26/11/21 | Αρχική > Αρθρογραφία > Ανασκόπηση της εβδομάδας

Η Εβδομάδα που πέρασε - Η Εβδομάδα που έρχεται

Προτελευταίος μήνας του χρόνου, Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος με τις γιορτές δεν αφήνει πολλές εργάσιμες ημέρες για «επιτελικές οικογενειακές οικονομικές κινήσεις», συνεπώς, όπως και σχεδόν κάθε χρόνο, με την εκάστοτε Κυβέρνηση να υποδαυλίζει τη συγκεκριμένη Ελληνική συμπεριφορά με αύξηση των αντικειμενικών αξιών, το ηρωικό δίμηνο των Συμβολαιογράφων ξεκίνησε. Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους συμβολαιογράφους, το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αντιστοιχεί στο 80% περίπου των ετήσιων εσόδων τους.

Γενικά οι Έλληνες, εκ βάθους χρόνων, είχαν δύο βασικές συνήθειες για το τέλος του παλαιού έτους και το «καλωσόρισμα» του νέου. Πρώτον να επισκεφτούν τις τράπεζες όπου είχαν το «κομπόδεμά τους», μιλάμε για καταθέσεις αμυθήτου αξίας, δεδομένου ότι το 90% των καταθετικών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, είναι έως 10.000 ευρώ. Συνεπώς, η διαδικασία είχε ως εξής, κυρίως αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και για ελάχιστες ημέρες έως την 31/12: Ενημέρωση βιβλιαρίων (πολλών και αχρήστων τραπεζικών βιβλιαρίων καταθετικών λογαριασμών), κατάθεση σε κάθε ένα από αυτά ρευστών διαθεσίμων της οικογένειας (πενήντα με εκατό ευρώ στο καθένα), οι παππούδες βάζανε και από ένα εικοσάρικο στους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τα εγγόνια και ασφαλώς, είσπραξη της τεράστιας σύνταξης σε μετρητά. Δυστυχώς η πληροφορική αναθεώρησε άρδην εδώ και κάποια χρόνια την όλη καταθετική μυσταγωγία, εξαλείφοντας τα τραπεζικά βιβλιάρια λόγω e-banking και απαιτώντας από τους μεγαλοκαταθέτες, οποιαδήποτε κίνηση (ανάληψη – κατάθεση) να την πραγματοποιήσουν μέσω ATMs, δεδομένου ότι για κινήσεις έως 600 ευρώ, το γκισέ και ο ταμίας, είναι απαγορευμένα πρόσωπα και περιοχές.

Οπότε τι έμεινε; Η άλλη αγαπημένη συνήθεια, η μεταβίβαση ακινήτων ή δικαιωμάτων επί αυτών και φυσικά, η ουρά στον γνωστό Συμβολαιογράφο, επειδή από την αρχή του νέου χρόνου θα ανεβούν οι αντικειμενικές αξίες.

Για να απομυθοποιήσουμε κάπως το γεγονός. Ναι, από την αρχή του 2022, εκτός και αν δοθεί η θεσμική παράταση, θα αυξηθούν οι αντικειμενικές. Σε πραγματική βάση τι σημαίνει αυτό, εκτός φυσικά από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ, όπου ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διαβάζουμε σε έγκριτο και πάντα ενημερωμένο site, ένα παράδειγμα «Για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ σήμερα θα αυξηθεί έπειτα από δύο μήνες στα 5.700 ευρώ.». Σωστό και σίγουρα μιλάμε για μεταχειρισμένο ακίνητο, όπου ο αγοραστής καταβάλει Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου 3% επί της αντικειμενικής αξίας, εκτός αν η αξία του συμβολαίου είναι μεγαλύτερη. Συνεπώς αναφερόμαστε σε επιπλέον φόρο 1.950 ευρώ, με αντίστοιχη αύξηση των λοιπών εξόδων μεταβίβασης (Συμβολαιογραφικά κλπ.), δηλαδή για μια επιπλέον «επιβάρυνση» γύρω στα 3.000 ευρώ, ίσως και κάτι περισσότερο. Βέβαια μιλάμε για αγορά, μια λογική τιμή πώλησης του συγκεκριμένου ακινήτου θα ήταν γύρω στις 200.000 ευρώ, ο δε πωλητής, δεν νομίζουμε ότι δεν θα προχωρούσε στην πώληση, αν κατόπιν πρότασης του αγοραστή, αποφάσιζε τελικά να «ενθυλακώσει» 197.000 ευρώ αντί για 200.000 ευρώ.

Οι πιο εξωφρενικές όμως περιπτώσεις είναι αυτές της γονικής παροχής της ψιλής κυριότητας στο παιδί, μη τυχόν ανεβούν οι αντικειμενικές. Καταρχήν υφίσταται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και αν το ακίνητο παλάτι ανήκει εξ΄ αδιαιρέτου και στους δύο γονείς το αφορολόγητο εκτινάσσεται στο 1.600.000, συνεπώς, όσο και αν ανεβούν οι αντικειμενικές αξίες, όλο το χωριό σου δεν αξίζει τόσο, όχι το «μέγαρο» 80 τ.μ., δύο δωματίων και ενός «λουτροκαμπινέ» κατασκευής 1978, μερικώς ανακαινισμένο. Επιπλέον, τι δίνεις ουσιαστικά στο «παιδί» άνθρωπέ μου, όταν είσαι εκεί γύρω στα πενήντα, λόγω DNA μπορείς άνετα να φτάσεις τα ενενήντα και βάλε, έχοντας την επικαρπία του «μεγάρου» και το παιδί, όχι ουσιαστικά δεν έχει τίποτα, αλλά θα πληρώνει και το μέρος του ΕΝΦΙΑ που του αντιστοιχεί. Όταν δε φθάσει η πολύ μακρινή εκείνη δήλη μέρα που εσύ θα εγκαταλείψεις τα εγκόσμια και το παιδί θα χρησθεί πλήρης κύριος του ακινήτου – ερειπίου πλέον, πιθανώς θα έχει παντρεμένα εγγόνια. Φυσικά, ο Συμβολαιογράφος δεν θα σου πει τίποτε από όλα αυτά, επειδή το «βόλεμα» του παιδιού (λέμε τώρα), είναι ανέκαθεν το όνειρο της κάθε οικογένειας, συνεπώς όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο, όσο και αν αυτό απέχει χιλιόμετρα από την πραγματικότητα.

Στα δικά μας όμως και πάλι, με ακόμα ένα «αγαπημένο» θέμα, να δίνει την εκκίνηση της Εβδομάδας που πέρασε. Ποιο; Μα τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου»: Με την Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 72486/20-11-2021 γνωστοποιούνται Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θεσπίζονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας, σύμφωνα με τους ακόλουθους πίνακες Α και Β:

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias-covid-19):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kaialles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn και www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy-sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-thxeimerinh-periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2.

Από τον Πίνακα Β, καταγράφουμε τις προβλέψεις ειδικά για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

 • Τήρηση των μέτρων του πίνακα Α.
 • Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
 • Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
 • Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη, σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν.4808/2021 (Α’ 101).
 • Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.].
 • Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή [γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9. Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9. Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.
 • Διενέργεια συναντήσεων εργασίας με φυσική παρουσία με τη συμμετοχή έως επτά (7) ατόμων.
 • Διενέργεια συναντήσεων εργασίας με φυσική παρουσία, χωρίς τον περιορισμό ατόμων του προηγούμενου εδαφίου, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Επειδή ανησυχούσατε: «myCAR: Διαθέσιμα τα τέλη κυκλοφορίας 2022»: Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έχετε τη δυνατότητα να:

 • Θέσετε σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά σας, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθείτε τη ΔΟΥ σας.
 • Κατεβάσετε το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβετε βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
 • Άρετε την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσετε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Είσοδος στην εφαρμογή my car.

«Τροποποίηση των όρων επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τους δικαιούχους»: Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και δη εκείνων της Βόρειας Εύβοιας, και σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχώρησαν στην τροποποίηση των αποφάσεων για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να εξασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τους δικαιούχους.

Ειδικότερα, με την έκδοση σχετικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β΄ 5303, 5305, 5306, 5307, 5308) μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων κάθε επιχείρησης, κατά περίπτωση.

«Μέσω του Gov.gr η υποβολή ερωτημάτων ασφαλισμένων σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ»: O e-ΕΦΚΑ εντάσσεται στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πολιτών support.gov.gr, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης και βελτίωσης των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Μέσω της νέας υπηρεσίας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης Gov.gr ερωτήματα σχετικά με την χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ και μετά την επεξεργασία τους, να παραλαμβάνουν τις απαντήσεις τους.

Μέχρι πρόσφατα η υποβολή αιτήσεων-ερωτημάτων των συναλλασμένων για υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ που είναι αναρτημένες στο Gov.gr, εξυπηρετούνταν με επίσκεψη του πολίτη στον δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ. Η διαδικασία αυτή πλέον υποκαθίσταται από την ψηφιακή πλατφόρμα support.gov.gr. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας νέος ψηφιακός χώρος επικοινωνίας πολιτών και επιχειρήσεων, για την υποβολή ερωτημάτων, αιτημάτων και τη λήψη απαντήσεων για τη χρήση του συνόλου των ψηφιακών υπηρεσιών, που είναι αναρτημένες στο Gov.gr.

«Διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ»: Με την με Αριθμ. Δ.15/Δ΄/90598/11-11-2021 καθορίζεται η διαδικασία συμψηφισμού και επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).

1. Οι αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές στον e-Ε.Φ.Κ.Α. συμψηφίζονται με τις πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους τρίτους φορείς, για τους οποίους ο e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, της οποίας οι όροι τηρούνται, ο συμψηφισμός συντελείται και με τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οφειλές ή εάν ύστερα από το συμψηφισμό, σύμφωνα με τα ανωτέρω, προκύπτει υπόλοιπο ποσό, αυτό επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της παρούσας.

Κατ΄ εξαίρεση το προς επιστροφή χρηματικό ποσό επιστρέφεται εντόκως έπειτα από αμετάκλητη απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κώδικα Νόμων περί δικών του Δημοσίου (κ.δ. της 26.6/10.7.1944, Α΄ 139), εκτός και εάν ορίζεται διαφορετικά στη δικαστική απόφαση.

2. Ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές νοούνται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για οποιαδήποτε αιτία, και για τα οποία, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής τους.

Κατ΄ εξαίρεση δεν θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί σε περιπτώσεις που προκύπτει ακύρωση χρόνου ασφάλισης λόγω δόλιας ή εικονικής ασφάλισης.

3. Ο συμψηφισμός με οφειλή και η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών αφορά σε χρηματικά ποσά που έχουν καταβληθεί υπέρ των κλάδων ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και σε χρηματικά ποσά που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως από τον e- Ε.Φ.Κ.Α. υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., του Ο.Α.Ε.Δ., καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα, για τον οποίο ο e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεισπράττει εισφορές. Μπορείτε να δείτε την απόφαση στην Online τράπεζα.

«Διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19»: Δημοσιεύτηκε η Απόφαση με Αριθμ. ΓΔΟΥ 1056/16.11.2021 (ΦΕΚ Β΄ 5423/22.11.2021) και θέμα την «Διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 βάσει των υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 400/20.4.2021 (Β’ 1613), ΓΔΟΥ 500/26.5.2021 (Β’ 2225), ΓΔΟΥ 615/30.6.2021 (Β’ 2830), ΓΔΟΥ 809/23.7.2021 (Β’ 3274) και ΓΔΟΥ 872/25.8.2021 (Β’ 3921) αποφάσεων του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών».

Με την παρούσα απόφαση καθορίζεται η διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα μισθώματα μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021, κατ’ επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 των υπό στοιχεία ΓΔΟΥ 400/20.04.2021 (Β’ 1613), ΓΔΟΥ 500/26-5-2021 (Β’ 2225), ΓΔΟΥ 615/30-6-2021 (Β’ 2830), ΓΔΟΥ 809/23-7-2021 (Β’ 3274) και ΓΔΟΥ 872/25-8-2021 (Β’ 3921) αποφάσεων του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αναζήτησης των συγκεκριμένων ποσών διενεργείται από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν.δ. 356/74 (Α΄ 90) Περί Κώδικος Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (Α.Λ.Ε.) 1590789001 «Λοιπές Επιστροφές Ποσών». Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής, το προς ανάκτηση ποσό επιβαρύνεται επιπλέον με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

«Ρύθμιση οφειλών για το 2020 από rebate και clawback σε 120 δόσεις - Μέχρι 31/12/2021 οι αιτήσεις»: Με την με Αριθμ. Β2β/οικ. 72308/22-11-2021 απόφαση του υπουργείου Υγείας καθορίζονται ο αριθμός των δόσεων, η διαδικασία είσπραξης, καθώς και κάθε αναγκαία διαδικαστική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 10 του Ν.4647/2021 σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών των παρόχων της παραγράφου 1 του άρθρου 100 του Ν. 4172/2013 (Α΄ 167) από ποσά επιστροφής (rebate) και clawback προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

«Τηλεργασία: Το ύψος της αποζημίωσης για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες που θα καταβάλλουν οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών και της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Ο νόμος προβλέπει για πρώτη φορά αποζημίωση των τηλεργαζόμενων για το κόστος που επωμίζονται εξαιτίας της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους είναι:

 • Για τη χρήση του οικιακού χώρου εργασίας, 13 ευρώ.
 • Για την κάλυψη του κόστους επικοινωνιών, 10 ευρώ.
 • Για την συντήρηση του εξοπλισμού, 5 ευρώ

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης για κάθε περίπτωση, καθορίστηκε με βάση σχετική ειδική έκθεση (μελέτη κόστους) του οίκου PWC, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αποζημίωση για το κόστος των επικοινωνιών δεν καταβάλλεται αν ο εργοδότης το καλύπτει απ’ ευθείας, μέσω χωριστής σύμβασης με τον πάροχο διαδικτύου - κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Αντίστοιχα, δεν καταβάλλεται η αποζημίωση για τη συντήρηση του εξοπλισμού αν οι συσκευές παρέχονται από τον εργοδότη.

Η απόφαση ορίζει επίσης ρητά ότι η αποζημίωση δεν επιτρέπεται να καταβάλλεται αντί αμοιβής του εργαζομένου, καθώς αποτελεί δαπάνη. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67) «Οι σχετικές δαπάνες δεν αποτελούν αποδοχές, αλλά εκπιπτέα δαπάνη για την εργοδοτική επιχείρηση, δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο ή τέλος ούτε οφείλονται επί αυτών ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη ή εργαζομένου».

Τέλος, προβλέπεται ότι αν η τηλεργασία παρασχεθεί για λιγότερες από 22 ημέρες ανά μήνα, τότε, θα καταβάλλεται στον εργαζόμενο το 1/22 των δαπανών ανά ημέρα τηλεργασίας.

«ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση υποβολής Υπεύθυνων Δηλώσεων Εργοδοτών για τα τεστ Covid των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων»: Σύμφωνα με ανακοίνωση στο ΠΣ Εργάνη δίνεται παράταση στην υποβολή «ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΕΡΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΝΟΣΗΣΑΝΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ COVID-19» για τις εβδομάδες:

18-24/10/2021 , 25-31/10/2021 , 01-07/11/2021 , 08-14/11/2021 και 15-21/11/2021 μέχρι τη Δευτέρα 29/11/2021 και ώρα 23:59.

«e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης ΑΠΔ για τα έτη 2019 και 2020 για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς»: Η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι στις 10/12/2021 θα τεθεί σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία τροποποίησης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ) για τα έτη 2019 και 2020 για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς. Συγκεκριμένα, η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε:

- εργοδότες δικηγόρων με έμμισθη εντολή απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα και σε Ν.Π.Ι.Δ. και

- εργοδότες μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών απασχολούμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με σχέση ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ. με υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ Κοινών Επιχειρήσεων),

Η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία αποτελούσε πάγιο αίτημα των δικηγόρων, των μηχανικών και των υγειονομικών καθώς καταργεί την ταλαιπωρία και την υποχρέωση φυσικής επίσκεψης στα τοπικά υποκαταστήματα για τροποποιήσεις Α.Π.Δ. και παράλληλα μειώνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας των υπαλλήλων του Φορέα.

Η υπηρεσία θα παρέχεται στους εργοδότες μέσω του ιστότοπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) επιλέγοντας: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Εργοδότες > «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Τροποποίησης της Ασφάλισης για Έμμισθους Δικηγόρους, Μισθωτούς Μηχανικούς και Υγειονομικούς» με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης που διαθέτουν για την υποβολή Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου. Η δε δυνατότητα τροποποίησης παρέχεται στον εργοδότη ανά ασφαλισμένο.

Η ανωτέρω τροποποίηση πραγματοποιείται με απλό και φιλικό τρόπο για το χρήστη, χωρίς την υποβολή δικαιολογητικών, και αφορά στην δηλωθείσα -μέσω Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ)- ασφάλιση των προσώπων αυτών για τα έτη 2019 και 2020, ώστε να προσαρμοσθεί στις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, που διέπουν το ασφαλιστικό καθεστώς τους.

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, θα εμπλουτισθεί στις 17/01/2022 με αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική διαδικασία επιστροφής των αντιστοίχως αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών στους εν λόγω δικαιούχους (ασφαλισμένους και εργοδότες).

«Διευκρινίσεις για την υποβολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του εντύπου για την τηλεργασία»: Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας, όπως αυτά προσδιορίζονται κάθε φορά στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των γενικών μέτρων, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία σύμφωνα με την παρ.3α) του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) (Βλ. σημείο 4 της παρ. 2 του Πίνακα Β που περιλαμβάνεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της τελευταίας εν ισχύ ΚΥΑ υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 72486/19.11.2021).

Κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες συνεχίζουν να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα εφαρμογής του μέτρου, το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι από 16/10/2021 έχει καταργηθεί η υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β΄2192), όπως ισχύει.

Ως εκ τούτου δεν υφίσταται υποχρέωση υποβολής από τον εργαζόμενο αποτελέσματος self test, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID – 19 Test (Self/Rapid/PCR)» μέσω εισόδου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και στη συνέχεια στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 Tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

«Πρώτες ρυθμίσεις οφειλών μέσω του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού»: Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με τους αρμόδιους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των πρώτων 24 ρυθμίσεων οφειλών, στο πλαίσιο του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν.4738/2020), η οποία αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι βιώσιμες, ρεαλιστικές και δίκαιες για τον οφειλέτη, καθώς προκύπτουν από έναν ειδικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξία περιουσίας κ.λπ.) του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφονται οι χειροκίνητες διαδικασίες του παρελθόντος, μειώνεται η γραφειοκρατία και – πρωτίστως – ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, ελέγχονται και διασταυρώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο.

Από τον όμιλο της Epsilon Net και τα οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου: «Όμιλος Epsilon Net: Βασικά Οικονομικά Μεγέθη Εννεαμήνου 2021 Ιδιαίτερα σημαντική άνοδος 148% στον κύκλο εργασιών με αύξηση 354% στα κέρδη προ φόρων»: O Όμιλος Εταιριών EPSILON NET, ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη και την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατά το Γ’ Τρίμηνο της χρήσης 2021.

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το εννεάμηνο του 2021 ανήλθε σε € 28,56 εκ. έναντι € 11,50 εκ. το εννεάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 148%, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 7,83 εκ. έναντι € 2,47 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020, (+217%), ενώ τα Κέρδη προ Φόρων αυξήθηκαν κατά 354% ανερχόμενα σε € 5,53 εκ. € έναντι € 1,22 εκ. το ίδιο διάστημα του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στα οικονομικά αποτελέσματα του Γ’ Τριμήνου 2021 ενοποιούνται πλήρως τα αποτελέσματα των Data Communication & Technolife, καθώς και τα αποτελέσματα της νεοϊδρυθείσας Epsilon SingularLogic (με βάση την ολοκλήρωση στις 14/7/2021 σε νομικό επίπεδο της διαδικασίας διάσπασης και εισφοράς του αντίστοιχου κλάδου από την Singular Logic). Τα αποτελέσματα της νεοαποκτηθείσας εταιρίας IQom με εξειδίκευση στον τομέα του Retail συμμετέχουν στα αποτελέσματα του Ομίλου από την 14/9/2021 (ημερομηνία εξαγοράς της εταιρίας) και μετά.

Η ρευστότητα του Ομίλου, παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης νέων επιχειρηματικών κινήσεων και αξιοποίησης επενδυτικών ευκαιριών, κινούμενη σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα (Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα 18,12 εκατ. ευρώ), παρά τις σημαντικές εξαγορές που έχουν εξοφληθεί πλήρως κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2020 και του πρώτου εννεαμήνου του 2021, ύψους πάνω από 18 εκ. ευρώ (Data Communication, SingularLogic, Technolife, iQom).

Περαιτέρω, κατά το εννεάμηνο του 2021 ενισχύθηκαν σημαντικά και τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου (+69,7%) τα οποία ανήλθαν σε 34,04 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ιωάννης Μίχος, Ιδρυτής του Ομίλου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος της EPSILONNET, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Διανύοντας τους τελευταίους μήνες του 2021, μια χρονιά ορόσημο για τον Όμιλό μας, νιώθω ότι πετύχαμε να θέσουμε τις βάσεις για έναν νέο δημιουργικό κύκλο με έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιδιωτικού Τομέα, αποδεικνύεται καθημερινά από την αποδοχή όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών που αναπτύξαμε για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο myDATA αλλά και από την εξαιρετική πορεία των Web εφαρμογών της σειράς EpsilonSMARΤ.

Ο Όμιλος είναι στην πιο ώριμη στιγμή του, σε σχέση με την εμπειρία & την τεχνογνωσία των ανθρώπων μας, με το επίπεδο τεχνολογικών επιλογών και τις διαρκείς επενδύσεις μας και σε σχέση με τη συνεχώς αυξανόμενη δυναμική του για το μέλλον.
Στη μεγάλη οικογένεια των εταιριών του Ομίλου Epsilon Net, με οδηγό την ανθρωποκεντρική προσέγγιση, το εταιρικό όραμα και την προσήλωση στους πελάτες μας, συνεχίζουμε με συνέπεια και συνέχεια όλοι μαζί να δημιουργούμε την επόμενη μέρα. Χτίζουμε μεθοδικά ένα όμιλο που βασίζεται στο all in one solution δημιουργώντας μια δυνατή σχέση συνεργασίας με τους πελάτες μας. Συμβάλλουμε αποφασιστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στόχος μας είναι να έχουμε το εταιρικό μέγεθος που να εμπνέει ασφάλεια στους πελάτες μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό και τεχνολογικό περιβάλλον με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές αλλαγές αλλά ταυτόχρονα να διατηρούμε την ευελιξία να βλέπουμε προσωπικά τις ανάγκες κάθε πελάτη ξεχωριστά. Στρατηγική μας παραμένει να παράγουμε καθημερινά αξία για τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες και τους μετόχους μας.».

Τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2021, μας επιβραβεύουν και μας δίνουν τη δύναμη και την ευθύνη να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία ως ο μεγαλύτερος Όμιλος λογισμικού για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.»

Παρασκευή σήμερα, 26 του Νοέμβρη, τέλος για πολλούς της εργασιακής εβδομάδας και οπωσδήποτε «black Friday». Η «Μαύρη Παρασκευή» είναι ένα χαρούμενο Αμερικάνικο καταναλωτικό έθιμο, όπου έλκει τις πρώτες σημαντικές αναφορές στο 1961 (αν και προϋπήρχε από το 1932) ειδικά από την πόλη της Φιλαδέλφειας. Οι πιστοί καταναλωτές πραγματοποιώντας «επίθεση» σε προσφερόμενα αγαθά, κινδύνεψαν να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα, μη τηρώντας τον τότε Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αγνοώντας ίσως και εν τοις πράγμασι εάν υφίστατο. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το πλήθος εφορμούσε στα καταστήματα της εποχής, τα τότε αυτοκίνητα δεν ανταποκρινόταν και τόσο άμεσα όσον αφορά το φρενάρισμα, οι αρχές της πόλης χώρισαν δύο τμήματα, ένα για οχήματα και ένα για πεζούς. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή, ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Η «Μαύρη Παρασκευή» βέβαια, είναι η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου). Από το 1932, έχει θεωρηθεί ως η αρχή της σεζόν για αγορές των Χριστουγέννων στις ΗΠΑ, και οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θεσπίστηκε να ανοίγουν πολύ νωρίς προωθώντας τις πωλήσεις τους, με την προσφορά μεγάλων εκπτώσεων, ειδικά στο εμπορεύματα προηγούμενων περιόδων. Κατά την άλλη άποψη λοιπόν, ανεξάρτητα του κυκλοφοριακού φόρτου, «Black Friday», είναι η έκφραση που προέρχεται από τα λογιστικά, χειρόγραφα φυσικά, λογιστικά βιβλία της εποχής. Όταν το ταμείο ήταν αρνητικό στο τέλος της ημέρας, το αρνητικό υπόλοιπο απεικονιζόταν με κόκκινο χρώμα μελάνης. Η «Μαύρη Παρασκευή» όμως των ευκαιριών και της υπερκατανάλωσης, πάντοτε ήταν κερδοφόρα και πάντοτε, το υπόλοιπο ήταν θετικό, καταχωρούμενο με μαύρη μελάνη.

Αφήνοντας για μια έστω φορά στα πίσω συρταράκια του μυαλού μας την πανδημία και του ελλοχεύοντος φόβου του ιού, με πολλή προσοχή και τηρώντας ευλαβικά όλα τα υγειονομικά μέτρα, όσο ενοχλητικά και να είναι αυτά κάποτε, σας ευχόμαστε, καλές και επικερδείς αγορές, σήμερα «Black Friday», αλλά και αύριο σίγουρα επειδή το συγκεκριμένο καταναλωτικό γεγονός ουσιαστικά έχει πάρει σχήμα «εβδομαδιαίων εκπτώσεων – προσφορών». Δώστε λοιπόν ένα ευχάριστο καταναλωτικό τριήμερο στους εαυτούς σας, έτσι για ψυχολογική αποσυμπίεση που όλοι την έχουμε τόσο ανάγκη και μη ξεχνάτε πως «καταναλώνω σημαίνει πως υπάρχω». Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Εργασιακή εβδομάδα