίνου Κουλογιάννη)comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΠΟΦΕΕ, ΟΕΕ, Επαγγέλματα > Λογιστής