15/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Με αυτά και με εκείνα, φτάσαμε και στη μέση του Απρίλη, σε λίγο θα έχουμε το Άγιο Πάσχα και σε μια κανονική καθημερινότητα, θα αδημονούσαμε όλοι για τις Άγιες ημέρες με την κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Έχοντας όμως αποχαιρετήσει την κανονικότητα, με τα όποια σκαμπανεβάσματά της, εδώ και λίγα χρόνια κυρίως λόγω πανδημίας, η κατάσταση, βαίνει συνεχώς προς το χειρότερο, με προβλήματα και θέματα που πριν από κάποια χρονικό διάστημα δεν θα θεωρούσαμε ότι μπορούσαν να υπάρξουν. Για μια ακόμα φορά λοιπόν αρνούμαστε να αναλύσουμε το καθαυτό θέμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αδυνατώντας να θεωρήσουμε ως έγκυρες πηγές πληροφόρησης τις παντελώς αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών του πληκτρολογίου, ή «πονεμένων» πολιτικών και πολεμικών αναλυτών της τηλεόρασης, τα λεγόμενα των οποίων πολύ μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα, της οποίας δεν είμαστε κοινωνοί. Αρνούμαστε ακόμα να παρακολουθήσουμε σκοτεινές ατραπούς ιδιαίτερα προβληματικών ατόμων, προσπαθώντας να εξηγήσουμε ή έστω να κατανοήσουμε πράξεις και γεγονότα τα οποία δηλητηριάζουν την καθημερινότητά μας επειδή προσωπική μας άποψη είναι πως η συνεχής ενασχόληση, η οποία δυστυχώς πουλάει, δεδομένου ότι τουλάχιστον τα τηλεοπτικά κανάλια ασχολούνται συνεχώς με το συγκεκριμένο θέμα, τα δε κανάλια «πουλάνε» μέσω των διαφημίσεων αυτό που ζητάει ο τηλεθεατής, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους αναγνώστες μας. Η γενίκευση εξαιρετικά μεμονωμένων φαινομένων, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι καλή για κανέναν από εμάς.

Θέμα λοιπόν εισαγωγής της στήλης για την Εβδομάδα που πέρασε, η ραγδαία αύξηση των τιμών κυρίως των νέων κατασκευών, αποκύημα κυρίως των προβλημάτων που δημιούργησε ο πόλεμος, στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στο κόστος των υλικών, στο κόστος μεταφοράς και της συγκαλυμμένης κερδοσκοπίας των ενδιάμεσων, οι οποίοι στο όνομα καταστάσεων που δεν τους αγγίζουν, αποκομίζουν οφέλη. Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη τιμών γνωστής επιχείρησης διαμεσολάβησης σε υπηρεσίες πώλησης, αγοράς και μίσθωσης ακινήτων, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2022, στα νότια προάστια της Αττικής καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 10% με τη μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση να φτάνουν τα 2.977 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας έφτασαν τα 1.667 ευρώ το τετραγωνικό από 1.556 ευρώ το τετραγωνικό πέρυσι στο αντίστοιχο τρίμηνο. Στο νομό Θεσσαλονίκης οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 9,5%, με την τιμή του τετραγωνικού να φτάνει τα 1.676 ευρώ από 1.531 ευρώ το τετραγωνικό που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Από τα αξιόπιστα ανωτέρω δεδομένα, τα οποία προκύπτουν από αγοραπωλησίες, βλέπουμε πως το παντοτινό όνειρο του Έλληνα για «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του», μακραίνει ξανά, επειδή είναι μάλλον άπιαστο όνειρο η διάθεση ποσού 300.000 ευρώ για 100 τ.μ. σπίτι στα νότια προάστια, ή έστω και γύρω στα 170.000 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η προτροπή των τραπεζών περί στεγαστικού ενυπόθηκου δανείου, όπου με τα χρήματα του ενοικίου θα ξεπληρώνεις το δάνειο και στο τέλος θα σου μένει και το ακίνητο, άρχισε και πάλι να ξεφτίζει. Κυρίως επειδή οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν πλέον το σύνολο της αξίας του ακινήτου, αλλά ο αγοραστής θα πρέπει να συμμετέχει κατά ένα ποσοστό περίπου του 25% της αξίας του ακινήτου. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει πως στη δεύτερη περίπτωση των 170.000 ευρώ, η ίδια συμμετοχή θα ανέρχεται κάπου στις 42.500 ευρώ, πλέον συμβολαιογραφικών εξόδων, μεσιτικών, εξόδων κτηματολογίου, κάποια μικρή διαρρύθμιση και ελάχιστων νέων επίπλων, πλέον ΕΝΦΙΑ που ως ιδιοκτήτης θα καταβάλεις, ακόμα και αν εξαιρείσαι του Φ.Π.Α. ή του Φ.Μ.Α λόγω απαλλαγής πρώτης κατοικίας και πάλι, λίγο δύσκολα θα μπορέσεις να «πέσεις» κάτω από τα 60.000 ευρώ. Συνεπώς, άστο για καλύτερες εποχές και συνέχισε τα σκληρά παζάρια με την σπιτονοικοκυρά, η οποία μιλάει συνεχώς και με το δίκιο της για τον πληθωρισμό που εφέτος τρέχει πάνω από 8% και ζητάει αύξηση ενοικίου, ξεχνώντας όμως πως μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έλαβαν τίποτε επί αυτού ακόμα.

Μια όμως και αρχίσαμε ως ιστορική αναδρομή με την πανδημία και λόγω του γεγονότος ότι δεν είδαμε και θεαματικά αποτελέσματα στα πλέον των δύο χρόνων που αυτή μας καταδιώκει, η Πολιτεία, ως όφειλε, έκδωσε και πάλι την σχετική Απόφαση με τα «Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού 11 έως και 18 Απριλίου 2022».

Επί των λοιπών φορολογικών, εργατικών και οικονομικών νέων της Εβδομάδας που πέρασε: «myBusinessSupport: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εκμεταλλευτές και οδηγούς ΤΑΞΙ - Αναλυτικές οδηγίες»: Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εκμεταλλευτές και οδηγούς ΤΑΞΙ μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport. Δείτε τις Οδηγίες για την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί εδώ.

Η ενίσχυση θεσπίζεται με την Απόφαση 45053 ΕΞ 2022 (ΦΕΚ Β 1714/ 08-04-2022) ως «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ταξί» για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, κατά το μήνα Απρίλιο 2022. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι και 15 Απριλίου 2022.

«Πιτσιλής: Για το 2021 οι επιχειρήσεις θα διαβιβάσουν απλώς τα έσοδά τους και έτσι θα εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις».

«Παράταση της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εργοδότη για τη διενέργεια rapid test στο ΕΡΓΑΝΗ»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε ότι η Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων για τους εργαζόμενούς τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμόν 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν 69459/5.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ και δη για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου έως Παρασκευή 29 Απριλίου.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Παρασκευή 8 Απριλίου έως Δευτέρα 18 Απριλίου.

«Μετάθεση της υποχρεωτικής αργίας της 1ης Μαΐου 2022 σε άλλη εργάσιμη ημέρα - Δημοσιεύθηκε η απόφαση»: Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 33566/7-4-2022 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία μετατίθεται η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022 για τις 2 Μαΐου 2022 και ημέρα Δευτέρα.

«ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η Δήλωση Απόδοσης Εισφοράς Προστασίας του Περιβάλλοντος για τα Πλαστικά Προϊόντα»: Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή Δήλωσης Απόδοσης Εισφοράς Προστασίας του Περιβάλλοντος για τα Πλαστικά Προϊόντα.

Από την υπηρεσία αυτή μπορείτε να υποβάλετε τη Δήλωση απόδοσης της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4736/2020 (Α'200). ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

«Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το πλαίσιο της έκδοσης των συντάξεων fast track και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», δηλαδή των βασικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης περιγράφεται σε τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που οφείλονται στην επαλήθευση των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να δοθεί τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους -για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές-, χωρίς να έχουν άλλους πόρους για τον βιοπορισμό τους, εκτός από την προκαταβολή σύνταξης.

«Ηλεκτρονικά ο υπολογισμός των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος και οι τραπεζικοί λογαριασμοί για την πληρωμή τους - Δείτε τη διαδικασία»: Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Μεταφορών & Υποδομών

Ευκολότερος είναι από την Τρίτη ο υπολογισμός και η πληρωμή των τελών για τη μεταβίβαση οχήματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπηρεσία «Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δίκυκλου», την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν είτε στο gov.gr στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr/public/ipologismos-telon-metavivasis.

Με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες μπορούν πλέον να υπολογίζουν τα τέλη (αδείας και μεταβίβασης) που απαιτούνται για τη μεταβίβαση οχήματος. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν σε ένα και μόνο σημείο συγκεντρωμένους τους περίπου 80 τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας στους οποίους πληρώνονται τα τέλη, ανάλογα με την υπηρεσία μεταφορών της επιλογής τους, ώστε να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του οχήματος.

«Νέο πλαίσιο για τα πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια – Κατατέθηκε σχέδιο νόμου»: Κατατέθηκε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

«e-ΕΦΚΑ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα σε χαμηλοσυνταξιούχους»: Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα που ανέρχεται στο ποσό των 200 €.

«9 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης».

«Παράταση μέχρι 30/6/2022 της ειδικής άδειας ασθένειας εργαζόμενων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό»: Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η με Αριθμ. 35432/13-04-2022 απόφαση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την παράταση ισχύος της ρύθμισης του άρθρου 62 του ν.4886/2022 (Α' 12) για τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη ρύθμιση η ειδική άδεια ασθενείας μπορούσε να χορηγηθεί έως τις 15/4/2022.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Η ισχύς του άρθρου 62 του ν. 4886/2022 (Α'12) παρατείνεται από τη λήξη της και μέχρι την 30η.06.2022 με τους ειδικότερους όρους και λεπτομέρειες, που ορίζονται στην υπ' αρ. 6924/27-01-2022 (Β'291) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση ειδικής άδειας ασθένειας εργαζομένων λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και την επιδότησή της από τον ασφαλιστικό φορέα.

«Δώρο Πάσχα 2022: Διαδικασία και ημερομηνίες καταβολής του για εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης και ενταγμένους στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Με την με αριθμ.35129/13-04-2022 ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί και για τους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και των ασφα­λιστικών εισφορών που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Στο gov.gr η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022»: Σε μια σημαντική διευκόλυνση για τον Έλληνα παραγωγό προχωρούν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς από το απόγευμα της Πέμπτης είναι διαθέσιμη στο gov.gr η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το 2022. Με τον τρόπο αυτό συστηματοποιείται και επιταχύνεται η υποβολή, η συλλογή και η επεξεργασία των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης. Η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας πραγματοποιείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με τη νέα διαδικασία, ο αγρότης μπορεί πλέον να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω του eae.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Όλες οι διαδικασίες θα πραγματοποιούνται ψηφιακά, με αμεσότητα, ταχύτητα, διαφάνεια και χωρίς επιβαρύνσεις.

«Αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών»: Με την με αριθμό Γ.Π. οικ. 20906/11-04-2022 απόφαση του Υπουργείου Υγείας αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, για το χρονικό διάστημα από την 15η.4.2022 έως και την 30ή.9.2022.

«Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε3 φορολογικού έτους 2021»: Με την υπ’ αριθμ. Α.1032/2022 (Β΄ 1140) απόφαση ορίστηκε για το φορολογικό έτος 2021 ο τύπος και το περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» - Έντυπο Ε3 καθώς και της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης που τη συνοδεύει. Στη συνέχεια, με την με αριθμ. Ε.2025/2022 εγκύκλιο, δόθηκαν οδηγίες για τη συμπλήρωση του εντύπου.

Για την πληρέστερη κατανόηση του εντύπου και την διευκόλυνση των φορολογούμενων δίνεται η απεικόνιση του εντύπου ανά σελίδα και ανά κωδικό και παρέχονται διευκρινίσεις για την συμπλήρωση αυτού με το εγχειρίδιο Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε3 φορολογικού έτους 2021 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ.

Από τα νέα του Ομίλου της EPSILON NET και την αναπτυξιακή της πορεία: «EPSILON NET: Εξαγορά του 51% της εταιρίας DIGITAL4U εξειδικευμένου παρόχου λύσεων & υπηρεσιών στους τομείς του e-Commerce & του Digital Marketing»: Η EPSILON NET ανακοινώνει την απόκτηση (πλειοψηφικού) ποσοστού 51% στην εταιρία με την επωνυμία «DIGITAL4U ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ» και το διακριτικό τίτλο «DIGITAL4U» , η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του e-Commerce & Digital Marketing (www.digital4u.gr).

Ο κύκλος εργασιών της DIGITAL4U για τη χρήση του 2021 ανήλθε σε 1,36 εκατ. Ευρώ, αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το 2020, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 229 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 75% σε σχέση με το 2020. Η εταιρία στις 31/12/2021, είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα, διαμορφώθηκαν σε 314 χιλ. ευρώ.

Στην EPSILON NET θα μεταβιβαστεί ποσοστό 51% της DIGITAL4U. Το συνολικό τίμημα για την εξαγορά και απόκτηση ποσοστού 51% της εταιρίας θα ανέλθει σε 0,5 εκατ. Ευρώ.

Επίσης, με συμφωνία των μερών, στην Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί την 14/04/2022, θα αποφασιστεί αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρίας μετά την ολοκλήρωση της οποίας το ποσοστό της Epsilon Net θα ανέλθει σε 60% στο Μ.Κ της DIGITAL4U.

Ο Όμιλος ακολουθεί με συνέπεια και συνέχεια τον επιχειρηματικό του σχεδιασμό σε επίπεδο συνεχούς οργανικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα προχωρεί σε εξαγορές και τεχνολογικές συνεργασίες με στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς και του συνόλου των οικονομικών μεγεθών του.

Στρατηγικός στόχος της διοίκησης παραμένει η συνεχής παραγωγή αξίας για το προσωπικό, τους συνεργάτες και τους μετόχους, ως ο μεγαλύτερος Όμιλος Επιχειρησιακού Λογισμικού στην Ελλάδα.

Κάπου εδώ τελειώνει και η τελευταία εργασιακή εβδομάδα, πριν της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών του Κυρίου και της Ανάστασής του. Αν και η Εβδομάδα που έρχεται θα είναι εβδομάδα κατάνυξης και ακολουθίας του Θείου Δράματος, η ανθρωπότητα, ζει τα δικά της δράματα, εν μέσω πολέμων και πανδημίας. Οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και οι παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών, φαίνεται να ανατρέπονται, αγγίζοντας όλους μας και οδηγώντας μας σε μία καθημερινότητα, δύσκολη και κυρίως φοβική. Από την άλλη μεριά, κάθε τόσο ανακαλύπτονται και αποκαλύπτονται «λύσεις» των προβλημάτων μας, είτε σε επίπεδο ιατρικής, είτε σε επίπεδο πόρων. Σήμερα μάθαμε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεπερνούν ίσως τα 600 δισ. κυβικά μέτρα. Βέβαια, η κοινοπραξία των TotalEnergies, Exxon Mobil και ΕΛΠΕ με άδεια για εξερεύνηση σε δύο οικόπεδα ανοιχτά της Κρήτης, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη διαδικασία. Συνεπώς, στο καλύτερο σενάριο που επαληθευτούν όλα τα ανωτέρω, αν και όπως επισημαίνουν ειδικοί «αν δεν τρυπήσεις ποτέ δεν ξέρεις» και στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για θαλάσσια κοιτάσματα πολύ μεγάλου βάθους, θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια ώστε να καταστούν εκμεταλλεύσιμα. Μόνο που η τεχνολογία τρέχει με ρυθμούς που κανένας δεν γνωρίζει αν λόγου χάρη, μετά από δέκα χρόνια, οι συγκεκριμένες πηγές ενέργειας θα είναι οικονομικά αποδοτικές και εκμεταλλεύσιμες και αν δεν έχουν αντικατασταθεί με ήπιες μορφές ενέργειας. Συνεπώς, συνεχίζουμε με τον «κρυμμένο θησαυρό» στο σεντούκι της γιαγιάς, που ελπίζουμε να είναι θησαυρός και όχι κενό σεντούκι.

Από την άλλη μεριά η πανδημία υποχωρεί, χωρίς να μας ξεχνάει και χωρίς να υπόσχεται φυσικά ότι δεν θα επιστρέψει. Γενικά η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 μοιάζει με αναπληρωτή εκπαιδευτικό. Ιούνιο με Σεπτέμβριο είναι άφαντος.

Μπαίνοντας στην Μεγάλη Εβδομάδα, μια εβδομάδα περισυλλογής και θρησκευτικής κατάνυξης, μια εβδομάδα όπου η κορύφωση του Θείου δράματος οδηγεί στην Ανάσταση του Θεανθρώπου και στην Ανάσταση της ίδιας της ανθρωπότητας, σας ευχόμαστε, μετά από ένα ακόμα Σαββατοκύριακο αποσυμπίεσης από την σκληρή μας καθημερινότητα, να καταφέρετε να αποσυμπιεστείτε και ψυχικά και να αναστηθείτε, ο καθένας μέσα από την προσωπική του μάχη επιβίωσης και αυτό-ολοκλήρωσης. Να είστε όλοι καλά, Καλό Σαββατοκύριακο και Καλή Μεγάλη Εβδομάδα.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα