24/03/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Στον απόηχο των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για την ακρίβεια ως αποκύημα και των διεθνών και εθνικών δεινών που αφορούν είτε την πανδημία, είτε την παγκόσμια αναστάτωση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την στήλη, ρίχνοντας μια ματιά στα επιμέρους μέτρα, αλλά αναλύοντας κυρίως ποιους αφορούν.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, διακρίνουμε μία εμμονή της Κυβέρνησης για τους ευάλωτους οικονομικά πολίτες αυτής της χώρας, μιας χώρας όπου οι κατά δήλωση ευάλωτοι είναι μάλλον πολλοί περισσότεροι από τους πραγματικά χρήζοντες βοήθεια. Ως μέγιστο αποδεικτικό στοιχείο των λεγόμενών μας, αποτελούν οι μικροί Κροίσοι που δηλώνουν άνεργοι, απολαμβάνουν δεκάδων προνομίων, πλην όμως έχουν εισοδήματα κυρίως από πηγές παθητικών εισοδημάτων, τέτοια που ουσιαστικά δεν αποτελούν άνεργους (αυτούς δηλαδή που απολύθηκαν και βρίσκονται σε ανεύρεση νέας εργασίας), αλλά άεργους (άτομα τα οποία δεν εργάζονται δεδομένου ότι έχουν τέτοια εισοδήματα από άλλες πηγές που η μισθωτή εργασία θα τους απέφερε ελάχιστα).

Αν και η Ελληνική Κυβέρνηση σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνει μέτρα οριζόντια όπου οι πολίτες δεν χωρίζονται σε έχοντες και μη οικονομική ανάγκη (επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος), με αμφισβητούμενα κριτήρια οικονομικής η μη ευμάρειας όπως προαναφέραμε, το σύνολο σχεδόν των λοιπών μέτρων, εμμονικά στοχεύει στους πραγματικά ή πλασματικά έχοντες οικονομική ανάγκη.

Κατ΄ αρχήν θεωρούμε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή, κατατάσσει τους πολίτες και σε αντίστοιχες κοινωνικές τάξεις, φτωχών, μικρομεσαίων, μέση τάξη ή ότι άλλο. Βέβαια, η επιστημονική κατάταξη των ομάδων αυτών στη επιστήμη της συμπεριφοράς του καταναλωτή, είναι πολύ πιο «άγρια» με την έννοια ότι υπάρχουν αυτοί οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από τα απαιτούμενα επιβίωσης και χαρακτηρίζονται ως stragglers ή σε ελεύθερη μετάφραση «με τη θηλιά στο λαιμό» και αμέσως μετά οι survivals ή και πάλι με την ίδια προσέγγιση, «αυτοί που την βγάζουν τσίμα – τσίμα», «πότε μήλα – πότε φύλλα» και άλλα πολύ πιο περιγραφικά από τους Αγγλοσαξονικούς όρους που διαθέτει η Ελληνική γλώσσα.

Φυσικά, η κοινωνική κατάταξη στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας, αλλά κυρίως το προσωπικό άγχος της επιβίωσης και η συνεχής σκέψη της προσωπικής αποτυχίας, είναι και το πραγματικό ατομικό κόστος όσον αφορά τον ψυχισμό των συγκεκριμένων ατόμων. Βέβαια, όπως προείπαμε, υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες συν - Ελλήνων οι οποίοι δεν δίνουν καμία σημασία στη χαμηλή εισοδηματική τους κοινωνικά κατάταξη, απολαμβάνουν ότι μπορούν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχοντας μία έντονη ροπή στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, δηλώνουν εισοδήματα υπηρετικού προσωπικού μισθωτού, απολαμβάνοντας όχι μόνο τα αυξημένα εισοδήματά τους λόγω αποφυγής καταβολής φόρων, αλλά και την υποτιθέμενη προσωπική ευφυΐα περί του ατομικού φορολογικού σχεδιασμού, όσον αφορά τον μηδενισμό της φορολογικής υποχρέωσης.

Έτσι λοιπόν, για τους πραγματικά ευάλωτους με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, οι οποίοι παραμένουν όμως αξιοπρεπείς, η επιδοματική πολιτική μιάμισης επιπλέον δόσης επιδόματος παιδιού, διακοσίων ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ, 13ών ευρώ το μήνα επιδόματος βενζίνης (καυσίμων) με ηλεκτρονική κάρτα freedom pass που εν μέσω άλλων πελατών θα πρέπει να την κουνάς στον βενζινά, ελάχιστα απαλύνει την οικονομική τους αδυναμία σε σχέση με τα ψυχολογικά προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά κουνώντας την κάρτα καυσίμων επί της αντλίας, με τον υπάλληλο εξυπηρέτησης πιθανόν να μην καταλαβαίνει τι είναι αυτό που του δείχνεις. Σε κάθε περίπτωση, ανάγκη θέρμανσης έχουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, η επιδότηση λοιπόν του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ανάλογα με το πόσο εισόδημα δηλώνεις είναι εξόχως ανάλγητο γιατί το πρόβλημα ανάγεται σε πρωτογενή ανάγκη του ανθρώπου (Maslow). Η όλη προσέγγιση θυμίζει την παλαιά ρήση πως «πρόσβαση στον πάγο έχουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, μόνο που οι πλούσιοι τον αγοράζουν το καλοκαίρι». Η κοινωνική διαστρωμάτωση με έωλα εισοδηματικά κριτήρια, θεωρούμε ότι είναι εξόχως επικίνδυνη για μία κοινωνία.

Βέβαια, αν και η ημέρα πια άρχισε να γίνεται έστω και λίγο μεγαλύτερη από την νύχτα, αν και η άνοιξη, όσο και αν αντιδρά ακόμα ο καιρός σε λίγο θα κάνει μεγαλοπρεπή την παρουσία της και θα πετάξουμε τα χοντρά πανωφόρια, αν και σε λίγο θα μπορούμε να καθόμαστε σε εξωτερικούς χώρους απολαμβάνοντας τη χώρα που ζούμε και τις απαράμιλλές ομορφιές της, η πανδημία είναι πάντα εδώ και συνεπώς, για ακόμα μια Εβδομάδα, «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 από 21 Μαρτίου 2022 έως και 28 Μαρτίου 2022»: Δημοσιεύτηκε η Απόφαση με Αριθμ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 16506/18.3.2022 (ΦΕΚ Β΄ 1302/18.3.2022) και θέμα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 και ώρα 06:00.».

«Πόθεν έσχες: Πότε θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για τροποποιήσεις καταστάσεων από τους φορείς»: Η ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρισης των καταστάσεων υπόχρεων προσώπων έτους 2022 από τους αρμόδιους φορείς, θα είναι διαθέσιμη για τροποποιήσεις καταστάσεων στις ακόλουθες ημερομηνίες: 23/3, 30/3, 6/4 και 13/4.

«Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων απόδοσης του τέλους αλιευτικών πλοίων του άρθρου 57 του Ν. 4646/2019»: Με την με αριθμό Α.1039/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων απόδοσης του τέλους εκμετάλλευσης των αλιευτικών πλοίων του άρθρου 57 του ν. 4646/2019 (Α’ 201), ειδικά για το φορολογικό έτος 2021, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2022.

«Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2021»: Δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος Ε.2025/2022 με που αφορά στην παροχή οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2021.

Η εγκύκλιος αφορά όλα τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν.4172/2013 (Α΄ 167, εφεξής ΚΦΕ), καθώς και τις ατομικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το λογιστικό σύστημα τήρησης των βιβλίων (απλογραφικό ή διπλογραφικό) ή τον τρόπο σύνταξης των οικονομικών τους καταστάσεων (με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα ή Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα) που εμπίπτουν στην υποχρέωση συμπλήρωσής του εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και της Κατάστασης της Φορολογικής Αναμόρφωσης για το φορολογικό έτος 2021.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οι σχετικοί πίνακες συμπληρώνονται από όλες τις επιχειρήσεις, ανάλογα με την δραστηριότητά τους με εξαίρεση τον Πίνακα ΣΤ , ο οποίος συμπληρώνεται μόνο από τις ατομικές επιχειρήσεις.

Στο έντυπο αυτό καταχωρούνται τα δεδομένα των βιβλίων των επιχειρήσεων όπως αυτά προκύπτουν με βάση τις διατάξεις του ν.4308/2014 (Α΄ 251).

Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν στο Μητρώο δηλώνονται ως μη υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν την εικόνα τους, με βάση τα οριζόμενα στον Ν.4308/2014, αναφορικά με την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, προκειμένου να εφαρμόζονται ορθά οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (Α΄ 152) περί επιβολής τέλους επιτηδεύματος.

Στις περιπτώσεις που το έντυπο Ε3 συμπληρώνεται υποχρεωτικά από λογιστή - φοροτεχνικό (σχετ. άρθρο 38 του ν.2873/2000 -Α΄285 και ΠΟΛ.1008/2011 - Β 136 απόφαση Υπουργού Οικονομικών όπως ισχύουν), ήτοι:

α) για όλα τα νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων και ατομικές επιχειρήσεις με διπλογραφικά λογιστικά αρχεία,

β) για ατομικές επιχειρήσεις με απλογραφικά λογιστικά αρχεία με ακαθάριστα έσοδα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ για εμπορική δραστηριότητα ή για παροχή υπηρεσιών ή μικτή,

γ) για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία, καθώς και

δ) σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη ότι συμπληρώνεται από λογιστή- φοροτεχνικό, το έντυπο αυτό υποβάλλεται αποκλειστικά με τους κωδικούς του λογιστή - φοροτεχνικού και όχι με τους κωδικούς του επιχειρηματία (φυσικού ή νομικού προσώπου).

Στις περιπτώσεις αυτές η υποβολή των λοιπών εντύπων φορολογίας εισοδήματος δεν απαιτείται να γίνει με τους κωδικούς του λογιστή - φοροτεχνικού.

«Ηλεκτρονικά η αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης θανόντος Δημοσίου»: Σε εφαρμογή τέθηκε η ηλεκτρονική αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης θανόντος Δημοσίου περιορίζοντας τον χρόνο απονομής στους δυο μήνες από επτά κατά μέσο όρο που διαρκούσε μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και η αντίστοιχη ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη του ιδιωτικού τομέα (γήρατος, μεταβίβαση λόγω θανάτου, αναπηρίας).

Με την εν λόγω υπηρεσία καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης των πολιτών στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και η προσκόμιση δικαιολογητικών καθώς αυτά αντλούνται μέσω διαλειτουργικοτήτων με τα υπόλοιπα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα για τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες, το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης θανόντος δημοσίου ξεπέρασαν τις 1.500.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

«ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης για τη διενέργεια rapid test από 7 Φεβρουαρίου και μετά»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε ότι η Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμόν 64232/15.10.2021 (ΦΕΚ Β’ 4766) ΚΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθμόν 69459/05.11.2021 (ΦΕΚ Β’ 5165) ΚΥΑ και δη για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από Τρίτη 5 Απριλίου έως Παρασκευή 15 Απριλίου.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Τρίτη 22 Μαρτίου έως Δευτέρα 4 Απριλίου.

«Υποβολή Α.Π.Δ. εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων, για πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.»: Δημοσιεύθηκε το με Αριθμ. Πρωτ.: 135800/22-03-2022 γενικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ με θέμα "Παροχή πρόσθετων οδηγιών για την υποβολή Α.Π.Δ. στον e - Ε.Φ.Κ.Α. εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων, για πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του Τ.Ε.Κ.Α.".

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Με την εγκύκλιο 5/2022 του e - Ε.Φ.Κ.Α. παρασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, οδηγίες για την απεικόνιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης στην Α.Π.Δ. του Τ.Ε.Κ.Α. Οικοδομοτεχνικών Έργων των απασχολούμενων σε αυτά προσώπων (Κεφ. 6.2)

Με το παρόν γνωστοποιείται η κωδικοποίηση, που πρέπει να χρησιμοποιείται στην Α.Π.Δ. Οικονομοτεχνικών Έργων στον e - Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου να απεικονίζονται οι κλάδοι ασφάλισης, πλην αυτού της επικουρικής ασφάλισης, σε περίπτωση απασχόλησης προσώπων, που υπάγονται για τον κλάδο αυτό στο Τ.Ε.Κ.Α.

«Τροπολογία για φορολογικά θέματα και ενεργειακό κόστος»: Στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε τροπολογία στην οποία περιλαμβάνονται διατάξεις για:

- Μη επιβολή προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

- Έκπτωση 3% του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από εμπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης, εφόσον καταβληθεί εφάπαξ μέχρι την 29 Ιουλίου 2022.

- Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη του κόστους των καυσίμων.

«Από τις 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60»: Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι από τις 15 Απριλίου θα ανασταλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Θα εισπραχθεί το ποσό έως τα 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου. Ενώ συμπλήρωσε ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο, άρα τελεί σε αναστολή για τους υπόλοιπους μήνες.

«Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ανοίγει την Τρίτη, στις 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Το πρόγραμμα αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών (2 ετών και 6 μηνών) και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη χρήση πιστοποιημένων υπηρεσιών φροντίδας των παιδιών τους. Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί σε όλη την επικράτεια.

«e-ΕΦΚΑ: Εναρμονίζεται το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων που εργάζονται»: Ο ΕΦΚΑ εναρμονίζει, όπως έχει υποχρέωση από την νομοθεσία, το καθεστώς συνταξιοδότησης μεταξύ των παλαιών συνταξιούχων (δηλαδή εκείνων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016) και των νέων συνταξιούχων (που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016) που παράλληλα εργάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νόμο 4670/2020, για τους νέους συνταξιούχους προβλέπεται η καταβολή του 70% της σύνταξης για όσο διάστημα παράλληλα εργάζονται, από 40% που προβλεπόταν με βάση τον νόμο 4387/2016. Στον ίδιο νόμο υπήρχε η πρόβλεψη για αναπροσαρμογή της σύνταξης και καταβολή του 70% και στους παλαιούς συνταξιούχους που παράλληλα εργάζονται. Μάλιστα δόθηκε μια μεταβατική περίοδος η οποία εξέπνευσε στο τέλος Φεβρουαρίου 2022 (κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020 όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του Άρθρου 78 Ν. 4690/2020). Από 1η Μαρτίου 2022 επομένως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους συνταξιούχους με παράλληλη εργασία, ασχέτως αν συνταξιοδοτήθηκαν πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.

Τονίζεται πως από την εφαρμογή των παραπάνω προβλέψεων εξαιρούνται οι παρακάτω κατηγορίες συνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους ανεξαρτήτως απασχόλησης:

α. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς του άρθρου 23 του ν. 4488/ 2017 (Α` 176). [ψυχικά ασθενείς που πάσχουν αναπηρίας, η οποία οφείλεται σε ψυχική πάθηση ή νοητική υστέρηση ή συμπαθολογία ψυχικής πάθησης και νοητικής υστέρησης, με ποσοστό 50% και άνω, εφόσον η ανάληψη μισθωτής απασχόλησης ή η αυτοαπασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης]

γ. Συνταξιούχοι με βάση τον ν. 612/1977 (Α` 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν. [γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

δ. Συνταξιούχοι του τετάρτου εδαφίου της περ. α` της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης]

ε. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α` 210). [όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου]

στ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

ζ. Τα πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α` 85). [όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ]

η. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο οι παλαιοί συνταξιούχοι που παράλληλα εργάζονται και δεν το έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα στον ΕΦΚΑ, καλούνται να το πράξουν προσερχόμενοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού και για διευκόλυνση τους δίνεται η δυνατότητα αυτή μέχρι τις 31 Μαΐου. Υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω του ενιαίου αριθμού εξυπηρέτησης 1555. Σημειώνεται ότι, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν ήδη δηλώσει την απασχόλησή τους δεν απαιτείται να την ξαναδηλώσουν.

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. Τέλος, για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη δηλώσει την παράλληλη εργασία τους, η αναπροσαρμογή της σύνταξης τους θα φανεί για πρώτη φορά στις καταβολές των συντάξεων Απριλίου (τέλος Μαρτίου).

«e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» - Ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους μη μισθωτούς μέχρι τις 31.5.2022»: Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα από τον ΕΦΚΑ η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών» όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που για οποιονδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν εγκαίρως ασφαλιστική ικανότητα να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα και να τους αποδίδεται άμεσα εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Η ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και η είσοδος σε αυτή πραγματοποιείται με χρήση κωδικών TAXISNET και καταχώριση του ΑΜΚΑ.

Παράλληλα, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή, παρατάθηκε αυτόματα από την 1η Μαρτίου έως και την 31η Μαΐου 2022, η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών καθώς και των έμμεσων μελών τους, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Τονίζεται πως η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους μη μισθωτούς. Οι μισθωτοί που δεν συμπλήρωσαν τουλάχιστον 50 ένσημα κατά το προηγούμενο έτος απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα όπως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Τι ισχύει από 1η Ιουνίου

Στην ίδια νομοθετική διάταξη προβλέπεται μια ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση προς τους μη μισθωτούς που αφορά στην αποπληρωμή του ελάχιστου ποσού από τις οφειλές τους που απαιτείται για να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Συγκεκριμένα, από την Ιη Ιουνίου οι μη μισθωτοί που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Μπορούν δηλαδή μόνο για φέτος να λάβουν ετήσια ασφαλιστική ικανότητα αποπληρώνοντας το ελάχιστο ποσό που απαιτείται και που καλύπτει τις παροχές σε είδος και χρήμα.

Τονίζεται τέλος πως όσοι μη μισθωτοί δεν έχουν καταβάλλει ή δεν καταβάλλουν μέχρι το τέλος Μαΐου το ανωτέρω ποσό, δεν θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα.

«Μείωση του αριθμού των self test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και 100% η πληρότητα στα γήπεδα»: Στη συνεδρίαση της 23/3/2022 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.

Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα self test την εβδομάδα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

«Οδηγίες για την έκπτωση δαπανών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα»: Δημοσιεύθηκε η Ε.2027/2022 εγκύκλιος με διευκρινίσεις και οδηγίες σχετικά με την έκπτωση δαπανών για τον προσδιορισμό του εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ΄ του άρθρου 45 του ν.4172/2013 (Α΄167), μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.4873/2021 (Α΄248).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.4873/2021 (Α'248/16.12.2021), οι οποίες εφαρμόζονται, τέσσερις (4) μήνες από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με βάση την παρ.1 του άρθρου 75 του ίδιου νόμου, ήτοι από 16.04.2022 και εφεξής, καταργούνται οι περ. β' και γ της παρ.3 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (ΚΥΕ) ως προς τις εκπιπτόμενες δαπάνες, κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ του άρθρου 45 του ΚΥΕ, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στο άρθρο 47 του ΚΥΕ.

2. Ειδικότερα, με τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 47 του ΚΥΕ, όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 19 του ν.4873/2021 και εφαρμόζονται από 16.04.2022 και εφεξής, ορίζεται ότι: «Για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων της περ.γ' του άρθρου 45, εκπίπτουν ως δαπάνη οι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν στα ακίνητά τους σε ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και οι δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και οι λοιπές δαπάνες του άρθρου 22. Σο πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για τα νομικά πρόσωπα της περ. γ' του άρθρου 45 που λειτουργούν ως Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π.), υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγγεγραμμένες στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π. Ειδικά για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού, το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών του πρώτου εδαφίου που αφορούν την ακίνητη περιουσία ανέρχεται σε εκατό τοις εκατό (100%).».

3. Επομένως, κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ.γ' του άρθρου 45 του ΚΥΕ εκπίπτουν οι κάθε είδους δαπάνες που αφορούν το ακίνητο, ήτοι, οι δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, καθώς και οι πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΥΙΑ, σε ποσοστό 75% και ειδικά για το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού σε ποσοστό 100%. Άλλωστε, τα ανωτέρω είχαν διευκρινισθεί και με την ΠΟΛ.1069/2015 εγκύκλιο, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Επίσης, σε ισχύ παραμένει και η αριθ. πρωτ. ΔΕΑΥ Β 1107041 ΕΞ 2015/6.8.2015 εγκύκλιός μας, ως προς τα σχετικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία των πιο πάνω προσώπων ζητήματα.

Τονίζεται ότι με βάση τις καταργούμενες διατάξεις της περ. β' της παρ.3 του άρθρου 39 του ΚΥΕ, όσον αφορά το Άγιο Όρος και τις Ιερές Μονές αυτού, εξέπιπταν οι πάσης φύσεως δαπάνες τους, ενώ πλέον, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.8 του άρθρου 47 ΚΥΕ, δαπάνες που πραγματοποιούνται από 16.04.2022 και εφεξής εκπίπτουν μόνο εφόσον είναι συναφείς με την εν γένει ακίνητη περιουσία τους.

4. Όσον αφορά τις δωρεές σε χρήμα ή σε είδος προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτές εκπίπτουν στο σύνολό τους κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων της περ. γ' του άρθρου 45 του ΚΥΕ, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την Ε.2106/2021 εγκύκλιο, και εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την τροποποίηση της παρ.8 του άρθρου 47 του ΚΥΕ, με το άρθρο 19 του ν.4873/2021.

5. Όσον αφορά στην έκπτωση των λοιπών δαπανών του άρθρου 22 του ΚΥΕ, επισημαίνεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται όσα έχουν διευκρινισθεί με την ΠΟΛ.1113/2015 εγκύκλιο αναφορικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος των πιο πάνω νομικών προσώπων και τη διάκριση των δαπανών που πραγματοποιούν, ανάλογα με το αν αυτές αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή στην επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, καθώς και τα όσα έχουν διευκρινισθεί με την αριθ. πρωτ. ΔΕΑΥ Β 1087089 ΕΞ 2015/25.06.2015 εγκύκλιό μας.

6. Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ. γ' του άρθρου 45 του ΚΥΕ που λειτουργούν ως Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και για τον προσδιορισμό του κέρδους τους από επιχειρηματική δραστηριότητα, εκπίπτουν δαπάνες σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο της παρ.8 του άρθρου 47 του ΚΥΕ, μόνο στην περίπτωση που είναι εγγεγραμμένα στο Ειδικό Μητρώο Ο.Κοι.Π.

7. Τέλος, με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 14 του ν.4873/2021 αναφορικά με τις υποχρεώσεις των φορέων παροχής εθελοντικής απασχόλησης ορίζεται ότι δαπάνες διαμονής, μετακίνησης, διατροφής ή άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την εθελοντική απασχόληση του εθελοντή δύνανται να καλύπτονται από τον φορέα παροχής εθελοντικής απασχόλησης και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα φορολογητέα έσοδά του.

Οι εκπιπτόμενες και μη δαπάνες καθορίζονται σύμφωνα με τα άρθρα 22, 22Α, 22Β και 23 του ΚΥΕ.

Επομένως, ειδικά οι φορείς παροχής εθελοντικής απασχόλησης που λειτουργούν με τη μορφή νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περ.γ' του άρθρου 45 του ΚΥΕ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους τις ως άνω δαπάνες που σχετίζονται με την εθελοντική απασχόληση του εθελοντή, εφόσον καλύπτονται από τους ως άνω φορείς, σύμφωνα με τα άρθρα 22, 22Α, 22Β και 23 του ΚΥΕ, έστω και αν αυτές αφορούν έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου.

Κάπου εδώ τελειώνει και η στήλη για αυτή την Εβδομάδα που πέρασε, λίγο πιο σύντομα λόγω της διπλής αυριανής εορτής, Χριστιανικής και Εθνικής, της χώρας μας. Ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ, η τρέχουσα συγκυρία, αναδεικνύει παράλληλες πτυχές του Ελληνικού Αγώνα, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την Ουκρανία, φέρνουν μοιραία στο προσκήνιο αφενός την ανάγκη προάσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των εθνών-κρατών που διαμορφώθηκαν την περίοδο του 1821 και εφεξής στην Ευρώπη και αφετέρου τη διαφύλαξη της ισορροπίας του διεθνούς συστήματος, το οποίο κλυδωνίστηκε σοβαρά από την πρόσφατη Ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τους εθνικούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα. Εκεί, ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα. Σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Κάπου εδώ θα θέλαμε να τελειώσουμε, μένοντας σε αυτά που μας ενώνουν και εφέτος είναι περισσότερα παρά ποτέ, από αυτά που μας χωρίζουν, δεδομένου ότι ξαφνικά αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος μιας πολεμικής ανάφλεξης οπουδήποτε στον πλανήτη είναι κάθε στιγμή δυνατός. Αυτή τη φορά, η πολεμική αναταραχή είναι πολύ κοντά στη «γειτονία» μας, ήδη κάποια μακρινά «κύματα» μας αγγίζουν, κυρίως οικονομικά αλλά και πολιτικά, οι συμμαχίες κάποιες φορές είναι έωλες ο δε δύσκολος γείτονας προσπαθεί να επωφεληθεί από τα πάντα και τους πάντες. Η Εθνική ομοψυχία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Να είστε όλοι καλά και να προσέχετε τους εαυτούς σας και αυτούς που αγαπάτε. Καλό τριήμερο και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα