Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
Σήμερα τελευταία μέρα του χρόνου και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ρεβεγιόν θα έκανα με τον εαυτό μου! Η επαφή μου με επιβεβαιωμένο κρούσμα με έχει θέσει σε οικειοθελή καραντίνα. Είναι δύσκολο να ξέρεις ότι δεν θα ευχηθείς στην οικογένειά σου, δεν θα τους πεις από κοντά Χρόνια Πολλά… Δυστυχώς, θα το ζήσουμε κι αυτό. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι το συγγενικό μου πρόσωπο που βρέθηκε θετικό, έχοντας κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου, περνάει τον κορωνοϊό πολύ ελαφριά.
Σαν σήμερα, την τελευταία μέρα του 2020, μιλούσαμε για μια διαφορετική χρονιά, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα lockdown, από επιχειρήσεις με περιορισμούς ή κλειστές με κρατική εντολή, από επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλώσεις covid, μειώσεις ενοικίων, e-mail και ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες, εμάς ως κλάδο πνιγμένους σε δεκάδες Νόμους, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και εκατοντάδες Εγκυκλίους…
Έναν χρόνο μετά τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και πολύ… Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραλλαγή της «Όμικρον» τα υγειονομικά κριτήρια έχουν αρχίσει να αλλάζουν από μέρα σε μέρα.
Από τα 4.801 κρούσματα στις 15/12/2021, έχουμε φτάσει στα 35.580 στις 30/12 και σήμερα αναμένουμε με αγωνία τον αριθμό… Και να σκεφτεί κανείς ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, είμασταν στις 2.000 περίπου και ανησυχούσαμε για το πόσο πολλά ήταν! Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, είμαστε ακόμα στην αρχή, αφού η πανδημία και η νέα μετάλλαξη θα κορυφωθεί μετά τα μέσα Ιανουαρίου και έπειτα.
Κι έτσι, ήρθαν από χθες το πρωί τα νέα μέτρα…
Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλειστά από τις 12.00, τραπέζια μέχρι 6 άτομα, χωρίς όρθιους, χωρίς μουσική, μάσκες παντού, τηλεργασία και σταδιακή προσέλευση των εργαζομένων. Όλα λοιπόν αυτά τα μέτρα, αντί να ισχύσουν από 3/1/2022, όπως είχε ανακοινωθεί, ισχύουν τελικά από χθες τα ξημερώματα , δηλαδή από τις 30/12/2021!
Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι χωρίς αμφισβήτηση υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους και κάθε μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν μπορεί να μην μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε, η υγεία μας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα όλων μας. Αλλά, ας έρθουμε στη θέση όλων αυτών που θα πρέπει να τα εφαρμόσουν!
Και μιλώ κατά κύριο λόγο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!
Ένα κατάστημα εστίασης, ένα κατάστημα με ζωντανή μουσική ή με dj, ένα μπαρ, ενώ γνωρίζουν ότι θα λειτουργήσουν κανονικά την παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπως και το Σάββατο ανήμερα Πρωτοχρονιά, ξαφνικά ακούνε την ανακοίνωση ότι θα είναι ουσιαστικά κλειστοί!
Γιατί κλειστοί θα είναι, εκτός κι εάν νομίζει κανείς ότι ένα κέντρο διασκέδασης, μια ταβέρνα με μουσική ζωντανή ή μη, θα λειτουργήσει κανονικά στην απόλυτη ησυχία…
Και θα μου πει κάποιος «Μα, κόπτεσαι για τα κέντρα διασκέδασης και για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου;»
Ασφαλώς και όχι…
Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι παίρνουν αυτά τα μέτρα ότι υπάρχουν και μικροί επιχειρηματίες, τα μικρότερα μαγαζιά, που περιμένουν να δουλέψουν αυτές τις ημέρες. Είναι και τα μαγαζιά στις μικρές περιοχές της Ελλάδας που σε μια πραγματικά κακή για αυτά χρονιά περιμένουν αυτές τις ημέρες που οι νέοι θα επιστρέψουν στα πατρικά τους σπίτια να δουλέψουν για να μειώσουν τη ζημιά!
Οι επιχειρηματίες λοιπόν, γνωρίζοντας κάποιος το πώς λειτουργεί η αγορά, λογικό είναι να έχουν κάνει τις παραγγελίες τους, να έχουν δώσει προκαταβολές και επιταγές και, δυστυχώς, αυτές δεν γυρνούν πίσω… Κανένας δεν δέχεται να ακυρώσει αυτά που ήδη έχουν παραγγελθεί. Nα τα κρατήσει; Και τι να τα κάνει; Πως λοιπόν ο επιχειρηματίας, η μικρομεσαία επιχείρηση, θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της;
Και μαζί με τους επιχειρηματίες είναι και οι μουσικοί, οι σερβιτόροι, οι βοηθοί σερβιτόροι, οι μπάρμαν, οι καθαρίστριες, οι ηχολήπτες, το προσωπικό στις κουζίνες, όλοι αυτοί θα βρεθούν χωρίς μεροκάματα… Και είναι μόνο οι μισθωτοί που έχουν άμεση σχέση με το συγκεκριμένο κλάδο; Γιατί σίγουρα υπάρχουν και πολλοί συνεργάτες που αμείβονται με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσίας! Όλα είναι μια αλυσίδα, ένα τεράστιο ντόμινο!
Ήδη πριν την ανακοίνωση των μέτρων οι μισές περίπου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβλεπαν το μέλλον τους δυσοίωνο. Όταν λοιπόν ανακοινώνονται μέτρα που περιορίζουν τις δυνατότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων, θα πρέπει ταυτόχρονα να ανακοινώνονται και ανάλογες δράσεις και μέτρα στήριξης. Μέτρα άμεσα δραστικά. Μέτρα που θα δίνουν ανάσα συνεχώς στη λειτουργία τους. Μέτρα που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Όμως, όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλύψουν εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και, βέβαια, ό,τι έχει συσσωρευθεί από υποχρεώσεις πριν την πανδημία σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ. Θα πρέπει να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, το κόστος των πρώτων υλών που έχει αυξηθεί υπέρογκα, το κόστος του ενοικίου τους…
Άμεσα λοιπόν η πολιτεία και το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην επιδότηση του ενοικίου, στην αποζημίωση του Ειδικού Σκοπού, όπως επίσης και για τους κλάδους που πλήττονται, σε αναστολή των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεών τους και βέβαια, παραμένει το πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε η Επιστρεπτέες Προκαταβολές, παρά τη μείωσή τους, να γίνουν μη επιστρεπτέες στο σύνολο τους.
Αν θέλουμε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή των επιχειρήσεων και των κλάδων που συνεχίζουν να πλήττονται, είναι ανάγκη να στηριχθούν εδώ και τώρα! Δεν υπάρχουν ούτε άλλες αντοχές, ούτε άλλα χρονικά περιθώρια!
Καλή Χρονιά σε όλους, πρωτίστως με υγεία και κάθε καλό!