03/05/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Π.Καλαποθαράκου: Αθέµιτες πρακτικές εκτινάσσουν την ακρίβεια

Pηξικέλευθα µέτρα για την προστασία των νοικοκυριών ζητά η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών - Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου απέναντι στο κύµα ακρίβειας που οδηγεί, όπως λέει, όλο και περισσότερους πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό. Σηµειώνει µάλιστα ότι φαινόµενα αισχροκέρδειας και οι εγγενείς παθογένειες στη λειτουργία του εγχώριου ανταγωνισµού σε πολλές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών συντελούν στην εκτίναξη του κόστους ζωής και των τιµών της ενέργειας τους τελευταίους µήνες.

Σχολιάζοντας τις έως τώρα κυβερνητικές παρεµβάσεις για ελάφρυνση των υπέρογκων λογαριασµών ηλεκτρικού ρεύµατος, η κα Καλαποθαράκου αναφέρει: «Η χώρα µας µε την επιδοµατική πολιτική που έχει ακολουθήσει, επιδότηση λίγων ευρώ, παρείχε µερική προσωρινή ανακούφιση αλλά δεν αντιµετώπισε το πρόβληµα. Θεωρούµε ότι για να αναχαιτιστεί το κύµα της ακρίβειας, χρειάζονται σοβαρές φορολογικές και ρυθµιστικές παρεµβάσεις µε µέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και οχι προσωρινού».

Ανάµεσα στα συγκεκριµένα µέτρα που θεωρεί απαραίτητα είναι η µείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και η αναστολή του Φ.Π.Α. σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς και τον ορισµό πλαφόν στους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος και στη ρήτρα αναπροσαρµογής.

Προειδοποιεί δε ότι δηµιουργείται µία «νέα γενιά χρεών» για τους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος και φυσικού αερίου και τονίζει ότι είναι αναγκαία η δηµιουργία από την Πολιτεία νέων θεσµών προστασίας του καταναλωτή.

Σκληρή είναι και η κριτική της για τον πρόσφατο πτωχευτικό νόµο, καθώς θεωρεί πως η µεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών µένουν απροστάτευτοι από πιθανή απώλεια ακόµη και της πρώτης κατοικίας τους. «Υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις η Κυβέρνηση και να ανασταλούν οι πλειστηριασµοί της κύριας κατοικίας για όλα τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγµατική αδυναµία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η µεγάλη ακρίβεια τους τελευταίους µήνες δηµιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήµερα από ολόκληρη τη χώρα; Σε τι ποσοστά έχουν αυξηθεί βασικά είδη διαβίωσης;

Η ακρίβεια σήµερα είναι το µείζον κοινωνικό πρόβληµα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, µετά από τρεις διαδοχικές κρίσεις (της οικονοµικής, του κορονοϊού, της ενεργειακής και του πολέµου στην Ουκρανία) και ιδίως τα ευάλωτα νοικοκυριά, η οποία οδηγεί σε αποκλεισµό, αβεβαιότητα, τεράστιες διακυµάνσεις τιµών και κερδοσκοπία. Οι συνεχείς ανατιµήσεις σε βασικά αγαθά, οι εξαιρετικά αυξηµένοι λογαριασµοί ηλεκτρικού ρεύµατος και φυσικού αερίου, µε πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την Ελλάδα, δηµιουργούν µια αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση, µε αποτέλεσµα να οδηγούν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στην περιθωριοποίηση, στην ενεργειακή φτώχεια και στον οικονοµικό και κοινωνικό αποκλεισµό.

H Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καταγράφει καθηµερινά δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών ιδίως για τους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος και φυσικού αερίου, όπου διαµαρτύρονται για τις υπέρογκες και άδικες αυξήσεις. Δηλώνουν δε ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασµούς, οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν το µηνιαίο εισόδηµα τους. Από τις καταγγελίες που λαµβάνουµε διαπιστώνουµε ότι η αγοραστική δύναµη του καταναλωτή έχει µειωθεί σηµαντικά, µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να καλύψει τις άµεσες και βασικές ανάγκες διαβίωσης πολύ δε περισσότερο να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασµούς ηλεκτρικού ρεύµατος.

Έξαλλου τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι αποκαλυπτικά 8% ο πληθωρισµός σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδοµένα της τελευταίας 25ετιας, µε αποτέλεσµα σε πολλές κατηγορίες αγαθών οι αυξήσεις να ανέρχονται σε διψήφια νούµερα και µε ορατό τον κίνδυνο της επισιτιστικής κρίσης. Δυστυχώς οι δείκτες δεν δείχνουν προοπτική αποκλιµάκωσης, άλλα πολύ φοβούµαστε ότι η ακρίβεια ήρθε για να µείνει, αν δεν ληφθούν άµεσα ρηξικέλευθα και µόνιµα µέτρα ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα.

Αναµφίβολα, η ακρίβεια είναι ένα πολυπαραγοντικό και σύνθετο φαινόµενο που η αντιµετώπισή της απαιτεί µόνιµα θεσµικά εργαλεία. Πρέπει να γίνουν σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που να προσφέρουν στους πολίτες/καταναλωτές αλλά και στην οικονοµία κατά το δυνατόν µονιµότερες δικλίδες ασφάλειας και αντιµετώπισης τέτοιων ενδεχοµένως απρόβλεπτων διακυµάνσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι µε την αποκλιµάκωση της θα αποκατασταθεί το πρόβληµα και θα µειωθούν οι τιµές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Μαΐου η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών - Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κα. Παναγιώτα Καλαποθαράκου.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΚΠΟΙΖΩ