01/06/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Έφη Αχτσιόγλου, Τοµεάρχης Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία

Πλέγµα παρεµβάσεων ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών οµάδων µε αύξηση του κατώτατου µισθού, µείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιµα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίµων, καθώς και ένα «ολιστικό πλαίσιο ρύθµισης χρεών για µικροµεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελµατίες» προτείνει η Τοµεάρχης Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία κα Έφη Αχτσιόγλου, µπροστά στο νέο κύµα φτωχοποίησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας που, όπως λέει, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν προβλέπει αποκλιµάκωση του πληθωρισµού σύντοµα, αλλά ακόµη και ύστερα από αυτή εκτιµά θα υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία ανάµεσα στις τιµές των προϊόντων και στο διαθέσιµο εισόδηµα των πολιτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση, µεταξύ άλλων, για παντελή έλλειψη επαφής µε την πραγµατικότητα. «Θυµίζω ότι η κυβέρνηση τον Δεκέµβριο ψήφισε Προϋπολογισµό µε την ανεδαφική πρόβλεψη για πληθωρισµό 0,8%. Αυτή η παντελής έλλειψη επαφής µε την πραγµατικότητα αλλά και στοιχειώδους πρόβλεψης είναι άλλο ένα αρνητικό της οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σκληρή είναι η κριτική της κυρίας Αχτσιόγλου σχετικά µε όλες τις τελευταίες παρεµβάσεις της κυβέρνησης στη λιανική και χονδρική τιµή της ενέργειας. Κάνει λόγο για κυβερνητική «οµολογία λεηλασίας εννέα µηνών», για «επιδότηση της αισχροκέρδειας» υποστηρίζοντας πως η ρήτρα αναπροσαρµογής παρέµεινε ανέπαφη και για «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών», αναφορικά µε την αποζηµίωση στους οικιακούς καταναλωτές έως 600 ευρώ για έξη µήνες. «Στην πραγµατικότητα για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται µόλις 280 εκατ. ευρώ, πράγµα που σηµαίνει µεσοσταθµικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάµηνο ή 11 ευρώ τον µήνα. Συνεπώς η συντριπτική πλειονότητα θα πάρει ψίχουλα ή δεν θα πάρει τίποτα», τονίζει.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιµένει στην πρόταση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου µισθού στα 800 ευρώ, την οποία µάλιστα θεωρεί υποχρέωση του κράτους που πρέπει να εκπληρωθεί προτού η αποφασιστική αρµοδιότητα για τις κατώτατες αποδοχές δοθεί ξανά στους κοινωνικούς εταίρους.

Κυρία Αχτσιόγλου, οι τελευταίες παρεµβάσεις της κυβέρνησης στη λιανική και χονδρική τιµή της ενέργειας, όπως τις περιέγραψε µε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός στις 5 Μαΐου, είναι ικανές να µειώσουν δραστικά τα ποσά που πληρώνουν κάθε µήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις;

Καταρχάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αποτέλεσαν ξεκάθαρη οµολογία ότι µε απόλυτη ευθύνη της επί 9 µήνες τα νοικοκυριά και οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται µία ακραία λεηλασία του εισοδήµατός τους.

Κατά δεύτερον δυστυχώς και αυτά τα µέτρα συνεχίζουν στην ίδια λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση από την αρχή, τη λογική της στήριξης και επιδότησης της αισχροκέρδειας. Αντί να υπάρξει παρέµβαση στην πηγή του προβλήµατος, δηλαδή να τεθεί πλαφόν στην τιµή της χονδρικής και λιανικής, να υπάρξει ρύθµιση της αγοράς και φραγµός στη σώρευση υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε και πάλι να τις στηρίξει και να τις επιδοτήσει µε χρήµατα από την τσέπη των πολιτών και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, από τον Κρατικό Προϋπολογισµό και από τους πόρους του Ταµείου Ενεργειακής Μετάβασης, διατηρώντας, δε, ανέπαφη τη ρήτρα αναπροσαρµογής που επί των ηµερών του µεταφέρει το σύνολο του βάρους στις πλάτες των καταναλωτών.

Τρίτο, και εξίσου σοβαρό, αναφορικά µε την αναδροµική αποζηµίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστηµα Δεκεµβρίου-Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εξαπατήσει τους πολίτες µιλώντας για αποζηµίωση µε «όριο τα 600 ευρώ». Στην πραγµατικότητα όµως για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται µόλις 280 εκατ. ευρώ, πράγµα που σηµαίνει µεσοσταθµικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάµηνο ή 11 ευρώ τον µήνα. Συνεπώς η συντριπτική πλειονότητα θα πάρει ψίχουλα ή δεν θα πάρει τίποτα.

Επίσης, ο θολός µηχανισµός για τη χονδρική τιµή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέµπεται για τον Ιούλιο, σε καµία περίπτωση δεν συνιστά χτύπηµα του προβλήµατος στη ρίζα του, αλλά µία ακόµα κάλυψη των τεράστιων κερδών των εταιρειών µέσω του Προϋπολογισµού που πληρώνουν οι πολίτες, οι οποίοι θα συνεχίζουν να επιβαρύνονται και µε αυξηµένα τιµολόγια.

Ο δε υπολογισµός των υπερκερδών -που συνεχίζουν να σωρεύονται- ώστε να φορολογηθούν έγινε µε µια µεθοδολογία που τελικά απέκρυψε µεγάλο µέρος τους. Οπότε ούτε απ’ αυτή την πλευρά θα υπάρξει κάποια απόδοση δικαιοσύνης στους πολίτες που επιβαρύνονται πέρα από κάθε οικονοµική δυνατότητα εδώ και µήνες.

Παράλληλα, δεν έγινε καµία παρέµβαση για το γενικευµένο και σαρωτικό κύµα ακρίβειας σε τρόφιµα και βασικά αγαθά, και καµία παρέµβαση για την αναστολή των ρευµατοκοπών στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρµογής του κ. Μητσοτάκη, αντιθέτως απορρίφθηκε η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Ιουνίου η Τοµεάρχης Οικονοµικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, κα. Έφη Αχτσιόγλου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΦΠΑ, ΕΦΚ, Ηλεκτρική ενέργεια