29/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ σας ΠΟΛΛΑ. Ο χρόνος κυλάει γρήγορα, ειδικά όταν διαδραματίζονται ευχάριστα γεγονότα. Η Ανάσταση του Θεανθρώπου, η μείωση της πανδημίας, οι μικρές ευχάριστες δόσεις ελευθερίας και κοινωνικής επανένωσης, ίσως πρόωρα, ίσως όχι, η άνοιξη, σχεδόν αρχή του καλοκαιριού, η μεγάλη ηλιόλουστη μέρα. Συνεχίζουμε με το βλέμμα σε ένα καλύτερο αύριο.

Τόσα πολλά που μπορούν να γίνουν σε τόσο λίγο χρόνο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διατάραξη του παγκόσμιου συστήματος έωλης ειρήνης, φοβόμαστε πως θα είναι μόνο η αρχή. Με κοντή μνήμη, ξεχνώντας τα γεγονότα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, χρόνια τώρα υπερθεματίζουμε υπέρ της παγκοσμιοποίησης. Έχει γίνει ολοκληρωμένη θεωρία και διδάσκεται στα Πανεπιστήμια. Άλλη μια χίμαιρα σε αυτό που θέλαμε και όχι σε αυτό του βλέπαμε. Το Brexit, ο Ντόναλντ Τραμπ και η πανδημία διαμόρφωσαν «εξωτερικές» συνθήκες αμφισβήτησης της «ομαλής» λειτουργίας του πλαισίου της οικονομικής παγκοσμιοποίησης η οποία βέβαια είχε «ενδογενώς» διαταραχθεί από την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ και της Ευρώπης το 2010, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μοιάζει καταλύτης για τις αντίστροφες δυναμικές και να επιταχύνει την τάση απo-παγκοσμιοποίησης.

Η παγκοσμιοποίηση αναλύθηκε μόνο ως οικονομικό γεγονός, χωρίς καμία ουσιαστικά πολιτική προσέγγιση. Η ελεύθερη αγορά εργασίας, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, η παραγωγή ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε χώρας, πράγματι ισχύουν, μόνο που είναι ακόμα μια in vitro ανάλυση καθαρά οικονομικών γεγονότων, όλων των άλλων μεταβλητών θεωρούμενων ως μη υφιστάμενων. Πιο απλά, την παγκοσμιοποίηση την θέλουν όλοι, με αυτούς αρχηγούς και τους ίδιους να απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από την πράγματι επιταχυνόμενη ανάπτυξη μέσω αυτής. Μόνο που τελικά η ηγεμονία φαίνεται να είναι ελκυστικότερη από την παγκοσμιοποίηση.

Τα κράτη σχεδόν όλα, κάπου συνδέονται. Η Ρωσία προμηθεύει με πρώτες ύλες κυρίως τις χώρες της Ευρώπης, η Ευρώπη είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου της Ρωσίας, η Κίνα διατηρεί αγαστές σχέσεις και προμηθεύεται ενέργεια από την Ρωσία, ταυτόχρονα όμως τον τεράστιο όγκο της παραγωγής της τον διαθέτει στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη.

Ο κόσμος προχωράει με ταχύ βηματισμό προς τα πίσω και δυστυχώς φαίνεται πως αυτό θα συνεχιστεί για αρκετά ακόμη. Σίγουρα δεν είναι καλύτερα έτσι, επειδή γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να σταματήσουν αυτή τη γιγάντια παγκόσμια οικονομική οπισθοδρόμηση, έρχονται μέσα από πράξεις που δεν έχει δει η ανθρωπότητα, μέσα από την ευαίσθητη ισορροπία των πυρηνικών όπλων, μέσα από την καταστροφή της ανθρωπότητας και της εύρεσης ενός νέου σημείου επανεκκίνησης, μόνο που πολλά θα έχουν καταστραφεί, πολλοί θα έχουν εγκαταλείψει βίαια τον κόσμο μας και το ξεκίνημα θα είναι πάλι από την αρχή.

Στην Ελλάδα, πάντα έχουμε μία άλλη οπτική των πραγμάτων, θεωρώντας ότι δεν μας αγγίζει άμεσα το γεγονός ως μη ουσιαστικά υπαρκτό κίνδυνο, αναγορεύοντας το όλο θέμα σε δευτερεύον, όπου αυτά που μας ενοχλούν είναι το ηλιέλαιο για τις τηγανιτές μας πατάτες και το σκληρό σιτάρι που ανεβάζει την τιμή του ψωμιού. Η πόρτα μας είναι μισάνοιχτη και βλέπει τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού με τους τουρίστες, πρόωρα να κατακλύζουν το εξαιρετικό «οικόπεδο» που μας χάρισε ο Πανάγαθος, την πανδημία να μειώνεται σταθερά, την ανεργία αναλογικά να μειώνεται, συνεπώς το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η ακριβή ενέργεια. Είναι, επειδή αυτή μας αγγίζει. Άλλωστε, το μικρά «κρατίδια» της Μυκόνου και της Σαντορίνης, δεν καταλαβαίνουν από αυτά. Το «ΝΑΜΟΣ» ενώθηκε με παρακείμενη τουριστική μονάδα και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, η πρώτες «περατσάδες» επώνυμων έγιναν στα Ματόγιαννια, η τελετή της Ανάστασης τελέσθηκε στο νησί μέσα από μία μείξη θρησκευτικής κατάνυξης και θερινού ντεφιλέ, νεαρών και λιγότερο νεαρών υπάρξεων, με τους ιερείς της Μυκόνου να είναι συνηθισμένοι πλέον ότι η πίστη μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει, μαζί με τον κ. Λάκη ντυμένο με φουστανέλα με ολίγον από Μαντώ Μαυρογένους. Γιατί όχι; Ασχολείσαι με τις στιλιστικές απόψεις του κ. Λάκη και ψάλεις το Χριστός Ανέστη. Βέβαια, φέτος προβλέπουμε να πρωταγωνιστεί η Σαντορίνη. Γιατί; Επειδή είναι το μέρος που κάθε άνθρωπος στη γη αυτή θα ήθελε να πάει, απλώς κωλύεται οικονομικώς. Τα πρώτα ευχάριστα νέα λοιπόν έρχονται από την οικονομία του διαμοιρασμού ή την πλέον γνωστή πλατφόρμα Airbnb, στην οποία η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην Ευρώπη σε αναζητήσεις και ζήτηση καταλυμάτων με ποσοστά γύρω στο 250%, με τη Σαντορίνη να έχει ξεπεράσει το 530%. Φανταστικό; Φυσικά ναι, επειδή οι καινούργιες μονάδες του Hilton, του Sheraton, τα καταστήματα υψηλής Ιαπωνικής εστίασης NODO του γνωστού ηθοποιού Robert De Niro και τόσα άλλα, πολύ απέχουν από τα οικονομικά του μέσου παγκόσμιου πολίτη. Συνεπώς το Airbnb δίνει μια πιο απτή λύση που μόνο φτηνή δεν την λες για το νησί, αλλά τα μερικά εκατομμύρια ετησίως που επισκέπτονται τους περίπου 15.000 ντόπιους και εγγεγραμμένους μέτοικους, δεν μπορούν να κάνουν λάθος. Είμαστε λοιπόν καθ’ όλα έτοιμοι και ο Μέγας Μάγιστρος της έναρξης του καλοκαιριού κ. Αντώνης Ρέμος, θα πρέπει ήδη να έχει ορίσει την ημερομηνία της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου, που προμηνύεται τουλάχιστον εκρηκτική.

Για τη μικρή εργασιακή εβδομάδα που πέρασε, σας παραθέτουμε ένα «μπουκέτο» από φορολογικά, εργατικά, οικονομικά νέα:

«Ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης για ανανέωση των τίτλων διαμονής»: Με την Αριθμ. οικ. 216611/2022 ΚΥΑ καθορίζονται ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή το ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης, ανά διετία ή τριετία, που πρέπει να πραγματοποιούν οι πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανανέωση των τίτλων διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014.

Αναλυτικά σύμφωνα με την απόφαση:

Ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης για ανανέωση των τίτλων διαμονής

1. α) Για τους πολίτες τρίτων χωρών, κατόχους τίτλων διαμονής με δικαίωμα παροχής εξαρτημένης εργασίας σε σταθερό εργοδότη ή σε πολλούς μη σταθερούς εργοδότες ή εξαρτημένης εργασίας και παροχής υπηρεσιών ή έργου, οι οποίοι υπάγονται στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ως μισθωτοί, απαιτείται η συμπλήρωση των εκάστοτε ισχυουσών προϋποθέσεων της κείμενης κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές σε είδος, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016.

β) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους αυτοτελώς απασχολούμενους, κατόχους τίτλων διαμονής με αντίστοιχο δικαίωμα, οι οποίοι υπάγονται στο ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές σε είδος, βάσει της κείμενης κοινωνικοασφαλιστικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016.

2. Για τους πολίτες τρίτων χωρών, κατόχους τίτλων διαμονής για εργασία ειδικού σκοπού, για τους οποίους η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία παρέχει δικαίωμα εξαίρεσης από την υποχρέωση ασφάλισης σε ελληνικό δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, προσκομίζεται βεβαίωση ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση που εκδίδεται βάσει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 136 του ν. 4251/2014 (Α’ 80) και, παράλληλα, μνημονεύεται η σχετική διάταξη, η οποία προβλέπει δικαίωμα εξαίρεσης. Για όσους δεν παρέχεται δικαίωμα εξαίρεσης από την υποχρέωση ασφάλισης σε ελληνικό δημόσιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόζεται η παρ. 1α ή 1β του παρόντος.

3. Τα μέλη οικογένειας των ανωτέρω πολιτών τρίτων χωρών που είναι συντηρούμενα (προστατευόμενα) και κατέχουν άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση, καθώς και τα ενηλικιωθέντα τέκνα που κατείχαν στο παρελθόν άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση ασφαλίζονται υποχρεωτικά, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, στον ασφαλιστικό φορέα του συντηρούντος (άμεσα ασφαλισμένου) και πιστοποιούν κατά την ανανέωση της άδειας διαμονής τους για τον ίδιο λόγο ότι είναι ασφαλιστικά ικανοί, ως έμμεσα ασφαλιζόμενα μέλη.

4. Εφόσον υφίσταται δυνατότητα, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας του οικείου ασφαλιστικού φορέα, ενημέρωσης των υπηρεσιών Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για τη διαπίστωση συνδρομής των προϋποθέσεων της παρούσας, δεν απαιτείται η προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών.

5. Δυνατότητα ανανέωσης άδειας διαμονής παρέχεται και στους πολίτες τρίτων χωρών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους ή επιδοτούνται λόγω ανεργίας ή δικαιούνται κατ’ εξαίρεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας ή προέβησαν σε ρύθμιση οφειλών και ειδική νομοθεσία παρέχει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.

Καταργούμενη απόφαση

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, καταργείται η υπ’ αρ. 51738/10-10-2014 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Καθορισμός του ελάχιστου αριθμού ημερομισθίων ή ελάχιστου χρονικού διαστήματος ασφάλισης ανά ασφαλιστικό φορέα, των αποδεικτικών στοιχείων για την ανανέωση άδειας διαμονής πολιτών τρίτων χωρών καθώς και ρύθμιση άλλων σχετικών θεμάτων» (Β’ 2947).

«Fuel pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων - Όλες οι πληροφορίες για τη διαδικασία»: Σε λειτουργία βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης το vouchers.gov.gr. Πρόκειται για την πλατφόρμα Fuel Pass για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης, σύμφωνα με όσα σχεδίασαν και υλοποίησαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος και ορίζονται στην υπ’ αρ. 2653/12-04-2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Το vouchers.gov.gr απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους και αφορά στην ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ, από πιστώσεις που διατέθηκαν από τις Γενικές Κρατικές Δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών. Η πλατφόρμα υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι' αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς Leasing.

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 0, 1 και 2. Έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους πολίτες με βάση το λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους, και οι οποίοι θα ενημερώνονται με ανακοινώσεις.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Fuel Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

«Έντυπο Ν: Το νέο έντυπο για το φορολογικό έτος 2021»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. Α.1052/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία ορίζεται ο τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 και καθορίζονται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται μ’ αυτές - Υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων άρθρου 45 του Ν. 4172/2013.

«Έντυπο Ν: Οδηγίες συμπλήρωσης και εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021»: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2040/20-04-2022 με παροχή οδηγιών για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2021.

«Διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»: Με την με Αριθμ. Δ.15/Δ’/38535/20-04-2022 απόφαση του Υπ. Εργασίας καθορίζεται η διαδικασία κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάσει του άρθρου 20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), για τις ημέρες αναστολής λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 14911/24.1.2022 (Β’ 187) και 14914/25.1.2022 (Β’ 189) αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως εξής:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη), υποχρεωτικής ασφάλισης, προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., για τους εργαζόμενους που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, οι οποίες αντιστοιχούν στις ημέρες αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων - εργοδοτών, κατά τις οποίες δεν παρασχέθηκε εργασία των ανωτέρω εργαζομένων, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων για τον μήνα Ιανουάριο 2022.

2. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 14911/24.1.2022 (Β’ 187) και 14914/25.1.2022 (Β’ 189) αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταχωρίζουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), που υποβάλλεται για τον μήνα Ιανουάριο 2022, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων που εμπίπτουν στο άρθρο 20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28) και για το χρονικό διάστημα ένταξής τους στη ρύθμιση.

Επίσης, καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) που αντιστοιχούν στις αποδοχές του προηγούμενου εδαφίου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.

3. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 υπολογίζεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από τον εργοδότη, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα ένταξης στη ρύθμιση του άρθρου 20 του ν.4892/2022 (Α’ 28).

4. Μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας, διαθέσιμης στον δικτυακό τόπο του e- Ε.Φ.Κ.Α. (https://www.efka.gov. gr), οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 2, χρησιμοποιώντας τα σχετικά διαπιστευτήρια του Ο.Π.Σ./e-Ε.Φ.Κ.Α., έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα δηλωθέντα στοιχεία της υποβληθείσας Α.Π.Δ. μηνός Ιανουαρίου 2022, προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., που αφορούν στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων τους, ώστε να προσδιοριστούν τα ποσά τόσο των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών όσο και τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του e-Ε.Φ.Κ.Α. βάσει της ρύθμισης του άρθρου20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28).

Με την είσοδο στην εφαρμογή, η επιχείρηση - εργοδότης πιστοποιεί την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων και συναινεί στην επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων του e-Ε.Φ.Κ.Α., προς τον σκοπό του προσδιορισμού των προαναφερόμενων ποσών.

Για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), ο e-Ε.Φ.Κ.Α. δύναται να αξιοποιεί πληροφορίες που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία του ή αποστέλλονται σε αυτόν από άλλους δημόσιους φορείς.

5. Σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, προκύψει ότι οι επιχειρήσεις - εργοδότες δεν εμπίπτουν στο άρθρο 20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28), οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) που έχουν καλυφθεί βάσει του ανωτέρω άρθρου, καταβάλλονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. από τις επιχειρήσεις - εργοδότες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις ασφαλιστικές εισφορές, επιβαρυνόμενες με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

6. Σε περίπτωση που οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες για τους εργαζόμενους της παρ. 1 υπάγονται σε άλλες ρυθμίσεις που προβλέπουν την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής συμβάσεων εργασίας, ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αναστολής συμβάσεων εργασίας λόγω φυσικών καταστροφών ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο, η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τις ημέρες που δεν παρασχέθηκε εργασία λόγω της κήρυξης Κατάστασης Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, γίνεται με βάση τις άλλες ρυθμίσεις, και το άρθρο 20 του ν. 4892/2022 (Α’ 28) εφαρμόζεται για το μέρος των ασφαλιστικών εισφορών (ασφαλισμένου και εργοδότη) που δεν έχουν καλυφθεί από τις άλλες ρυθμίσεις.

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι τις 27 Απριλίου 2022.

«ΑΑΔΕ: Ανακαθορισμός της χωρικής αρμοδιότητας Δ.Ο.Υ.»: Με σκοπό τη διαρκή αναβάθμιση της λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης, για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, ανακαθορίζεται η κατά τόπο αρμοδιότητα των κατωτέρω ΔΟΥ: Α’ , Δ’ , ΙΒ’ , ΙΓ’ και ΙΖ’ Αθηνών, Αγίων Αναργύρων , Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Περιστερίου, Χολαργού, Ψυχικού, Ελευσίνας, Α’, Δ’, Ε’ και Ζ’ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Κιλκίς, Πολύγυρου, Άργους, Ναυπλίου, Κορίνθου, Τρίπολης, Σπάρτης, Α’ Πατρών, Γ’ Πατρών, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θηβών, Λειβαδιάς, Άμφισσας, Λαμίας, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Γρεβενών, Κοζάνης, Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Χανίων και Ρεθύμνου.

Η αλλαγή στις χωρικές αρμοδιότητες γίνεται, ώστε η περιοχή κάθε Ταχυδρομικού Κωδικού να ανήκει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένη ΔΟΥ και να μη μοιράζεται σε 2 ή περισσότερες.

Με αυτό τον τρόπο, η ΑΑΔΕ μπορεί να εντοπίζει αυτόματα την αρμόδια ΔΟΥ και να αναπτυχθούν περαιτέρω ψηφιακές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις, όπως την αλλαγή κατοικίας, την έναρξη ατομικής επιχείρησης, την απόδοση ΑΦΜ.

Ο ανακαθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητας των ανωτέρω ΔΟΥ ισχύει:

α) από την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών, ενώ

β) η μεταγραφή των φορολογουμένων, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, στη νέα ΔΟΥ, στην οποία αυτοί θα υπάγονται, θα πραγματοποιηθεί κεντρικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2022.

«Αναστολή Covid pass από την 1η Μαΐου»: Στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:

- Αναστολή Covid pass από 1η Μάϊου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.

- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

- 1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

- 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Από την αρθρογραφία του e-forologia.gr, Επιστημονική Ομάδα, έντυπο Ν φορολογικού έτους 2021 και «Οι αλλαγές στο έντυπο Ν του φορολογικού έτους 2021». Με την απόφαση Α.1052/20.4.2022 (ΦΕΚ Β΄ 2063/26.4.2022) του κ. Διοικητή της ΑΑΔΕ δόθηκε στη δημοσιότητα ο τύπος και περιεχόμενο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται μ’ αυτές - Υποβολή με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ν. 4172/2013.

Η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει, ενόψει ενός ακόμα τριημέρου ελέω της «κινητής» αργίας της Πρωτομαγιάς για τη Δευτέρα που μας έρχεται και με τον Απρίλιο να μας αποχαιρετάει. Σε αναμονή της ανάρτησης των οφειλών μας από τον ΕΝΦΙΑ που θα προχωρήσει η Α.Α.Δ.Ε. άμεσα, με το βλέμμα στραμμένο στις φορολογικές μας δηλώσεις για τις οποίες το σύστημα άνοιξε και μας περιμένει, ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης και ο πρώτος του καλοκαιριού που έρχεται, θα είναι μήνες υψηλού εργασιακού φόρτου, ειδικά για τους συναδέλφους λογιστές.

Το εξωτερικό μας περιβάλλον, ανήσυχο όπως ποτέ άλλοτε, με τη χώρα να περιμένει μία εξαιρετική τουριστική περίοδο αλλά όλα να αλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση, επειδή, μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, ο πόλεμος της Ουκρανίας συνέχισε να γιγαντώνεται, η Ρωσία ήδη διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε δύο χώρες, ο Μάϊος θα δείξει τελικά που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο νομισματικός πόλεμος όπου η Ρωσία ζητάει πληρωμές σε Ρούβλια λόγω ανατίμησης του νομίσματός της, ενώ δεν υφίσταται αυτή η προοπτική στα συμβόλαια που έχει υπογράψει και φυσικά, ο αιώνια προβληματικός και ανερμάτιστος γείτονάς μας. Οι πολιτικές αναλύσεις, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αναφέρουν την Τουρκική πολιτική ως μία πολιτική με συνέπεια και προγραμματισμό, οπότε οι όλες κινήσεις θα πρέπει να είναι αναμενόμενες. Η δική μας άποψη είναι τελείως διαφορετική, το ότι ένα έθνος είναι και μεγάλο σε πληθυσμό δεν το καθιστά αυτόματα και ρυθμιστή καταστάσεων, το υβρεολόγιο προς τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. (να μάθει ιστορία για την γενοκτονία των Αρμενίων), έχουμε την άποψη ότι είναι εφάμιλλο με τις δηλώσεις της Κας. Ζαχάροβα γενικά, η οποία θεωρεί πως λέγοντας ανοησίες ασκεί πολιτική, η αναντιστοιχία των συμφωνηθέντων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που ο Σουλτάνος κάλεσε πριν ελάχιστες εβδομάδες με τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, μάλλον δεν έχουν σχέση με συγκεκριμένο σχέδιο και τελικά, δεδομένης της αεροπορικής υπεροπλίας της Ελλάδας, οι προκλήσεις με κατώτερο οπλισμό, δεν ξέρουμε σε τι αποσκοπούν, αν όχι σε εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Σε όλα αυτά βέβαια, πιστός μας σύντροφος για τρίτη χρονιά, η πανδημία, που παρά τις προτροπές των επιστημόνων για αναγκαία συμβίωση, η τελευταία μόνο εύκολη δεν είναι.

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες / Μέρα Μαγιού σε χάνω / Άνοιξη γιε που αγάπαγες / Κι ανέβαινες απάνω

Στο λιακωτό και κοίταζες / Και δίχως να χορταίνεις / Άρμεγες με τα μάτια σου / Το φως της οικουμένης

Με ένα από τα καλύτερα μελοποιημένα ποιήματα σε στίχους του Γιάννη Ρίτσου, σε σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη και με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, θα θέλαμε να σας χαιρετήσουμε, τονίζοντας την πολλαπλή σημασία της Πρωτομαγιάς που σίγουρα δεν είναι μόνο λουλουδάκια και μικρή εκδρομική απόδραση. Να είστε καλά, να περνάτε όσο καλύτερα μπορείτε και να προσέχετε το εαυτό σας και αυτούς που αγαπάτε και σας αγαπούνε. Καλό τριήμερο, Καλή Πρωτομαγιά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα