13/05/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Τι κοινό έχουν οι Κινέζοι με τους Έλληνες; Είναι πολύ δύσκολο να μάθεις την αλήθεια. Γιατί; Επειδή οι μεν πρώτοι δεν μιλάνε καθόλου, οι δε Έλληνες μιλάνε ακατάπαυστα. Πάρτε ως παράδειγμα την πανδημία. Τι ακριβώς συμβαίνει τώρα στη Saigon; Κανείς δεν ξέρει ακριβώς, όλοι υποθέτουν, δεν υπάρχει ροή πληροφορίας, ακόμα και οι κάτοικοι αν τους ρωτήσεις μάλλον δεν θα απατήσουν, οπότε ουσιαστικά γνωρίζεις ελάχιστα έως τίποτα. Από την άλλη μεριά στην Ελλάδα, ένας συρφετός ειδικών, σχετικών και μη, έχουν όλοι γνώση και φυσικά άποψη. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι στην χώρα μας υπήρχαν τόσοι πολλοί επιδημιολόγοι οι οποίοι έχουν γίνει τηλεστάρ, δίνοντας αντικρουόμενες πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές αξιοποιούνται κατά το δοκούν από επιστήμονες των θετικών επιστημών, οι οποίοι μέσω αλγορίθμων και αναλύοντας τα λύματα, δημοσιεύουν ακατάπαυστα τα προβλήματα. Έτσι, δύο – τρεις φορές την εβδομάδα γνωρίζουμε αναλυτικά τι είπε η πυθία των ανθρωπίνων λυμάτων, η οποία προδιαγράφει και την άμεση τροπή της πανδημίας. Περαιτέρω, τα ως άνω πολλές φορές αντικρουόμενα, αναλαμβάνουν να τα μεταφράσουν έμμεσα εμπλεκόμενοι όπως ιεράρχες, Πρόεδροι Κοινοτήτων και φυσικά απλοί πολίτες, όπου τελικά, αν ανατρέξεις στον πλούτο της πληροφορίας, μάλλον δεν θα εξαγάγεις κανένα σίγουρο συμπέρασμα.

Ξεκινώντας με την πιο πάνω διαπίστωση, ερχόμαστε σε έναν άλλο τομέα, πολλάκις αγαπητό από του Έλληνες, αυτόν των χρηματιστηριακών τίτλων και των αποδόσεών τους. Ο καθένας είναι με τον τρόπο του insider, έχει σίγουρη πληροφόρηση μέσα από ένα δίκτυο που τον συνδέει με συγκεκριμένη Δημόσια (εισηγμένη) εταιρεία, (θείος, μπατζανάκης, γνωστός κλπ.) και συνεπώς έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη για κάθε εταιρεία που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αξιών. Βεβαίως, την καταθέτει, προφορικά, έγγραφα και κυρίως με σχόλια σε ιστότοπους όπου άλλοτε εμπεριέχει η άποψη στοιχεία σχετικά με την αγορά τίτλων, άλλοτε, σχετικώς παρεμφερή πεδία (π.χ. πούλα το, το παλτό, δεν τραβάει το χαρτί κλπ.).

Στην άλλη πλευρά του κόσμου μας, στην Wall Street, έχουν ένα «ρητό» για την εποχή και τις μετοχές «Sell in the May and go away», ή κοινώς πούλα τον Μάη και κοίτα να χαρείς ότι έβγαλες, αν έβγαλες και τον Οκτώβριο ξαναγοράζεις. Και είναι μάλλον αλήθεια, επειδή αρχίζουν οι παγκόσμιες διακοπές σε λίγο, ο επενδυτής χρειάζεται ρευστό και φυσικά τα paper profits δεν λένε τίποτα, επειδή αυτά που μετράνε είναι τα ενθυλακωμένα, συνεπώς, αν δεν είσαι εθισμένος και παίζεις για άλλους λόγους, ρευστοποιείς αυτά που κέρδισες, ή ρευστοποιείς, επειδή από εδώ και πέρα μάλλον δεν θα κερδίσεις, οπότε και το μικρότερο χάσιμο, πάλι κέρδος είναι.

Επιπλέον, αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστους κλάδους, η πραγματική αγορά μάλλον ευοίωνη δεν είναι, με έναν πόλεμο να έχει ξεσπάσει, μία πανδημία να έχει διαλύσει την εφοδιαστική αλυσίδα, τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 10%, το κόστος της ενέργειας και των μεταφορών να έχει εκτοξευτεί, τα περιθώρια κέρδους να βαίνουν συνεχώς μειούμενα και άρα, τι άλλο να περιμένει κάποιος για να αποχωρήσει.

Οι προβλέψεις για το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναφέρονται σε έναν δείκτη με στόχο τις 850 μονάδες και υπό όρους 800 με 780 μονάδες. Είναι πλέον πιθανόν ότι οι αγορές θα διορθώσουν προσεχώς και με τον δείκτη S&P 500 στις 3.600 μονάδες από 4.146 μονάδες σημαίνει πτώση -13% με -14%, που για τα δικά μας δεδομένα σημαίνει μια κίνηση του χρηματιστηρίου από τις 888 μονάδες στις 800 μονάδες ή πτώση, γύρω στο 10%. Ουσιαστικά όλα θα εξαρτηθούν από τα τουριστικά έσοδα της χώρας, σε σχέση με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.

Νέα εβδομάδα λοιπόν με τη σκέψη και την αγωνία όλων μας στραμμένη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, επειδή ο φετινός λογαριασμός είναι περίπλοκος, πολλά υποσχόμενος ως προς τις μειώσεις, αλλά καθυστερεί και ότι καθυστερεί στην Ελλάδα δεν είναι για καλό. Φυσικά η ΑΑΔΕ, θέλοντας να απαλύνει την αγωνία μας, πρωί Σαββάτου που μας πέρασε, δημοσίευσε την Απόφαση Α.1056/21.4.2022 (ΦΕΚ Β΄ 2237/6.5.2022) με θέμα «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) - πράξης προσδιορισμού φόρου έτους 2022 και επομένων» και την Απόφαση Α.1058/6.5.2022 (ΦΕΚ Β΄ 2240/6.5.2022) «Τροποποίηση της υπό στοιχεία A. 1278/2019 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β’ 3007 και Β’ 3129) - Χορήγηση εκπτώσεων, μειώσεων στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).», ώστε το θέμα να διατηρείται «ζεστό», ενόψει της αδημονίας έλευσης των εκκαθαριστικών.

Να σημειώσουμε ότι δημοσιεύτηκε ήδη το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου "Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις", ψηφίσθηκε δε με τροπολογίες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για Μειώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και καταβολή των μηνιαίων δόσεων - Τροποποίηση των άρθρων 7 και 8 του ν. 4223/2013.

Η δήλη ημέρα σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ήταν η Τρίτη της Εβδομάδας που πέρασε και «ΕΝΦΙΑ 2022: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά - Οδηγίες για την εκτύπωση»: Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022.

Η εκτύπωση του εκκαθαριστικού γίνεται μέσα από την εφαρμογή Δήλωση Ε9 / ΕΝΦΙΑ της ΑΑΔΕ.

Πατώντας ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ και εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet ο φορολογούμενος έχει πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου, στο οποίο επιλέγοντας ως έτος το 2022 εμφανίζεται η επιλογή Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2022 (σε αρχείο .pdf).

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Επισημαίνεται πως αν το σύνολο του οφειλόμενου ποσού ΕΝΦΙΑ εξοφληθεί έως το τέλος Μαΐου, ο νομοθέτης δεν προβλέπει κάποια έκπτωση επί του συνολικού ποσού, αντίστοιχης με τον φόρο εισοδήματος.

«Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές: Υποδείγματα Υ/Δ σε επεξεργάσιμη μορφή για τη Δράση»:

Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων σε επεξεργάσιμη μορφή για τις αιτήσεις στη Δράση "Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές"

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ Υπόδειγμα δήλωσης σχετικά με την ιδιότητα ΜμΕ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Υπεύθυνη Δήλωση Επιχορηγήσεων De Minimis

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων

«e-ΕΦΚΑ: Μόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση, χωρίς ταλαιπωρία»: Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες μπορούν μόνο μέσω του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες του Φορέα.

Το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού μονιμοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες καθώς επιτυγχάνει την εξάλειψη των πολύωρων καθυστερήσεων και τις ουρές στα γκισέ των υποκαταστημάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει το έργο των υπαλλήλων.

Οι συναλλασσόμενοι μπορούν μέσω της εθνικής δικτυακής πύλης (gov.gr) ή του δικτυακού τόπου της υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr/rv, να εισέλθουν με τους κωδικούς Taxis στην υπηρεσία των ηλεκτρονικών ραντεβού. Με απλά βήματα επιλέγουν την υπηρεσία και το τμήμα που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν και κλείνουν αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού. Την ημέρα του ραντεβού αρκεί να προσέλθουν λίγα μόνο λεπτά νωρίτερα και να εξυπηρετηθούν άμεσα και με ασφάλεια.

Ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής που είχε το μονιμοποιημένο μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού αποτελεί το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο έτος (2021) 1.082.324 χρήστες έκλεισαν ηλεκτρονικά ραντεβού με τις Υπηρεσίες του Φορέα.

Τέλος, τονίζεται πως οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ και χωρίς το κλείσιμο ηλεκτρονικού ραντεβού κατ’εξαίρεση μόνο:

o σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά την κρίση του επικεφαλής της μονάδας

o εφόσον αυτό είναι δυνατόν με βάση τα πραγματικά δεδομένα κατά την ώρα προσέλευσής του πολίτη και εφόσον δεν υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού εκείνη την ώρα.

«Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές: Βοηθητικό Εγχειρίδιο για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο ΠΣΚΕ»: Μπορείτε να δείτε το Εγχειρίδιο Υποβολής στο ΠΣΚΕ Αίτησης Χρηματοδότησης στη Δράση: «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» εδώ.

«Ε4: Παράταση της προθεσμίας υποβολής του πίνακα προσωπικού λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 42792/2022 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας με την οποία παρατείνεται η προθεσμία υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), όπως ορίζεται στην παρ. 5.19 του άρθρου 5 της υπό στοιχεία 40331/Δ1.13521/13-9-2019 απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β’ 3520)», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για κάθε μεταβολή αποδοχών που προκύπτει από την υπ’ αρ. 38866/21-4-2022 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Καθορισμός κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας» (Β’ 2030), έως 31/7/2022.

«ΕΡΓΑΝΗ: Μετονομασία ΟΑΕΔ σε Δ.ΥΠ.Α-Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και αλλαγή σε Ε6,Ε7»: Σύμφωνα με ανακοίνωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Μετονομασία ΟΑΕΔ σε Δ.ΥΠ.Α-Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και αφαίρεση συμπλήρωσης Τελευταίας Ημέρας Εργασίας σε (Ε6,Ε7) με ταυτόχρονη τροποποίηση xsd με νεότερη έκδοση. (E6MP_v4.xsd, E6XP_v3.xsd, E7_v2.xsd).

«Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων από το «Ελλάδα 2.0»: Ξεκίνησε την Τρίτη 10 Μαΐου, η λειτουργία της πλατφόρμας που υποστηρίζει την ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων για δανειακή χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Η νέα πλατφόρμα επιτρέπει, πλέον, στις υποβολές επενδυτικών σχεδίων να γίνονται και ηλεκτρονικά και αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου για τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα αξιολογηθούν για να λάβουν την ιδιαίτερα ευνοϊκή χρηματοδότηση, χάρη στους δανειακούς πόρους του «Ελλάδα 2.0».

Είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ώστε να παρέχει ταχύτητα και επαρκή ενημέρωση των επενδυτών – χωρίς άλλες παρεμβάσεις – και να δίνει δυνατότητα γρήγορων εκταμιεύσεων.

Επιπρόσθετα, είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαφάνεια και πληροφόρηση των επενδυτών. Μέσω της πλατφόρμας γίνεται έλεγχος και για τα ζητήματα σώρευσης.

Οι επενδυτές μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και μέσω της πλατφόρμας, ενώ από 1η.6.2022 καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της για την κατάθεση των επενδυτικών σχεδίων.

Επισημαίνεται ότι το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια, επιτρέποντας τη διατήρηση ενός υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν διεθνώς.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν για την επένδυσή τους έως το 50% του κόστους από πόρους του «Ελλάδα 2.0», με σταθερό επιτόκιο που σήμερα είναι 0,35%, όπως ορίζεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση.

Οι επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0» επικεντρώνονται στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους θα αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Το τελικό ύψος της χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπολογίζεται σύμφωνα με την ύπαρξη προϋπολογισμού επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στους πέντε πυλώνες του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», καθώς και με την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων ανά πυλώνα (Κριτήρια Αξιολόγησης της Επιλεξιμότητας).

H πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών σχεδίων είναι διαθέσιμη προς τις επιχειρήσεις στον παρακάτω ιστότοπο: https://rrf-gobeyond.gr/welcome.

«Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ: Άνοιξε η πλατφόρμα του Voucher για εκπαιδευτικούς»: Άνοιξε την Τετάρτη 11 Μαΐου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τους δικαιούχους του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ». Ο νέος κύκλος απευθύνεται σε: α) εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, χωρίς κοινωνικά ή άλλα κριτήρια, οι οποίοι απασχολούνται σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία, και β) οικογένειες οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 έως και την 13η Αυγούστου 2021 και οι οποίες έχουν εξαρτώμενα μέλη που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές της χώρας.

Ο νέος κύκλος του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», σε αντιστοιχία με τον πρώτο, στο πλαίσιο του οποίου, ενισχύθηκαν περισσότεροι από 500.000 νέοι 4-24 ετών, θα διανείμει στους δικαιούχους επιταγές των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» στην ιστοσελίδα του Προγράμματος και να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://beneficiary.digital-access.gov.gr/. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τους δικαιούχους έως και την 8η Ιουλίου 2022.

«Υπογραφή της αναθεωρημένης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Γαλλίας»: Υπογράφηκε την 11η Μαΐου 2022, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Patrick Maisonnave, η αναθεωρημένη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας - Γαλλίας (ΣΑΔΦ) και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει.

Με τη νέα αυτή Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αναθεωρείται η αρχική Σύμβαση που είναι σε ισχύ από το 1965 [Ν. 4386/1964 (ΦΕΚ 192/Α’/03.11.1964)] και αποτελεί μία από τις παλαιότερες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που διατηρούν και οι δύο χώρες, αποδεικνύοντας τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ τους, προς όφελος φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο κράτη, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών – εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς μάλιστα στη Σύμβαση αυτή αποτυπώνονται οι σύγχρονες φορολογικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, με βάση την Πρότυπη Σύμβαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD Model 2017).

Σκοπός της Σύμβασης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος, χωρίς να δημιουργούνται ευκαιρίες για μη επιβολή φορολογίας ή για μειωμένη φορολογία μέσω φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

«Ηλεκτρονική έκδοση ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας προβλέπει σ/ν που κατατέθηκε από το Υπ. Δικαιοσύνης»: Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο εθνικό κτηματολόγιο, εφαρμογή σε αυτές της κοινής εθνικής νομοθεσίας – Διασύνδεση Ληξιαρχείων και “Ελληνικού Κτηματολογίου” – Καταχώριση αγωγών και αιτήσεων στα κτηματολογικά φύλλα και λοιπές διατάξεις» και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 22 παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και προϋποθέσεις. Το εν λόγω πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ασφαλιστικής ενημερότητας (ν.4174/2013 και ν.4611/2019) και γίνεται αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ.

«Ενεργοποίηση της αναβαθμισμένης εφαρμογής myΔΥΠΑapp για κινητές συσκευές»: Μετά την ολοκλήρωση εργασιών αναβάθμισης, από σήμερα ενεργοποιείται η εφαρμογή myΔΥΠΑapp της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για κινητές συσκευές. Με την βελτιωμένη εφαρμογή, που πλέον ενσωματώνει το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων (ESCO), περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πλέον στα χέρια του κάθε πολίτη, εύκολα, άμεσα και με ταχύτητα.

Συγκεκριμένα, παρέχονται υπηρεσίες όπως:

  • Εγγραφή στο μητρώο ανέργων και ανανέωση του δελτίου ανεργίας
  • Αίτηση έκδοσης βεβαίωσης χρόνου ανεργίας, που εκδίδεται άμεσα
  • Αίτηση για επιδοματικές και άλλες κοινωνικές παροχές όπως το επίδομα ανεργίας, παροχές μητρότητας κτλ.
  • Διαχείριση και άμεση αποστολή βιογραφικού
  • Αναζήτηση σε διαδραστικό χάρτη πληροφοριών για δομές της ΔΥΠΑ καθώς και οδηγίες καθοδήγησης
  • Χρήσιμες πληροφορίες που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου
  • Ενημερώσεις για περισσότερες από 80 διαφορετικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητές συσκευές Android και IOS.

Από την αρθρογραφία της Εβδομάδας που πέρασε, κ. Δημήτριος Νούσκας, Δικηγόρος Εργατολόγος Παρ' Αρείω Πάγω, με εξειδίκευση στο Κοινωνικοασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο και «Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος µέσω εξαγοράς πλασματικών ετών - Πλεονεκτήματα και στρατηγικές». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε συνδυασμό µε την αναγνώριση ή µη πλασματικών ετών, αναλόγως της κάθε ξεχωριστής περίπτωσης, αποτελεί το κρισιμότερο στάδιο στον ασφαλιστικό βίο του υποψηφίου συνταξιούχου. Είναι επιβεβλημένο να κινηθεί µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλευόμενος την υπαγωγή του σε θετικές για αυτόν ρυθμίσεις και αποφεύγοντας παράλληλα τις διατάξεις "παγίδες", ώστε να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα µε τους ευνοϊκότερους για αυτόν όρους και προϋποθέσεις, "κλειδώνοντας" χαμηλότερα ηλικιακά όρια και γλυτώνοντας έως και αρκετά χρόνια πρόσθετης εργασίας.». (Το άρθρο του κ. Νούσκα Δημητρίου δημοσιεύθηκε στο τεύχος Απριλίου 2022 του περιοδικού Epsilon7.

Κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ Crowe και «Νέα δεδομένα στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μετά την έκδοση της Ε. 2228/10-12-2021»: Όπως επισημαίνει ο έγκριτος αρθρογράφος «Κλείνοντας να εκφράσω την άποψη ότι παρά την κεντρική ιδέα της εγκυκλίου Ε. 2228/2021 της Α.Α.Δ.Ε., οι φορολογικές αρχές θα αντιμετωπίζουν µε ιδιαίτερη περίσκεψη και επιμέλεια τις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για µμετέπειτα αναδρομική προσθήκη δαπανών, εξετάζοντας ενδελεχώς τα πραγματικά δεδομένα βάσει των οποίων η δαπάνη δεν καταχωρήθηκε στον προγενέστερο χρόνο που αφορούσε και εφόσον δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση θα «αφήνουν» τις υποθέσεις για την κρίση της Δ.Ε.Δ..». Σημειώνουμε ότι το άρθρο του κ. Γεώργιου Λαζαρίδη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού Epsilon7.

Από τα νέα του Ομίλου μας: «Όμιλος EPSILON NET: Για 8η συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στα Best Workplaces»: Η αξία του Ανθρώπινου Δυναμικού και οι ολοκληρωμένες πολιτικές της διοίκησης του Ομίλου της Epsilon Net για την ανάπτυξή του, επιβραβεύτηκαν για ακόμη μία χρονιά. Ο Όμιλος, συγκαταλέγεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Great Place to Work για 8η συνεχόμενη χρονιά, ανάμεσα στις εταιρίες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, κατακτώντας την 4η θέση στην κατηγορία των επιχειρήσεων άνω των 250 εργαζόμενων.

Με το σύνθημα «Οι Άνθρωποί μας είναι η Δύναμή μας», η EPSILON NET έλαβε τη σημαντική αυτή διάκριση στον θεσμό αποδεικνύοντας την διαχρονικότητα της ανθρωποκεντρικής στρατηγικής της διοίκησης και την έμφαση στις αξίες της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας & της δημιουργικότητας, καθώς ο Όμιλος αριθμεί πλέον 8 εθνικές και 2 πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Η διάκριση αυτή, αποτελεί τη δικαίωση στη δέσμευση της Διοίκησης του Ομίλου απέναντι σε εργαζόμενους, στελέχη και τις οικογένειες τους για συνεχή βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος. Ο Όμιλος επενδύει διαχρονικά στην προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων του, στη διαρκή ενδυνάμωση των γνώσεων & των δεξιοτήτων τους, ενώ παράλληλα προσφέρει ολοκληρωμένο πλαίσιο επιβράβευσης. Πάγια δέσμευση της Διοίκησης είναι η παροχή ενός άριστου εργασιακού περιβάλλοντος με στόχο το αίσθημα της ασφάλειας και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να εξελιχθούν στις εταιρίες του Ομίλου με σταθερότητα και σε μακροχρόνια βάση.

Η νέα διάκριση έχει εξαιρετική αξία αφού ήρθε ως επιστέγασμα μιας ιδιαίτερα σημαντικής χρονιάς για τον Όμιλο, κατά την οποία οι σημαντικές εξαγορές και η συνεχής ανάπτυξη, εδραίωσαν την παρουσία του, ως τον μεγαλύτερο Όμιλο Business Software στην Ελλάδα με πάνω από 1000 καταρτισμένα στελέχη.

Η ανάδειξη της αξίας του Ανθρώπινου Δυναμικού, αποτελεί και για το 2022, τη βάση για την επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων της διοίκησης και αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για την πρωταγωνιστική θέση του Ομίλου στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ιδιωτικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το 2022 και το 2023, με την αξιοποίηση των σημαντικών ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθούν το Β’ Εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Ο Όμιλος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά τη χρονιά, επιτυγχάνοντας στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αύξηση πωλήσεων της τάξης του 75% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης (αύξηση +50% των ετήσιων εσόδων έναντι του 2021 και περιθώριο EBITDA σε ετήσια βάση +30%), αποδεικνύει τη δυναμική του Ομίλου σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, ενώ ταυτόχρονα, με εργαλεία τα ισχυρά αποτελέσματα και την οικονομική ρευστότητα, συνεχίζει την πορεία του με ισχυρούς ρυθμούς και προσήλωση στο επενδυτικό του πρόγραμμα, για ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει, με τους φορολογούμενους και λογιστές να ψάχνουν ακόμα μία φορά τις «μεγάλες» μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλές των περιπτώσεων, να βλέπουν αυξήσεις που προέρχονται από λάθη στο έντυπο Ε9. Βέβαια, η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής "Ε9 Περιουσιολόγιο" που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Γενικά, όταν κάτι αναγγέλλεται για συγκεκριμένη ημερομηνία και αναβάλλεται, κάτι δεν πάει καλά στο σύστημα.

Άλλο ενδιαφέρον θέμα από την παγκόσμια οικονομία που θα συζητηθεί την Εβδομάδα που έρχεται, ασφαλώς θα είναι η κατακρήμνιση των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να διαπραγματεύεται λίγο υψηλότερα των 30.000 δολαρίων μετά από την πτώση στα 25.000 δολάρια σε προηγούμενη συνεδρίαση. Ενδιαφέρον έχει η κατάρρευση και των κρυπτονομισμάτων τα οποία αναφέρονται ως stablecoin όπως το TerraUSD, ενός κρυπτονομίσματος του οποίου η ιστοτομία είναι θεωρητικά συνδεδεμένη με το Αμερικανικό δολάριο, κάτι βέβαια που δεν αποδείχθηκε, δεδομένων των αστοχιών που παρατηρήθηκαν στο blockchain του νομίσματος, με συνέπεια να δοθεί αναστολή διαπραγμάτευσης. Τόσο το TerraUSD, το αλγοριθμικό stablecoin που έχασε και δεν επανάκτησε τη σύνδεση 1-1 με το δολάρια, και το συναφές Luna, διαπραγματευόταν κοντά στο μηδέν τη στιγμή της δεύτερης αναστολής.

Μια εβδομάδα γεμάτη γεγονότα η Εβδομάδα που πέρασε και κάπου εδώ θα θέλαμε να μην συνεχίσουμε την αναδρομή και πάλι στην πανδημία, τον πόλεμο των ολίγων ημερών της Ουκρανίας που κλείνει σχεδόν τρεις μήνες και στην «Πισπιριάδα», αναλογιζόμενοι τι είχε στο μυαλό του ο Άκης Πάνου όταν έγγραφε το «προφητικό» «θολωμένο μυαλό».

Στο ιδιαίτερα ζεστό σύμφωνα με τους μετεωρολόγους Σαββατοκύριακο που έρχεται, σας ευχόμαστε να περάσετε υπέροχα, με ασφάλεια και κοντά σε δικά σας πρόσωπα που αγαπάτε και σας αγαπάνε. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα