01/03/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Η Συνέντευξη του Μήνα

Κ. Αγραπιδάς: Στήριξη των χαµηλών εισοδηµάτων στην ενεργειακή κρίση µε αύξηση του κατώτατου µισθού

Ως εργαλείο ενίσχυσης των χαµηλών εισοδηµάτων απέναντι στην οξεία ενεργειακή κρίση, βλέπει η κυβέρνηση την επικείµενη αύξηση του κατώτατου µισθού. Σύµφωνα µε τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας και Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά, η αύξηση του ενεργειακού κόστους δηµιουργεί νέα δεδοµένα στην οικονοµία, αλλά η αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα λαµβάνει υπόψη τόσο τις προοπτικές ανάπτυξής της, όσο την παραγωγικότητα, τις τιµές των αγαθών, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας, το ύψος των εισοδηµάτων και των µισθών.

«Σε περιόδους οικονοµικής κάµψης, όπως αυτή που επέφερε η κρίση της νόσου Covid-19, αλλά και η ενεργειακή κρίση, ο ρόλος των κατώτατων µισθών στην προστασία των χαµηλόµισθων εργαζοµένων καθίσταται ακόµη σηµαντικότερος, είναι δε κρίσιµος για τη στήριξη µιας βιώσιµης και χωρίς αποκλεισµούς οικονοµικής ανάκαµψης», σηµειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Αγραπιδάς χαρακτηρίζει «εµβληµατική µεταρρύθµιση» για την αγορά εργασίας την επικείµενη, πιλοτική σε πρώτη φάση, εφαρµογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, που καταρχήν θα ισχύσει για τους εργαζοµένους στις τράπεζες και τα σουπερµάρκετ µε το Υπουργείο Εργασίας να εκτιµά πως η εφαρµογή της πιθανώς θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Αναφορικά µε το µεγάλο πρόβληµα της ανεργίας των νέων ο κ. Αγραπιδάς επισηµαίνει την ανάγκη καλύτερης διασύνδεσης των νέων µε την αγορά εργασίας µέσω ποιοτικών προγραµµάτων µαθητείας και κατάρτισης. Αναφέρεται µάλιστα στη σηµασία που θα έχει η θέσπιση του «Ψηφιακού Φορητού Ατοµικού Εκπαιδευτικού Λογαριασµού (Φ.Α.Ε.Λ), ανά εργαζόµενο ή άνεργο, µε την κατανοµή συγκεκριµένων ποσών τα οποία θα διατίθεται για την κατάρτιση και την πιστοποίηση σε αναγνωρισµένα εκπαιδευτικά online προγράµµατα και τη λήψη αντίστοιχων εκπαιδευτικών µονάδων που πιστώνονται στον ατοµικό λογαριασµό κάθε δικαιούχου, το οποίο θα αποτελεί διαβατήριο για την αγορά εργασίας».

Με ποια κριτήρια θα γίνει η χορήγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου. Πως προσδοκά το Υπουργείο ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας μπορεί να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης. Γιατί αναβαθμίζεται η σημασία των προγραμμάτων κατάρτισης και μαθητείας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Πώς θα λειτουργεί ο Ψηφιακός Ατομικός Εκπαιδευτικός Λογαριασμός. Ποια επαγγέλματα θα επηρεαστούν θετικά από τις αναμενόμενες επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Δείτε αναλυτικά όσα είπε στο περιοδικό Epsilon7 ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Υπ. Εργασίας και Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστηµίου κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς


comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Ανεργία νέων, Κατώτατος μισθός, Προγράμματα κατάρτισης, Αύξηση κατώτατου μισθού, Ψηφιακή κάρτα εργασίας