18/03/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Γεια σας σε ακόμα μια ανασκόπηση της Εβδομάδας που πέρασε και τα προσδοκόμενα της Εβδομάδας που έρχεται. Δεδομένου ότι η στήλη άρχισε να γράφεται την περασμένη Κυριακή, λίγες ώρες πριν από το γεύμα εργασίας και όχι μόνο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Σουλτάνο γείτονα, στην όχθη του Βόσπορου, θα θέλαμε να μοιραστούμε μερικές σκέψεις μαζί σας, σχετικά με την προσπάθεια προσέγγισης δύο κόσμων.

Δεν γνωρίζουμε την άποψη που ο καθένας σας έχει σχετικά με την Τουρκική εξωτερική πολιτική, σε κάθε όμως περίπτωση είναι τελείως διαφορετική από τη δική μας και μάλλον διαφορετική από τα δεδομένα του Δυτικού κόσμου. Δεν εννοούμε βέβαια ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένη, απλώς διαφορετική. Άλλωστε η επιτυχία ή όχι, είναι πάντοτε απολογιστική.

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε έτσι ώστε κάπως να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας των γειτόνων μας, είναι το γεγονός της Ισλαμικής πίστης και μιας σειράς γεγονότων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών που έλκονται από αυτή, κάτι που ελάχιστα υφίσταται στη Χριστιανική θρησκεία, ανεξάρτητα αν αυτή αφορά Καθολικούς, Ορθοδόξους ή ότι άλλο.

Η Ισλαμική οικονομία, έχοντας τον πυρήνα της στη Saria, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων το οποίο βέβαια, όπως και κάθε παλαιό θρησκευτικό κείμενο «ερμηνεύεται» κατά περίπτωση, δίνει έρεισμα στον Τούρκο ηγέτη, να θεωρεί πως η σχεδόν παντελής σημερινή φτωχοποίηση του λαού της Τουρκίας, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μικρή δοκιμασία του Αλλάχ, ο οποίος, εκτιμώντας την πίστη του λαού, θα τους ανταμείψει αμέσως μετά πλουσιοπάροχα. Στην Ελλάδα, η οποιαδήποτε μείωση του βιοτικού επιπέδου, ερμηνεύεται άμεσα για κάθε Κυβέρνηση, ως παντελής αποτυχία στην οικονομική της πολιτική, με ουδεμία (και καλώς) αναφορά στο Ιερό Ευαγγέλιο ή σε όποιο άλλο θρησκευτικό κείμενο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, φαίνεται να ασπάζεται σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές αρχές που έχουν τις ρίζες τους στο Ισλάμ. Συχνά επικαλείται ισλαμικούς στίχους από την Saria και αποκαλεί το επιτόκιο «μητέρα και πατέρα όλων των κακών» και κατά συνέπεια τον επιδιωκόμενο τόκο ως μη συμβατό με τις αρχές της Saria. Οι τόκοι για τα δάνεια αντιμετωπίζονται ως Riba (τοκογλυφία) και χαρακτηρίζονται ως haram (απαγορευμένο). Η «παραδοσιακή» μορφή ισλαμικής επιχείρησης, περιλαμβάνει αυτούς που βάζουν τα κεφάλαια και αυτούς που βάζουν την εργασία. Αν η επιχείρηση επιτύχει, μοιράζονται εξίσου τα κέρδη, κάτι απολύτως θεμιτό από την Saria (το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα που προέρχεται από την εμπορική δεξιότητα του επιχειρηματία). Αν η επιχείρηση δεν τα καταφέρει, αυτοί που βάλανε τα χρήματά τους, τα χάνουνε, και αυτοί που βάλανε την εργασία τους… έχουν χάσει τον χρόνο τους. Πολλά εδάφια του Κορανίου παροτρύνουν τους πιστούς να μην «καταναλώνουν τόκο» επιφυλάσσοντας «οδυνηρές τιμωρίες» για όσους το κάνουν.

Ενώ όμως η Ισλαμική αντίληψη της οικονομίας, θεωρεί ως αμαρτία τον τόκο, την ασύνδετη σχέση σε επενδύσεις βιοτικών προϊόντων (χοιρινό κρέας), την ολική άρνηση του αλκοόλ, ενώ οι Ισλαμικές πόλεις είναι γεμάτες «τεκέδες» όπου ουσίες εκτός αλκοόλ σε ταξιδεύουν σε Ισλαμικούς παραδείσους, θεωρεί ως μέγιστη οικονομική και συνάμα θρησκευτική επιτυχία, το κέρδος που αποκομίζει κάποιος μέσω της εμπορικής ή άλλης συναλλαγής. Συνεπώς καταλήγουμε πως τα πάντα στον Ισλαμικό κόσμο που είναι ουσιαστικά δεμένος με την θρησκεία του, είναι ένα παζάρι.

Κάπως έτσι λοιπόν περιμένουμε και την εξέλιξη του σημερινού μεγάλου παζαριού (Kapali Carsi) που θα διαμειφθεί στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν. Βέβαια για γεύμα πρόκειται, μόνο που θα είναι μεγάλο σε διάρκεια και ενδιάμεσα θα ξεδιπλωθεί η ιδιόμορφη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που μετά τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, πατάει όπως πάντα σε δύο βάρκες, αγοράζει οπλικά συστήματα από την Ρωσία αλλά ταυτόχρονα ανήκει στο ΝΑΤΟ ζητώντας και από τις ΗΠΑ οπλικά συστήματα, πουλάει drones στους Ουκρανούς αλλά δεν είναι εμφανώς αντίθετη και με την Ρωσία, δεν σταματάει το εμπόριο με την Ρωσία, σε σχέση με όλον τον Δυτικό κόσμο, αλλά με δύο νομισματικές μονάδες (Ρούβλι και Τουρκική λίρα), στα οικονομικά τάρταρα, μάλλον το παιγνίδι είναι ποιος θα χάσει τα λιγότερα. Φυσικά, διεκδικεί μεν και το μισό Αιγαίο, μόνο που αντιλαμβάνεται πως μετά την κατάληψη του Βορείου τμήματος της Κύπρου, οι όποιες διεκδικήσεις δεν είχαν και φοβερή επιτυχία.

Λίγο πριν από τις Τουρκικές Προεδρικές εκλογές, με τη δημοτικότητα του Ερντογάν να μην είναι και στα καλύτερά της, με την αμφισβήτηση πλέον στο πρόσωπό του έκδηλη, με τα δεκάδες ανοιχτά μέτωπα όπου θεωρητικά θα κατατρόπωνε τον οποιονδήποτε πολεμικά, προσπαθώντας ακόμα κάτι να καταφέρει στη Συρία, χρόνια μετά τις κάποιες εβδομάδες που θα χρειαζόταν, σίγουρα θα προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια Kazan – Kazan ή κατά το Ελληνικό win – win, δεδομένου ότι η μικρή πλην εξόχως ενοχλητική Ελλάδα, βρίσκεται σε εξαιρετικά καλύτερη οικονομική κατάσταση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της γείτονος και φυσικά, εξοπλίζεται με τέτοιον ρυθμό, όπου οποιαδήποτε βίαιη προσπάθεια θα κόστιζε τα μέγιστα και φυσικά αυτή την ίδια τύχη του Ερντογάν.

Δεδομένου λοιπόν πως οι δύο βάρκες που πατάει η γειτονική χώρα είναι πολύ ασταθείς και θα πρέπει να επιλέξει αλλιώς θα βυθιστεί, η Τουρκική αβροφροσύνη εμφανίστηκε πάλι μετά από πολύ καιρό και έτσι οι δύο ηγέτες θα ξαναμπούν στο Kapali Carsi της πολιτικής σκηνής. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα.

Αλλά ας ξεκινήσουμε με το καθ’ αυτό μέρος της στήλης, φορολογικά, εργατικά και όχι μόνο επίκαιρα της Εβδομάδας που πέρασε. «Έντυπα Ε1 - Ε2 - Ε3 Φορολογικού έτους 2021. Τύπος και περιεχόμενο»: Δημοσιεύθηκε η απόφαση Α.1034/2022 «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, των λοιπών εντύπων και των δικαιολογητικών εγγράφων που συνυποβάλλονται με αυτή. Τύπος και περιεχόμενο της πράξης διοικητικού/διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φορολογικών ετών 2021 και εφεξής για φορολογούμενους που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Β του ν. 4172/2013 (Α’ 167).», η οποία περιλαμβάνει:

- Άρθρο 1 Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

- Άρθρο 2 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και συνυποβαλλόμενων εντύπων

- Άρθρο 3 Πράξεις Διοικητικού ή Διορθωτικού Προσδιορισμού του Φόρου

- Άρθρο 4 Εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου

- Άρθρο 5 Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος

- Άρθρο 6 Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται ή φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο

- Έντυπα Ε1, Ε2, Ε3

Δείτε και κατεβάστε τα έντυπα

Έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1)

Έντυπο αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2)

Έντυπο κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3)

E3 υποπίνακες

Έντυπο Μηχανημάτων Έργου (Ε16)

Κατάσταση Φορολογικής Αναμόρφωσης

«ΟΕΕ: Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης των λογιστών – φοροτεχνικών»: Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ανακοινώνει την περαιτέρω παράταση της προθεσμίας υποβολής της προβλεπόμενης Υπεύθυνης Δήλωσης των λογιστών – φοροτεχνικών και των λογιστικών γραφείων για το έτος 2022, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2022.

Η επιπλέον παράταση της σχετικής προθεσμίας δίνεται για να προλάβουν όσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει την Υπεύθυνη Δήλωση για το 2022 και δεν είχαν υποβάλει ούτε για το 2021, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Δράση «Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών» και να ενισχυθούν οικονομικά για το ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.

«Νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών: Νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ, επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις»: Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α’ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις».

«Νέος ΕΝΦΙΑ: Μεταβολές στον υπολογισμό του κύριου φόρου - Πληρωμή σε 10 δόσεις»: Με τις προτεινόμενες διατάξεις του Κεφαλαίου Α' του Μέρους Δ' του νέου Σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπ. Οικονομικών επέρχονται αναγκαίες τροποποιήσεις στους νόμους 4223/2013, 3427/2005 και 3842/2010, λόγω αναπροσαρμογής των τιμών εκκίνησης αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022. Επιπλέον, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος φυσικών προσώπων, αλλάζει ο υπολογισμός του κυρίου φόρου φυσικών προσώπων και επέρχονται τροποποιήσεις στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., προκειμένου να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις και να καταστεί ο φόρος πιο δίκαιος, ορθολογικός και αναλογικός. Οι προτεινόμενες διατάξεις ισχύουν για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ετών 2022 και επομένων.

«Ε9: Μέχρι 31/3/2022 η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων - Ειδικά για το 2022 εμπρόθεσμες οι τροποποιήσεις μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022»: Με το άρθρο 48 του νέου Σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το Υπ.Οικονομικών τροποποιείται το άρθρο 23 του ν. 3427/2005 για τον χρόνο υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Ειδικότερα, ορίζεται ο χρόνος υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης Ε9 από τους μετά από αποποιήσεις κληρονόμους και τροποποιείται ο χρόνος υποβολής της εν λόγω δήλωσης που υποβάλλεται όταν υπάρχουν μεταβολές στα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων της παρ. 1 του εν λόγω άρθρου και νόμου από 31 Μαΐου του επομένου έτους της μεταβολής σε 31 Μαρτίου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ. ε' του άρθρου 45 του κατατεθέντος νομοσχεδίου ειδικά για το έτος 2022, ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του που περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α'312), εμπρόθεσμα μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022 και να καταβάλει τον φόρο σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των δέκα (10) ευρώ μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Για κάθε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιούνται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης.

«Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου»: H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής της αργίας της 25ης Μαρτίου.

Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2022) συμπίπτει με ημέρα Παρασκευή, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Ως προς την αμοιβή της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2022 ισχύουν τα εξής:

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

  • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

· Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

· Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

· Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

«Αναλυτικά οι έξι παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών - Η εισήγηση του κ. Σταϊκούρα»: Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες:

«η Κυβέρνηση, σε συνέχεια της μέχρι σήμερα κρατικής στήριξης, προχωρά σε νέα δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων.

Μέτρα και παρεμβάσεις που εστιάζουν, πρωτίστως, στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε όσους παράγουν, σε όσους πλήττονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα:

1η Παρέμβαση. Αυξάνουμε – σημαντικά – την επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2η Παρέμβαση. Ενισχύουμε ευάλωτους συμπατριώτες μας.

Χορηγείται έκτακτη ενίσχυση σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου αυτά να καλύψουν μέρος των αυξημένων τιμών αγαθών και ενέργειας.

3η Παρέμβαση. Επιδοτούμε την κατανάλωση καυσίμων φυσικών προσώπων και μειώνουμε την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

4η Παρέμβαση. Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάσει τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

5η Παρέμβαση. Μειώνεται, περαιτέρω, σημαντικά και δίκαια, ο ΕΝΦΙΑ.

6η Παρέμβαση. Ενισχύουμε τους αγρότες μας.»

«Πώς θα χορηγείται η Κάρτα επιδότησης καυσίμων. Τα ποσά θα δοθούν για την ενίσχυση ευάλωτων πολιτών»:

Πλαίσιο Μέτρων: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης

1. Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

2. Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Από τα επιχειρηματικά νέα του ομίλου των επιχειρήσεων της EPSILON NET: «Όμιλος Epsilon Net: Νέα συνεργασία με την Interasco Α.Ε.Γ.Α. για τη διασύνδεσή της με την ΑΑΔΕ μέσω της λύσης myDATA Hub»: H Interasco Α.Ε.Γ.Α., με στόχο την ενίσχυση του ψηφιακού της μετασχηματισμού και την επίτευξη έγκυρης και έγκαιρης διασύνδεσης με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και, ταυτόχρονα, την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών και συνεργατών της, εμπιστεύτηκε τον Όμιλο Epsilon Net για την υλοποίηση της εφαρμογής myDATA Hub, την καινοτόμα SaaS λύση για την άμεση και ευέλικτη διασύνδεση του μηχανογραφικού της συστήματος με την πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

H Interasco Α.Ε.Γ.Α., αποτελεί μια από τις ιστορικότερες εταιρίες στην ελληνική ασφαλιστική βιομηχανία με συνολική παρουσία 131 χρόνων, από το 1891 που ιδρύθηκε η προκάτοχος της, ενώ από το 2006 είναι μέλος της Harel Insurance Investments and Financial Services Ltd. Η εταιρία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφαλιστικών λύσεων και προγραμμάτων, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.

Το myDATA Hub αποτελεί middleware εργαλείο μεταξύ του ERP της επιχείρησης και της πλατφόρμας myDATA και είναι συμβατό με κάθε ERP σύστημα τρίτου κατασκευαστή, επιτρέποντας άμεση ευθυγράμμιση των επιχειρήσεων εύκολα, με απόλυτη ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Η εφαρμογή αυτοματοποιεί πλήρως το σύνολο των αναγκών της διαχείρισης Ηλεκτρονικών Βιβλίων της ΑΑΔΕ μέσα από ένα κεντρικό, ενιαίο σύστημα, χωρίς να απαιτεί καμία αλλαγή στο σύστημα μηχανογράφησης της επιχείρησης, στο Λογιστικό Σχέδιο, το Μητρώο Συναλλασσόμενων ή τον τρόπο καταχώρησης των παραστατικών.

Με την ολοκλήρωση και την παραλαβή της SaaS λύσης myDATA Hub, η ασφαλιστική εταιρία Interasco Α.Ε.Γ.Α. μπορεί πλέον:

I. να αυξήσει την παραγωγικότητα των βασικών της χρηστών με ένα εύκολο, ευέλικτο και προσαρμόσιμο ενδιάμεσο εργαλείο,

II. να εξοικονομήσει χρόνο μέσα από τη minimum αρχικοποίηση και τη γρήγορη εξοικείωση χρηστών,

III. να επωφελείται από τη βέλτιστη διαχείριση της επικοινωνίας με την πλατφόρμα myDATA (ΑΑΔΕ), μέσα από ένα ενιαίο σύστημα,

IV. να ελαχιστοποιεί το συνολικό TCO, αφού δεν απαιτεί επενδύσεις σε εξοπλισμό ή υποδομές, διασφαλίζοντας, παράλληλα, έγκαιρη και έγκυρη προσαρμογή σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον.

Βασικά κριτήρια για την επιλογή της λύσης υπήρξαν η πληρότητα των λειτουργιών και οι απεριόριστες δυνατότητες που διαθέτει, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εναρμόνισης με τις απαιτήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ, καθώς και η πρότερη συνεργασία με τον Όμιλο Epsilon Net, για την εγκατάσταση του Microsoft Dynamics 365 CRM και τη συνεχή εξέλιξη και αναβάθμισή του σε σύγχρονες εκδόσεις, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών και συνεργατών.

Κάπου εδώ τελειώνει ακόμα μια στήλη σχετικά με την Εβδομάδα που πέρασε και αυτή που έρχεται. Απολογιστικά μπορούμε να εστιάσουμε στο χθεσινό πακέτο μέτρων στήριξης το οποίο «τιμολογήθηκε» στα 1,12 δισ. ευρώ. Τα 636 εκατ. ευρώ από το πακέτο αυτό θα διατεθούν για την επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου. Επιπλέον, τα 166 εκατ. ευρώ διατίθενται για την επιδότηση των καυσίμων με την ηλεκτρονική κάρτα, την ειδική επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, το επίδομα των 200 ευρώ στους οδηγούς ταξί και τα μέτρα στήριξης για τους αγρότες.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και το US BRENT Spot παρουσιάζει σήμερα Παρασκευή τιμή 105,45, με εναλλαγές πρόσημων που δεν καταφέρνουν όμως να μειώσουν την τιμή του κάτω από τα 100$ το βαρέλι. Συνεπώς, τα 13 ευρώ ανά μήνα που διαθέτει η Κυβέρνηση για μείωση εξόδων καυσίμων κίνησης των «μεσαίων» νοικοκυριών, μάλλον αποτελεί μια ενίσχυση η οποία τελικά δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά σε κάτι και άποψή μας είναι πως το σύνολο των χρημάτων, σε κάποια άλλη επείγουσα ανάγκη, θα ήταν μια καλύτερη επιλογή.

Πανσέληνος λοιπόν «του σκουληκιού» σήμερα και το μυαλό σας μην πηγαίνει κάπου αλλού παρά στις πρώτες ζεστές ημέρες της Άνοιξης, όπου τα σκουληκάκια εμφανίζονται από το χώμα αισθανόμενα τη ζέστη. Μόνο που εφέτος, με χιονόνερο στη μισή Ελλάδα και την θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν, τα σκουληκάκια θα αργήσουν να εμφανιστούν. Μέχρι τότε, απολαύστε ένα εξαιρετικό παιδικό σχετικό Κυπριακό τραγουδάκι από την Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε στίχους και μουσική Γιώργου Χατζηπιερή «Το σκουλουκούιν», όπου το σκουλουκούιν βιάστηκε να βγει βόλτα και πιθανώς να κρυώσει.

Για μια ακόμα δύσκολη Εβδομάδα που έρχεται, με τον πόλεμο να δείχνει το πιο άσχημο πρόσωπο της ανθρωπότητας και την πανδημία, να συνεχίζει ακάθεκτη, έστω και αν η επιλεκτική μας μνήμη την έχει «κλείσει» σε κάποιο συρταράκι του μυαλού μας ως να μην υφίσταται, σας ευχόμαστε ένα κατά το δυνατόν ήρεμο και ευχάριστο Σαββατοκύριακο, ψυχικής αποσυμπίεσης. Να είστε πάντα καλά.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα