14/01/22 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Δεύτερη Εβδομάδα του νέου χρόνου η Εβδομάδα που πέρασε και συνεχίζουμε να κινούμαστε στους ρυθμούς των δύο προηγούμενων χρόνων, δηλαδή σε ρυθμούς πανδημίας και ανεμικής οικονομίας. Δεδομένης λοιπόν της κατάστασης, το Υπ. Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σκέφθηκε να μας διευκολύνει, ξεκινώντας φέτος όσο το δυνατόν γρηγορότερα την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε πολλές – πολλές δόσεις, ταυτόχρονα με τις πολλές – πολλές δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Για το λόγο αυτό, χρόνου φειδόμενη, η ΑΑΔΕ λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, εξέδωσε την γνωστή ετήσια Απόφαση σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτή εργασία, μερίσματα, δικαιώματα και ότι άλλο, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 28η Φεβρουαρίου.

Σε κανονικές κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες όλα αυτά θα φάνταζαν ως εξαιρετική οργάνωση του κράτους. Βέβαια, όταν το 2021 πέρασε με αναστολές εργασίας, Συν-εργασίες, επιστρεπτέες που πρέπει να επιστραφούν, διαδικτυακή διδασκαλία, άνοιγμα της εκπαίδευσης την Δευτέρα που μας πέρασε εν μέσω μετάλλαξης «Όμικρον» με όπλο τα tests και την βοήθεια του Θεού, αγορά με αρχή των εκπτώσεων και πάλι τη Δευτέρα που μας πέρασε, με έναρξη μεν των εκπτώσεων αλλά με απουσία καταναλωτών, γίνεται κατανοητό ότι το αν θα πληρώσουμε έγκαιρα φέτος τον φόρο μας, μάλλον αναφέρεται σε άλλες εποχές ίσως σε άλλον πλανήτη. Φυσικά ο καθένας κάνει τη δουλειά του, μόνο που πρέπει να την κάνει απρόσκοπτα και γενικά, αυτός που επιχειρεί στην αγορά, έχει στη σκέψη του να επιβιώσει αυτός και η επιχείρησή του και όχι να πληρώσει νωρίτερα φέτος τους φόρους του και σε πολλές – πολλές δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξουν φόροι πρέπει να υπάρξει και εισόδημα όπως και κέρδη, αλλιώς το TAXISnet θα γεμίσει με έγκαιρες δηλώσεις που θα ζητούν επιστροφή ή θα δηλώνουν μεγαλοπρεπείς ζημίες. Κλείνοντας με το θετικό του πράγματος, είναι πως η φετινή επιτυχία της Διοίκησης, θα αντανακλά και σε αντίστοιχη το επόμενο έτος το οποίο ελπίζουμε να είναι εξαιρετικά καλύτερο από το προηγούμενο. Κάπου εδώ ταιριάζει φυσικά και η σκιτσογραφία του Προφήτη του μεγάλου Αρκά, όπου το πλήθος ρωτάει: Προφήτη, πώς θα είναι το 2022. Απάντηση: Χάλια. Ερώτηση: Μα δεν θα έχει τίποτα καλό; Απάντηση: Ναι θα είναι καλύτερο από το 2023…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα αισιόδοξα, όπου αισιόδοξα κάτι που θα κερδίσουμε και όχι κάτι που θα πληρώσουμε έγκαιρα, αλλά σε πολλές – πολλές δόσεις. «Ειδική εφαρμογή για την απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, διαθέσιμη στους δικαιούχους από 10 Ιανουαρίου»: Με την Αριθμ. 2235 ΕΞ 2022 ρυθμίζεται η λειτουργία ειδικής εφαρμογής δικαιούχων απαλλαγής τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η ειδική εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και λειτουργεί για τη διαχείριση της κεντρικής βάσης των δικαιούχων απαλλαγής τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και τέλους καρτοκινητής τηλεφωνίας, μέσω της τήρησης Μητρώου Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.).

Προς επίρρωση όλων των ανωτέρω: «mobilefees-Απαλλαγή των νέων, ηλικίας 15-29 ετών, από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας»: Μέσω του mobilefees.gov.gr οι αιτήσεις για την απαλλαγή των νέων, ηλικίας 15-29 ετών, από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας

Απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μπορούν να έχουν οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών, καθώς τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών έθεσαν σε παραγωγική λειτουργία το mobilefees.gov.gr. Την πλατφόρμα υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Μέσω αυτής, οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο Μητρώο Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας και Καρτοκινητής Τηλεφωνίας (Μη.Δ.Α.Τε.), ώστε να απαλλάσσονται από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής.

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι ιδιαίτερα απλή και ολοκληρώνεται με τη δήλωση του ΑΜΚΑ (ή ΠΑΑΥΠΑ), του αριθμού κινητού του δικαιούχου και του παρόχου στον οποίο λειτουργεί ο αριθμός κινητού τηλεφώνου προς απαλλαγή τελών.

Η είσοδος στο mobilefees.gov.gr γίνεται μέσω κωδικών Taxisnet:

-είτε του δικαιούχου, αν αυτός είναι ενήλικας (18-29 ετών),

-είτε εκείνου που έχει την επιμέλεια του δικαιούχου, αν αυτός είναι ανήλικος (15-17). Η σχέση επιμέλειας ελέγχεται αυτόματα, κατόπιν διασταύρωσης με το Μητρώο Πολιτών ή εναλλακτικά με το έντυπο Ε1 της πιο πρόσφατης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Και πλέον όλων των ανωτέρω, επειδή το κινητό είναι το άκρως απαραίτητο εργαλείο του ενήλικα αλλά ταυτόχρονα και η «χαρά του πιτσιρικά», την οποία βέβαια πρέπει να εξασφαλίσει ο γονιός, GB πάνε και έρχονται σε εξαιρετικές τιμές και σε εξαιρετικά μεγέθη. Βέβαια, οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ώριμες αγορές έχουν σταματήσει να χρεώνουν τις υπηρεσίες φωνής και SMS ανάλογα με τη χρήση και προσφέρουν συνήθως απεριόριστα λεπτά κλήσεων και μηνύματα με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος παράγοντας που καθορίζει το κόστος για τους περισσότερους χρήστες κινητής είναι τα δεδομένα. Αν και ολοένα και περισσότεροι πάροχοι προσφέρουν απεριόριστα data, αυτό γίνεται συνήθως στα πιο ακριβά πακέτα συνδρομών. Όμως με την επέκταση των δικτύων 5G η πρακτική αυτή αναμένεται να επεκταθεί.

Επειδή όμως, όσο και αν θέλουμε να το ξεχάσουμε για κάποιο ελάχιστο χρόνο δευτερολέπτων, η πανδημία είναι εδώ και μας εκπλήσσει συνεχώς, έχουμε «Αντικατάσταση της ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα έως τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου»: H Αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 746 αντικαθιστά την Δ1α/ΓΠ.οικ.81558/29.12.2021 ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διασποράς κορωνοϊού μέχρι και τη Δευτέρα 17/1/2022.

Με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται:

Α. Μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias-covid-19): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας.

Το κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην Online τράπεζα.

Περαιτέρω, «Παράταση των μέτρων μέχρι τις 23/1/2022 αποφασίστηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων»: Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας:

«Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που είναι σε ισχύ από τις 3/1/2022 είναι τα ακόλουθα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς αλλά και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Υπάρχει σύσταση και για όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Για τη διασκέδαση και την εστίαση το ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι, χωρίς μουσική
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός της παρακολούθησης από φιλάθλους στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δίνεται δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.»

«Πληροφόρηση για το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης με ένα «κλικ» στο teka.gov.gr»: Σε λειτουργία η ιστοσελίδα του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ)

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μέσω της ιστοσελίδας του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) teka.gov.gr, που είναι από σήμερα στον «αέρα», μπορούν πλέον να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το νέο δημόσιο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Το ΤΕΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί από 1.1.2022 και σε αυτό ασφαλίζονται πλέον οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση. Υπενθυμίζεται πως από 1.1.2023, όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Με ένα «κλικ», οι πολίτες έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση που τους αφορά για όλα τα ζητήματα σχετικά με την επικουρική ασφάλισή τους, το νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, τις εισφορές που καταβάλλουν, το επενδυτικό πλάνο, καθώς και τις παροχές που θα λάβουν στο μέλλον.

«ΑΑΔΕ: Χωριστές δηλώσεις εισοδήματος- Σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή αιτήματος»: Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή αιτήματος υποβολής χωριστής δήλωσης.

Από την υπηρεσία αυτή, οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2022. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Δείτε τις συχνές ερωτήσεις απαντήσεις εδώ.

«Διευκρινίσεις για τους εντασσόμενους ΚΑΔ στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών σε 72 δόσεις»: Με την εγκύκλιο 2652/13-01-2022 του Υπουργείου Εργασίας δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τις διατάξεις του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4756/2020 (Α΄ 235), όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 67 του ν. 4821/2021 (Α΄ 134), προβλέφθηκε ότι στη ρύθμιση του δευτέρου εδαφίου της ανωτέρω παραγράφου (ρύθμιση τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως και 72 μηνιαίων δόσεων): «δύνανται να υπαχθούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, και οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, εφόσον πρόκειται για εργοδότες ή για αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι ο αναφερόμενος στο ανωτέρω εδάφιο κύριος «ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε απόφαση Υπουργού Οικονομικών που έχει εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με τον Ν. 4682/2020 (Α΄ 76), της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν. 4684/2020 (Α΄ 86), της από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 90), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4690/2020 (Α΄ 104), ή του ν. 4690/2020», όπως αυτό προβλέπεται με την περίπτωση α΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ΄ αριθ. Α.1179/10.08.2021 απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών «Καθορισμός προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 75 του Ν. 4821/2021 (Α΄ 134), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 289 του Ν. 4738/2020 (Α΄ 207), καθώς και ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών εφαρμογής της»» (Β΄ 3750).

Με την εν λόγω εγκύκλιο παρακαλείται η Α.Α.Δ.Ε., όπως αποστείλει στο Κ.Ε.Α.Ο. του e-Ε.Φ.Κ.Α. ηλεκτρονικό αρχείο με τους Α.Φ.Μ. όλων των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που ορίζεται σε απόφαση Υπουργού Οικονομικών που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4682/2020 (Α΄ 76), της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 75), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4684/2020 (Α΄ 86), της από 1.5.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 90).

«Πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο για σύσταση ΙΚΕ - Πρότυπες πράξεις τροποποίησης καταστατικού Ι.Κ.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε. - Νέες αποφάσεις»: Δημοσιεύθηκαν δύο νέες αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το Πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο για σύσταση ΙΚΕ και τις Πρότυπες πράξεις τροποποίησης καταστατικού Ι.Κ.Ε., Ο.Ε. και Ε.Ε..

Μετά την τροποποίηση του άρθρου 46 του ν. 4072/2012, σχετικά με τη διάρκεια της ΙΚΕ ο Υπουργός Ανάπτυξης με την έκδοση της 143324/31-12-2021 τροποποιεί την υπ’ αρ. 109491/16.10.2020 απόφασή του με θέμα «Πρότυπο καταστατικό με πρόσθετο περιεχόμενο για σύσταση ΙΚΕ» (Β΄ 4619) σε ό,τι αφορά στη διάρκεια της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) και την προσθήκη του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) στα ζητούμενα στοιχεία των νομικών προσώπων, και αποφασίζει την αντικατάσταση αυτής σε μια ενιαία, κωδικοποιημένη μορφή. Η σύσταση ΙΚΕ πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μίας Στάσης (e-YMΣ), εκτός των περιπτώσεων που απαιτείται χρήση συμβολαιογραφικού τύπου.

Παράλληλα με την Αριθμ. 143195/31-12-2021 τροποποιείται η υπ’ αρ. 73557/2021 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Πρότυπες πράξεις τροποποίησης καταστατικού Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε.» (Β΄ 3047), σε συνέχεια της τροποποίησης των άρθρων 46 και 103 του ν. 4072/2012, σε ότι αφορά την διάρκεια της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ) και την προσθήκη του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) στα ζητούμενα στοιχεία των νομικών προσώπων, και αποφασίζεται η αντικατάσταση αυτής σε μια ενιαία, κωδικοποιημένη απόφαση.

«myDATA/timologio: Οδηγίες για έκδοση παραστατικών»: Στην ανάρτηση 15 ενημερωτικών video για τη χρήση της εφαρμογής, timologio, προχώρησε, στο κανάλι της στο youtube, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σε αυτά τα video, στέλεχος της ΑΑΔΕ παρουσιάζει σε επαγγελματίες της αγοράς πως λειτουργεί η εφαρμογή timologio βήμα - βήμα και απαντά στα ερωτήματά τους, δίνοντας κατευθύνσεις και οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, μέσω της πλατφόρμας, myDATA.

Πρόκειται για λογιστές, εμπόρους, αρτοποιούς, γιατρούς, επιχειρηματίες της εστίασης, ηλεκτρολόγους, κλωστοϋφαντουργούς, μηχανικούς, ξενοδόχους, βιοτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, συμβούλους επιχειρήσεων.
Σε κάθε video, χαιρετίζει ο Πρόεδρος του φορέα, που εκπροσωπεί τον εκάστοτε κλάδο.
Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, η εφαρμογή timologio δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες να εκδίδουν ψηφιακά τα παραστατικά τους και να τα αποστέλλουν στους πελάτες τους.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, "Με γνώμονα πάντοτε την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, παρουσιάσαμε την εφαρμογή timologio, βήμα - βήμα, σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να εκδίδουν τα παραστατικά τους ψηφιακά, και να ενημερώνεται αυτόματα το myDATA. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα εκπαίδευσης των επιχειρήσεων και συνεργασίας με τους φορείς που τις εκπροσωπούν".

«Ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων - Και νέες εξετάσεις για όσους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους»: Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινά ο 3ος κύκλος πιστοποίησης λογιστών και δικηγόρων με επιπλέον 1.200 συμμετέχοντες με στόχο να ενταχθούν άμεσα στην διαδικασία έκδοσης συντάξεων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα εκ νέου εξέτασης σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους, που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Εφόσον επιτύχουν, θα εγγραφούν και αυτοί στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών για την έκδοση των συντάξεων. Οι ανωτέρω θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες (δήλωση συμμετοχής/εξαίρεσης) που θα δοθούν από την επιτροπή εξετάσεων, οι οποίες θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στη σχετική πλατφόρμα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, αριθμός που αντιστοιχεί στο περίπου 50% των μονίμων εισηγητών του e-ΕΦΚΑ που εκδίδουν συντάξεις.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ. Υπενθυμίζουμε ότι στον ασφαλισμένο, κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. Στη συνέχεια, ο ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί, ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού, ενώ στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Η υπηρεσία αυτή δίνει προστιθέμενη αξία, μέσα από σύγχρονες πρακτικές, στο έργο του Φορέα και παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους, επιταχύνοντας την απονομή συντάξεων και την προσωποποιημένη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης βεβαίωσης Επαγγελματία Αγρότη για το φορολογικό έτος 2020»: Με γοργούς ρυθμούς υλοποιείται το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων που έχει θέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, με στόχο πάντα την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση των αγροτών.

Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Κεδίκογλου τέθηκε σε λειτουργία από τη 13η/01/2022, η δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης της βεβαίωσης επαγγελματία αγρότη φορολογικού έτος 2020, με υπογραφή και σφραγίδα της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών και δεν απαιτεί επικύρωση.

Οι επαγγελματίες αγρότες που επιθυμούν να εκδώσουν τη σχετική βεβαίωση θα μπορούν να εξυπηρετούνται, μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου. Η είσοδός τους στην ψηφιακή εφαρμογή του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η βεβαίωση εκτυπώνεται από την τελευταία σελίδα της εφαρμογής «Εκτύπωση Βεβαίωσης», επιλέγοντας την «Αναφορά Βεβαίωσης Εγγραφής ΜΑΑΕ (pdf)» για το έτος 2020.

Επίσης, στην ψηφιακή υπηρεσία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), έχει αναπτυχθεί η δυνατότητα θέασης επιπλέον δεκατεσσάρων (14) Μητρώων στην «Καρτέλα Συντελεστή».

Η δυνατότητα αυτή διευκολύνει τόσο τους αγρότες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση και σε άλλα Μητρώα, όσο και τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για τη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων.

Οι παρεχόμενες δυνατότητες συμβάλλουν, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος της επικοινωνίας, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ενδιαφερομένου, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων μεταξύ φορέων του δημοσίου τομέα, των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από τα επίκαιρα και έγκριτα άρθρα του e-forologia.gr, κ. Βασίλης Πρασσάς, Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net και «Ποια ειδική άδεια με αποδοχές δικαιούμαι λόγω νόσησης του παιδιού μου από Covid-19; Γιατί το κράτος καθυστερεί εδώ και 16 μήνες να καλύψει το 1/3 της αμοιβής;»: Ο κ. Πρασσάς, αναλύει την:

1. Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό COVID -19 (Άρθρο 16 – Ν.4722/2020)

2. Άδεια απουσίας από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας (Άρθρο 30 – Ν.4808/2021)

3. Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού (Άρθρο 42 – Ν.4808/2021)

Με την σφραγίδα και την υπογραφή του κ. Βασίλη Πρασσά.

Άκρως ενδιαφέρον και το νέο άρθρο του κ. Ευάγγελου Χατζηπέτκου (Λογιστής - Σύμβουλος Εφαρμογών Μισθοδοσίας Epsilon Net), με τίτλο «Άδεια ασθενείας λόγω Covid-19 και διαδικασία επιδότησης»: Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος «Σύμφωνα με την παρ.3Α του άρθρου 9 της υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81558/29.12.2021 Κ.Υ.Α. (όπως ισχύει), η οποία προστέθηκε με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.361/4.1.2022 Κ.Υ.Α., ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

Στη συνέχεια, το Υπουργείο Εργασίας με την ανακοίνωση του στις 7/1/2022, αναφέρει ότι σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους εφόσον βρεθούν θετικοί στον Covid-19» Δείτε στον παραπάνω σύνδεσμο το σύνολο του άρθρου του κ. Χατζηπέτκου, ο οποίος δίνει εξαιρετικές διευκρινίσεις πάνω σε ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους μας.

«O Γιάννης Καρούζος αναλύει όλες τις ειδικές άδειες covid που δικαιούται ο γονέας!»: Ο γνωστός Δικηγόρος - Εργατολόγος κ. Γιάννης Καρούζος, σε ένα ακόμα άρθρο ειδικού βάρους.

Κ. Βάιος Α. Ριζούλης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ Crow και «Πρακτικό παράδειγμα εφαρμογής της Διερμηνείας του ΔΛΠ 19 της Επιτροπής Διερμηνειών των ΔΠΧΑ (IFRIC) στις εταιρείες που εφαρμόζουν τα ΕΛΠ»: Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της εξέδωσε με την 027/2021 ανακοίνωσή της, την “Οδηγία για την Εφαρμογή της Κατανομής του Κόστους Προγραμμάτων Καθορισμένων Παροχών σύμφωνα με την Διερμηνεία του ΔΛΠ 19 της Επιτροπής Διερμηνειών των ΔΠΧΑ.”

Με την ανωτέρω οδηγία παρέχεται καθοδήγηση από την ΕΛΤΕ για την εφαρμογή από τις εταιρίες που καταρτίζουν οικονομικές καταστάσεις βάσει των ΔΠΧΑ της απόφασης του "Συμβουλίου Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (International Accounting Standards Board / IASB)", με την οποία αποδέχθηκε την ερμηνεία του ΔΛΠ 19 "Παροχές σε εργαζομένους" της "Επιτροπής Διερμηνειών των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (International Financial Reporting Interpretations Committee) με αντικείμενο την κατανομή των παροχών στα έτη της υπηρεσίας των εργαζομένων (Attributing Benefit to Periods of Service).»

Από την επενδυτική πολιτική του Ομίλου της EPSILON NET και από την οριζόντια ολοκλήρωσή του στον κλάδο «EPSILON NET: Δυναμική είσοδος στην αγορά του λογισμικού για φαρμακεία με την εξαγορά του 100% της εταιρίας πληροφορικής CSA»: Η EPSILON NET ανακοινώνει τη συμφωνία απόκτησης ποσοστού 100% στην εταιρία με την επωνυμία «ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ Α.Ε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ» και το διακριτικό τίτλο «CSA» (εφεξής CSA), η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής και συστημάτων αυτοματισμού για φαρμακεία και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας & διακίνησης του φαρμάκου στην Ελλάδα (www.csagreece.com).

Ο κ. Ιωάννης Μίχος, Ιδρυτής του Ομίλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος της EPSILON NET, δήλωσε τα παρακάτω:

«Το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον Όμιλό μας. Όπως έχουμε ήδη εκτιμήσει, η επιτυχία του 2021 θα είναι η έναρξη ενός νέου δημιουργικού κύκλου, με έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς στους τομείς που η εταιρία δραστηριοποιείται με έμφαση στις Web και Cloud τεχνολογίες.

Με την ένταξη της CSA, ξεκινάμε την δραστηριοποίησή μας στον ειδικό χώρο των συστημάτων πληροφορικής για την Υγεία. Μαζί με τα στελέχη της CSA, έχουμε σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των συστημάτων της εταιρίας και δημιουργίας νέων εργαλείων για το Ελληνικό Φαρμακείο και τον ευρύτερο τομέα του Φαρμάκου.

Η μεγάλη οικογένεια των εταιριών του Ομίλου Epsilon Net, συνεχίζει με όραμα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και προσήλωση στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών μας. Κεντρικός μας στόχος παραμένει να παράγουμε καθημερινά αξία για τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας».

Τέλος της εργασιακής εβδομάδας, μεσούντων των εκπτώσεων στην αγορά (ποιων εκπτώσεων και ποια αγορά) και συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο νέο χρόνο. Για την εβδομάδα που μας έρχεται, από τα θετικά που ελπίζουμε και έχουμε βάσιμες πληροφορίες να πιστεύουμε, η μείωση των κρουσμάτων, πιστεύουμε μεγάλη, επειδή χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκε δείκτης μετάδοσης του ιού 0,88%.

Από τα δύσκολα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα συζητηθούν πολύ την Εβδομάδα που έρχεται, η εμφάνιση του πληθωρισμού και μάλιστα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε δεκαετίες. Τι φταίει; Η μερική διάλυση της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω παγκόσμιας πανδημίας (για παράδειγμα η έλλειψη ημιαγωγών, μείωσε δραματικά την παραγωγή των νέων αυτοκινήτων και εκτόξευσε τις τιμές των παλιών σε δυσθεώρητα ύψη) και η μεγάλη αύξηση στα ενεργειακά προϊόντα. Από τη συνολική αύξηση κατά 5,1% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο, το 3,5% οφείλεται στις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων. Πώς μεταφράζεται αυτό για τον καταναλωτή. Ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο σε ποσοστό 135% και σε ηλεκτρικό ρεύμα 45%. Φυσικά, οι ανατιμήσεις αυτές αφορούν το σύνολο της βιομηχανικής, αγροτική και λοιπής παραγωγής, συνεπώς, τα προϊόντα στα ράφια των υπεραγορών, αλλά και τα λοιπά καταναλωτικά είδη, φθάνουν στον καταναλωτή με μία μέση αύξηση 5,5%. Όσον αφορά τη Κυβέρνηση δεδομένου ότι το κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα δεν επιτρέπει νομισματικές παρεμβάσεις παρά μόνο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, θα πρέπει άμεσα να αυξηθεί ο βασικός μισθός, δεδομένου ότι εδώ και καιρό αγγίζει το επίπεδο πενίας στη χώρα μας.

Με τα διόλου ευχάριστα αυτά οικονομικά στοιχεία, σας αφήνουμε σε ένα ακόμα Σαββατοκύριακο αναμονής του τέλους της πανδημίας και κατά το δυνατόν επιστροφής στην παλιά μας καθημερινότητα, την οποία εκτιμούμε τώρα που την έχουμε χάσει για σχεδόν δύο χρόνια. Με τις ευχές μας για ότι καλύτερο, να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα