10/06/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Οι δύσκολες εποχές θέλουν γρήγορο πλουτισμό. Ο γρήγορος πλουτισμός ζητάει κάτι καινοτόμο που δεν υφίσταται μέχρι τώρα, ή υφίσταται σε τελείως διαφορετική μορφή, οπότε ο «οικονομικός μάγος», θα ανακαλύψει τον μαγικό αλγόριθμο της επιταχυνόμενης οικονομικής ευδαιμονίας. Η κοινωνία της αφθονίας του J. Kenneth Calbraith σε άλλη οπτική. Ποια; Μα φυσικά μέσω της τεχνολογίας του blockchain και των κρυπτονομισμάτων. Βέβαια, σε δύσκολες και ταραγμένες εποχές, είναι εξίσου δύσκολο να είσαι πρίγκιπας. Συνεπώς, το bitcoin από τα περίπου 65.000 ευρώ φιγουράρει εδώ και αρκετό καιρό κάτω - γύρω από τα 30.000 ευρώ, με συνέπεια κάποιοι να έχουν χάσει τη μισή τους περιουσία σε ελάχιστο χρόνο και κάποιοι να πιστεύουν ότι τοποθετούμενου τώρα στο Torren που η αγορά «στάζει αίμα» σε λίγους μήνες θα έχουν πολλαπλασιάσει την πιθανώς ασήμαντη σήμερα περιουσία τους.

Επειδή λοιπόν τα κρύπτο δεν είναι νομίσματα αλλά άυλα στοιχεία ενεργητικού τα οποία δεν αναφέρονται ως εμπράγματη αξία πουθενά παρά μόνο αντλούν αξιακή μεγέθυνση μέσω της υπερβάλλουσας ζήτησης σε σχέση με την προσφορά, γίνεται κατανοητό ότι αφενός μεν ισχύει και το αντίθετο, αφετέρου δε, η όλη διαδικασία προσμοιάζει εκπληκτικά με Ponzi scheme. Η απάντηση ήρθε από δύο άλλα Torrens των οποίων ο αλγόριθμος τα καθέλκυε στο σύστημα ως stablecoins ή επί το απλούστερο, διατηρώντας σταθερή ισοτιμία (υποτίθεται εγγυημένη) με το Αμερικανικό δολάριο. Αυτά τα νομίσματα έχουν γίνει ένα σημαντικό μέρος του κόσμου των κρυπτονομισμάτων ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση προς τα παραδοσιακά μετρητά. Δεδομένου ότι έχουν σχεδιαστεί για να έχουν σταθερή αξία, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθούν για καταβολές στον πραγματικό κόσμο. Ο Κορεάτης δημιουργός του stablecoin TerraUSD υποστήριζε ότι αυτό άξιζε 1 δολ. επειδή μπορούσε να εξαργυρωθεί με μερίδιο 1 δολ. στο άλλο δημιούργημα του δημιουργού του, το Luna (Φεγγάρι). Εάν το Luna άξιζε $10, θα μπορούσε κανείς να εξαργυρώσει ένα stablecoin TerraUSD για το 1/10 ενός νέου Luna. Το βασικό πρόβλημα βέβαια όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης, είναι ότι από πουθενά δεν προέκυπτε η σταθερή ισοτιμία του Αμερικάνικου Δολαρίου με το stablecoin TerraUSD. Φυσικά το TerraUSD είχε το εγγενές πρόβλημα οτιδήποτε στηρίζεται απλώς και μόνο σε υπερβάλλουσα ζήτηση, ουσιαστικά χωρίς αιτία, λόγω μόχλευσης και το βασικό πρόβλημα γενικά των Ponzi Schemes. Όταν για κάποιο λόγο χαθεί η εμπιστοσύνη και όλοι πουλάνε ζητώντας τα κεφάλαιά τους, η μόχλευση λειτουργεί αρνητικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα χάνονται περιουσίες. Αν και τα κρύπτο ουσιαστικά λειτουργούν στη Δυτική οικονομία, τελικά ένας έμπειρος παρατηρητής βλέπει στην όλη διαδικασία κάτι από την συμπεριφορά της μάζας, κάπως όπως το περιέγραψε ο Arthur Le Bon, ή καλύτερα όπως συμπεριφέρονται οι μάζες ισλαμιστών επενδυτών, το αναφερόμενο στη βιβλιογραφία ως «Ramadan effect» ή αλλιώς, όλοι μαζί αγοράζουμε ακριβά και όλοι μαζί πουλάμε έτσι ώστε χάνουμε την περιουσία μας. Μέχρι το πρωί της 13ης Μαΐου, 6,5 τρισεκατομμύρια Luna βρίσκονταν σε κυκλοφορία και η τιμή είχε πέσει στα $0,00001834. Η τιμή του TerraUSD έπεσε κάτω από τα 20 σεντς, επειδή ακόμα κι αν μπορούσε να εξαργυρωθεί για ένα τεράστιο σωρό Luna υποθετικής αξίας $1, δεν υπήρχε κανείς να τα αγοράσει. Άλλη μια πικρή ιστορία μαζών, χαμηλής έως ελάχιστης περιουσιακής θέσης και εξαιρετικά ελλιπούς έως ανύπαρκτης εκπαίδευσης, έληξε άδοξα. Σε βάθος χρόνου, κάποιος άλλος «μάγος» θα ανακαλύψει έναν νέο αλγόριθμο που δεν επιδέχεται λάθους. Η αλήθεια είναι ότι και πάλι δεν θα φταίει ο αλγόριθμος, αλλά η ανθρώπινη πλεονεξία.

Εβδομάδα λοιπόν που πέρασε και από την ενδιαφέρουσα ειδησεογραφία σε θέματα που άπτονται της στήλης «Νέα Δράση Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Ποιες τεχνολογίες και υπηρεσίες αφορά η ενίσχυση»: Με την με Αριθμ. 3345/2-6-2022 ΚΥΑ με τίτλο "Όροι και ρυθμίσεις σχετικά με τη Δράση «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων" αποφασίζεται η υλοποίηση της Δράσης "Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων", του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 (κωδικός Δράσης 16706), της οποίας οι όροι αναφοράς περιλαμβάνουν κριτήρια επιλεξιμότητας που διασφαλίζουν ότι τα επιλεγμένα έργα συμμορφώνονται με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C58/01) μέσω της χρήσης καταλόγου αποκλεισμού και της απαίτησης συμμόρφωσης με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.

Οι επενδύσεις θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στα εργαλεία ψηφιακής διαφήμισης, στα συστήματα τηλεργασίας, στην επιχειρηματική αναλυτική, στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων, στις υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων και αποκατάστασης σε περίπτωση καταστροφής, στην τεχνητή νοημοσύνη, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για ανέπαφη εξυπηρέτηση, στα συστήματα κυβερνοασφάλειας, στις υποδομές και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στα υποδείγματα και στο λογισμικό βιομηχανικών πλατφορμών δεδομένων, στην αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και του οικοσυστήματος των POS.

«Επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα. Δικαιούχοι, διαδικασία και τρόπος υπολογισμού του επιδόματος»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών του εσωτερικού, που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.

Σύμφωνα με την με αριθμό 3365/3-6-2022 ΚΥΑ απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή μέχρι την ημερομηνία που ορίζεται στην παρούσα. Η έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής πραγματοποιείται μετά την 14η Ιουνίου 2022. Η υποβολή της αίτησης γα την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 30η Ιουνίου 2022. Η πληρωμή των δικαιούχων πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.

«Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 87 του Ν. 4706/2020»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. οικ. 51245/1-6-2022 ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης δικαιώματος έκπτωσης σε οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η διαδικασία χρηματοδότησης της απώλειας των εσόδων στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η διαχείριση των αποφάσεων αναγνώρισης των απαιτήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο διαδικαστικό ζήτημα, για την εφαρμογή του άρθρου 87 του ν. 4706/2020 (Α’ 136) αναφορικά με τη ρύθμιση των ανεξόφλητων απαιτήσεων των δικαιούχων μέχρι τις 31.12.2015 που απορρέουν από το άρθρο 21 του ν. 1767/1988 (Α’ 63), όπως ίσχυε πριν από την κατάργησή του με την παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου.

Με την υπαγωγή των δικαιούχων στις διατάξεις του άρθρου 87 του ν. 4706/2020, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 79 του ν. 4916/2022 (Α’ 65), με τις οποίες χορηγείται στους δικαιούχους ισόποση έκπτωση από οφειλές τους στη φορολογική διοίκηση και στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, που διενεργείται κατά τις διατάξεις της παρούσας, αποσβένεται πλήρως και ολοσχερώς κάθε απαίτηση των δικαιούχων κατά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) (πρώην Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ) από την αιτία αυτή συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων από τόκους, έξοδα είσπραξης και κάθε άλλη συναφή αξίωση που απορρέει από τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 1767/1988 (Α’ 63),

Για την υπαγωγή στις διατάξεις της παρούσας, όλοι οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως του εάν έχουν ασκήσει ένδικο βοήθημα ή μέσο από την ίδια αιτία, θα πρέπει να παραιτηθούν από το σχετικό δικαίωμα, καθώς και από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου (εφόσον έχουν ασκήσει) για τις απορρέουσες αξιώσεις τους από την 1η.1.2010 έως την 31η.12.2015, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων από τόκους, έξοδα είσπραξης και κάθε άλλη συναφή αξίωση. Οι υποχρεώσεις της Δ.ΥΠ.Α. και του Ελληνικού Δημοσίου εξαντλούνται κατά τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της παρούσας είναι οι εξής:

1. Να υφίστανται ανεξόφλητες απαιτήσεις των δικαιούχων προς τη Δ.ΥΠ.Α μέχρι 31- 12-2015, που απορρέουν από το άρθρο 21 του ν. 1767/1988 (Α’ 63), όπως ίσχυε πριν από την κατάργησή του με την παρ. 1 του άρθρου 87 του ν. 4706/2020.

2. Να έχει υποβληθεί σχετική αίτηση σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 47284/359/17.11.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 5080), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ 14631/27.09.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4442), ή να υποβληθεί σχετική αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α.

3. Να παραιτηθεί ο δικαιούχος από το δικαίωμα και από την άσκηση ενδίκου βοηθήματος ή μέσου (εφόσον έχει ασκήσει), με το οποίο διεκδικείται χρηματικό ποσό για τα έτη 2010 έως 2015, να υποβάλει το σχετικό δικαιολογητικό από το αρμόδιο Δικαστήριο, καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνεται ρητά ότι παραιτείται από το δικαίωμά του για τις αξιώσεις από τα έτη 2010-2015.

4. Οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

5. Οι δικαιούχοι να υποβάλλουν σχετική αίτηση στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «myBusinessSupport - Ρύθμιση ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων παραμεθορίου» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

«Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Εγχειρίδιο Χρήσης του ΠΣ Εργάνη για την επιχείρηση/εργοδότη»: Στη δημοσιότητα δόθηκε Εγχειρίδιο Χρήσης του ΠΣ Εργάνη για την επιχείρηση/εργοδότη. Εργάνη ΙΙ - Οργάνωση Χρόνου Εργασίας & Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας-Έκδοση 01.06.2022.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά από 1ης Ιουλίου 2022 για το σύνολο των Τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ στο χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Ιουνίου μόνο οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται στην απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, στα πλαίσια της πρώτης φάσης εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ για την Ψηφιακή Οργάνωση του Χρόνου Εργασίας.

Οι λοιπές επιχειρήσεις θα απογραφούν από 1.10.2022 έως και 30.11.2022. Η Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. Εργάνη της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

ΠΣ Εργάνη ΙΙ - Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας - N. 4808/2021 (ΦΕΚ Α' 101/19-06-2021) ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

«Εφαρμογή Εργοδότη για την Κάρτα Εργασίας Ergani CardScanner mobile app - Διάθεση για δοκιμαστική χρήση στο trial περιβάλλον ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ»: Το Ergani CardScanner app είναι μια νέα εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και αφορά τους εργοδότες που εντάσσονται στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Μέσω της εφαρμογής γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση - αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. Εργάνη.

Η πρώτη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά από 1ης Ιουλίου 2022 για το σύνολο των Τραπεζών της χώρας και τις επιχειρήσεις των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Στο χρονικό διάστημα από 1 έως 30 Ιουνίου μόνο οι επιχειρήσεις αυτές υποχρεούνται στην απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Με την έναρξη της πρώτης φάσης εφαρμογής της Κάρτας Εργασίας από 1/7/2022, οι επιχειρήσεις της πρώτης φάσης θα πρέπει να κοινοποιούν καθημερινά και άμεσα (σε πραγματικό χρόνο) στο Π.Σ. Εργάνη τα γεγονότα έναρξης και λήξης Κάρτας Εργασίας (στοιχεία πραγματικού χρόνου εργασίας) για κάθε εργαζόμενο που εργάζεται με φυσική παρουσία την εκάστοτε ημέρα στον χώρο της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης του συστήματος ωρομέτρησης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. Εργάνη, ενώ για τις επιχειρήσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, το Υπουργείο Εργασίας τους διαθέτει επίσης την εφαρμογή Ergani CardScanner ως εναλλακτικό τρόπο υποβολής.

Η εφαρμογή Ergani CardScanner διατίθεται από σήμερα για δοκιμαστική χρήση από τις επιχειρήσεις της πρώτης φάσης εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Για το διάστημα της δοκιμαστικής χρήσης, η εφαρμογή θα συνδέεται και θα υποβάλλει δηλώσεις προσέλευσης/αποχώρησης για το μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο δοκιμαστικό περιβάλλον του ΠΣ Εργάνη:

https://trialeservices.yeka.gr/

στο οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, χρήση των κωδικών ΟΠΣ ΙΚΑ/ΕΦΚΑ.

Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου, και πριν από την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο παραγωγικό περιβάλλον του ΠΣ Εργάνη, με επόμενη ανακοίνωση του Υπουργείου θα διατεθεί η τελική έκδοση της εφαρμογής Ergani CardScanner, η οποία θα συνδέεται στο παραγωγικό περιβάλλον του ΠΣ Εργάνη

https://eservices.yeka.gr/

και θα είναι διαθέσιμη στις πλατφόρμες εφαρμογών για κινητές συσκευές (Google Play, App Store). Την ίδια ημέρα, οι διαχειριστές του ΠΣ Εργάνη θα ενεργοποιήσουν και την αυτόματη αναβάθμιση κάθε συσκευής tablet ή smartphone που χρησιμοποιεί την τρέχουσα δοκιμαστική (trial) έκδοση, έτσι ώστε όλοι οι χρήστες/εργοδότες της εφαρμογής Ergani CardScanner να συνδέονται από 1/7/2022 στο παραγωγικό περιβάλλον του ΠΣ Εργάνη για τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Δείτε το Σχετικό Αρχείο εδώ

«myΕrgani App: Εγχειρίδιο Χρήσης της νέας εφαρμογής που παρέχει στους εργαζόμενους πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες στο Εργάνη»: Εγχειρίδιο Χρήσης του myΕrgani app νέα εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά στους εργαζόμενους- Έκδοση 01.06.2022.

Το myΕrgani app είναι μια νέα εφαρμογή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά στους εργαζόμενους. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να παρέχει στους εργαζόμενους μια άμεση, απλοποιημένη και προσωποποιημένη πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες/επιχειρήσεις για την απασχόλησή τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη.

H εφαρμογή myΕrgani mobile app υποστηρίζει κινητές συσκευές με λειτουργικό Android και iOS και η διάθεσή της γίνεται μέσα από τις αντίστοιχες πλατφόρμες Google Play και App Store.

Οι βασικοί στόχοι της εφαρμογής εργαζόμενου myΕrgani mobile app, σε σχέση με την καλύτερη και αμεσότερη εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των εργαζόμενων με ηλεκτρονικά μέσα στο πεδίο εφαρμογής του Π.Σ. Εργάνη, είναι οι εξής:

  • Όλη η πληροφορία του Π.Σ. Εργάνη είναι διαθέσιμη σε πραγματικό χρόνο στους εργαζόμενους.
  • Προσωποποιημένη πληροφόρηση, ευθυγραμμισμένη στα πρότυπα της κεντρικής κυβερνητικής πύλης Gov.gr.
  • Εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλη την πληροφορία που αφορά στον εργασιακό βίο.
  • Εκσυγχρονισμός του τρόπου αλληλεπίδρασης των εργαζόμενων με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Επιχορήγηση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων: Τα σημεία κλειδιά της νέας Δράσης»: Δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β’2798/6-6-2022 οι όροι και οι ρυθμίσεις της Δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 για την υλοποίηση επενδύσεων στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η Δράση κατανέμεται σε τρία (3) επιμέρους Προγράμματα Κρατικών Ενισχύσεων:

- Πρόγραμμα Ι: «Ψηφιακά Εργαλεία MME»

- Πρόγραμμα ΙΙ: «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών»

- Πρόγραμμα IΙΙ: «Ψηφιακές Συναλλαγές»

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι αναλυτικοί όροι και προϋποθέσεις η διαδικασία και τα δικαιολογητικά υποβολής θα καθοριστούν με τις αναλυτικές προσκλήσεις κάθε προγράμματος.

«Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών Ν. 4953-2022»: Δημοσιεύτηκε η με Αριθ. Πρωτ.: Ο.ΔΕΑΦ 1048263 ΕΞ 2022/1.6.2022 Απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5 , 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 23, 24 και 28 του ν. 4935/2022 (Α΄ 103) «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και άλλες διατάξεις.».

«Απαλλαγή των νομικών προσώπων από τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής»: Με την Ε.2057/2021 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και θέμα «Απαλλαγή των νομικών προσώπων από τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής - Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48Α του ΚΦΕ» παρασχέθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48Α του ΚΦΕ, όπως προστέθηκαν με το άρθρο 20 του Ν. 4646/2019, αναφορικά με την απαλλαγή των νομικών προσώπων από τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση τίτλων συμμετοχής. Ειδικά, το ποσό της υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών το οποίο απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις, εφόσον αποκτάται από νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, εμφανίζεται σε ειδικό λογαριασμό αποθεματικού. Επισημαίνεται ότι το απαλλασσόμενο ποσό εμφανίζεται σε λογαριασμό ειδικού αποθεματικού, ανεξάρτητα από την επάρκεια κερδών ή όχι, και ως εκ τούτου ο χειρισμός αυτός ακολουθείται και στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα. Για τα λοιπά νομικά πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία, το απαλλασσόμενο ποσό αφαιρείται από τα καθαρά κέρδη για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους, δίχως να εμφανίζεται σε λογαριασμό αποθεματικού.

Περαιτέρω, με την Ε.2057/2021 εγκύκλιο διευκρινίστηκε ότι, ως προς το μεταβιβάζον νομικό πρόσωπο, αυτό πρέπει να είναι, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, νομικό πρόσωπο κάτοικος Ελλάδος. Ως τέτοια νοούνται, τα οριζόμενα στην περ. γ' του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. πρόσωπα, ήτοι επιχείρηση ή εταιρεία με νομική προσωπικότητα ή ένωση επιχειρήσεων ή εταιρειών με νομική προσωπικότητα.

Ήδη, με την Ε.2047/2.6.2022 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και θέμα την «Συμπλήρωση της Ε. 2057/2021 εγκυκλίου αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 48Α του ν.4172/2013 (Α΄167) στις μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών νομικών προσώπων στην Ελλάδα», περιλαμβάνεται παράγραφος 4 της εγκυκλίου με την οποία ορίζεται ότι: «Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, για λόγους ίσης μεταχείρισης και σύμφωνα με την πάγια νομολογία ΔΕΕ και την υποχρέωση της χώρας μας να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι οι διατάξεις του άρθρου 48Α ΚΦΕ έχουν εφαρμογή και για την υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση συμμετοχών μόνιμης εγκατάστασής στην Ελλάδα αλλοδαπού νομικού προσώπου, το οποίο είναι φορολογικός κάτοικος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

«Πώς αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος»: H ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), www.kepea.gr ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 (Αγίου Πνεύματος).

Η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

«Κίνητρο Ευρεσιτεχνίας - Φορολογική Απαλλαγή: Κριτήρια χαρακτηρισμού των επιλέξιμων και μη δαπανών»: Δημοσιεύθηκε η με αριθμ.79628 ΕΞ 2022/8-6-2022 απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του άρθρου 71Α «Κίνητρα Ευρεσιτεχνίας» του ν. 4172/2013 (Α’ 167), όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 89 του ν. 4864/2021 (Α’ 237). φορέων πιστοποίησης της ευρεσιτεχνίας, των κριτήριων χαρακτηρισμού των επιλέξιμων και μη δαπανών.

«Αλλαγές στις διαδικασίες επίδοσης εγγράφων κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ)»: Με το με Αριθ. πρωτ.: Ο ΔΕΛ Η 1050646 ΕΞ 2022 έγγραφο της ΑΑΔΕ κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων 2 και 4 του Μέρους Α΄ «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επίδοσης εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης» του ν.4937/2022 (Α΄106).

Ειδικότερα:

1. Άρθρο 2 Επίδοση - Αντικατάσταση άρθρου 155 ΚΠΔ

Το άρθρο 155 ΚΠΔ αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 155 Επίδοση

1. H επίδοση στον ενδιαφερόμενο διάδικο ή μάρτυρα, διενεργείται με ηλεκτρονικά μέσα. Το προς επίδοση έγγραφο εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) και φέρει τα χαρακτηριστικά της παρ. 3 του άρθρου 27 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), καθώς και τα στοιχεία του αρμόδιου για την έκδοσή του οργάνου. Η επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα συντελείται με ηλεκτρονική αποστολή του εγγράφου από επιμελητή ποινικών - πολιτικών δικαστηρίων και εισαγγελιών ή δικαστικό υπάλληλο στην ψηφιακή θυρίδα του πολίτη στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) ή σε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι καταχωρημένη σε φορείς του δημόσιου τομέα, ή στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον έχει δηλωθεί κατά την εξέτασή του σύμφωνα με τα άρθρα 217 και 273. Αν ο ενδιαφερόμενος διάδικος έχει διορίσει συνήγορο ή αντίκλητο, η επίδοση γίνεται παράλληλα και στον διορισμένο συνήγορο ή αντίκλητο. Η ανωτέρω επίδοση στον ενδιαφερόμενο διάδικο ή μάρτυρα γνωστοποιείται ταυτόχρονα με μήνυμα που αποστέλλεται σε αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που έχει καταχωρηθεί στην ανωτέρω ψηφιακή θυρίδα ή σε αριθμό σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας που έχει δηλωθεί κατά την εξέτασή του διαδίκου ή μάρτυρα σύμφωνα με τα άρθρα 217 και 273. Το μήνυμα αποστέλλεται εκ νέου αυτόματα μετά την πάροδο σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πρώτη αποστολή.

2. Αν η επίδοση δεν είναι εφικτή σύμφωνα με την παρ. 1 ή συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι κατά την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα που μνημονεύονται στην παραγγελία προς επίδοση, διενεργείται φυσική επίδοση με παράδοση του εγγράφου στα χέρια του ενδιαφερομένου διαδίκου ή μάρτυρα, από επιμελητή ποινικών - πολιτικών δικαστηρίων και εισαγγελιών ή δικαστικό επιμελητή. Με τη διαδικασία της φυσικής επίδοσης καλούνται ο κατηγορούμενος και ο υποστηρίζων την κατηγορία που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο της επίδοσης, εκτός από την περίπτωση εκείνη, κατά την οποία ο κατηγορούμενος έχει ζητήσει να καλείται αποκλειστικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που έχει δηλώσει κατά την εξέτασή του, σύμφωνα με το άρθρο 273. Όταν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία επίδοσης με τους ανωτέρω τρόπους ή συντρέχουν όλως εξαιρετικοί λόγοι κατά την κρίση του αρμοδίου εισαγγελέα, η επίδοση δύναται να διενεργείται από όργανο της δημόσιας δύναμης. Αν αυτός που κάνει την επίδοση δεν βρίσκει τον ενδιαφερόμενο στον τόπο της διαμονής ή της κατοικίας του ή του καταστήματος ή στον τόπο όπου εργάζεται τούτος, εγχειρίζει το έγγραφο σε κάποιον από εκείνους που, έστω και προσωρινά, διαμένουν μαζί του ή στους οικιακούς βοηθούς του ή στον θυρωρό της κατοικίας που μένει ή στον διευθυντή ή σε κάποιον από όσους εργάζονται στον ίδιο τόπο. Από όλους τους παραπάνω εξαιρούνται όσοι κατά την ανέλεγκτη αντίληψη αυτού που κάνει την επίδοση είναι νεότεροι των δεκαοκτώ (18) ετών ή ψυχικά ασθενείς ή τελούντες προφανώς υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ανάλογης ουσίας. Εξαιρούνται επίσης οι παθόντες από το έγκλημα, όταν η επίδοση πρόκειται να γίνει στον κατηγορούμενο, και αντιστρόφως. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στα εδάφια τέταρτο και πέμπτο είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν στον ενδιαφερόμενο το έγγραφο που τους επιδόθηκε χωρίς καμιά χρονοτριβή. Η επίδοση βουλευμάτων, αποφάσεων και ποινικών διαταγών μπορεί να γίνει και με παράδοση του σχετικού εγγράφου στον ενδιαφερόμενο σε ψηφιακή μορφή, η γνησιότητα του περιεχομένου του οποίου θα πιστοποιείται με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η παράδοση του πιο πάνω εγγράφου συνοδεύεται με την παράδοση στα χέρια του ενδιαφερομένου έκθεσης, στην οποία θα αναφέρονται το είδος του επιδιδόμενου εγγράφου και ο λόγος για τον οποίο αυτό επιδίδεται.

3. Αν ένα από τα πρόσωπα της παρ. 2 αρνηθεί να παραλάβει το έγγραφο, αυτός που κάνει την επίδοση το επικολλά, αφού πρώτα το εσωκλείει σε φάκελο τον οποίο σφραγίζει, στην πόρτα της κατοικίας ή του διαμερίσματος ή, προκειμένου για ξενοδοχείο ή οικοτροφείο, στην πόρτα του δωματίου, όπου διαμένει ο ενδιαφερόμενος ή στην πόρτα του τόπου εργασίας του. Αν δεν βρεθεί στην κατοικία του ο ενδιαφερόμενος ή ο σύνοικος ή ο οικιακός βοηθός ή θυρωρός, όποιος κάνει την επίδοση επικολλά τον ως άνω φάκελο στην πόρτα της κατοικίας. Σε περίπτωση επίδοσης βουλεύματος, ποινικής διαταγής ή απόφασης σε ψηφιακή μορφή, αυτός που κάνει την επίδοση επικολλά σφραγισμένο φάκελο, που περιέχει την προβλεπόμενη στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 έκθεση, μαζί με το έγγραφο σε ψηφιακή μορφή. Αν η θυροκόλληση έγινε επειδή τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 2 αρνήθηκαν να πάρουν το επιδιδόμενο έγγραφο ή απουσίαζαν ή δεν υπήρχαν, επιδίδεται αντίγραφο του εγγράφου αυτού στον διορισμένο αντίκλητο του ενδιαφερομένου διαδίκου, ανεξάρτητα αν ο διορισμός του ήταν ή όχι υποχρεωτικός από τον νόμο. Σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα αρχίζουν από την τελευταία χρονικά επίδοση. Η πραγματική αναζήτηση της κατοικίας ή της διαμονής του κατηγορουμένου, εφόσον δεν έχει δηλωθεί κατά τα άρθρα 156 και 273, γίνεται με κάθε πρόσφορο μέτρο, τουλάχιστον με βάση τη διεύθυνση που έχει δηλώσει στην τελευταία φορολογική του δήλωση και τα σχετικά στοιχεία που είναι καταχωρισμένα στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών.

4.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδικεύονται οι όροι, η διαδικασία και ο τρόπος επίδοσης εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα, η δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο τρόπος εισόδου και αυθεντικοποίησης των χρηστών της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, οι τεχνικές προδιαγραφές για τη διασφάλιση της λήψης του μηνύματος, ο τρόπος αποστολής των μηνυμάτων, οι φορείς του δημόσιου τομέα από τούς οποίους αντλούνται οι δηλωθείσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις και καθορίζεται κάθε άλλη αναγκαία, τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

2. Άρθρο 4 Επίδοση σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής- Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 157 ΚΠΔ

Τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 1 του άρθρου 157 ΚΠΔ τροποποιούνται με τη διεύρυνση του τρόπου έρευνας στα ψηφιακά δεδομένα και στα καταχωρημένα στοιχεία στα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου όταν ο καθ’ ου η επίδοση απουσιάζει από τον τόπο κατοικίας του και η διαμονή του είναι άγνωστη και το άρθρο 157 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 157 Επίδοση σε πρόσωπα άγνωστης διαμονής

1. Αν το πρόσωπο στο οποίο πρόκειται να γίνει επίδοση απουσιάζει από τον τόπο της κατοικίας του και η διαμονή του φέρεται άγνωστη ή εξαρχής είναι άγνωστος ο τόπος κατοικίας ή διαμονής του, αυτός που κάνει την επίδοση ερευνά στον τηλεφωνικό κατάλογο, σε επαγγελματικούς καταλόγους, στα ψηφιακά ή φυσικά δεδομένα της ίδιας δικαστικής ή φορολογικής αρχής, η οποία υποχρεούται να τα γνωστοποιήσει, στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του αποδέκτη της επίδοσης, για να διαπιστώσει τη διαμονή του. Αν από την έρευνα αυτή η διαμονή παραμένει άγνωστη και τα καταχωρημένα στοιχεία στα πληροφοριακά συστήματα του Ελληνικού Δημοσίου δεν επαρκούν για να γίνει επίδοση με ηλεκτρονικά μέσα, η επίδοση του εγγράφου γίνεται στο σύζυγό του ή, αν δεν υπάρχει σύζυγος, σε έναν από τους γονείς τα τέκνα ή τους αδελφούς. Τα τρίτα αυτά πρόσωπα δεν πρέπει κατά την ανέλεγκτη αντίληψη εκείνου που ενεργεί την επίδοση να έχουν ηλικία κατώτερη των δεκαοκτώ (18) ετών, ούτε να είναι ψυχικά ασθενή ή να τελούν προφανώς υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ανάλογης ουσίας, ούτε να είναι παθόντες από το έγκλημα, αν η επίδοση πρόκειται να γίνει στον κατηγορούμενο και αντιστρόφως.

2. Αν δεν βρεθεί κανείς από τους παραπάνω συγγενείς στον τόπο της κατοικίας του αποδέκτη της επίδοσης, αυτή γίνεται στον γραμματέα της εισαγγελίας του πλημμελειοδικείου στην περιφέρεια του οποίου διενεργείται ή έχει διενεργηθεί η ανάκριση ή προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση. Ο γραμματέας της εισαγγελίας φυλάσσει τα επιδιδόμενα έγγραφα σε ιδιαίτερο για κάθε κατηγορούμενο φάκελο, το περιεχόμενο του οποίου μπορούν οποτεδήποτε να πληροφορηθούν ο κατηγορούμενος και ο συνήγορός του.»

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Γιώργος Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Artion Α.Ε. & ιδρυτής του Ομίλου Artion, Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός και «Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχουν επικρατούν ως μεθοδολογία διεξαγωγής των φορολογικών ελέγχων»: Ένα θέμα που απασχόλησε ή θα απασχολήσει σχεδόν το σύνολο του φορολογιστικού και ελάχιστοι γνωρίζουν σε βάθος, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν σε συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο, βασισμένο πάνω στα πρότυπα του I.R.S. (Internal Revenue Service).

Όμιλος της EPSILON NET και διακρίσεων συνέχεια : «Όμιλος EPSILON NET: για 8 συνεχή έτη στην κορυφή, απονομή του Βραβείου Best Workplaces 2022»: Με εορταστική διάθεση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου η απονομή των Βραβείων Best Workplaces 2022 στην Ελλάδα. Ο Όμιλος EPSILON NET συγκαταλέγεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Great Place to Work για 8η συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία των επιχειρήσεων άνω των 250 εργαζόμενων. Στη λαμπερή βραδιά, το βραβείο παρέλαβαν η Group HR Manager, Νάσια Σκούντζου και η HR Business Partner, Δήμητρα Καβουρίδου.

Παράλληλα, η Γενική Διευθύντρια και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της EPSILON NET, κα Βασιλική Αναγνώστου, έλαβε, μαζί με τη Νάσια Σκούντζου, τιμητική διάκριση για την EPSILON NET ως εταιρεία που διακρίνεται 8 συνεχόμενες φορές.

Με το σύνθημα «Οι Άνθρωποί μας είναι η Δύναμή μας», η EPSILON NET έλαβε τη σημαντική αυτή διάκριση στον θεσμό αποδεικνύοντας την διαχρονικότητα της ανθρωποκεντρικής στρατηγικής της διοίκησης και την έμφαση στις αξίες της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας & της δημιουργικότητας, καθώς ο Όμιλος αριθμεί πλέον 8 εθνικές και 2 πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Μετά την απονομή, η κα. Σκούντζου δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά η βράβευση της EPSILON NET στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα για 8η συνεχή χρονιά. Είμαστε υπερήφανοι που σε μια χρονιά-ορόσημό για την ανάπτυξή μας, το πρωταρχικό μας μέλημα παρέμεινε η ευημερία των εργαζομένων μας. Καταφέραμε να ξεχωρίσουμε για τα προϊόντα και την ποιότητα των υπηρεσιών μας και μεγαλώσαμε την οικογένειά μας, προσφέροντας σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους τη συμμετοχή στο μεγάλο μας όραμα. Τα στελέχη μας βρίσκονται πάντοτε μπροστά από τις εξελίξεις, οδηγούν τα trends της αγοράς, απολαμβάνουν προνόμια που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας τους και εξασφαλίζουν τη συνεχή ανάπτυξή τους. Η μεγαλύτερή μας επένδυση θα είναι πάντα οι άνθρωποί μας. Αποτελούν για εμάς τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας μας. Τους ευχαριστούμε έναν ξεχωριστά από καρδιάς».

Η λίστα των Best Workplaces είναι η μεγαλύτερη έρευνα εργασιακού περιβάλλοντος με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. Πρόκειται για μια έρευνα αξιολόγησης των συνθηκών του περιβάλλοντος που ο εργαζόμενος ασκεί τα καθήκοντά του και ανάδειξης των επιχειρήσεων που έχουν στόχο την προώθηση της κουλτούρας ενός άριστου εργασιακού περιβάλλοντος.

Με την παραπάνω εξαιρετικά τιμητική διάκριση και είδηση της Εβδομάδας που πέρασε, θα σας αφήσουμε ενόψει ενός τριημέρου «μικρών διακοπών», λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος για πολλούς από εμάς. Αν και οι καιρικές συνθήκες δεν συνηγορούν, αν και αυτό το Σαββατοκύριακο σε τίποτε δεν θυμίζει καιρικά το προηγούμενο, εμείς, εσείς, δεν πτοούμαστε, ζητώντας χρόνο για τον εαυτό μας, για να ανασυγκροτηθούμε και να αποσυμπιεσθούμε, έτσι ώστε παραγωγικοί να επιστρέψουμε την Εβδομάδα που μας έρχεται.

Καλό τριήμερο σε αυτούς που η Δευτέρα είναι αργία, Καλό Σαββατοκύριακο στους άλλους, να είστε πάντα καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα