01/04/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Ζούμε ιστορικές στιγμές, αν και θα προτιμούσαμε να τις έχουμε αποφύγει. Αν κάτι σημαδέψει την τρέχουσα δεκαετία, σίγουρα θα είναι η ευθεία αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης, κάτι που μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι υπερθεμάτιζαν. Όταν και όποτε όλα τα σχετικά με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και την εμπόλεμη κατάσταση σταματήσουν ή έστω ελαχιστοποιηθούν, ο κόσμος μας θα είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος. Η ιστορία χαμογελώντας κάνει τους δικούς της κύκλους και μάλλον θα ξαναζήσουμε ψυχροπολεμικές εποχές, όπου η ειρήνη θα βασίζεται πάνω στο φόβο της παγκόσμιας πυρηνικής καταστροφής. Μια ισορροπία τρόμου, όπου οι εθνικές και οι ανθρώπινες σχέσεις, περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Οι πολιτισμοί δεν συγκλίνουν τόσο όσο νομίζαμε, οι διάφοροι τρόποι ζωής δεν γίνονται αποδεκτοί από όλους ως μία παγκόσμια κοινωνία, οι θρησκευτικές κοσμοθεωρίες καλά κρατούν για χιλιάδες χρόνια εξουσιάζοντας άτομα και γενικά, ο δυτικός τρόπος ζωής δεν φαίνεται να είναι αρεστός από όλους. Ίσως το μόνο γλαφυρό της επικρατούσας κατάστασης, αν μπορεί κάπως έτσι να οριστεί αυτή, είναι η αέναη και ακούραστη επιμονή των γειτόνων μας εξ’ ανατολών, να μπορέσουν να έχουν μια καλή σχέση με όλους και να επωφεληθούν από την όλη κατάσταση. Για άλλους είναι πόλεμος, για αυτούς είναι ένα διαρκές παζάρι. Υπάρχει απάντηση για όλα. Τι και αν τα McDonald’s εγκατέλειψαν τη Ρωσία. Ο Σουλτάνος αντιπρότεινε την αλυσίδα να την πάρουν Τούρκοι επιχειρηματίες που θα σερβίρουν ντονέρ – κεμπάπ. Οι γείτονες δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την σε βάθος ερμηνεία καταστάσεων. Τα McDonald’s για αυτούς είναι απλώς ένα σάντουιτς, λίγες πατάτες, ένα αναψυκτικό τύπου Cola και τίποτε παραπάνω. Φυσικά για τον Ρώσο όπως και για οποιονδήποτε κάτοικο κάποιου άλλου κράτους είναι η αναγωγή σε συγκεκριμένο τρόπο ζωής μέσα από συγκεκριμένη κατανάλωση και διαδικασία, η οποία ενσωματώνει την κάλυψη βαθύτερων ψυχικών αναγκών της δυτικής κουλτούρας. Για τον Ερντογάν μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με γύρο από κιμά πρόβειο ή κοτόπουλου (φυσικά όχι χοιρινό γιατί το απαγορεύει η Σαρία) και όλα επανέρχονται στο πρότερη κατάσταση. Για τον κ. Ερντογάν είναι το φαγητό και το κέρδος, για τους Ρώσους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι και όλα τα άλλα.

Ιστορικά, το πρώτο εστιατόριο McDonald’s άνοιξε τις πόρτες του στη Σοβιετική Ένωση το 1990, εν μέσω του γνωστού ρωσικού χειμώνα και προκειμένου οι Μοσχοβίτες να πάρουν μια "γεύση” από το Big Mac και τις διάσημες τηγανιτές πατάτες, περίμεναν υπομονετικά. Η ουρά εκτεινόταν πέριξ της εμβληματικής Πλατείας Πούσκιν της Μόσχας, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι 30.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών μόνο την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος καλεί του Ρώσους ολιγάρχες – μεγιστάνες να προστατέψουν τον πλούτο τους, επενδύοντας και μεταφέροντας τον στην Τουρκία. Τι και αν τους διώχνουν από το Μονακό, το Λονδίνο και όπου αλλού θέλουν να ζουν; Τι και αν δεν μπορούν να πάνε διακοπές στα Μεσογειακά νησιά και ιδιαίτερα στα δικά μας κοσμικά Κυκλαδονήσια; Μπορούνε να μεταφερθούν στην όμορφη Προύσα και να κάνουν διακοπές σε πεντάστερα πανέμορφα ξενοδοχεία στη Σμύρνη και γενικά στην ακτογραμμή του Αιγαίου. Βέβαια μέχρι εκεί, επειδή η Τουρκική ύπαιθρος μόνο για τουρισμό δεν είναι. Το θέμα είναι πως υπάρχει για τους γείτονες πάντα εναλλακτική λύση ή αυτοί νομίζουν πως υπάρχει. Ποτέ δεν θα καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ Ιταλικού παγωτού και Τούρκικου ντουντουρμά.

Φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι, πέραν της ιδιόμορφης προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής από τη γείτονα, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι παρά τις τεράστιες διαφορές στη κοσμοθεωρία της με τις δυτικές θέσεις, καταφέρνει και παίζει σε πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά τη θέση του «ισοσταθμιστή» ή του «επιτήδειου ουδέτερου», δεδομένου ότι στην παρούσα κατάσταση, είναι αποδεκτή τόσο από τους δύο συγκρουόμενους, όσο και από τις υπόλοιπες χώρες, καταφέρνοντας να έχει οικοδομήσει γέφυρες με όλους, έστω και αν ανήκει σε συγκεκριμένο αμυντικό σχήμα και να αποτελεί βασικό παράγοντα για την όποια λύση του προβλήματος.

Από το διαρκές μέτωπο της πανδημίας το οποίο δεν φαίνεται να μας ξεχνάει εύκολα και γρήγορα, για μια ακόμα εβδομάδα, δυστυχώς ως είδηση, τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από το Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00», σύμφωνα με την Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/ΓΠ. οικ. 17567/25.3.2022 (ΦΕΚ Β΄ 1454/2022), που μπορείτε όπως πάντα να διαβάσετε στον ιστότοπό μας.

«Ε9: Έως 31/03 οι μεταβολές για ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός 2021»: Με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ υπενθυμίζεται ότι έως 31/03 υποβάλλονται οι μεταβολές στο Ε9 για ακίνητα που αποκτήθηκαν εντός 2021.

«Καθορισμός δαπανών για την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών»: Δημοσιεύθηκε η με Αριθμ. 35565 ΕΞ 2022/23-03-2022 απόφαση του Υπ. Οικονομικών με θέμα "Καθορισμός των δαπανών του τελευταίου εδαφίου της περ. δ) της παρ. 6 και της περ. β΄ της παρ. 7 του άρθρου 15 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167), για την παροχή κινήτρων για την πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών".

«ΑΑΔΕ: Τέλος οι συγκεντρωτικές πελατών-προμηθευτών - Μέσω myDATA η διαβίβαση εσόδων για το 2021»: Το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών από τις επιχειρήσεις φέρνει απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στην myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, που έχουν εκδώσει, έως τις 27 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στην myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων, από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή.

Επίσης, για το έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και οι μη υπόχρεοι σε τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων) και έκδοση παραστατικών πωλήσεων, απαλλάσσονται από την εν λόγω υποχρέωση. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Έχουμε εστιάσει όλες μας τις προσπάθειες ώστε η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας να υποστηρίζει την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους. Η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων πελατών προμηθευτών είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα myDATA είναι η πιο επιδραστική και αμοιβαία επωφελής ψηφιακή μεταρρύθμιση της σχέσης του επιχειρείν με το Δημόσιο. Ευχαριστούμε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, για τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου διαβίβασης δεδομένων παραστατικών από τις επιχειρήσεις στην ΑΑΔΕ».

Σε συνέχεια των ανωτέρω: «Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών για τα έτη 2021 και επόμενα»: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τον τρόπο υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013, για τα έτη 2021 και επόμενα. Αναλυτικά το κείμενο της Α 1038/2022:

1. Για το ημερολογιακό έτος 2021, η υποχρέωση αποστολής των στοιχείων της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 (Α΄170) εκπληρώνεται με τον τρόπο και τη διαδικασία που ορίζονται στην υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β΄2470) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Α΄170). Ειδικότερα στην ΑΑΔΕ διαβιβάζονται υποχρεωτικά, δεδομένα που αφορούν στη σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης. Τα δεδομένα της περίπτωσης αυτής διαβιβάζονται είτε κατά τα ανωτέρω οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β΄2470), είτε με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης των δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το έτος 2021.

Σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, οι υπόχρεες οντότητες δύνανται να διαβιβάσουν τα υπόψη δεδομένα χονδρικών συναλλαγών, είτε αναλυτικά ανά λογιστικό στοιχείο, είτε συγκεντρωτικά ανά αντισυμβαλλόμενο λήπτη και ανά μήνα.

Αντίστοιχα, τα δεδομένα των συναλλαγών λιανικής διαβιβάζονται σε κάθε περίπτωση (είτε κατά τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β΄ 2470) είτε με τον εναλλακτικό τρόπο) ανά μήνα, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά.

Τα παραπάνω δεδομένα διαβιβάζονται, με διακριτούς τύπους παραστατικών και χαρακτηρισμούς συναλλαγών για όλες τις περιπτώσεις (σχετ. για τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές: www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/tekmiriosigia-epiheiriseis/thematikes-enotites-mydata ).

Οι υπόχρεες οντότητες όπως ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 14 ΚΦΔ εξαιρουμένων των αναφερομένων στην παρ. 3 της παρούσας, έχουν την υποχρέωση να επιβεβαιώσουν τα ως άνω διαβιβασθέντα δεδομένα όπως αυτά αναρτώνται στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mydata).

Η διαβίβαση των ανωτέρω δεδομένων, θεωρείται δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα για το ημερολογιακό έτος 2021, και ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης αυτών, ορίζεται η 27.5.2022.

Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022.

Η μη ανταπόκριση των υπόχρεων οντοτήτων, στα ως άνω οριζόμενα, συνιστά παράβαση της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α΄170), η οποία επισύρει τις κυρώσεις της περ. α΄ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου και νόμου.

Για το ημερολογιακό έτος 2021, η εκπρόθεσμη διαβίβαση των ως άνω δεδομένων ανεξαρτήτως του πλήθους των διαβιβάσεων καθώς και του πλήθους των στοιχείων εκάστης διαβίβασης θεωρείται ως μία δήλωση.

2. Για το ημερολογιακό έτος 2022 και εφεξής, οι οντότητες που εμπίπτουν ταυτοχρόνως στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) και του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄251) σε συνδυασμό με το άρθρο 15Α του ν. 4174/2013 (Α΄170), δεν αποστέλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών για διασταύρωση πληροφοριών, δεδομένου ότι η υποχρέωση αποστολής των ως άνω πληροφοριών εκπληρώνεται με την αποστολή δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ. Οι οντότητες της παραπάνω περίπτωσης, ανεξαρτήτως μεγέθους αυτών και τρόπου έκδοσης και τήρησης των λογιστικών τους αρχείων, διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα τους, όπως αυτά ορίζονται με την υπό στοιχεία Α.1138/2020 (Β΄2470) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15Α του ν. 4174/2013 (Α΄170).

3. Για το ημερολογιακό έτος 2021 και εφεξής, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 Κώδικα Φ.Π.Α. του ν. 2859/2000 (Α΄248), καθώς και οι λοιποί ανά περίπτωση υπόχρεοι υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών, που δεν εμπίπτουν ταυτοχρόνως και στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1 του ν. 4308/2014 (Α΄251) σε συνδυασμό με το άρθρο 15Α του ν. 4174/2013 (Α΄170), δεν αποστέλλουν ομοίως στοιχεία της παρ. 3 του άρθρου 14 ν. 4174/2013 (Α΄170), για λόγους αποφυγής υπέρμετρης διοικητικής επιβάρυνσης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που κατά περίπτωση είναι δυνατό να αντληθούν από έτερες πηγές, κατ΄ εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων.

4. Από το ημερολογιακό έτος 2021 και επόμενα, παύει να ισχύει η ΠΟΛ. 1022/2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (Β΄ 179).

«Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό Ν.4916/2022 ο Νόμος για τον νέο ΕΝΦΙΑ και λοιπές φορολογικές διατάξεις»: Στο ΦΕΚ Α' 65/28-03-2022 και με αριθμό Ν.4916/2022 δημοσιεύθηκε ο Νόμος "Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις".

«Το επιχειρησιακό Σχέδιο ΑΑΔΕ 2022»: Δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ η αναλυτική παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της για το 2022. Επιχειρησιακό Σχέδιο ΑΑΔΕ 2022

«Πώς θα δοθεί το «επίδομα ακρίβειας» έως τις 21 Απριλίου- Διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος- Προσαύξηση του Επιδόματος Παιδιού»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας («Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς - Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος ''Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος'' και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας - Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας”) προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού πριν από το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα έως τις 21 Απριλίου, σε συνέχεια των σχετικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα εντός του μήνα.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, το συνολικό ύψος της παρέμβασης εκτιμάται σε 324 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1,7 εκατ. δικαιούχους. Με τα μέτρα ενίσχυσης ωφελούνται περίπου 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

«Α21: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού»: Ο ΟΠΕΚΑ ενημερώνει ότι σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού - προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση όσοι δικαιούχοι δεν την υπέβαλαν ως την 11η Μαρτίου 2022, οπότε και έκλεισε η πλατφόρμα.

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Για το κλείσιμο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και για την χορήγηση της επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης σε δικαιούχους θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στο Α21 του 2022 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2021. Μέχρι την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης Α21 επιτρέπει μέσω εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με διαθέσιμες βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών, τον έλεγχο της ακρίβειας και της ορθότητας των δηλούμενων στοιχείων και πληροφοριών κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης.

Για να χορηγηθεί το επίδομα η αίτηση πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Επισημαίνεται ότι αίτηση που έχει αποθηκευθεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

«Νέα παράταση της υποχρέωσης εγγραφής στο ΓΕΜΗ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα»: Με την με Αριθμ. 31512/24-03-2022 απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης δίνεται νέα παράταση στην υποχρέωση εγγραφής στο ΓΕΜΗ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Είναι η τρίτη σε σειρά παράταση στην εφαρμογή του άρθρου 3 «Φυσικά πρόσωπα που ασκούν μη εμπορική δραστηριότητα και υποχρεώσεις αυτών» και του άρθρου 4 «Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε μη εμπορική δραστηριότητα» της υπουργικής απόφασης 90043/10-08-2021 «Καθορισμός των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και μη εμπορική δραστηριότητα. Εγγραφή και υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ. βάσει Κ.Α.Δ.».

Πιο συγκεκριμένα τροποποιείται το άρθρο 7 της υπουργικής απόφασης 90043/10-08-2021, ως εξής:

«Άρθρο 7 - Έναρξη ισχύος

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021, με εξαίρεση τα άρθρα 3 και 4 που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2022».

«Νέες διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης πληροφοριών του άρθ. 14 ΚΦΔ»: Δημοσιεύθηκε η Ε. 2030 /23-03-2022 εγκύκλιος που αφορά στην παροχή πρόσθετων διευκρινίσεων σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε. 2015/2022 σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου επί περιπτώσεων υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18 & 19 του Ν.4174/2013 (Α'170), όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 397 του Ν.4512/2018 (Α5 και Α8).

Με την παρούσα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων, για τις οποίες υποβάλλονται εκπρόθεσμες δηλώσεις μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης πληροφοριών του άρθ. 14 ΚΦΔ και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου, καθορίζεται από την Υπηρεσία που διενεργεί τον έλεγχο σύμφωνα με το εκάστοτε Επιχειρησιακό Σχέδιο.

«Διακανονισμός φόρου εισροών για επενδυτικό αγαθό που δεν ετέθη σε λειτουργία εντός 5ετίας από την απόκτηση του – Συμπληρωματικές οδηγίες»: Σε συνέχεια των εγκυκλίων Ε.2200/2019 και Ε.2058/2021 αναφορικά με την υποχρέωση του υποκειμένου προς διακανονισμό του φόρου εισροών επενδυτικού αγαθού που δεν χρησιμοποιήθηκε εντός 5ετίας από την πραγματοποίηση της δαπάνης για απόκτηση ή κατασκευή αυτού, και δεδομένων των νέων παρατάσεων των προθεσμιών ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3299/2004 261), 3908/2011 (Α' 8) και 4399/2016 (Α117) και των στοιχείων που δόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δημοσιεύθηκε η Ε.2028/2022 εγκύκλιος με την οποία παρέχονται συμπληρωματικές οδηγίες.

«Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων 2021»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2021. Για να προχωρήσετε στην υποβολή της δήλωσης, πρέπει να ενημερώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνά σας (κινητό και σταθερό), επιλέγοντας Μητρώο & Επικοινωνία και την ενότητα Στοιχεία Επικοινωνίας.

«ΑΑΔΕ: Με τέσσερις καινοτομίες διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων»: Με τέσσερις νέες καινοτομίες διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος για τους πολίτες. Συγκεκριμένα:

1. Για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης, τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ), όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.α.).

2. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

3. Για πρώτη φορά, συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης, που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: "Συνεπείς στη δέσμευσή μας η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων φέτος να γίνει νωρίς, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τους φορολογουμένους, προχωρήσαμε σε μια σειρά βελτιώσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά και την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους, ώστε να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τις δυνατότητες έγκαιρης ψηφιακής ενημέρωσής τους. Ευχαριστούμε τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς που συνέδραμαν άμεσα με την αποστολή των στοιχείων προσυμπλήρωσης των δηλώσεων, καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών για τη στενή συνεργασία, με σκοπό την έγκαιρη έναρξη των φετινών δηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων, για να τους βοηθήσουν στην υποβολή της δήλωσής τους».

Μπορείτε να δείτε το υπόδειγμα του αρχείου για την ενημέρωση εσόδων - δαπανών εδώ.

«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση του προγράμματος μέχρι τις 31.5.2022»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν συνεννόησης, αποφάσισαν την παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι την 31η Μαΐου 2022 με τους υφιστάμενους όρους και προϋποθέσεις.

«Φορολογικές δηλώσεις 2022: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την ΑΑΔΕ»: Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΑΑΔΕ Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις Φυσικών προσώπων:

  1. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ΦΠ (Ε1) (Ενημέρωση 31-03-2022)
  2. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος ΦΠ (Ε2) (Ενημέρωση 31-03-2022)
  3. Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε3) (Ενημέρωση 31-03-2022)

«Δημοσιεύτηκε το εγχειρίδιο οδηγιών για τη δήλωση Φυσικών Προσώπων Φορ. έτους 2021»: Στο εγχειρίδιο, όπως κάθε έτος περιλαμβάνονται πληροφορίες για την υποβολή των δηλώσεων Φυσικών Προσώπων. Αναλύονται οι κωδικοί του εντύπου Ε1 που αφορούν το φορολογικό έτος 2021. Μπορείτε να δείτε στον δεσμό αυτόν, το εγχειρίδιο.

Από την αρθρογραφία του e-forologia.gr Δρ. Δημήτριος Κ. Μελάς, Οικονομολόγος PhD, MBA Παν. Μακεδονίας και «Πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με τους Ειδικούς Φορολογικούς Κατοίκους του άρθρου 5Γ του Ν. 4172/2013»: Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, εκδόθηκε η Ε.2029/24.3.2022 Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, με θέμα «Παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Γ του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167)», η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την 30ή Μαρτίου 2022. Με βάση την εγκύκλιο αυτή και την όλη σχηματισθείσα νομολογία και νομοθεσία επί του θέματος, καταλήγει στο ότι:

«1. Το άρθρο 5Γ προστέθηκε με την παρ.1 του άρθρου 40 του Ν.4758/2020 (ΦΕΚ Α΄ 242/04-12-2020) και σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 81 του ίδιου νόμου, ισχύει από 01/01/2021 και μετά. Η εγκύκλιος με την οποία διευκρινίζεται η έννοια της «νέας θέσης εργασίας», Ε.2224/1.12.2021, εκδόθηκε ένα έτος μετά, έτος μέσα στο οποίο πολλοί μεταναστεύσαντες αποφάσισαν να επωφεληθούν των ωφελημάτων του άρθρου 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. Δεδομένου του γεγονότος ότι η εγκύκλιος δεν ήταν τόσο σαφής και κάποια θέματα έπρεπε να διευκρινιστούν περαιτέρω, εκδόθηκε η Ε.2029/24.3.2022 Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

2. Στο κείμενο του αρχικού νόμου η αίρεση της «νέας θέσης εργασίας», έχουμε την άποψη ότι ήταν εξόχως δυσνόητη.

3. Η εγκύκλιος Ε.2224/1.12.2021 της Α.Α.Δ.Ε., έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει τα ωφελήματα που παρέχει η αρχική αποτύπωση του νόμου, δεδομένου ότι κανένας εργοδότης ποτέ δεν θα δεσμευτεί ότι η συγκεκριμένη θέση είναι «νέα θέση εργασίας» και επί πλέον, δεν θα μειωθεί ο αυξημένος αριθμός θέσεων εργασίας στην προσλαμβάνουσας επιχείρηση για τουλάχιστον ένα έτος από την ημερομηνία αυτή. Γιατί; Έχει κάτι να κερδίσει ο επιχειρηματίας; Το άρθρο 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. έχει αποκλειστικά ωφελούμενο τον εργαζόμενο και όχι τον επιχειρηματία. Γιατί κάποιος επιχειρηματίας να δεσμευτεί και μάλιστα για ένα έτος;

4. Η νέα εγκύκλιος διαταγή Ε.2029/24.3.2022 της ΑΑΔΕ, με θέμα «Παροχή συμπληρωματικών διευκρινίσεων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Γ του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167)», δόθηκε στη δημοσιότητα την 30ή Μαρτίου 2022. Η εγκύκλιος αυτή προσπαθεί να εξομαλύνει τις έως τώρα απαιτήσεις επί της «νέας θέσης εργασίας», αναφέροντας ότι «στην περίπτωση που ο αιτών προσλαμβάνεται για να καλύψει νέα θέση σε υφιστάμενο τμήμα ή σε υφιστάμενη ειδικότητα ή για να καλύψει νέα ειδικότητα ή θέση σε νέο τμήμα στο οργανόγραμμα του ημεδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας ή της μόνιμης εγκατάστασης αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα, ακόμα και αν ο αριθμός των απασχολουμένων συνολικά δεν αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για να πληρούται ο σκοπός της διάταξης του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ για τη δημιουργία της νέας θέσης εργασίας είναι να μην προκύψει ακολούθως μείωση των θέσεων εργασίας της ίδιας ειδικότητας ή των ίδιων καθηκόντων με αυτή που καταλαμβάνει ο υπαχθείς στις διατάξεις, για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών…».

5. Όταν κάποιος αναζητά εργασία και μάλιστα από το εξωτερικό, στη χώρα μας, είναι λογικό να διαπραγματεύεται τις συνθήκες εργασίας του και τον μισθό του. Το αν η θέση που του προσφέρεται είναι νέα η όχι, σίγουρα δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης, η δε απαίτηση του μελλοντικά εργαζόμενου από τον πιθανό εργοδότη του να υπογράψει δήλωση σύμφωνα με την οποία για ένα έτος δεν θα μειώσει το προσωπικό του, ειδικά με τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας, είναι όχι απλώς ουτοπικό, αλλά πιθανώς και κάτι παραπάνω. Στην καλύτερη περίπτωση, ο επιχειρηματίας θα κλείσει το τηλέφωνο στον θέλοντα να παλιννοστήσει, σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η νέα εγκύκλιος, «αμβλύνει γωνίες», κάνοντας ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις αδύνατο τον έλεγχο της συγκεκριμένης θέλησης του νομοθέτη, ειδικά επί επιχειρήσεων με εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζομένους, όπου ο ελεγκτής θα πρέπει να προσδιορίσει με βάση το οργανόγραμμα της επιχείρησης (αν και εφόσον υπάρχει), ότι η νέα θέση εργασίας αναφέρεται «στην περίπτωση που ο αιτών προσλαμβάνεται για να καλύψει νέα θέση σε υφιστάμενο τμήμα ή σε υφιστάμενη ειδικότητα ή για να καλύψει νέα ειδικότητα ή θέση σε νέο τμήμα στο οργανόγραμμα» και «να μην προκύψει ακολούθως μείωση των θέσεων εργασίας της ίδιας ειδικότητας ή των ίδιων καθηκόντων με αυτή που καταλαμβάνει ο υπαχθείς στις διατάξεις, για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των έξι μηνών». Θεωρούμε ότι όλα τα ανωτέρω είναι εξόχως δύσκολα να ελεγχθούν και να αποδειχθούν.

6. Όπως αναφέρει η τελευταία εγκύκλιος «Για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παρ.6 του άρθρου 15 του ΚΦΕ και του τελευταίου εδαφίου της παρ.4 του άρθρου 40 του ΚΦΕ, των φυσικών προσώπων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ, τυχόν εισοδήματά τους από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν έχουν υπαχθεί στην εν λόγω διάταξη, καθώς και εισοδήματα από ακίνητη περιουσία, συναθροίζονται με το σύνολο των υπαχθέντων στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ εισοδημάτων τους για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος.». Θεωρούμε ότι τα ανωτέρω θα αναλογίζονται και θα εφαρμόζονται βάσει αλγορίθμου που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι επί του παρόντος, επαφίεται στον ωφελούμενο να κατανείμει εισοδήματα ίδιας πηγής (λ.χ. από μισθωτή εργασία) σε αυτά που υπάγονται στις ειδικές διατάξεις του άρθρου 5Γ του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. και σε αυτά που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, όπως και σε εισοδήματα άλλων πηγών.».

Κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ Crowe και «Η ερώτηση - απάντηση 14 του Ε3 για την ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής»: Όπως αναφέρει ο έγκριτος αρθρογράφος «Ύστερα από την από 24/3/2022 Οδηγία με την οποία η ΕΛΤΕ γνωμοδότησε ότι:

"Οι οικονομικές οντότητες την 31/12/2021 γνωρίζουν αν έχουν εκπληρώσει ή όχι τους όρους που διέπουν τη μη αποπληρωμή. Οι οντότητες που έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, θα καταχωρίσουν το σχετικό όφελος στα αποτελέσματα της χρήσεως 2021", η ΑΑΔΕ με την Ερώτηση - Απάντηση 14 για τη "Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε3) (Ενημέρωση 31-03-2022)" απάντησε ως εξής:

«14. Με ποιο τρόπο δηλώνεται η επιστρεπτέα προκαταβολή στο έντυπο Ε3;

Στον κωδικό 999 του υποπίνακα Ζ3 προσυμπληρώνεται για πληροφοριακούς σκοπούς το συνολικό ποσό της εισπραχθείσας επιστρεπτέας προκαταβολής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Στα νομικά πρόσωπα/νομικές οντότητες το ποσό της ενίσχυσης το οποίο δεν επιστρέφεται αναγράφεται στον πίνακα Ζ1 στα «Λοιπά συνήθη έσοδα» στους κωδικούς 162, 262, 362 και 462, αντίστοιχα και μεταφέρεται στον κωδικό 001 του υποπίνακα 10Α και μέσω αυτού στον κωδικό 513 του εντύπου Ν στο φορολογικό έτος κατά το οποίο το εν λόγω ποσό θα καταστεί δεδουλευμένο και θα αποκτηθεί το δικαίωμα είσπραξης του (σχετ. ΠΟΛ.1223/2015 ), ήτοι θα οριστικοποιηθεί η ωφέλεια λόγω μη επιστροφής του. Για παράδειγμα για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των οποίων το φορολογικό έτος έληξε την 31.12.2021, το εν λόγω ποσό θα οριστικοποιηθεί και θα βαρύνει τα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2021, θα καταχωρηθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ίδιου φορολογικού έτους.

Στα φυσικά πρόσωπα ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, ποσά που καταβλήθηκαν εντός του έτους 2021 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, αναγράφονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

Τέλος, ως προς το λογιστικό χειρισμό η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020

Από την απάντηση, αν και δεν προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια, διαφαίνεται ότι και από φορολογικής απόψεως η ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ωφελήσει τα έσοδα του φορολογικού έτους 2021. Ως γνωστό η ωφέλεια αυτή είναι αφορολόγητη υπό την αίρεση ότι σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της υπάγεται σε φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν.4172/2013.

Υπό το πρίσμα αυτό λοιπόν και οι «πολύ μικρές επιχειρήσεις» θα αναγνωρίσουν και από λογιστικής απόψεως την ωφέλεια αυτή κατά το 2021. Αυτό επειδή οι πολύ μικρές επιχειρήσεις «Αναγνωρίζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και δεν εφαρμόζουν τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 23» (σχετικά άρθρο 30 παρ. 1 περ. ιστ του Ν. 4308/2014).

Τέλος να αναφερθεί ότι και από πλευράς ΦΠΑ προκύπτει ότι η ωφέλεια θα καταχωρηθεί στο 2021. Σχετικά εγκύκλιος Ε.2185/2020 Οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης Φ.Π.Α: «Τα ποσά που εισπράττονται ως ενίσχυση με την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν καταχωρίζονται στη δήλωση Φ.Π.Α. κατά τον χρόνο είσπραξής τους. Κατά τον χρόνο που θα πληρωθούν οι όροι της μη επιστροφής μέρους του ποσού της ενίσχυσης, το ποσό που δεν επιστρέφεται καταχωρίζεται στους κωδικούς 310 και 312 της δήλωσης Φ.Π.Α. της οικείας φορολογικής περιόδου.»

Κ. Γεώργιος Εμμ. Σγουράκης, ΟΕΛ, Μέλος της ΣΟΛ Crowe, MSc στη Λογιστική και Ελεγκτική και «Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των προσόδων που αποκτούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης από το κοινό κεφάλαιο και τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης»: Σύμφωνα με τη σύνοψη του αρθρογράφου: «Ο Ν. 4916/2022 επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στη φορολογία εισοδήματος. Μεταξύ αυτών, με το άρθρο 45 του Ν. 4916/2022, προστίθενται νέα εδάφια στα άρθρα 45 και 47 του Ν. 4172/2013, για την εξαίρεση του κοινού κεφαλαίου του Ν.2469/1997 από τα υποκείμενα του φόρου και την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των προσόδων που αποκτούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης από τη συμμετοχή τους σε αυτό, καθώς και από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης. Παρά ταύτα, ποσά φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί, δεν επιστρέφονται σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 54 του Ν. 4916/2022.

Όσον αφορά την αποτίμηση των μεριδίων του κοινού κεφαλαίου στις οικονομικές καταστάσεις, αυτή γίνεται σε τρέχουσα αξίας. Ως τρέχουσα αξία για σκοπούς αποτίμησης ορίζεται η τρέχουσα τιμή της τελευταίας ημέρας του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 1233/2016 απόφαση του ΣΛΟΤ.

Τέλος, αναφορικά με τον χρόνο αναγνώρισης του εσόδου από την καθαρή πρόσοδο που αποδίδεται στον φορέα και με δεδομένο ότι είθισται η Τράπεζα της Ελλάδος να αποδίδει αρχές του επόμενου έτους προσόδους του Β’ Εξαμήνου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ.: 111/2020 απόφαση του ΣΛΟΤ, χρόνος αναγνώρισης του εσόδου είναι η χρήση την οποία αφορά το έσοδο και όχι η χρήση εντός της οποίας αποδίδεται. Επομένως, οι φορείς οφείλουν 31.12 κάθε έτους να διενεργούν λογιστική εγγραφή για τη χρονική τακτοποίηση του εσόδου.».

Παρασκευή σήμερα, πρώτη του Απρίλη και καλό μήνα σε όλους. Ο Μάρτιος του 2022 ήταν ένας μήνας που σίγουρα θα προσπαθήσουμε να τον ξεχάσουμε, στο μέτρο που μπορούμε, από τη μνήμη μας. Με την παγκόσμια κοινότητα να έχει εμπλακεί σε μία διακρατική σύρραξη δύο πρώην χωρών της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, με τον χρόνο να μοιάζει να γυρνάει δεκαετίες πίσω και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, θεωρώντας τους άλλους ως τον πυρήνα των αστοχιών και των δεινών του τότε καθεστώτος να ζητούν ουσιαστικά εκδίκηση και διεθνή αναγνώριση και αποδοχή, να μην διστάζουν να αιματοκυλούν λαούς και να επιβάλλουν διεθνή διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, το μέλλον μάλλον φαντάζει εξαιρετικά απαισιόδοξο, δεδομένου ότι και η Δύση δεν ήταν και δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Φυσικά, όλα αυτά τα γεγονότα έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα το πρόβλημα της πανδημίας σε σημείο κάποια κράτη να εθελοτυφλούν, βαφτίζοντας μία σοβαρή και συνεχώς μεταλλασσόμενη λοίμωξη ως γριπώδες σύνδρομο ή κάτι παρόμοιο, με συνέπεια τις συνεχείς κορυφώσεις του κορωνοϊού Covid-19 και την απώλεια χιλιάδων ανθρωπίνων ζωών παγκοσμίως.

Αν και η παγκόσμια κοινότητα μοιάζει να «τρέχει» επιστημονικά και νέες τεχνολογίες να δίνουν λύσεις σε μέχρι τώρα τεράστια προβλήματα, τελικά, μάλλον θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν και οι ανθρώπινες κοινότητες καταφέρνουν να συμβαδίσουν με την όλη εξέλιξη, εξελίσσοντας και την προσέγγισή τους πάνω σε θέματα που απασχολούν αυτές τις ίδιες ως οντότητες και ως υγιώς σκεπτόμενα άτομα που τις αποτελούν. Η τεχνολογία δυστυχώς αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ως επικίνδυνη, κάποιες φορές, για τον απλό «χρήστη», για αυτόν που λαμβάνει ως δεδομένο ότι του παρουσιάζεται γραπτά, λεκτικά, οπτικά από οποιοδήποτε μέσω μαζικής «ενημέρωσης;». Οι καθοδηγητές της κοινής γνώμης σε πολλές των περιπτώσεων ή αποτελούν κατά δήλωση γνώστες θεμάτων μη έχοντας την παραμικρή σχέση, ή απλώς, παρουσιάζουν κοινωνικά επικίνδυνες εκδοχές καταστάσεων, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα, ευτελή σε πολλές των περιπτώσεων. Θεωρούμε ότι το μήνα που πέρασε αλλά και τη χρονιά που διανύουμε, θα στιγματίζει πάντα η εικόνα του πλήθους έξω από την πόρτα φερόμενης και κατηγορούμενης ως μητροκτόνου, οριόμενο και προσπαθώντας να εισβάλει σε ένα σπίτι, βγάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες σέλφι με τα κινητά του τηλέφωνα. Δυστυχώς, το μόνο που χωρίζει ένα τέτοιο γεγονός από ένα όμοιο του μεσαίωνα, είναι τα κινητά τηλέφωνα.

Σε ένα ζεστό Σαββατοκύριακο του Απρίλη, με την ΑΑΔΕ να έχει δώσει πλήθος οδηγιών για τη συμπλήρωση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η αντίστοιχη πλατφόρμα να έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία, σας ευχόμαστε καλή μελέτη και εμβάθυνση στα απαιτούμενα της εφαρμογής. Για όσους θεωρήσουν ότι ο χρόνος μέχρι την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ακόμα μακρής και προτιμήσουν να αφιερώσουν το Σαββατοκύριακο για την προσωπική τους αναψυχή, όποια και να είναι αυτή, τους ευχόμαστε να επιστρέψουν εργασιακά την Εβδομάδα που έρχεται, δυνατότεροι, υγιείς σωματικά και κυρίως ψυχικά. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα