08/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Τα χρόνια που πέρασαν, ειδικά στις τελευταίες δεκαετίες, συζητήθηκε και υπερθεματίσθηκε εξαιρετικά πολύ το θέμα της παγκοσμιοποίησης, μιας παγκόσμιας διεθνούς κοινότητας εμπορίου, εξειδίκευσης παραγωγής, ανάπτυξης ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων, μείωσης του κόστους, μείωσης της φτώχειας παγκόσμια.

Η πρώτη κρίση της παγκοσμιοποίησης ήρθε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1914, όπου ξαφνικά κατανοήσαμε πως κάποιοι ήθελαν κάτι παραπάνω από τους άλλους της παγκόσμιας κοινότητας. Φυσικά, κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά δεν ανατρέπει το ζητούμενο, δηλαδή την παγκοσμιοποίηση. Η διάλυση της άλλοτε ποτέ ισχυρής Σοβιετικής Ένωσης ήταν ακόμα μια απόδειξη ότι οδεύουμε σταθερά προς μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Όμως τα «σημάδια» των όσων συμβαίνουν σήμερα και το ότι τελικά παγκοσμιοποίηση με πολλούς να διαφωνούν ως προς τον παγκόσμιο ηγέτη της, ήταν αδύνατον να υπάρξει, υπήρχαν, όσο και αν εμείς εθελοτυφλούσαμε θεωρώντας τα ως απλώς μικρές αποκλείσεις του ζητούμενου.

Με ένα πρόσφατο άρθρο του στους New York Times ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Paul Krugman ήρθε να πάρει θέση στο ερώτημα αν η Ρωσική εισβολή θα μπορούσε να φέρει αποπαγκοσμιοποίηση (de-globalization) και οικονομική επανάληψη του 1914. Η απάντηση ήταν «Μάλλον ναι». «Οι οικονομικοί αναλυτές τείνουν να αναζητούν ιστορικές αναλογίες στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν το παρόν», όπως σημειώνει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος. Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί ανατρέχουν πίσω στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, αναζητώντας αναλογίες, σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός σήμερα είναι πολύ διαφορετικός – και πιο εύκολος – από όσα είχαμε δει την περίοδο 1979-1980. Και συνεχίζει ο Krugman αναφέροντας ότι «Ενώ υπήρχαν σημαντικά μειονεκτήματα στην παγκοσμιοποίηση, όπως την ξέραμε, θα υπάρξουν ακόμη πιο έντονες συνέπειες εάν, όπως εγώ και πολλοί άλλοι φοβόμαστε, δούμε μια σημαντική υποχώρηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν ήδη πληγεί, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει βήματα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.». Πέραν όμως της απόφασης της Ρωσίας να σταματήσει να μετέχει ως κρίκος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με τους υφιστάμενους κανόνες (π.χ. αλλαγή νομίσματος στις συναλλαγές ορυκτών καυσίμων που εξάγει), παράλληλα, εμφανίζεται και ένας ακόμα πόλος, ο παράγοντας Κίνα, ο οποίος θέλει να πορευτεί σύμφωνα με τις δικές του απόψεις και αποφάσεις. Η πανδημία και η διαχείρισή της από την Κινεζική Κυβέρνηση είναι ένα παράδειγμα. Η επιτυχημένη αντιμετώπιση αντανακλούσε σε καθολικά lockdowns, κάτι που διαταράσσει μέγιστα το Διεθνές εμπόριο και εκτινάζει τα κόστη μεταφοράς. Η εμφάνιση ελάχιστων κρουσμάτων σε ένα Κινεζικό λιμάνι, σημαίνει ότι το λιμάνι θα κλείσει καθολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και καμία μεταφορά δεν θα πραγματοποιείται. Η απόφαση αυτή, εκτός από τις σημαντικές πλέον ελλείψεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εκτίναξε το κόστος μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων (containers) σχεδόν στο εικοσαπλάσιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αμερικάνο Οικονομολόγο «Η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στη χρήση εγχώριων εμβολίων που δεν λειτουργούν πολύ καλά».

Όπως αναφέρει ο Krugman «Αυτό που μας δίδαξε ο Πούτιν είναι ότι οι χώρες που διοικούνται από ισχυρούς άνδρες που περιβάλλονται από αυλοκόλακες δεν είναι αξιόπιστοι επιχειρηματικοί εταίροι». Εάν, πάντως, δεχθούμε ότι πρόκειται να δούμε μια μερική υποχώρηση της παγκοσμιοποίησης, «θα είναι άραγε αυτό κακό;», διερωτάται ο Krugman. Και καταλήγει ο Νομπελίστας Οικονομολόγος «Για να κάνουμε τον κόσμο διαχρονικά πλουσιότερο, πρέπει να τον κάνουμε ασφαλέστερο».

Δευτέρα 4 του Απρίλη και «Δήλωση αποθεμάτων αγαθών: Ενεργοποιείται σήμερα η πλατφόρμα»: Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το κοινό και τις επιχειρήσεις ότι από σήμερα, Δευτέρα 04/04/2022, ενεργοποιείται η πλατφόρμα δήλωσης αποθεμάτων των αγαθών που περιλαμβάνονται στην υπό στοιχεία 1368/04-04-2022 (ΦΕΚ Β’ 1549) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Δήλωση αποθεμάτων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους γίνεται μέσω της διεύθυνσης https://supplies.businessportal.gr ή μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr ), στην οποία μπορούν να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων».

Τα στοιχεία αποθεμάτων μπορούν να δηλώνονται από τους υπόχρεους έως και την Τετάρτη 06/04/2022, και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά ανά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ για τη νέα πτωχευτική διαδικασία - Τα σημαντικότερα καινοτόμα στοιχεία των νέων διατάξεων»: Με την εγκύκλιο 12/2022 του e-ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι νέες διατάξεις του Δεύτερου Βιβλίου «Πτώχευση» του ν.4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις», όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το ν.4818/2021 και ειδικότερα τις διατάξεις περί απαλλαγής από τα υπόλοιπα των πτωχευτικών οφειλών των πτωχών φυσικών προσώπων και των εκπροσώπων πτωχών νομικών προσώπων των άρθρων 192 έως 196, καθώς και τις διατάξεις της υπ’ αρ. 44510 ΕΞ 2021/ 12-4­2021 ΚΥΑ «Διαδικασία διαγραφής απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης κατά περίπτωση, λόγω της απαλλαγής του οφειλέτη σύμφωνα με τα άρθρα 192 και 196 του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 207)» η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση του άρ.209 του Ν.4738/2020 και με την οποία ρυθμίζονται οι έννομες συνέπειες της απαλλαγής καθώς και η διαδικασία διαγραφής των υπολοίπων των πτωχευτικών χρεών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4818/2021.

Επιπρόσθετα, κοινοποιούνται και οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 της 65118 /6-9-2021 Υπουργικής Απόφασης «Περιπτώσεις έλλειψης υπαιτιότητας για τη μη στοιχειοθέτηση της αλληλέγγυας ευθύνης για οφειλές προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4321/2015 » (ΦΕΚ Β' 4217), η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της περίπτωσης γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 31 του Ν.4321/2015 και στην οποία, μεταξύ των άλλων, προσδιορίζεται ειδικότερα η έκταση της ευθύνης των συνδίκων/διαχειριστών αφερεγγυότητας (εφεξής συνδίκων) των νομικών προσώπων τα οποία έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση.

«Καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)»: Δημοσιεύτηκε η Απόφαση με Αριθμ. 10119 ΕΞ 2022/17.3.2022 (ΦΕΚ Β΄ 4/4/2022) και θέμα την «Τροποποίηση και συμπλήρωση της υπ’ αρ. 13909/31-3-2021 κοινής απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Καθορισμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e- ΕΦΚΑ που διεκπεραιώνονται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)» (Β’ 1396).». Δείτε το σύνολο της Απόφαση με Αριθμ. 10119 ΕΞ 2022/17.3.2022 (ΦΕΚ Β΄ 4/4/2022) στην Online τράπεζα.

«Νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής μη μισθωτών στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ»: Με την διάταξη του άρθρου 22 του ν. 4892/2022, και στα πλαίσια εκσυγχρονισμού και απλούστευσης των διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, προστίθεται στο ν.4387/2016 άρθρο 39Α (ΦΕΚ 28/22-2-2022 τ.Α'), με το οποίο ορίζεται νέα διαδικασία εγγραφής και υπαγωγής των Μη Μισθωτών στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα:

  • Καταργείται η υποχρέωση απογραφικής δήλωσης («προεγγραφής») στον e-ΕΦΚΑ ή οποιουδήποτε εγγράφου, βεβαίωσης ή ασφαλιστικής ενημερότητας, ως δικαιολογητικό για την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση.
  • Η εγγραφή στον e-ΕΦΚΑ, διενεργείται μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών στη Φορολογική Διοίκηση, κατόπιν σχετικής αίτησης του υπόχρεου και σε περίπτωση μη υποβολής αιτήματος αυτεπάγγελτα, με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου.
  • Πραγματοποιείται απευθείας εγγραφή του πολίτη, ως ασφαλισμένου Μη Μισθωτού, υποβάλλοντας αίτηση ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία, μέσω διασταύρωσης στοιχείων που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.

Με την εγκύκλιο 14/2022 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται το πεδίο εφαρμογής, η έναρξη ισχύος της/ νέας διάταξης, οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στην λειτουργικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τη μηχανογραφική εφαρμογή «Έσοδα - Ασφάλιση Μη Μισθωτών», για την εγγραφή/επανεγγραφή των Μη Μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ μετά την έναρξη ή μεταβολή εργασιών.

«Παράταση στην υποβολή ΑΠΔ ΤΕΚΑ Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2022»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Προσωρινή Διοικούσα του ΤΕΚΑ αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση (06/04/2022) την παράταση της προθεσμίας υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) ΤΕΚΑ μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2022 και της καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων και Οικοδομοτεχνικών Έργων, χωρίς την επιβολή επιβαρύνσεων, έως την Τρίτη 03/05/2022.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ΑΠΔ ΤΕΚΑ και καταβολής εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου παρατείνεται αντιστοίχως έως την προαναφερθείσα ημερομηνία.

«Καθορισμός των υπηρεσιών που δύνανται να παρέχουν οι εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας»: Δημοσιεύτηκε η Απόφαση με Αριθμ. Α.1043/1.4.2022 (ΦΕΚ Β΄ 1638/5/4/2022) και θέμα τον «Καθορισμός των υπηρεσιών που δύνανται να παρέχουν οι εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας και λοιπά ζητήματα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 71Η του ν. 4172/2013 (Α’ 167), περί κινήτρων για εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ)».

Σύμφωνα με την Απόφαση, οι υπηρεσίες που δύναται να παρέχει η ΕΕΣΔΟΠ για την επίτευξη του σκοπού της είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

α) Υπηρεσίες συνδεόμενες με την προσωπική και κοινωνική ζωή των μελών της οικογένειας, ήτοι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, συνοδείας ασφαλείας, στατικών φυλάκων, μαγείρων, οικονόμων, δασκάλων, παιδαγωγών και βρεφοκόμων, οδηγών, τεχνικών, κηπουρών, καθαριότητας, προμήθειας αγαθών και διαχείριση φιλανθρωπικού έργου,

β) υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης, ήτοι γραμματειακή υποστήριξη, διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται για λογαριασμό του φυσικού προσώπου και των μελών της οικογένειας, λογιστική παρακολούθηση και πληρωμή δαπανών κάθε είδους, διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών, τεχνική υποστήριξη για τη διαχείριση και συντήρηση ακινήτων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών και οργάνωση επαγγελματικών ταξιδιών,

γ) υπηρεσίες χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ήτοι διαχείριση επενδύσεων και διαχείριση των μεταβιβάσεων πλούτου,

δ) υπηρεσίες στρατηγικού σχεδιασμού, ήτοι επιχειρηματικές συμβουλές, στρατηγικός σχεδιασμός για την ακίνητη περιουσία, σχεδιασμός για τη διαδοχή και εκπαιδευτικός σχεδιασμός,

ε) λοιπές συμβουλευτικές υπηρεσίες, ήτοι υπηρεσίες φορολογικού συμβούλου, νομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες μηχανικών, ιατρών, συμβουλές για συμμόρφωση και υποστήριξη στη διαχείριση κινδύνου και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας

Δείτε το σύνολο της Απόφασης με Αριθμ. Α.1043/1.4.2022 (ΦΕΚ Β΄ 1638/5/4/2022) στην Online τράπεζα.

«Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το ΓΕΜΗ και τη σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης»: Αναρτήθηκε το κείμενο του ψηφισθέντος νομοσχεδίου "Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)". Δείτε το εδώ.

«Την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022 μετατίθεται η αργία της Πρωτομαγιάς»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2022, λόγω του ότι συμπίπτει με Κυριακή, μετατίθεται για την Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Από τα νέα του Ομίλου της Epsilon Net: «EPSILON NET: Αγορά αυτόνομου κτιριακού συγκροτήματος στην Θεσσαλονίκη & ίδρυση Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας»: O Όμιλος της Epsilon Net ανακοινώνει την αγορά αυτόνομου κτιριακού συγκροτήματος στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής αρ. 92 και σε απόσταση 3,5 χλμ. από το Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η μητρική εταιρία του Ομίλου, υπέγραψε οριστικό συμβόλαιο αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων έκτασης 7.244τμ με εμβαδό οικοπέδου 2.942τμ έναντι συνολικού τιμήματος 2.250.000 ευρώ.

Το κτιριακό συγκρότημα, βρίσκεται σε έναν από τους βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στο αεροδρόμιο, γειτνιάζει με το «Ψηφιακό Κέντρο και το Κέντρο Εσωτερικών Λειτουργιών & Υπηρεσιών» του Κέντρου Καινοτομίας της Pfizer, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του ακινήτου και σε ακτίνα 1 χλμ. έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται σημαντικές επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες όπως :

  • το συγκρότημα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου
  • το Εμπορικό Πάρκο Frorida 1 Ιδιοκτησίας του Ομίλου Φουρλή
  • το Εμπορικό Πάρκο Florida 2 – Apollonia Politia
  • το IKEA Βορείου Ελλάδος.

Επίσης, σε κοντινή απόσταση από το κτίριο, βρίσκεται η «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» και το υπό ίδρυση τεχνολογικό πάρκο Θεσσαλονίκης «Thess INTEC».

Η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την μελέτη αξιοποίησης του ακινήτου και της ανακατασκευής του, σύμφωνα με τις απαραίτητες τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές προδιαγραφές. Στο νέο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα διαθέτει σύγχρονες υποδομές υψηλής ποιότητας, θα μετεγκατασταθούν όλες οι λειτουργίες της έδρας της επιχείρησης καθώς και οι νέες τεχνολογικές δομές που αναπτύσσει ο Όμιλος και πιο συγκεκριμένα :

1) Η έδρα και οι διοικητικές υπηρεσίες του Ομίλου καθώς και το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στην Θεσσαλονίκη

2) Το υπό ίδρυση Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας του Ομίλου, το οποίο θα εστιάσει αρχικά στους τομείς των ΙNFORMATION SYSTEMS, FINTEC & ANALYTICS

3) Η υπό ίδρυση θερμοκοιτίδα του Ομίλου, με στόχο την προσέλκυση νέων επιστημόνων στο πλαίσιο των συνεργασιών του Ομίλου με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, την αξιοποίηση του επιστημονικού κεφαλαίου και την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας & των μικρών επιχειρηματικών σχημάτων.

Η εταιρία θα πετύχει σημαντική μείωση στα έξοδα μισθώσεων από τη μετακόμιση σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ το κόστος της ανακατασκευής και διαμόρφωσής τους και ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια, σε συνδυασμό με τις πηγές χρηματοδότησης και τα κίνητρα που παρέχει ο Αναπτυξιακός Νόμος & το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, ο Όμιλος της Epsilon Net, πρωταγωνιστής στον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, σκοπεύει να συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού της πόλης, σε ισχυρό πόλο για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της «Βιομηχανίας Πληροφορικής» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολική Ευρώπης.

Και αυτή η εργασιακή εβδομάδα κάπου εδώ τελειώνει, με κορυφαίο οικονομικό γεγονός το «Οικονομικό Forum των Δελφών» και τους περίπου επτακόσιους ομιλητές από όλο τον κόσμο. Από τα νέα που αγγίζουν όλη την ανθρωπότητα, με κορυφαίο θεωρώντας εκείνο στο οποίο αναφέρθηκε ο «δικός μας» CEO της Pfizer κ. Alfred Bourla και αφορά την νέα τεχνολογία των εμβολίων που μετά από λίγα χρόνια θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά όσον αφορά τον καρκίνο, πολύ ενδιαφέρουσα, σε άλλη τοποθέτηση, ήταν και η χθεσινή αναφορά του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο κ. Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε πως για το 2023, θα υπάρξει οπωσδήποτε «ξεπάγωμα» στις αυξήσεις των συντάξεων, τόσο λόγω του εμφανισθέντος πληθωρισμού, αλλά και λόγω της αύξησης τους Α.Ε.Π. της χώρας.

Από το πολιτικό σκηνικό και των πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, τα «κύματα» που σηκώθηκαν στον απόηχο της ομιλίας του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Βουλή. Ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, δεν αρκέστηκε στην κατ’ ιδίαν ομιλία, αλλά εμφάνισε δύο ομογενείς; από την Μαριούπολη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αλλά και ανήκαν (τουλάχιστον ο πρώτος), σε σχηματισμούς οι οποίοι δεν είναι αποδεκτοί από πολλές χώρες.

Πέρα από την μεγάλη εικόνα, πάντα υπάρχουν και οι διακρατικές ισορροπίες και έτσι, αμέσως μετά, ο Ουκρανός Πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε την Κύπρο για τη στάση αρχών και τη βοήθειά της, είπε ότι μπορεί η Κύπρος να ασκήσει πίεση προς την Ρωσία καθώς έχει ισχυρά εργαλεία για κάτι τέτοιο. Βέβαια, μετά από την ομιλία του Ουκρανού προέδρου ο οποίος ξέχασε παντελώς την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα. Βεβαίως και αυτό θα έπρεπε να γίνει, θέλω να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός, (όμως) αυτό που σήμερα αναμέναμε είναι να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο ουκρανικός λαός τώρα, αλλά τα ίδια που είχαμε υποφέρει το 1974.».

Κάπου εδώ τελειώνει για ακόμα μια εβδομάδα η στήλη, με την Εβδομάδα που έρχεται να είναι Εβδομάδα εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, Εβδομάδα δηλώσεων φόρου εισοδήματος και γενικά, το αέναο Ελληνικό γαϊτανάκι των σχεδόν μηνιαίων πλέον υποχρεώσεων προς τη φορολογική διοίκηση και των φυσικών προσώπων, να ανοίγει.

Με την πανδημία να δείχνει κάπως να συρρικνώνεται, χωρίς όμως να ξέρουμε αν αυτό αντανακλά σε ένα γενικευμένο φαινόμενο ή σε άλλη μια διακύμανση, συνεπώς τηρώντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης, με το καλοκαίρι προ των θυρών, με ένα Σαββατοκύριακο που προβλέπεται βαθιά ανοιξιάτικο και εξαιρετικά όμορφο με τα χρώματα της άνοιξης, σας ευχόμαστε να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε, δίπλα σε πρόσωπα που αγαπάτε και σας αγαπούν. Να είστε όλοι καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα