04/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Γ.Καρανίκας: Η αγορά ασφυκτιά, η κατανάλωση είναι στο ναδίρ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές των µικροµεσαίων και ιδιαίτερα των πολύ µικρών εµπορικών επιχειρήσεων που ασφυκτιούν και απλώς «προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο» απέναντι στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και της κατάρρευσης της κατανάλωσης, κρούει ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Καρανίκας.

Επισηµαίνει πως προτού καν οι Μ.µ.Ε. απεγκλωβιστούν από τα δεσµά και τα δεινά της πανδηµίας αντιµετωπίζουν και πάλι ακραίες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και µεγάλης αβεβαιότητας, ιδιαίτερα µάλιστα οι κλάδοι που έχουν υποστεί και τα µεγαλύτερα πλήγµατα από την υγειονοµική κρίση, όπως ο τουρισµός, το λιανεµπόριο και η εστίαση. Κι ενώ σηµειώνει πως η βραχυπρόθεσµη δέσµη µέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δόθηκε από την κυβέρνηση στα µέσα Μαρτίου ήταν στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζει τον έντονο προβληµατισµό του για την πορεία του πληθωρισµού τα επόµενα δύο χρόνια και ζητά από τους ευρωπαϊκούς θεσµούς µία συνολική παρέµβαση που θα απελευθερώσει «γενναία» κονδύλια στήριξης των επιχειρήσεων στα κράτη- µέλη της Ε.Ε.. «Απαιτείται σήµερα µία κεντρική ευρωπαϊκή λύση σε πολλά επίπεδα, η οποία αφενός θα βάζει φρένο στην κούρσα των ανατιµήσεων των χονδρικών και λιανικών τιµών ενέργειας, αφετέρου θα επιτρέπει και στα κράτη µε αυξηµένο χρέος, όπως η Ελλάδα, να προβούν σε έξτρα, στοχευµένες αλλά ενισχυµένες δαπάνες ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει εµπροσθοβαρώς, προτού οι πανταχόθεν πιέσεις «γονατίσουν» όχι µόνο τα χαµηλά εισοδήµατα και τις πολύ µικρές επιχειρήσεις, αλλά όλους τους µικροµεσαίους», υπογραµµίζει.

Ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. εµφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την αγοραστική κίνηση την Περίοδο του Πάσχα, αλλά και για την πορεία της τουριστικής σεζόν, λόγω των µειωµένων εισοδηµάτων και της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών σε όλη την Ευρώπη. Παρά όµως τις δυσκολίες της συγκυρίας, καλεί την κυβέρνηση και τον επιχειρηµατικό κόσµο να ανταπεξέλθουν στη διπλή πρόκληση της ψηφιακής και πράσινης µετάβασης της ελληνικής οικονοµίας. «Η ευρωπαϊκή οικονοµία θα πρέπει να αποφύγει καθυστερήσεις και ολιγωρίες στην πορεία της για την ψηφιακή και την πράσινη µετάβαση, παρά τις σοβαρότατες νέες προκλήσεις. Ιδιαίτερα στη χώρα µας, που βρίσκεται ανάµεσα στους ουραγούς της Ε.Ε. αναφορικά µε το βαθµό ψηφιακής ωριµότητας, θα πρέπει να εκµεταλλευθούµε κάθε ευκαιρία και κάθε διαθέσιµο κονδύλιο, εθνικό ή κοινοτικό», σηµειώνει.

Αναφερόµενος ειδικά στον ψηφιακό µετασχηµατισµό του λιανεµπορίου, ο κ. Καρανίκας αναλύει τη σηµασία που έχει για τον κλάδο το Συνέδριο Future of Retail 2022 που διοργανώνει η Ε.Σ.Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου.

Αβεβαιότητα και έντονος προβληματισμός στην αγορά για τις αντοχές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Ποιες παρεμβάσεις ζητά σε επίπεδο E.E και ποιες από την ελληνική κυβέρνηση. Πόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η αγωνία του εμπορικού κόσμου για την αγοραστική κίνηση το Πάσχα και για την πορεία των εσόδων την τουριστική περίοδο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Οι προσδοκίες για το Συνέδριο Future of Retail της ΕΣΕΕ στα τέλη Μαίου. Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 τ.Απριλίου ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ.Γιώργος Καρανίκας.
comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΕΣΕΕ, Εμπόριο, Αγορά