22/11/21 | Αρχική > Ειδησεογραφία > Ανακοινώσεις Συλλόγων

Παρέμβαση ΟΕΕ στο χρόνιο πρόβλημα των καταχωρημένων ποσών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους αγρότες επιτηδευματίες

Επιστολή προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ απέστειλε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα των καταχωρημένων ποσών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους αγρότες επιτηδευματίες.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Σας γνωρίζουμε ότι οι λογιστές - φοροτεχικοί αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα, από το έτος 2016 έως το 2019, προβλήματα από τις ασάφειες που δημιουργούνται με τις ελλιπείς βεβαιώσεις επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το συγκεκριμένο ζήτημα επιφέρει επιπλέον γραφειοκρατία, με την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων για τους αγρότες επιτηδευματίες, λόγω των μη ορθών καταχωρημένων ποσών επιδοτήσεων, που έχουν συμπεριληφθεί στο έντυπο Ε3 κατά την διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων, με υπαιτιότητα του οργανισμού και να πραγματώνονται διορθώσεις την τελευταία στιγμή κατά τη λήξη του έτους. Αυτό προκύπτει λόγω της ελλιπούς βεβαίωσης που εκδίδει ο οργανισμός κατά τη διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων, ενώ ταυτόχρονα στο ηλεκτρονικό σύστημα της δημοσιοποίησης πληρωμών του ίδιου οργανισμού, είναι αναρτημένη ηλεκτρονικά και παρέχεται η δυνατότητα να εκτυπώνεται αναλυτική δημοσιοποίηση των πληρωμών με διαφορετικά ποσά από την προαναφερθείσα βεβαίωση, προς φορολογική χρήση.

Απόρροια της στρέβλωσης αυτής είναι η τεράστια διαφορά στον προσδιορισμό του φόρου και παράλληλα η διόγκωση της γραφειοκρατίας στα λογιστικά γραφεία. Πολλοί λογιστές - φοροτεχνικοί κάνουν χρήση της δημοσιοποίησης πληρωμών, διότι αποτελεί πραγματικό γεγονός και είναι επίσημο έγγραφο του αρμόδιου οργανισμού. Επιπρόσθετα, κατά την υποβολή της τροποιητικής δήλωσης στο τέλος του έτους, αδυνατούν να υποβάλλουν ορθά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του εντύπου Ε3, γιατί το σύστημα αντλεί λανθασμένα τα στοιχεία των επιδοτήσεων.

Είναι σκόπιμο, όπως και την περσινή χρονιά, να δοθούν διευκρινίσεις προς τους αρμόδιους υπαλλήλους των κατά τόπους οικονομικών υπηρεσιών, να λαμβάνουν χειρόγραφες τις τροποποιητικές δηλώσεις ή λόγω της πανδημίας να υποβάλλονται με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διαφορετικά, θα πρέπει να μεριμνήσετε να παραμείνει το σύστημα ανοικτό έτσι ώστε στον πίνακα των επιδοτήσεων του εντύπου Ε3, να υπάρχει δυνατότητα να καταχωρούνται χειροκίνητα τα ποσά των επιδοτήσεων.

Λόγω του τεράστιου όγκου εργασιών που καλούνται να διεκπεραιώσουν τα λογιστικά γραφεία όλο το διάστημα της πανδημίας, είναι αναγκαίο να δοθεί άμεσα λύση.comments powered by Disqus
* Παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι σε greeklish. Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
Έντυπο > Ε3, Αγρότης > Αγροτικές Επιδοτήσεις, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΕΕ