15/06/22 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Οικονομικά

Yπεγράφη η ΣΣΕ μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων

Υπεγράφη η Συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας και διάρκεια ισχύος από 01/01/2022 μέχρι 31/12/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, συνεπώς και η ανωτέρω ΣΣΕ, δεσμεύουν κατ’ αρχήν μόνο τα μέλη των συμβαλλόμενων στη σύναψη τους, οργανώσεων. Αν όμως κηρυχθούν υποχρεωτικές, η ισχύς τους επεκτείνεται από τον χρόνο δημοσίευσης της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, σε όλους τους εργοδότες και τους εργαζομένους του κλάδου ή του επαγγέλματος που αυτές αφορούν, δηλαδή και σε αυτούς που δεν είναι μέλη των συμβληθεισών οργανώσεων.

Η Εθνική Ομοιοεπαγγελματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας, δεν έχει κηρυχθεί, επί του παρόντος τουλάχιστον υποχρεωτική, συνεπώς δεσμεύει μόνο τα συμβαλλόμενα στη σύναψη της μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, αν οι εργαζόμενοι στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, δεν είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, δεν υφίσταται δέσμευση εφαρμογής των όρων της εν λόγω ΣΣΕ ακόμη και αν η επιχείρηση που τους απασχολεί είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπογράφει (Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος). Ειδικότερα, για να υφίσταται νομική δέσμευση και να υποχρεούται ο εργοδότης να εφαρμόσει για τους εργαζόμενούς του, τους όρους αμοιβής και εργασίας της εν λόγω συλλογικής σύμβασης που είναι μεν σε ισχύ αλλά δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, είναι τόσο αυτός (ο εργοδότης) όσο και οι εργαζόμενοι, να είναι μέλη των συμβαλλόμενων στη σύναψή της συλλογικής αυτής ρύθμισης, οργανώσεων (εργοδοτικών και εργατικών αντίστοιχα).

Δείτε αναλυτικά τους όρους της ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα πάσης φύσεως μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα όλης της χώρας στην Online τράπεζα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΣΕ, Ξενοδόχος > Μη Κύρια Τουριστικά καταλύματα